Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Imagini video spectaculoase de la BSDA 2024. F-35 și Abrams, alături de tehnică a Armatei României, de la F-16 la Piranha sau Patriot
News
Data actualizării:
Data publicării:
Săptămâna trecută a avut loc Black Sea Defense & Aerospace 2024, cea mai mare expoziție militară din regiunea extinsă a Mării Negre.
F-35 al Forțelor Aeriene americane din Europa (USAFE) expus la BSDA 2024 - Lockheed Martin
EXCLUSIV
F-35 al Forțelor Aeriene americane din Europa (USAFE) expus la BSDA 2024 - Lockheed Martin

Peste 400 de companii din industria de apărare s-au reunit preț de trei zile în București, unde și-au expus tehnica de ultimă generație. 

Americanii au ținut această ediție capul de afiș cu F-35 Lightning II, care a fost vedeta expoziției. În „țarcul” special amenajat pentru U.S. Army s-a aflat mai multă tehnică a Armatei SUA, inclusiv un tanc Abrams. 

În imediata apropiere Armata României a expus și ea o gamă numeroasă de tehnică de luptă, de la blindate de ultimă generație Piranha 5, în toate configurațiile, până la camioane Iveco, un sistem Patriot al Forțelor Aeriene, complex Ghepard, MLI-84 Jderul, și multă altă tehnică. Pe partea de aviație militară un F-16 Fighting Falcon românesc a captat atenția, în imediata apropiere a unui IAR-99 Șoim, în varianta modernizată SM. Au fost expuse și un avion C-27J Spartan, elicotere IAR-330 Puma și Puma Naval, precum și mai multe sisteme radar, inclusiv un TPS 79R. 

Turcii del a Otokar au prezentat blindatul Cobra II, aceștia aflându-se în licitația de blindate 4x4 pentru Armata României, fiind de altfel singura companie rămasă în cursă. 

Însă un subiect care a fost probabil în topul celor mai de interes pentru giganții din industria de apărare a fost mașina de luptă a infanteriei (MLI), un program pe care România urmează să îl demareze anul acesta, un program ce se ridică la 3 miliarde de euro și vizează achiziția a aproximativ 300 de mașini de luptă. Există un interes din partea General Dynamics cu soluția Ascod, Rheinmetall cu Lynx, dar și BAE Systems cu CV90 și Hanwha cu Redback. 

Iar în ceea ce privește partea coreeană, BSDA a însemnat o premieră în ceea ce privește dimensiunea majoră a prezenței companiilor din Coreea, arătând din nou faptul că România e un interes major pentru acestea. Hanwha Aerospace și-a prezentat soluții de ultimă generație precum mașina de luptă Redback, dar și obuzierul K9 Thunder. Hanwha se află în faza finală a licitației pentru semnarea contractului de obuziere K9 Thunder, sperând ca ulterior tandemul K9-Redback să reprezinte o soluție pentru Armata României. Hyundai Rotem a prezentat și ea tancul K2 Panther, pentru care există de asemenea interes. Amintim că nu mai puțin de zilele trecute Armata României a testat tancul K2. K2 ar putea intra în dotarea Armatei alături de Abrams deja achiziționate în număr de 54.

Gigantul european MBDA și-a reiterat la BSDA 2024 soluția Mistral și VL Mica în programul SHORAD/VSHORAD, dar a prezentat inclusiv racheta de ultimă generație Meteor, care ar putea fi integrată inclusiv pe viitoarele avioane F-35 ale României. Iar în programul SHORAD/VSHORAD interesul la BSDA și l-au manifestat și cei de la Raytheon cu NASAMS. 

E important de menționat și faptul că Thales a prezentat soluția de ultimă generație Tacticos, alături de radarul NS100 ce poate fi integrat pe nave.  TACTICOS e un sistem ce coordonează managementul luptei și produs în Olanda și România. Thales are o prezență foarte importantă aici cu peste 2.000 de angajați.

