Vizita președintelui Emmanuel Macron în țara noastră a fost analizată și de presa de specialitate din Franța.
Subliniem că nu există o confirmare oficială cu privire la faptul că materialul video e real. Specialiștii publicației The Drive remarcă însă că imaginile confirmă ceea ce se știa, anume faptul că avionul F-35B s-a prăbușit la decolarea de pe portavionul britanic HMS Queen Elizabeth.
Pe imagini se poate sesiza cum avionul pare să încetinească, sugerând faptul că pilotul a realizat că nu poate decola și a încercat să abandoneze procedura. În momentul în care avionul se afla pe rampa de decolare a portavionului pilotul se catapultează iar aparatul de aproape 100 de milioane de dolari se prăbușește în Mediterană.
Publicația britanică The Sun a contactat Ministerul Apărării de la Londra pentru a verifica autenticitatea imaginilor video. Downing Street a refuzat însă să comenteze materialul video.
Imagini video care surprind prăbușirea avionului F-35B în momentul decolării de pe HMS Queen Elizabeth. Autenticitatea imaginilor nu a fost încă confirmată:
Amintim că pe data de 17 noiembrie, avion de luptă britanic de tip F-35B - cu decolare pe distanță scurtă și aterizare pe verticală (STOVL) -, alocat portavionului HMS Queen Elizabeth al Royal Navy, s-a prăbușit în estul Mării Mediterane. Pilotul s-a catapultat, a fost recuperat și se află în afara oricărui pericol.
Aeronava care s-a prăbuşit este una dintre cele 24 livrate până acum de SUA către Marea Britanie. Londra a comandat până acum 48 de avioane F-35, chiar dacă se angajase să cumpere 138 de astfel de aeronave.
Incidentul a dat naștere unor îngrijorări cu privire la faptul că Federația Rusă sau China ar putea recupera componente ale F-35, în contextul în care aeronava s-a prăbușit în apele internaționale.
F-35 Lightning II dispune de tehnologii sensibile iar programul Joint Strike Fighter (JSF) de dezvoltare a aeronavei de generația a V-a este cel mai scump program militar din istoria SUA.
O anchetă este deja în curs de desfășurare pentru a afla cauzele care au dus la prăbuşirea avionul britanic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Vizita președintelui Emmanuel Macron în țara noastră a fost analizată și de presa de specialitate din Franța.
Ministerul rus al Apărării a prezentat, pe 15.06.2022, un scurt material video privind lansarea a patru rachete de croazieră de tip Kalibr de la bordul unei fregate a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) asupra unor obiective de infrastructură terestră aparținând Forțelor Armate ale Ucrainei.
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a fost primit oficial, miercuri dimineaţa, la Baza "Mihail Kogălniceanu", de către şeful statului român, Klaus Iohannis. În cadrul vizitei sale Baza "Mihail Kogălniceanu", Macron a precizat că autorităţile române şi franceze lucrează la un plan de susţinere a Forţelor Navale Române.
Serviciul de presă al Flotei ruse din Marea Baltică (FRMB) a anunțat că, pe 14.06.2022, peste 20 de nave luptă, în cooperare cu Aviația flotei, au desfășurat un exercițiu de apărare antiaeriană în acvatoriul Mării Baltice.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 15.06.2022, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că Forțele Navale ale Federației Ruse vor renunța la achiziționarea unei serii suplimentare de șase nave de patrulare (corvete) Proiect 22160 din cauza discrepanței dintre caracteristicile tehnico-tactcice ale acestora și nevoile de întrebuințare în luptă.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 13.06.2022, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că, până la sfârșitul anului, navele de patrulare Proiect 22160 ale Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) vor fi dotate cu complexe de rachete antiaeriene Tor-M2KM.
Serviciul de presă al Șantierului Naval al Amiralității din Sankt Petersburg a informat că, pe 12.06.2022, de Ziua Rusiei, a început construirea a două submarine diesel-electrice Proiect 677 din clasa Lada.
