Intrarea Finlandei şi Suediei în NATO ar fi o "eroare", aşa cum a fost şi aderarea Greciei la Alianţa Nord-Atlantică, a declarat vineri preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, relatează Agerpres, care citează AFP.
Datele provenite din zona informațiilor militare au confirmat că China și Arabia Saudită s-au angajat în multiple transferuri de tehnologie secretă de rachete balistice, acestea având loc chiar “la scară mare”.
Noile imagini din satelit obținute de CNN arată că saudiții produc deja rachete balistice într-o facilitate construită anterior cu asistență chineză, potrivit experților care au analizat fotografiile. Sursele au confirmat că imaginile reflectă progrese care sunt în concordanță cu cele mai recente evaluări ale serviciilor de informații americane.
Fotografiile din satelit realizate între 26 octombrie și 9 noiembrie de Planet, o companie comercială specializată în obținerea imaginilor satelitare de înaltă rezoluție, arată că o operațiune de ardere a avut loc la o instalație de lângă Dawadmi, Arabia Saudită. Potrivit specialiștilor de la Institutul de Studii Internaționale Middlebury, aceasta este „prima dovadă clară că instalația funcționează pentru a produce rachete”.
“În timp ce s-a acordat o atenție semnificativă programului mare de rachete balistice al Iranului, dezvoltarea Arabiei Saudite și acum producția de rachete balistice nu au avut parte de același nivel de control”, a declarat Jeffrey Lewis, expert în armament și profesor la Institutul de Studii Internaționale Middlebury, potrivit CNN.
„Producerea pe plan intern de rachete balistice de către Arabia Saudită sugerează că orice efort diplomatic de control al proliferării rachetelor ar trebui să implice și alți actori regionali, precum Arabia Saudită și Israelul, care își dezvoltă propriile rachete balistice”, a adăugat expertul.
Eventualele reacții ale SUA sunt însă limitate de considerente diplomatice în relația cu China, respectiv de dorința administrației Biden de a relansa discuții cu Beijingul pe mai multe direcții prioritare de politică, inclusiv privind clima, comerțul și pandemia. „Totul este o chestiune de calibrare”, a declarat un înalt oficial al administrației.
În același timp, Consiliul Naţional de Securitate şi CIA au refuzat să comenteze asupra modului cum sunt percepute aceste informații.
Întrebat dacă au existat transferuri recente de tehnologie sensibilă pentru rachete balistice, între China și Arabia Saudită, un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Chinei a declarat că cele două țări au un parteneriat strategic cuprinzător și „au menținut o cooperare amicală în toate domenii, inclusiv în domeniul comerțului militar”. „O astfel de cooperare nu încalcă nicio lege internațională și nu implică proliferarea armelor de distrugere în masă”, se arată în comunicat.
De asemenea, guvernul saudit și ambasada Arabiei Saudite din Washington au evitat până în prezent să prezinte puncte de vedere oficiale pe acest subiect.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Intrarea Finlandei şi Suediei în NATO ar fi o "eroare", aşa cum a fost şi aderarea Greciei la Alianţa Nord-Atlantică, a declarat vineri preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, relatează Agerpres, care citează AFP.
Liderii Uniunii Europene au declarat joi că UE dorește să devină un actor mai mare în Asia, pe care au numit-o „teatru de tensiuni”, avertizând asupra tendinței Chinei de a deveni din ce în ce mai asertivă.
Ministerul Afacerilor Externe anunţă că Federaţia Rusă a declarat 'persona non grata' 10 persoane de la Ambasada României la Moscova, ca o reacţie la gestul similar făcut de către România pe 5 aprilie 2022.
Politicieni finlandezi cheie au fost avertizaţi că Rusia ar putea întrerupe vineri furnizarea gazului către Finlanda vecină, scrie joi ziarul local Iltalehti, citând surse neprecizate, relatează Agerpres, care citează agenția Reuters.
Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a convocat pentru vineri Consiliul de securitate naţională după ce guvernul de la Pristina a depus joi cererea Kosovo de a deveni membru al Consiliului Europei, informează Agerpres, care citează publicația Tanjug.