DefenseRomania a acoperit Black Sea Defense & Aerospace 2024, în cel mai complet mod din punct de vedere mediatic, redacția noastră reușind să publice „la foc automat” articole, informații din culise, interviuri și date de ultimă oră din cadrul expoziției, atât în perioada premergătoare BSDA, cât și imediat după. În continuare există nepublicate zeci de minute de interviuri cu reprezentanți ai marilor companii, subiecte pe care le vom dezvălui treptat în perioada imediat următoare. 

În cele ce urmează vă prezentăm un material video despre BSDA 2024 în 3 minute

Youtube video image

 

Acorduri importante semnate la BSDA 2024

 

Au existat și documente importante parafate la BSDA 2024. 

Un contract parafat a fost anunțat la BSDA 2024 de către MBDA. Gigantul european va colabora cu IAR Brașov și cu Airbus, dar și cu ceilalți parteneri implicați, pentru integrarea Marte ER și pentru o integrare completă la nivelul sistemului.

Marte ER reprezintă cea mai recentă generație a familiei de rachete. Este proiectată să funcționeze indiferent de condițiile meteorologice, la distanțe de peste 100 km. Dispune de un profil extrem de flexibil, care permite puncte de reper automate și manuale, salve și atacuri pe coordonate terestre, cu metode specifice de contracarare a sistemelor de apărare ale navelor.

În marja expoziției, Uzina de Produse Speciale (USP) Dragomirești a semnat un document cu gigantul american General Dynamics în vederea realizării unui proces de modernizare pentru ca uzina românească să producă muniție de calibru mare la standarde NATO. E vorba de muniție de calibru 155 mm și calibrul 120 mm, cele din urmă pentru tancuri Abrams.

MBDA a anunțat la BSDA a anunțat la BSDA 2024 că a semnat un contract cu IAR Brașov pentru a sprijini integrarea Marte ER pe o platformă de elicopter pentru Forțele Navale Române, bazată pe platforma Airbus H215M. Astfel, cele două elicoptere H215M care vor ajunge în dotarea Forțelor Navale vor fi dotate cu rachete Marte ER produse de MBDA.

Hanwha a semnat un contract de colaborare cu Institutul Român de Cercetare (INCAS). Contractul a fost semnat în cadrul evenimentului dedicat industriei de apărare BSDA 2024, cu scopul de a extinde cooperarea bilaterală asupra cercetării și dezvoltării armamentului.

Hanwha Aerospace se oferă să colaboreze cu România prin proiecte de asociere în toate domeniile de apărare, aeronautic, uscat, mare și în spațiu, inclusiv în ceea ce privește testarea preciziei rachetelor ghidate.

