Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Imagini video spectaculoase de la BSDA 2024. F-35 și Abrams, alături de tehnică a Armatei României, de la F-16 la Piranha sau Patriot
News
Data actualizării:
Data publicării:
Săptămâna trecută a avut loc Black Sea Defense & Aerospace 2024, cea mai mare expoziție militară din regiunea extinsă a Mării Negre.
F-35 al Forțelor Aeriene americane din Europa (USAFE) expus la BSDA 2024 - Lockheed Martin
EXCLUSIV
F-35 al Forțelor Aeriene americane din Europa (USAFE) expus la BSDA 2024 - Lockheed Martin

Peste 400 de companii din industria de apărare s-au reunit preț de trei zile în București, unde și-au expus tehnica de ultimă generație. 

Americanii au ținut această ediție capul de afiș cu F-35 Lightning II, care a fost vedeta expoziției. În „țarcul” special amenajat pentru U.S. Army s-a aflat mai multă tehnică a Armatei SUA, inclusiv un tanc Abrams. 

În imediata apropiere Armata României a expus și ea o gamă numeroasă de tehnică de luptă, de la blindate de ultimă generație Piranha 5, în toate configurațiile, până la camioane Iveco, un sistem Patriot al Forțelor Aeriene, complex Ghepard, MLI-84 Jderul, și multă altă tehnică. Pe partea de aviație militară un F-16 Fighting Falcon românesc a captat atenția, în imediata apropiere a unui IAR-99 Șoim, în varianta modernizată SM. Au fost expuse și un avion C-27J Spartan, elicotere IAR-330 Puma și Puma Naval, precum și mai multe sisteme radar, inclusiv un TPS 79R. 

Turcii del a Otokar au prezentat blindatul Cobra II, aceștia aflându-se în licitația de blindate 4x4 pentru Armata României, fiind de altfel singura companie rămasă în cursă. 

Însă un subiect care a fost probabil în topul celor mai de interes pentru giganții din industria de apărare a fost mașina de luptă a infanteriei (MLI), un program pe care România urmează să îl demareze anul acesta, un program ce se ridică la 3 miliarde de euro și vizează achiziția a aproximativ 300 de mașini de luptă. Există un interes din partea General Dynamics cu soluția Ascod, Rheinmetall cu Lynx, dar și BAE Systems cu CV90 și Hanwha cu Redback. 

Iar în ceea ce privește partea coreeană, BSDA a însemnat o premieră în ceea ce privește dimensiunea majoră a prezenței companiilor din Coreea, arătând din nou faptul că România e un interes major pentru acestea. Hanwha Aerospace și-a prezentat soluții de ultimă generație precum mașina de luptă Redback, dar și obuzierul K9 Thunder. Hanwha se află în faza finală a licitației pentru semnarea contractului de obuziere K9 Thunder, sperând ca ulterior tandemul K9-Redback să reprezinte o soluție pentru Armata României. Hyundai Rotem a prezentat și ea tancul K2 Panther, pentru care există de asemenea interes. Amintim că nu mai puțin de zilele trecute Armata României a testat tancul K2. K2 ar putea intra în dotarea Armatei alături de Abrams deja achiziționate în număr de 54.

Gigantul european MBDA și-a reiterat la BSDA 2024 soluția Mistral și VL Mica în programul SHORAD/VSHORAD, dar a prezentat inclusiv racheta de ultimă generație Meteor, care ar putea fi integrată inclusiv pe viitoarele avioane F-35 ale României. Iar în programul SHORAD/VSHORAD interesul la BSDA și l-au manifestat și cei de la Raytheon cu NASAMS. 

E important de menționat și faptul că Thales a prezentat soluția de ultimă generație Tacticos, alături de radarul NS100 ce poate fi integrat pe nave.  TACTICOS e un sistem ce coordonează managementul luptei și produs în Olanda și România. Thales are o prezență foarte importantă aici cu peste 2.000 de angajați.