Paşii întreprinşi de Finlanda în direcţia aderării la NATO reprezintă "categoric" o ameninţare la adresa Rusiei, iar extinderea Alianţei nord-atlantice nu va face mai stabilă Europa ori lumea, a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, relatează Reuters şi dpa.
Creşterea sprijinului militar acordat Ucrainei de SUA şi aliaţii lor riscă să declanşeze un conflict între Rusia şi NATO, a avertizat joi unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin, relatează Agerpres, care citează Reuters.
Statele Unite susțin aderarea Kosovo la programul Parteneriatul pentru Pace al NATO, deși au reamintit că o astfel de decizie necesită acordul tuturor celor 30 de țări membre ale Alianței.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a avertizat luni că o eventuală aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană ar putea dura ''decenii'' şi a propus, în paralel, crearea unei ''comunităţi politice europene'' noi, care va putea primi ca membri ţări precum Regatul Unit, relatează Agerpres, care citează AFP şi DPA.
Aderarea Ucrainei la UE, în contextul invadării ţării de către Rusia, a devenit o "chestiune de război sau de pace", a estimat marţi ministrul ucrainean al afacerilor externe, Dmitro Kuleba, relatează Agerpres, care citează AFP.
Derapaj propagandistic al șefului agenției spațiale ruse Roscosmos, Dmitri Rogozin. Potrivit agenției de presă Mediafax, Rogozin a declarat că Rusia are nevoie de doar 30 de minute pentru a distruge statele NATO în cazul unui război nuclear.
Mai mult de trei sferturi dintre finlandezi susţin acum o candidatură a ţării lor la aderarea la NATO, potrivit unui nou sondaj publicat luni, cu doar câteva zile înainte de o decizie finală aşteptată la Helsinki, relatează Agerpres, care citează AFP.
Social-democraţii aflaţi la putere în Suedia vor decide duminică dacă susţin o candidatură istorică a ţării lor la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) care să o apere de Rusia, au anunţat ei luni, informează AFP.
Cea mai înaltă autoritate militară a NATO, Comitetul Militar, se va reuni pe 19 mai 2022, la Bruxelles. Amiralul Rob Bauer, președintele Comitetului Militar, va prezida ședința la care vor participa șefii departamentelor de Apărare aliate.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Alianţa Nord-Atlantică "nu a observat nicio schimbare" în strategia nucleară a Moscovei, însă a avertizat că trebuie să ne pregătim pentru "şi mai multe distrugeri masive" comise de Rusia în războiul din Ucraina şi a pledat pentru "intensificarea" livrărilor de arme către Kiev, transmite duminică EFE.
NATO îşi va întări prezenţa în jurul graniţelor Suediei şi în Marea Baltică în timpul procesării unei potenţiale cereri de aderare la alianţa militară a ţării nordice, a declarat joi pe postul public SVT secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, transmite Reuters.
Finlanda va decide în ziua de 12 mai să îşi depună candidatura la NATO, potrivit unor surse guvernamentale anonime citate de cotidianul Iltalehti, transmite luni Reuters.
Un avion de recunoaştere rusesc a violat vineri pentru scurt timp spaţiul aerian suedez, a anunţat sâmbătă statul major al ţării scandinave, ale cărei autorităţi reflectează la o eventuală candidatură la NATO după invadarea Ucrainei de către Rusia, relatează Agerpres, care citează AFP.
Aeronavele de luptă ale NATO care efectuează misiuni de poliție aeriană a spațiului aliat în zona Mării Baltice și a Mării Negre au fost testate de mai multe ori de către avioanele rusești.
România a fost recunoscută ca un partener de încredere deplină pentru Statele Unite ale Americii din punctul de vedere al protecţiei proprietăţii intelectuale pentru prima dată în peste 25 de ani, informează, joi, un comunicat de presă al Executivului.
Ministerul de Externe al Bulgariei le cere cetățenilor aflați în Republica Moldova să părăsească țara cu orice mijloc de transport disponibil, relatează TVR care citează The Sofia Globe.
