Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
H215M pentru România, cu linia de asamblare în țară. Airbus se declară pregătit să ducă investițiile și transferul de tehnologie la următorul nivel
Forțele aeriene
Data publicării:
Georges Durdilly, Airbus Head of Country Romania, , într-un interviu acordat publicației noastre a vorbit despre programul de înzestrare cu elicoptere.
Elicopter H215M, Sursă foto: Airbus
EXCLUSIV
Elicopter H215M, Sursă foto: Airbus

Deși programul pentru achiziționarea elicopterelor nu a fost încă lansat de MApN, șeful Airbus Romania reiterează faptul că Airbus propune țării noastre elicoptere H215M construite la Ghimbav.

Durdilly subliniază că IAR-H215M va oferi beneficii țării noastre în următorii 25 de ani. Totodată, elicoptereul a fost testat în luptă, el combinând andurața familiilor de elicoptere Cougar și Super Puma.

În același timp Airbus reiterează că „este pregătit să ducă investițiile la un alt nivel, investiții care vor include cooperare industrială, transfer de tehnologie și know-how, investiții în specializarea personalului”.

Redăm integral interviul pe care ni l-a acordat Georges Durdilly, Airbus Head of Country Romania:

DefenseRomania: În ceea ce privește programul de înzestrare prin care România ar urma să achiziționeze elicoptere de atac, oferta Airbus pentru H215M, construite la Ghimbav, ca urmare a parteneriatul exclusiv pe care Airbus îl are de 15 ani cu IAR, rămâne valabilă?

Georges Durdilly: Cu siguranță. Airbus este partenerul României de 50 de ani, suntem mândri de colaborarea noastră și încrezători în viitor. Avem centrul de mentenanță, reparați și reviziielicoptere (MRO) de la Ghimbav, rezultatul colaborării Airbus Helicopters – IAR, precum și fabrica Premium Aerotec, deținută de Airbus, care livrează componente pentru Airbus Commercial. Adăugarea unei linii de asamblare pentru IAR-H215M va genera dezvoltarea platformei aeronautice deja existente, oferind beneficii semnificative României în următorii 25 de ani: va  crea locuri de muncă și competențe profesionale de nivel înalt, va contribui la bugetul local și va investi în educație – iar România va deveni din nou producător de  elicoptere. Așadar, doar avantaje pe toate planurile. 

În ceea ce privește modelul H215M, acesta este un elicopter multirol de atac, versatil,  din categoria mediu-greu , care a fost testat în luptă. Acest model combină anduranța specifică familiilor de elicoptere Cougar și Super Puma cu avionica, opțiunea de pilotaj automat și cockpitul integral din sticlă al modelului H225M. Modelul H215M și-a dovedit performanța în misiuni de transport, putând transporta echipajul (2 sau 3 membri) alături de până la 24 de soldați. De asemenea, modelul H215M este o opțiune rezonabilă din punct de vedere al costului pentru misiuni de căutare și salvare (SAR), atât în plan civil cât și militar. 

Pentru elicoptere de atac, luând de asemenea în calcul o viitoare extindere a parteneriatului cu IAR, Airbus propune soluția cea mai bună și mai eficientă din punct de vedere al costului – H145M, un elicopter de luptă modern, care este utilizat deja de câteva țări și care, pe lângă caracteristicile de luptă, oferă posibilitatea de a transporta până la 6 militari ai Forțelor Speciale. H145M, dotat cu pilot automat în 4 axe și cu sistemul Helionix®, a fost optimizat pentru misiuni de recunoaștere, transport sau luptă la  o distanță sigură, pe timp de zi sau de noapte, în condiții meteo dificile sau în caz de vizibilitate redusă și în situații în care sunt folosite contramăsuri.  

DefenseRomania: În ceea ce privește o posibilă viitoare comandă din partea României, pentru începerea producției, rămâne valabilă și cifra de 16 elicoptere?

Georges Durdilly: Airbus nu impune României această condiție – comanzi 16 elicoptere și începem producția! Acest număr ține de fezabilitatea afacerii.

Producția în România a elicopterului H215M este un proiect mare, care include și implicarea partnerului nostru IAR, dar pentru a fi sustenabil, comanda minimă trebuie să fie de 16 elicoptere. Această comandă ne va permite să operăm transferul de tehnologie și know how-, să angajăm personalul de care avem nevoie și să îl instruim. Această comandă va oferi României - capacitatea de a personaliza și, mai apoi, de a întreține, repara și moderniza aceste aparate.