DefenseRomania a acoperit Black Sea Defense & Aerospace 2024, în cel mai complet mod din punct de vedere mediatic, redacția noastră reușind să publice „la foc automat” articole, informații din culise, interviuri și date de ultimă oră din cadrul expoziției, atât în perioada premergătoare BSDA, cât și imediat după. În continuare există nepublicate zeci de minute de interviuri cu reprezentanți ai marilor companii, subiecte pe care le vom dezvălui treptat în perioada imediat următoare. 

În cele ce urmează vă prezentăm un material video despre BSDA 2024 în 3 minute

Youtube video image

 

Acorduri importante semnate la BSDA 2024

 

Au existat și documente importante parafate la BSDA 2024. 

Un contract parafat a fost anunțat la BSDA 2024 de către MBDA. Gigantul european va colabora cu IAR Brașov și cu Airbus, dar și cu ceilalți parteneri implicați, pentru integrarea Marte ER și pentru o integrare completă la nivelul sistemului.

Marte ER reprezintă cea mai recentă generație a familiei de rachete. Este proiectată să funcționeze indiferent de condițiile meteorologice, la distanțe de peste 100 km. Dispune de un profil extrem de flexibil, care permite puncte de reper automate și manuale, salve și atacuri pe coordonate terestre, cu metode specifice de contracarare a sistemelor de apărare ale navelor.

În marja expoziției, Uzina de Produse Speciale (USP) Dragomirești a semnat un document cu gigantul american General Dynamics în vederea realizării unui proces de modernizare pentru ca uzina românească să producă muniție de calibru mare la standarde NATO. E vorba de muniție de calibru 155 mm și calibrul 120 mm, cele din urmă pentru tancuri Abrams.

MBDA a anunțat la BSDA a anunțat la BSDA 2024 că a semnat un contract cu IAR Brașov pentru a sprijini integrarea Marte ER pe o platformă de elicopter pentru Forțele Navale Române, bazată pe platforma Airbus H215M. Astfel, cele două elicoptere H215M care vor ajunge în dotarea Forțelor Navale vor fi dotate cu rachete Marte ER produse de MBDA.

Hanwha a semnat un contract de colaborare cu Institutul Român de Cercetare (INCAS). Contractul a fost semnat în cadrul evenimentului dedicat industriei de apărare BSDA 2024, cu scopul de a extinde cooperarea bilaterală asupra cercetării și dezvoltării armamentului.

Hanwha Aerospace se oferă să colaboreze cu România prin proiecte de asociere în toate domeniile de apărare, aeronautic, uscat, mare și în spațiu, inclusiv în ceea ce privește testarea preciziei rachetelor ghidate.

Nu în ultimul rând producătorul român Bluespace Technology a semnat cu compania Marshall un memorandum de înțelegere prin care vor explora oportunități de parteneriat în ceea ce privește proiectarea, dezvoltarea și integrarea atât a capacităților de ecranare electromagnetică și TEMPEST.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