Nu în ultimul rând producătorul român Bluespace Technology a semnat cu compania Marshall un memorandum de înțelegere prin care vor explora oportunități de parteneriat în ceea ce privește proiectarea, dezvoltarea și integrarea atât a capacităților de ecranare electromagnetică și TEMPEST.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Iranul a plasat pe orbită un satelit militar
Antony Blinken acuză Rusia că a influențat alegerile din România printr-un efort ”de amploare și bine finanțat”
Convorbire telefonică Gherasimov-Brown: Șeful Armatei ruse susține că Moscova plănuia lansarea Oreshnik cu mult timp înainte de decizia SUA de a permite lovituri cu rachete ATACMS
”Mașină de scris automată la penețeu”. Autoritățile georgiene - declarații pro-UE, fapte pro-Moscova. Pe scenariul mineriadelor, perchezițiile la sediile opoziției găsesc ”echipament pentru revolte”
Pashinyan spune că Armenia refuză să mai revină în OTSC: “Punctul de la care mai este posibilă întoarcerea a fost depășit”
Așa arată o demonstrație de forță de generația a 5-a: Avioane F-35 completate de bombardiere B-52 au arătat Rusiei ce înseamnă puterea aviației aliate
Nordul Flancului Estic a ieșit din sală în timpul discursului lui Lavrov de la OSCE
Războiul sancțiunilor: China ripostează la măsurile SUA și vizează 13 companii americane din industria de apărare
Guvernul premierului francez Barnier a fost demis de Adunarea Naţională
Rutte: Nu trebuie să fim naivi, tehnologiile nucleare rusești care ajung în RPDC pot amenința Europa și SUA
Fără precedent: Iohannis desecretizează rapoartele SRI și SIE: România, percepută de Rusia ca inamic. Operațiunea de creștere a lui Călin Georgescu
Trump are pe masă trei planuri pentru conflictul din Ucraina. Fiecare implică mai multe arme pentru Kiev, dar niciunul nu include aderarea la NATO
Moscova devine tot mai agresivă: O navă rusă a tras o rachetă de semnalizare asupra unui elicopter german
E.S. Adrian Zuckerman, live, înainte de un moment crucial pentru România. Ce urmează?
România, la răscruce. Mesajul diplomației române: Neutralitatea este o vorbă în vânt. Toate ororile războiului se întâmplă în state fără umbrela NATO
Rubla scade, un scenariu negru amenință Rusia, dar Kremlinul răspunde: ”Uite ce se întâmplă cu dolarul, e clar cine eșuează”
Situație ciudată în Coreea de Sud: A fost ridicată legea marțială după ce Parlamentul a blocat decretul președintelui de instituire a legii
Salome Zurabişvili, președinta Georgiei: „Înainte de România au fost Moldova și Georgia”. Rusia bate la porți
Mark Rutte: ”Două procente din PIB pentru apărare nu vor fi suficiente”. Șeful NATO preconizează o iarnă crucială pentru Ucraina
Germania vrea încă patru submarine. Flancul Nordic al NATO trebuie întărit în fața Flotei ruse, spune ministrul apărării
CCR validează primul tur al alegerilor prezidențiale; turul II, pe 8 decembrie între Călin Georgescu și Elena Lasconi
SUA vor să încetinească avântul Chinei în dezvoltarea AI pentru domeniul militar: Restricții pentru 140 de producători chinezi de cipuri
Alegeri parlamentare 2024, rezultate finale
Scenariul Germaniei de Vest? „Articolul 5 nu se va aplica pe întreg teritoriul Ucrainei”. Zelenski face primul pas în direcția negocierilor și solicită garanţii de la NATO
Putin aprobă cheltuieli militare record. Cel mai secret buget de la prăbușirea Uniunii Sovietice
A început Parada Militară Naţională de 1 Decembrie: Circa 2.500 de militari vor trece pe sub Arcul de Triumf (Video)
Generalul Vlad, șeful Armatei, după o întâlnire cu omologul său din R. Moldova: Armata României sprijină modernizarea și pregătirea Armatei moldovene
Polonia anunță finalizarea primei secțiuni din „Scutul estic” împotriva Rusiei. „Cel mai mare proiect de acest tip din istoria Europei după 1945”
România transmite că e alături de georgienii din stradă. Violențe mari în Georgia după ce guvernul a suspendat drumul pro-european al țării
Unsprezece avioane militare chineze și rusești s-au apropiat de Coreea de Sud; armata sud-coreeană a ridicat avioanele de luptă