DefenseRomania: Care este stadiul contactelor cu MApN în ceea ce privește acest program? Au mai existat discuții?

Georges Durdilly: Suntem în contact cu Ministerul Apărării și am răspuns cererilor de informare legate de produsele noastre, de câte ori am fost solicitați. Chiar dacă programul de achiziții de elicoptere nu a fost lansat încă, România va trebui, la un moment dat, să își reînnoiască flota de elicoptere și suntem pregătiți să contribuim la acest proces, oferind experiența acumulată, dat fiind faptul că suntem cei mai mari producători de elicoptere din lume.

După cum poate știți, avem o excelentă colaborare cu Ministerul de Interne, căruia îi oferim servicii  MRO pentru flota de elicoptere H135. De asemenea, am câștigat anul trecut licitația pentru 6 noi elicoptere H135.

Ce aș vrea să subliniez, în calitate de reprezentant Airbus în România, este că Guvernul se poate baza pe sprijinul nostru, iar Airbus este pregătit să ducă investițiile la un alt nivel, investiții care vor include cooperare industrială, transfer de tehnologie și know-how, investiții în specializarea personalului. Ne-am luat, de asemenea, angajamentul de a continua programul educațional de la Brașov, prin care 217 elevi studiază aeronautica în acest an, în cadrul Colegiului Transilvania.

DefenseRomania: Ovidiu Raețchi, vicepreședintele Comisiei pentru Apărare din Camera Deputaților, a anunțat că România se pregătește  de „un amplu program destinat elicopterelor multirol, de atac și, mai ales, celor antisubmarin”. Ce capacități ar putea oferi Airbus în cazul unor elicoptere antisubmarin?

Georges Durdilly: Airbus Helicopters are o experiență vastă în producția elicopterelor militare navale. De la începutul anului 1950 până în prezent, AH a produs unele dintre cele mai performante elicoptere navale care pot opera în orice condiții meteo, de la zona arctică la tropice, în operațiuni în largul mării sau în zona litorală. Am început cu Alouette 3 (SA319) și am ajuns la ultimul model NH90 – NFH inclusiv Super Frelon (SA321), dar să nu uităm și de cele câteva versiuni ale familiei Super-Puma/ Cougar (AS532, H215M, H225M).

Suntem conștienți de provocările actuale aduse de fiecare dintre aceste scenarii și am adaptat soluțiile navale pentru a răspunde cerințelor în continuă evoluție ale clienților. Printre dotările oferite de AH pot aminti: integrarea capacității premium a celor mai bune sonare care pot detecta de la cele mai mici submarine, convenționale, la cele nucleare, considerate cele mai rapide; cele mai eficiente radare care pot detecta periscopuri de atac sau care pot izola submarine de atac rapid ascunse printre nave de agrement sau turistice; integrarea armelor, de la cele de artilerie la rachete sau baterii de coastă și torpile.  

Domeniul capacităților de luptă anti-submarin este provocator, iar Airbus Helicopters are expertiza, dar și experiența și capacitatea de a conferi forțelor navale o poziție de avantaj. Studiem toate opțiunile posibile și putem dota, în prezent, elicoptere de categorie mare sau ușoară cu capabilități de luptă anti-submarin, fiind, în același timp, atenți către viitor, prin dezvoltarea unei drone care să ofere susținere premium prin sonare-balize pentru lupta anti-submarin și pentru alte categorii de luptă.

Este o veste bună că Forțele Navale ale României au lansat procesul de modernizare. Achiziția pentru corvete este în derulare, iar cele 2 fregate vor fi modernizate. România are nevoie de consolidarea capacității de la Marea Neagră, iar noi suntem gata să contribuim și în acest domeniu.