"Ar putea fi pregătit atunci”. Zelenski a oferit o evaluare a momentului în care Putin ar putea ataca un membru NATO
INSCOP Research: 7 din 10 români au încredere în NATO. Date actualizate privind încrederea în NATO și UE
Începe summitul NATO de la Haga: Creșterea cheltuielilor pentru Apărare, turarea la maximum a industriei și războiul rus împotriva Ucrainei, pe agenda discuțiilor
Monument închinat militarilor americani care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial / NATO Rapid Deployable Corps Italy
EXCLUSIV
Cu Statele Unite care privesc mai mult spre China, pragul de 5% pentru apărare devine o țintă obligatorie pentru europenii din NATO (Analiză)
Știu ei polonezii ceva, de se înarmează așa. Fost oficial NATO sugerează că articolul 5 nu s-ar activa automat în cazul unui „atac minor” al Rusiei asupra Estoniei
Navele de luptă ale Rusiei, folosite în premieră pentru a escorta ”flota fantomă” de petroliere
Spania anunță deja că nu va îndeplini noul angajament NATO în materie de apărare
Aviz favorabil. Cine e Ionuț Moșteanu, noul ministru al Apărării și vicepremier în Guvernul Bolojan
Dintre toți europenii românii cred cel mai mult în Donald Trump. Suntem urmați de unguri și polonezi
Trump dă semnalul: De ce nu ar trebui să existe o schimbare de regim în Iran?
Primele imagini din satelit ale facilității iraniene Fordow, lovite în atacul cu bombe GBU-57
Ministrul iranian de Externe merge la Moscova și se întâlnește cu Putin. Reacții la atacul american de azi-noapte
SUA au atacat Iranul. Instalațiile nucleare au fost „complet distruse” cu bombe lansate de pe bombardierele B-2
Emisarul american pentru Ucraina, Kellogg, s-a întâlnit cu Lukașenko la Minsk
De frica Rusiei, balticii se blindează: Tranșee antitanc, diguri și buncăre, construite de Estonia la frontiera estică
Trump spune că pragul de 5% pentru apărare e valabil doar pentru Europa
Esența putinismului. Vladimir Putin: Rușii și ucrainenii sunt un singur popor, deci toată Ucraina este a noastră. Unde pune piciorul soldatul rus acel teritoriu devine al nostru
Bundeswehr-ul consideră Rusia un „risc existențial” pentru Germania și pentru Europa
Apărare aeriană
EXCLUSIV
Cele două săptămâni de aur care pot decide viitorul regimului ayatollahilor: Cadoul lui Trump de care Iranul ar fi bine să profite
Bombele cu planare rusești și-au găsit nașul: NATO anunță primele teste reușite, iar sistemul va ajunge pe front în câteva luni
Apune epoca Orban? Opoziția Tisza conduce detașat în sondaje, o premieră în ultimii 15 ani
China trimite un număr record de avioane să survoleze zona din jurul Taiwanului
Rușii se laudă că au rupt un acord „mort”: Cooperarea militară cu Germania din 1996. Moscova acuză politica militaristă germană împotriva sa
Summit-ul NATO va fi ”scurt, concis și plăcut”. Totul, pentru a-l mulțumi pe Trump
„Rusia are un plan de agresiune pe termen lung împotriva Europei”. Care sunt soluțiile
Pentru ca acordul privind mineralele să-și producă efectele Trump trebuie să dea cu pumnul în masă în fața Rusiei. Volker: SUA nu fac suficient pentru interesele sale
Atacul Israelului asupra Iranului. Foto: Agerpres
EXCLUSIV
Președintele Poloniei, blocat în Singapore din cauza schimbului de lovituri de rachete între Iran și Israel
Cinci ani de la înființarea Comandamentului Corpului Multinațional Sud-Est al NATO de la Sibiu
Toate statele NATO au atins pragul de 2% pentru apărare