China urmează să finalizeze construcția celui de-al treilea portavion al său, Type 003. Imaginile din satelit au dezvăluit faptul că nava ar urma să fie lansată recent.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 10.06.2022, citând o sursă din cadrul structurilor de forță din Crimeea, că, după încheierea “operației militare speciale” din Ucraina, toate navele ucrainene aflate sub controlul Rusiei din primăvara anului 2014 vor fi distruse.
Pe data de 10 iunie 2022 corveta Vinnytsia a fost scufundată de forțele de apărare ucrainene, pe fondul înaintării forțelor ruse de ocupație.
Australia a prezentat sâmbătă un acord de compensaţii masive cu producătorul francez de submarine Naval Group, încheind financiar un conflict care a tensionat relaţiile dintre Canberra şi Paris timp de aproape un an, transmite Agerpres, care citează AFP.
Serviciul de presă al Flotei ruse din Marea Baltică (FRMB) a anunțat, pe 09.06.2022, începerea unui exercițiu operativ cu gruparea de trupe a flotei, la care participă aproximativ 60 de nave de suprafață, peste 40 de avioane și elicoptere, precum și până la 2.000 de unități de armamente, tehnică militară și specială.
Un înalt oficial de la Casa Albă a confirmat, sub protectia anonimatului, că Statele Unite și aliații săi furnizează Ucrainei rachete anti-navă pentru a o ajuta să-şi consolideze apărarea de coastă. Declaraţiile oficialului american au venit la scurt timp după ce Suedia a confirmat că urmează să furnizeze Ucrainei mai multe rachete anti-navă RBS-17 Hellfire.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 08.06.2022, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că portavionul Amiral Kuznetsov, Proiect 1143.5, va fi transferat Forțelor Navale ale Federației Ruse, după reparații și modernizare, cel mai devreme în anul 2024.
Pe 07.06.2022, mai mulți utilizatori ruși au postat pe rețelele de socializare o fotografie inedită, în care apare nava de patrulare Vasily Bykov a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) cu un complex terestru de apărare antiaeriană de tip Tor ancorat pe helipadul de la bord.
Potrivit conturilor de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram, pe 07.06.2022, un avion de patrulare maritimă Bréguet Atlantique ATL2 aparținând Forțelor Navale franceze a îndeplinit misiuni de tip ISR (Intelligence, Surveillance, Reconnaissance) deasupra apelor neutre ale Mării Negre.
Astăzi, există două opțiuni pentru deblocarea porturilor ucrainene. Prima cale este militară, iar a doua este o operațiune precum Ocean Shield în Golful Aden, potrivit vicepreședintelui Comisiei parlamentare pentru dezvoltare economică, Roksolana Pidlasa, la teletonul ucrainean, potrivit agenției de presă Unian.
Armata ucraineană a declarat luni că a reuşit să îndepărteze flota rusă la peste 100 kilometri de coasta ucraineană a Mării Negre, unde navele ruseşti efectuează de mai multe săptămâni o blocadă navală, relatează Agerpres, care citează EFE şi AFP.
Serviciul de presă al Flotei ruse din Marea Baltică (FRMB) a anunțat că, în cadrul unui exercițiu aflat în curs de desfășurare în acvatoriul Mării Baltice, navele mici de desant pe pernă de aer Evgheni Kocheshkov și Mordovia au executat trageri de artilerie asupra unor ținte navale și aeriene.
Submarinul nuclear de atac SNA Suffren a intrat oficial la finalul acestei săptămâni în serviciul activ al Marinei franceze, după o perioadă în care a finalizat cu succes și ultimele teste care au inclus și lansări de rachete în submersiune.