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Mai multe avioane F-16 ajung în Ucraina: Un impuls de putere dat forţelor aeriene ucrainene în contextul escaladării conflictului declanşat de Rusia
Ucraina are Mirage și F-16, viitoarea ei coloană vertebrală, dar un alt avion s-ar plia cel mai bine pe nevoile ei. E însă suspendat transferul
Atac de precizie efectuat de ucraineni în Kursk (Video): Un avion MiG-29 lovește cu o bombă AASM Hammer locul de unde ruşii lansau drone
NATO aduce cercetarea aeriană mai aproape de granițele Rusiei: În această vară, va fi testată lansarea dronelor strategice de la o bază militară din Finlanda
Provocări pe cerul european: Avioane de luptă poloneze au interceptat un bombardier rus Su-24 care efectua „manevre periculoase”. Rusia nu se mai ascunde și testează zilnic Alianța
Rușii pot detecta F-35, dar e oare suficient? SUA, urmărită încă de „norocul chior” al Serbiei care a doborât un F-117 Nighthawk „invizibil”
Pentagonul avertizează că rușii au pus rachete aer-aer cu focoase nucleare pe avioane MiG-31 și Su-35. Cât de eficiente ar fi împotriva unor ținte aeriene
B61-13, bomba nucleară finalizată de SUA cu un an mai devreme, va fi utilizată exclusiv de bombardierul de generația a 6-a B-21 Raider
IAR-99SM, scenariu de comedie. Întârzieri la întârzieri. La alte întârzieri. Avioane Craiova a cerut un nou grafic de livrare deși modernizarea avioanelor trebuia finalizată deja
Încep să vină avioanele pentru Escadrila 571 Aviație Vânătoare. Încă două F-16 au aterizat în România
Turcii accelerează dezvoltarea ”Kaan” care ar trebui să țină loc de F-35: Primele informații despre motorul autohton care va fi integrat pe avionul de generația a cincea
De ce bombardierul american B-52, care a debutat în perioada Războiul Rece, îngrijorează China mai mult decât avioanele stealth F-22 şi F-35?
O dronă NATO RQ-4D ar fi pierdut legătura cu baza în timp ce zbura în Marea Neagră. Rușii se laudă că ar fi fost „ajutată” de Armata rusă
Rușii merg la intimidare: Două bombardiere Tu-95MS au patrulat cu armament la bord, deasupra Mării Barents
Bază militară norvegiana Boda va găzdui un nou centru de comandă aeriană NATO, consolidând prezența aliată în Nordul Îndepărtat
Uite avionul, nu e avionul: După ce unda de șoc a anunțului noului avion de luptă F-55 a trecut, în SUA s-a așternut liniștea
Încă o țară din Flancul Estic vrea sisteme cu rază lungă împotriva rachetelor balistice rusești. În afară de PATRIOT, opțiunile sunt limitate
Ucraina discută despre sistemele Patriot cu oficialii companiei Raytheon: Suntem gata să investim în acest domeniu
„Connecting F-35”. Mai mult decât un avion: Un alt F-35 non-american, care a decolat din SUA, a partajat în zbor date clasificate
S-a copiat 1:1 până și racheta aer-aer americană AIM-120, tocmai lansată dintr-un MiG-29. Și nu China a copiat-o, surprinzător
Forțele Aeriene ale Ucrainei au confirmat pierderea unui avion F-16 şi oferă noi detalii: În timpul unei misiuni de luptă, pilotul a doborât trei ţinte inamice
Situaţia de securitate de la Marea Neagră, revine în atenţia SUA: După 11 luni de absență, dronele americane de cercetare RQ-48 Global Hawk au revenit 
Ucraina se concentrează pe F-16 și Gripen, un stat european scoate din joben avioane MiG-29 cărora aviația militară ucraineană nu le-ar spune „nu”
Pentagonul vrea să accelereze achiziția de F-35, loturile 18 și 19 totalizând circa 300 de avioane. F-urile 35 ale României ar putea fi printre acestea?
De ce a fost amânat un survol la joasă altitudine al unui bombardier american B-52, într-un stat aliat aflat în coasta Rusiei
Calitate dovedită în luptă? Succesul J-10C și rachetelor PL-15 împotriva Rafale ar putea propulsa vânzările de arme ale Chinei
Rusia pune România în capul listei scurte unde avioane Rafale franceze cu arme nucleare ar putea ajunge. Din două motive România ar fi „favorită”
Ucraina confirmă pierderea unui F-16 după ce acesta a distrus trei ținte rusești. Câte F-uri au pierdut ucrainenii de la aruncarea lor în luptă
Nu iese fum fără foc: În telenovela avionului Rafale doborât în premieră de un J-10 de producție chineză, India recunoaște „pierderi”. Dar doar atât
Rebelii houthi au încercat să-şi măsoare forţa cu aviaţia militară a SUA: „Aproape au lovit” avioane F-16 şi F-35 americane în tipul Operation Rough Rider