Ştiri Recomandate

Virajul lui Trump: Președintele SUA reia ajutorul pentru Ucraina, dar pune presiune pe Germania să suporte transferul unor sisteme Patriot
O ameninţare de securitate pe care nu avem voie să o ignorăm| Cum au ajuns România şi Ucraina ţinte ale unui război hibrid planificat la Budapesta
Bruiajul rusesc a doborât din greșeală o dronă proprie de tip Altius aflată în teste, care a căzut peste o clădire rezidențială (Foto/Video)
Viitorul ,,avionului de luptă european'' FCAS este pus sub semnul întrebării: De ce nu reuşesc Franţa şi Germania să ajungă la un numitor comun?
Ce înseamnă să fii jucător-cheie în ecuația de securitate a flancului estic al NATO: Polonia a inaugurat oficial ,,Academia de sisteme HIMARS''
Sistem de apărare antiaeriană de tip MANPAD Mistral 3. Photo source: MBDA
EXCLUSIV
Cum au ajuns sistemele Mistral 3 subiect de război politic. Ambasadorul Warnery: Nu e o „afacere” între Franța și România. Prețul e unic pentru toate statele implicate
Mesajul de descurajare al NATO pentru Rusia: Avioane de luptă de au transformat Finlanda în vârful de lance al fancului nordic
Între ciocan și nicovală: Companiile germane din industria de apărare spun că vor fi afectate dacă se introduce recrutarea obligatorie
Cel mai mare port din Europa, reconfigurat și pentru logistică militară. Și România are un plan de extindere a portului Constanța
Un război mult mai complicat. Petr Pavel: E imposibil ca Ucraina să câștige acest război doar pe câmpul de luptă. Dar și Rusia și-a atins limita
Nicolas Warnery, ambasadorul Franței în România. Colaj DefenseRomania via Statul Major al Forțelor Armate Franceze
EXCLUSIV
Cum a ajuns achiziția României de sisteme Mistral temă a războiului hibrid. Dezinformare, relația cu Franța și securitatea Europei | Interviu Nicolas Warnery, ambasadorul Franței în România
Avioanele Gripen chiar sunt pe val: JAS 39 Gripen a „învins” din nou F-16, într-o piață dominată istoric de influența SUA. Istoria se schimbă
Suedia cumpără muniție de artilerie în valoare de jumătate de miliard de euro de la companii din Germania și Norvegia
UE pregătește cele mai dure sancțiuni împotriva Rusiei din ultimii trei ani
SUA s-au răzgândit. Pentagonul va trimite mai multe arme defensive Ucrainei
Rebelii yemeniți reiau atacurile în Marea Roșie. O navă a fost scufundată de un atac combinat, cu rachete, drone navale și UAV-uri
Rușii își cresc prezența în Armenia? Presat de pierderile din Ucraina, Ministerul rus al Apărării ”umflă” numerele de la Baza 102 de la Gyumri
Benjamin Netanyahu l-a nominalizat oficial pe Donald Trump pentru Premiul Nobel pentru Pace
Avioanele F-35 ale NATO vor proteja ajutorul militar destinat Ucrainei: „În acest fel, ținem literalmente la distanță amenințarea rusă”
Goana Poloniei după obuze de 155mm: Varșovia pompează peste o jumătate de miliard de euro pentru a deveni o ,,fortăreață a producţiei de muniții''
Marea Britanie oprește producția avionului Eurofighter Typhoon din cauza lipsei comenzilor, punând la îndoială angajamentul sau faţă de apărarea europeană
Încă o moarte suspectă în Rusia: Ministrul transporturilor s-a sinucis la scurt timp după ce a fost demis din funcție. Anterior, acesta a fost guvernator al regiunii Kursk
Noua eră a artileriei americane (Foto/Video): Pentagonul mizează pe racheta de precizie PrSM pentru a reconfigura sistemele HIMARS
Războiul ,,hibrid al avioanelor'', purtat pe frontul comerţului cu armament: Franța acuză China de sabotarea reputației avionului Rafale
Obuziere K9 și următorul pas: Tancuri K2 Panther? „România are nu doar avantajul similitudinilor geografice zdrobitoare, a producției locale ci și a timpului de livrare”
"Operațiunea specială" de 3 zile obligă Moscova să ascundă realitatea: Oficiul rus de statistică a încetat să mai publice numărul deceselor
Rusia va putea lansa în curând 1.000 de rachete și drone, dar cea mai importantă îmbunătățire urmează să vină din toamnă
Israelul a atacat ținte Houthi, inclusiv nava capturată Galaxy Leader, folosită de gruparea yemenită pentru supraveghere maritimă
Primele evaluări oficiale după ce bombardierele B-2 Spirit americane au lovit Iranul: Cu cât timp a fost dat înapoi programul nuclear iranian
Ursula von der Leyen și Donald Trump au avut un „schimb bun de opinii” pe subiectul controversat al taxelor vamale
Apărare raționalizată: Când se preconizează că Ucraina va rămâne fără rachete Patriot și HIMARS, cu consecințe catastrofale
pixel