Ştiri Recomandate

Un detaliu mai puţin cunoscut: Avionul de vânătoare stealth F-22 Raptor a luat naştere în urma îngrijorărilor legate de apărarea aeriană siriană
Ce spune un comandat ucrainean despre principalele vulnerabilități și avantaje ale tancului M1 Abrams
Rușii încep să construiască noi adăposturi militare ca răspuns la utilizarea tot mai intensă de către Ucraina a armelor cu rază lungă de acţiune
Coreea de Nord ar livra Rusiei rachete balistice KN-15 Pukguksong-2 pe fondul escaladării conflictului din Ucraina (Foto/Video)
Nu e doar o joacă. Documente clasificate tehnice despre radarul CAPTOR al Eurofighter, publicate pe un forum de gaming al unei companii ruse
De frica Ucrainei rușii extind Flota Mării Negre în Marea Caspică. Noua navă Tucha din clasa Karakurt e „bună de luptă”, dar departe de front
Ciudatul caz al unui F/A-18 doborât din „friendly fire”: SUA pierd un F/A-18E lovit din greșeală de o rachetă a crucișătorului USS Gettysburg
Comandă uriașă plasată pentru 145 de avioane F-35. Americanii vor construi o parte din ele și în Europa, dar și într-un stat din Asia
Polonia ne-a luat-o înainte și dă liber avioanelor F-16 și antiaerienei să doboare drone și rachete ruse, cu o condiție. În ce stadiu e proiectul României?
Arde, uite cum arde. Dronele ucrainene au atacat un depozit de petrol din regiunea Oryol din Rusia (Video)
Ungaria anticipează vremuri dificile și mizează pe România pentru a-și asigura livrările de energie. Vânzarea E.ON România nu e însă bătută în cuie
Franța retrage primul contingent din Ciad, ultima țară din Sahel care mai găzduia trupe franceze 
Unde pun rușii piciorul începe războiul. Un stat din Africa se teme că va fi următoarea țară răvășită de război după ce Rusia a mutat aici armele din Siria
Războiul aerian va arăta complet diferit. Dronele CCA vor revoluționa tot ce știm, dar SUA dau verdictul: F-35 nu va dispărea
Orașul rus Kazan, sub asediul atacurilor ucrainene. Drone kamikaze au lovit mai multe clădiri, zborurile de pe aeroport sunt suspendate (Video)
Rusia a reușit să trezească din somn puterea militară a Germaniei. Primele decizii: Submarine din clasa 212CD, modernizarea avioanelor Eurofighter sau rachete Patriot PAC-3
2% din PIB pentru Apărare e istorie. Trump setează un alt prag mult mai mare pe care țările din NATO trebuie să îl atingă
Masacrul comis de ruși și gropile comune de la Bucha. Înalți diplomați din Austria au vizitat locul masacrului de la Bucha, Ucraina
Se formează noua armată a Siriei. Fondatorul Armatei Siriene Libere: Lucrăm la integrarea facțiunilor și reintegrarea foștilor dezertori în noua armată
SUA oferă un ajutor militar către Taiwan de peste jumătate de miliard de dolari
Membri ai delegației SUA la AP NATO, reprezentanți republicani și democrați, „profund îngrijorați” de „dovezile convingătoare” că Rusia s-a implicat în alegerile din România
Noi schimburi de lovituri între Rusia și Ucraina: Rușii au atacat Kievul cu rachete Iskander și hipersonice Kinjal, în timp ce Ucraina a lovit cu ATACMS și Storm Shadow regiunea rusă Kursk
Prezența militară a SUA în Siria este mai mare decât cea declarată oficial. Pentagonul afirmă însă că asta nu are nicio legătură cu căderea lui Assad  
Carte de vizită pentru atât de criticatele F-16 ale României: F-urile aviației militare române vor apăra cele mai fierbinți regiuni ale Europei
Cu harta Rusiei în spate ce include teritoriile ucrainene ocupate sau anexate ilegal, Putin spune că regretă că nu a invadat mai rapid Ucraina
Noua rachetă balistică hipersonică Oreshnik le-a dat aripi rușilor. Rusia îndeamnă SUA să desfășoare sistemul THAAD în Ucraina și spune că S-400 ar fi superior acestuia
Pentru a contracara o posibilă agresiune militară rusă în Europa, Polonia vrea un ''scut de apărare estic'' la care să participe toate statele europene
Explozii masive în apropierea bazei Flotei ruse de Nord (Foto/Video): Nu este exclus ca regiunea Murmansk să fi fost atacată
Premierul portughez, în vizită la Caracal unde sunt dislocate trupe portugheze. Generalul Vlad, șeful Armatei, mulțumește pentru sprijinul acordat României de către Portugalia
Transferul planificat de avioane F-16 către Ucraina stagnează pe fondul unei decizii luate de Belgia: Există o lipsă de piloți instruiți și de piese de schimb esențiale
Armata SUA desfășoară noi lansatoare de rachete M270A2 pentru a spori capacitățile în Europa în materie de apărare în fața Rusiei
pixel