Achiziția dronelor pentru Armata României: Bayraktar TB2 vs. Watchkeeper X. Sau amândouă
În cursul acestei zile MApN a înaintat Parlamentului o solicitare privind acordul pentru achiziționarea dronelor turcești Bayraktar TB2. Anunțul a surprins pe toată lumea.
UAV turc Bayraktar TB2. Sursă foto: Baykar
A surprins deoarece în urmă cu câteva zile ministerul Apărării a decis să reia licitația pentru achiziția de drone, dar pe repede înainte, anunțând că în următoarele trei luni situația UAV-urilor pentru Armată ar trebui încheiată.
Se pare însă că discutăm de două proceduri separate care nu se exclud între ele.
În documentul oficial trimis azi e vorba de 18 sisteme Bayraktar TB2. Valoarea contractului de achiziție, fară TVA, a fost estimată la 300 milioane USD, pe baza datelor de fundamentare colectate până la acest moment, valoarea exactă urmând a fi stabilită în urma derulării procedurii de achiziție.
Așadar, avem următoarea situație: În luna iunie MApN anulează o licitație privind dronele, (din considerente tehnico-birocratice), pentru ca în august să anunțe reluarea licitației. Acum, în spetembrie, vorbim despre o procedură separată privind cumpărarea de TB2, dar continuarea licitației demarate.
Amintim că Romtehnica a publicat pe site-ul oficial pe data de 16 august 2022, anunțul de participare și cerințele în programul de drone. Toate datele se află pe site-ul Romtehnica.
Ceea ce înseamnă că MApN va continua licitația demarată pe 16 august și, în mod separat, va efectua o altă achiziție de sisteme Bayraktar.
Din informațiile pe care le deține DefenseRomania, MApN consideră că sunt necesare ambele programe.
Astfel dronele achiziționate prin licitație și cele prin procedură directă vor fi întrebuințate pentru tipuri de misiuni diferite.
În prima licitație pentru drone rămăsese un singur UAV: Watchkeeper X
Drona tactică Watchkeeper X, prezentată de Elbit Systems la expoziția BSDA 2022. Foto: DefenseRomania
În ceea ce privește licitația se știa inițial că România intenționează să achiziționeze 7 sisteme UAV din clasa MALE (Medium-Altitude Long-Endurance) ceea ce înseamnă 21 de drone. Din totalul de 7 sisteme, 6 vor fi în varianta terestră și 1 sistem în varianta navală. Valoarea programului de înzestrare este de aproximativ 300 de milioane de euro.
În programul de licitație rămăsese doar compania Elbit Systems cu dronele tactice Watchkeeper X, israelienii fabricând deja componente ale dronelor lor în facilitățile pe care le dețin în România.
Watchkeeper X sunt drone care fac parte din clasa II - cu masă între 150 kilograme și 600 kilograme -.
Dronele vor fi utilizate în special pentru misiuni de supraveghere și recunoaștere.
Dronele Watchkeeper X au la bază Hermes 450, singura diferență fiind la partea de senzori.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News