Un avion de luptă multi-rol F/A-18E Super Hornet, aparținând Marinei americane, s-a prăbușit în SUA. Din păcate pilotul a decedat.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 03.06.2022, citând o sursă aparținând structurilor de forță din Crimeea, că o grupare navală de desant a Forțelor Navale a Federației Ruse, formată din șase nave mari de desant ale Flotei de Nord și Flotei din Marea Baltică, precum și din șase nave de desant ale Flotei din Marea Neagră, este gata pentru îndeplinirea de misiuni potrivit destinației în acvatoriul Mării Negre.
Guvernul suedez a anunţat astăzi că a decis să ofere Ucrainei al patrulea pachet de ajutor militar. Acest pachet include furnizarea de mitraliere de 12 mm, arme antitanc și, cel mai important, rachete antinavă, al căror tip nu este menționat.
Portavionul american USS Kitty Hawk, unul din ultimele portavioane cu propulsie convențională, a încheiat „ultimul său drum”. Momentul reprezintă un punct important în isotria U.S. Navy.
Submarinele britanice din clasa Astute ale Royal Navy vor fi echipate cu rachete americane Tomahawk Land Attack Block V, a precizat Ministerul britanic al Apărării într-un comunicat de presă.
Forțele ruse țin în apropierea Insulei Șerpilor două fregate care au la bord rachete de croazieră de tip Kalibr pregătite pentru atac, a informat în această dimineață publicația ucraineană Dumskaya.
Forțele armate ucrainene urmează să primească rachete anti-navă Harpoon, de producție americană, pentru a putea contracara Flota rusă a Mării Negre.
Potrivit unei anchete jurnalistice, realizată de publicaţia Info Sud-Est, trei din cele patru vapoare care alimentează cu combustibil navele din Portul Constanța sunt deținute de companii rusești. Una dintre aceste nave aparține companiei ruse Gazprom Neft, aflat sub sancțiuni U.E și SUA.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 31.05.2022, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că lansarea din 28 mai a rachetei hipersonice Zircon s-a făcut la bătaia maximă și a marcat finalizarea testelor de stat ale rachetei de pe o platformă purtătoare de suprafață.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 30.05.2022, citând o sursă din cadrul structurilor de forță, că fostele vedete blindate ucrainene, care au fost capturate în timpul operației militare speciale, vor fi folosite pentru paza porturilor Mariupol și Berdiansk de la Marea Azov, după restabilirea capabilităților tehnice.
În cursul acestei săptămâni Federația Rusă a pierdut aproape toate avioanele Su-30SM și Su-24M aflate într-o bază aeriană din Crimeea, după o serie de explozii care au avut loc la facilitatea militară. Deși rușii spun că a fost vorba de niște incendii provocate de neglijeța personalului, iar Ucraina nu a confirmat, dar nici nu a infirmat implicarea, mai multe surse oficiale, inclusiv Ministerul Apărării al Marii Britanii, arată că operațiunea a fost una ucraineană.
USS Zumwalt e cu siguranță cel mai scump distrugător construit vreodată de Statele Unite ale Americii. Programul distrugătoarelor din clasa Zumwalt e însă unul ambițios iar americanii vor începe integrarea rachetelor hipersonice cu rază lungă de acțiune începând de anul viitor.
SUA vor consolida relaţiile comerciale cu Taiwanul şi vor efectua noi curse aeriene şi maritime în strâmtoare, în replică la acţiunile "provocatoare" ale Chinei, a anunţat vineri un înalt responsabil american, relatează Agerpres, care citează AFP.
Un expert militar ucrainean spune că Statele Unite nu au un interes major să înfrângă Rusia imediat și strategia Washingtonului e de a epuiza treptat regimul del a Moscova.
De la începutul invaziei ruse au apărut mai multe informații cu privire la doborârea avioanelor Su-35, „bijuteria” rusă pe piața externă a avioanelor de luptă și probabil cel mai promovat aparat al aviației militare ruse. Unele estimări vorbesc de două escadrile, însă cifrele trebuie privite circumspect.