Guvernul suedez nu intenţionează să organizeze un referendum dacă parlamentul va decide să declanşeze procedura de candidatură la NATO, a afirmat joi prim-ministrul Magdalena Andersson, potrivit Agerpres, care citează Reuters.
Departamentul Apărării al SUA a informat că, în timpul retragerii trupelor americane din Afganistan, de anul trecut, acestea au abandonat echipament militar în valoare de aproximativ 7 miliarde de dolari.
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat, miercuri, că în opinia sa nu există posibilitatea declanşării unui război în Republica Moldova.
Fostul puşcaş marin american Trevor Reed, condamnat la 9 ani de închisoare în Rusia pentru violenţe, a fost schimbat cu Konstantin Iaroşenko, un pilot rus încarcerat în SUA pentru trafic de cocaină, un schimb care aminteşte de perioada Războiului Rece, notează Agerpres, care citează AFP.
NASPA (NATO Support and Procurement Agency), sau Agenția de Sprijin și Achiziții a Alianței Nord-Atlantice a anunțat implicarea în consolidarea apărării Flancului Estic, cu referire directă la cei mai importanți piloni ai flancului - România și Polonia.
Conducerea Ministerului Afacerilor Interne (MAI) şi reprezentanţii principalelor structuri ale instituţiei au luat parte, miercuri, la Palatul Cercului Militar Naţional, la pregătirea pachetelor cadou pentru veteranii de război din România şi din Republica Moldova.
Gigantul energetic rus Gazprom a anunţat miercuri că a oprit complet livrările de gaze naturale către Polonia şi Bulgaria, în absenţa plăţilor în ruble de către cele două ţări pentru livrarea combustibilului, transmite Reuters.
În ultimele săptămâni, Iranul a efectuat mișcări militare extinse în Irak, constând inclusiv în transferul de rachete și drone la Bagdad.
Grupul rus Gazprom a avertizat compania energetică poloneză PGNiG că va opri livrările de gaze naturale prin conducta Yamal începând de miercuri dimineaţa, a informat PGNiG într-un comunicat de presă, în timp ce Guvernul polonez a precizat că are suficiente rezerve, transmite Reuters.
O acțiune inedită de sprijinirea a Ucrainei a fost lansată în Republica Lituania de către prezentatorul de televiziune Andrius Tapinas. Potrivit informațiilor publicate de acesta pe pagina sa de Facebook, Lituania va strânge din donații suma de 5 milioane de euro necesară achiziționării unei drone de recunoaștere Bayraktar TB2 ce urmează a fi ulterior donată Ucrainei.
Ofensiva militară rusă a atins joi un grad de "intensitate maximă" în estul Ucrainei, unde situaţia este extrem de dificilă, în timp ce Kievul a cerut mai multe arme grele Occidentului şi a denunţat în prealabil orice fel de concesii "pacifiste" faţă de Rusia, iar un viceministru ucrainean al apărării a explicat că preşedintele Vladimir Putin "şi-ar putea salva obrazul" dacă "şi-ar lua tălpăşiţa din Ucraina", relatează Agerpres, care citează AFP şi Unian.
În cadrul unui reportaj realizat în Germania la un centru recent înfiinţat care se ocupă cu coordonarea transferului către Ucraina, de la statele care oferă asistenţă militară, jurnalistul Jack Detsch, de la prestigioasa revistă Foreign Policy, a vorbit despre modul în care a fost rezolvată problema transferului de avioane și elicoptere către Forțele Aeriene Ucrainene.
Polonezii continuă programul complex de înzestrare al forțelor armate. Ministrul Apărării de la Varșovia a anunțat în cursul acestei zile că Polonia a trimis o solicitare către SUA pentru a achiziționa 500 de lansatoare M142 HIMARS.
Un fost comandant de drone tactice în forțele regale ale Marii Britanii a discutat în exclusivitate cu DefenseRomania despre sistemele de drone Watchkeeper X, propunerea Elbit Systems pentru înzestrarea Armatei române.