Ştiri Recomandate

Un Su-34 în minus. Bombardierul rusesc s-a prăbușit în timpul unui zbor de antrenament, în regiunea Nijni Novgorod
Trump nu exclude posibilitate ca Musk să fie deportat și îl amenință direct pe miliardar: Am putea pune DOGE pe Elon
"S-a auzit un bâzâit; după 5 minute, explozii". Noile drone ucrainene au lovit la 1.300 de km. Ținta, fabrica Kupol de drone și sisteme antiaeriaene Tor și Osa
Armata ucraineană deține în continuare un cap de pod în Kursk, pe teritoriul Rusiei: Agresorul rus își folosește cele mai bune brigăzi în această direcție
Continuă tensiunile diplomatice dintre Moscova și Baku. Ultimul episod: Azerii reținuți în Rusia au murit torturați
Atlantic Council deschide un birou regional și în România pentru a promova cooperarea transatlantică în domenii strategice
Veriga slabă a NATO? România plătește milioane de euro către CFR Marfă pentru transport militar pe linii învechite
Norvegia trimite în Polonia avioanele sale F-35 | Au o singură misiune: să formeze un scut aerian deasupra celui mai important nod logistic din Europa
Forțele Armate ale Ucrainei au lansat un atac cu rachete asupra regiunii ocupate Donețk: Atacul ar fi servit drept ,,botez al focului'' pentru o nouă rachetă
România va avea noi sisteme antiaeriene. Israelienii de la Rafael, câștigătorii licitației pentru SHORAD-VSHORAD?
Rusia lasă impresia că are puterea să se refacă după atacul ucrainean ,,Pânza de Păianjen”: Complexul militar industrial, pus să producă bombardiere strategice
HIMARS devine hipersonic: Ce este proiectul Blackbeard Ground Launch (GL) la care U.S. Army lucrează deja?
Din conversațiile interceptate de SUA rezultă că oficialii iranieni par surprinși de intensitatea sub așteptări a atacurilor americane
Rușii susțin că “au eliberat” complet una din cele patru regiuni anexate de la Ucraina. RPL s-ar afla acum 100% sub control rusesc
Varșovia vrea să fie superputere regională în producția de muniții: Compania autohtonă PGZ, contract pentru obuze de 155 și 120 mm
Chinezii se laudă cu o nouă bombă, despre care se presupune că poate provoca pene de curent după impact
”În trei luni, situația s-ar putea schimba radical”. Ucraina are pe masă o soluție la problema Shahed
Va fi aruncată în luptă „Furnica” ucraineană. Noua dronă terestră Muraha va ajunge în premieră pe front
Ședință CSAT. Pacea în Ucraina trebuie să excludă ferm încercările Rusiei de redivizare a Europei în sfere de influență
Rușii au avansat cu 50.000 de soldați în regiunea Sumî. Cum se face că apărarea ucraineană nu a fost pregătită?
Iranienii se întorc la Fordow, arată imaginile din satelit
Spionaj, cipuri și un război tehnologic: Statele Unite acuză DeepSeek că a devenit un instrument AI în mâna armatei chineze
Iranul renunță la avioanele de luptă rusești. Următoarea oprire: China, pentru „Ucigașul de Rafale” J-10C
UE prelungește sancțiunile împotriva Rusiei cu șase luni
Gulag 2.0. Manifestație de solidaritate cu victimele torturii rusești, organizată de comunitatea ucraineană din București
Armatele private ale Rusiei: Grupările paramilitare care activează în Ucraina, factor de instabilitate în regiune şi risc de securitate pentru Kremlin
Armata SUA vrea lansatoare de rachete autonome: Cum vor schimba noile sisteme de arme fața războiului modern?
,,Cupola de Oțel'' a Turciei are o ,,problemă franceză'': Ankara solicită acces la sistemul european de rachete sol-aer SAMP/T
Marea Britanie trimite Ucrainei 350 de rachete și mai multe lansatoare ,,FrankenSAM''. Fondurile provin din activele rusești înghețate
Morminte în noroi, dezinteres și vandalism: Mormintele soldaților ruși căzuți în războiul împotriva Ucrainei nu reprezintă niciun interes pentru statul rus
Fără J-35A, deocamdată. Deși s-a anunțat spargerea gheții, un aliat al Chinei a negat că e primul stat care a cumpărat „F-35-ul chinezesc”
Ucraina a mai pierdut un F-16: Pilotul a doborât șase ținte rusești, dar din păcate în timpul atacurilor ruse s-a prăbușit și nu a mai avut timp de catapultare
pixel