Avocatul şi activistul rus pentru drepturile omului Mark Feighin a comentat cele mai recente ameninţări lansate de Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse şi un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, precizează Radio România Actualități care citează Unian.
Poliţia federală americană (FBI) a confiscat documente "top secret" în urma percheziţiei la fostul preşedinte Donald Trump, ceea ce ar putea reprezenta o posibilă încălcare a legii privind spionajul, potrivit unor documente judiciare publicate vineri, relatează Agerpres, care citează AFP. Presa internațională scrie totodată că de la proprietatea fostului președinte american au fost confiscate documente secrete şi privindu-l pe "preşedintele Franţei".
Două importante agenţii internaţionale de evaluare financiară, S&P şi Fitch, au coborât vineri ratingul de ţară atribuit Ucrainei până la SD ('selective default'), respectiv RD ('restricted default'), în condiţiile în care sunt de părere că acordul de restructurare a datoriilor anunţat recent este unul dezastruos, transmite Agerpres, care citează Reuters.
Turcia începe modernizarea avioanelor F-16 Block 40 și Bolk 50 cu sisteme dezvoltate pe plan intern de industria aeronautică naţională, a precizat recent preşedintele Directoratului Turc al Industriei de Apărare (SSB), Ismail Demir. Cu toate acestea, Turcia încă mai are speranțe că va achiziționa din SUA cele 40 de aeronave de luptă F-16 Block 70/72, dar și 80 de kituri de modernizare pentru flota actuală de avioane F-16.
După ocuparea şi anexarea Peninsulei Crimeea în 2014, Federația Rusă a transformat acest loc, când o zonă turistică destul de frecventată, într-o bază militară, adăugând la portul principal al Flotei Mării Negre din Sevastopol, o rețea de baze aeriene şi multe sisteme de de apărare aeriană și apărare costieră.
Încă dinainte de invazia rusă din Ucraina, compania turcă Baykar Makina avea planuri să ridice o fabrică de drone Bayraktar TB2 în Ucraina, plan care a fost amânat de invazie, dar la care nu s-a renunțat.
Zece avioane chineze au depăşit vineri linia mediană din strâmtoarea Taiwan, o barieră neoficială între China şi Taiwan, a anunţat Ministerul Apărării de la Taipei, transmite Reuters.
Forţele Navale Bulgare vor avea încă două exerciţii mai ample cu participare internaţională până la finalul lui 2022, cu Varna drept port gazdă, a declarat vineri, pentru BTA, comandantul Forţelor Navale Bulgare, contraamiralul Kiril Mihailov.
Polonia, Slovacia și Cehia au decis să lanseze un program care va extinde producția de sisteme de artilerie, muniții și alte echipamente militare pentru Ucraina. Demersul a fost anunțat ieri, în cadrul Conferinței de la Copenhaga, de către ministrul danez al apărării, Morten Bodskov.
Pe 15 iulie, un grup de hackeri, a executat un atac cibernetic de tip DOS (denial-of-service) asupra unor site-uri web românești, inclusiv Poliția de Frontieră.
Mihailo Podoliak, consilier al şefului cancelariei prezidenţiale de la Kiev, susţine că cea mai mare dorinţă a Rusiei este să vadă distrugere, moarte şi devastare în Europa. Potrivit acestuia, linia de demarcaţie între "lumea noastră şi iad" trece prin Ucraina.
Canalul rusesc de Telegram “Informatorul militar” (Военный Осведомитель) a anunțat, pe 11.08.2022, că amiralul Igor Osipov a fost înlăturat de la conducerea Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN). În locul acestuia a fost numit viceamiralul Viktor Sokolov.
Franța încearcă să construiască o nouă strategie în regiunea Sahel din Africa de Vest, alegându-și ca bază Nigerul, pentru a preveni extinderea terorismului și a înfrunta influența rusă, încercând astfel să evite "greșelile" pe care le-a făcut în Mali.