Pe contul de Telegram al Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) au fost postate mai multe fotografii, datate cu 25.05.2022, în care este prezentată fosta vedetă blindată ucraineană Akkerman, capturată de militarii ruși în luna martie, în portul Berdyansk de la Marea Azov.
Forțele Terestre americane (US Army) au experimentat, recent, cum un număr mare de drone interconectate, pot fi controlate de un singur operator aflat la bordul unui elicopter sau la sol.
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut joi convorbiri telefonice cu ministrul Afacerilor Externe al Regatului Suediei, Ann Linde şi cu ministrul Afacerilor Externe al Republicii Finlanda, Pekka Haavisto, pe tema procesului de aderare a celor două state la Alianţa Nord-Atlantică, informează MAE.
Henry Kissinger, ajung la 98 de ani, a stârnit reacții la nivel mondial ca urmare a unor declarații controversate în care insinua că Ucraina ar trebui să facă concesii teritoriale în fața agresorului rus.
Rusia a lansat asupra Ucrainei mai multe rachete decât orice altă ţară în oricare alt conflict după al Doilea Război Mondial, record care, potrivit experţilor şi datelor obţinute de revista americană Newsweek, citate de Agerpres, sugerează că Moscova a eşuat în această ofensivă, potrivit EFE.
Producătorul american de tehnică militară aerospațială Raytheon a anunțat pe contul său de Twitter că guvernul polonez a înaintat o scrisoare de intenție guvernului SUA pentru radarul LTAMDS (Lower Tier and Missile Defense Sensor - senzor de nivel inferior și de apărare antirachetă).
Forțele ucrainene au anunțat eliminarea mai multor luptători ceceni din lanțul de conducere, inclusiv a cunoscutului comandant „Tik Tok”.
Germania contrazice Polonia cu privire la angajamentul Berlinului de a oferi polonezilor tancuri Leopard 2 în schimbul tancurilor T-72 pe care Varșovia le-a trimis Ucrainei.
Ankara negociază cu Moscova şi Kiev deschiderea unui coridor prin Turcia pentru exporturile de cereale din Ucraina, a declarat joi, pentru Reuters, un înalt oficial turc, potrivit Agerpres.
Generalul de brigadă Constantin Spânu, șeful Direcţiei informare şi relaţii publice din cadrul Ministerului Apărării Naționale, a vorbit despre urgentarea achiziționării celei de-a doua și a treia escadrilă de F-16 Fighting Falcon, precizând că obiectivul final încă de la început a fost înzestrare cu F-35 Lightning II, aeronave de generația a V-a.
La București a avut loc la finalul săptămânii trecute cea mai mare expoziție de tehnică militară din Europa de Est. Au expus tehnică giganți mondiali din industria de apărare, dar au fost prezente și companii românești.
Preşedintele francez, Emmanuel Macron, va discuta joi cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, care ameninţă cu veto la aderarea Finlandei şi Suediei în NATO, în plină criză ucraineană, scrie Agerpres, care citează AFP.
Grecia va preda Statelor Unite petrolul iranian transportat de petrolierul Lana confiscat în Grecia la mijlocul lui aprilie la cererea justiţiei americane, a făcut cunoscut miercuri poliţia portuară elenă, decizie care a suscitat un viu protest al Teheranului, notează Agerpres, care citează AFP.
Un parașutist militar român a murit în urma unui accident la Boboc în timpul manevrelor de aterizare.
Parlamentul rus a adoptat miercuri legea care elimină limita de vârstă pentru înrolarea în armată, în plină ofensivă a trupelor ruse în Ucraina, relatează Agerpres, care citează agenţiile AFP, Reuters şi EFE.
Premierul slovac Eduard Heger a declarat miercuri, în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, că Ucraina ''trebuie să câştige'' războiul pornit împotriva ei de Rusia, iar, ''dacă Ucraina pierde, Slovacia este următoarea'', relatează agenţia Agerpres, care citează EFE şi postul CNN.