Prim-adjunctul directorului general al corporației de stat Rostec, Vladimir Artyakov, a declarat, pe 12.08.2022, că a fost finalizat procesul de dezvoltare a unei noi rachete ghidate de dimensiuni reduse pentru sistemul de apărare antiaeriană Pantsir-S1M.
Controverse majore în SUA cu privire la retragerea din serviciu a 33 de avioane de tip F-22 Raptor, de generația a V-a. În acest sens există dispune între Congresul Statelor Unite ale Americii și Forțele Aeriene care solicită retragerea.
O delegaţie de oficiali ruşi condusă de fostul preşedinte Dmitri Medvedev a vizitat joi regiunile separatiste din regiunea Donbas, situată în estul Ucrainei, făcând apel la strângerea relaţiilor cu Moscova, transmite Agerpres, care citează AFP.
Agenţii federali americani care au percheziţionat săptămâna aceasta locuinţa fostului preşedinte Donald Trump din Florida căutau documente legate de arme nucleare, potrivit Agerpres, care citează Washington Post și Reuters.
Statele Unite susțin apelurile Ucrainei pentru o zonă demilitarizată în jurul centralei nucleare ucrainene Zaporijie, după ce confruntările între forțele ruse și ucrainene s-au intensificat, a declarat joi un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.
Aerostar a înregistrat, în primele şase luni ale acestui an, un profit net de 48,829 milioane lei, cu 14,6% mai mare faţă de cel obţinut în perioada similară a anului trecut, de 35,998 milioane lei, conform raportului transmis vineri Bursei de Valori Bucureşti.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 12 august 2022, o nouă ediție a emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic”.
Potrivit news.usni.org, portavionul american George H.W. Bush (CVN-77) a plecat, pe 10.08.2022, din Baza Navală Norfolk, urmând să execute primul marș de lungă durată în zona de responsabilitate a Flotei a VI-a .
Departamentul Apărării al SUA a dezvăluit că Washingtonul a trimis rachete antiradar în Ucraina pentru a viza sistemele radar rusești, ca parte a eforturilor sale de a îmbunătăți capacitățile militare ale Ucrainei.
De la începutul agresiunii militare ruse în Ucraina, mulţi analişti militari s-au întrebat des cum ''a doua cea mai mare armată a lumii'' se află într-o stare atât de precară, ţinând cont de zecile de militare anunţate de ministerul rus al apărării ca investiţie pentru programe de înzestrare. Răspunsul a venit destul de repede: starea precară în care se află acum armata rusă se datorează faptelor de corupţiei ale superiorilor din ministerul rus al apărării şi din conducerea complexului militar industrial.
Compania militară privată rusă, cunoscută sub numele de "PMC" "Wagner Group", se află pe lista lungă a instrumentelor pe care Rusia le foloseşte pentru a-şi atinge scopurile, atât în Ucraina, cât şi în alte state. Pentru a-și masca acţiunile, care de multe ori seamănă cu cele ale unor grupări teroriste, această organizaţie se ascunde sub masca unei ''companii militare private'', care nu are însă nimic de-a face cu modul în care este înțeles acest termen în lumea civilizată.
Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat joi că este improbabil ca Vladimir Putin să reuşească vreodată să ocupe Ucraina, relatează DPA.
Aviația militară a Bulgariei se confruntă cu probleme cât se poate de serioase, fapt admis chiar de ministrul Apărării de la Sofia care a anunțat că vecinii noștri de la sud de Dunăre negociază preluarea unor avioane în leasing pentru a îndeplini misiunile de poliție aeriană.
Fostul șef al Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse din perioada 2004-2008, general de armată Yuri Baluyevsky, apreciază că dronele comerciale simple de tip quadrocopter de producție chinezească au făcut o adevărată revoluție în întrebuințarea artileriei tradiționale.