Exercițiul medical interinstituțional MASCAL 22 s-a desfășurat, între 16 și 25 mai, succesiv, în Baza militară 99 Deveselu și în Bazele aeriene 85 „Erou căpitan aviator Alexandru Șerbănescu”, din Bacău, și 57 Mihail Kogălniceanu.
În urmă cu două zile, Statul Major al Forţelor Armate Ucrainene preciza că pierderile grele înregistrate de ruşi, mai ales la capitolul tehnică militară, determină armata rusă să scoată din depozite vechile tancuri T-62. Azi, analiştii militari ucraineni vin cu noi precizări şi spun că forţele ruse de ocupaţie vor să desfăşoare un întreg batalion de tancuri T-62M în apropierea unui oraş din Peninsula Crimeea
Două aeronave britanice Typhoon (Eurofighter Typhoon FGR.4) au zburat, ieri după-amiază, în spațiul aerian românesc din zona Deltei Dunării.
Luptele cu forţele ruse au ajuns la periferia Severodoneţk, oraş din estul Ucrainei, unde situaţia este "extrem de dificilă", a anunţat miercuri guvernatorul ucrainean al regiunii, Serhii Gaidai, citat de AFP, în timp ce miliţiile proruse din autoproclamata 'republică populară' Lugansk, care luptă împreună cu armata rusă în regiunea Donbas, s-au grăbit să anunţe că oraşul Severodoneţk a fost încercuit "operaţional", potrivit Agerpres, care citează EFE și Interfax.
Rusia se va asigura că drepturile fostului preşedinte prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, reţinut marţi la Chişinău pentru trădare şi corupţie, vor fi respectate, a declarat miercuri ministrul-adjunct al afacerilor externe al Federaţiei Ruse, Andrei Rudenko, informează AFP, conform Agerpres.
Kanamat Botashev, un general-maior în rezervă din Forțele Aeriene Ruse, și-a pierdut viața când aeronava de atac la sol Su-25 pe care o pilota a fost lovită de o rachetă Stinger, potrivit serviciului BBC în limba rusă, care a contactat trei dintre foștii subordonați ai lui Botashev.
În cadrul unui interviu acordat agenției de presă Tass și dat publicității pe 25.05.2022, directorul general al Institutului radiotehnic Academician A.L. Mints din Rusia, Yuri Anoshko, a declarat că o stație radar de tip Podsolnukh ar putea acoperi apele Mării Negre, în vederea detectării navelor și mijloacelor aeriene ale adversarului.
Republica Moldova are o şansă ''istorică'' de a adera la Uniunea Europeană şi eventuale proiecte pentru a aduce ţara mai aproape de blocul comunitar nu trebuie să înlocuiască drumul către statutul de membru cu drepturi depline, a susţinut miercuri premierul moldovean Natalia Gavriliţa, potrivit Reuters.
În locul avioanelor MiG-29, Polonia a oferit Ucrainei un stoc uriaș de piese de schimb și muniţie pentru acest tip de aeronave care se află şi în serviciul Forţelor Aeriene Ucrainei, a precizat cotidianul polonez Onet. Nu este o noutate că Ucraina a primit piese de schimb pentru avioanele sale MiG-29, deoarece această informaţie a fost comunicată oficial, luna trecută, chiar de către purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, dar este o confirmare a presupunerilor făcute anterior că Polonia ar fi ţara care a făcut această donaţie.
Forţele ruse au lansat miercuri o ofensivă în mai multe oraşe din estul Ucrainei, folosind obuze de mortier care au ucis civili şi au distrus mai multe locuinţe, au anunţat oficialităţile ucrainene, în contextul în care armata rusă îşi concentrează atacul asupra regiunii Donbas, relatează Agerpres, care citează Reuters şi DPA.
Statele Unite și-au exprimat marți îngrijorarea cu privire la planurile președintelui turc Recep Tayyip Erdogan de a lansa noi operații militare la granița de sud a Turciei, subliniind că orice nouă ofensivă în nordul Siriei va submina stabilitatea în regiune și va pune în pericol forțele americane.