Imaginile din satelit confirmă: China ajută Arabia Saudită să-și producă propriile rachete balistice
De-a lungul timpului, Arabia Saudită a achiziționat rachete balistice inclusiv din China, Riadul neavând capacitatea declarată de a-și construi propriile sisteme. Imaginile recente din satelit, obținute de CNN, relevă însă că Arabia Saudită produce în prezent astfel de sisteme în cel puțin un loc din țară.
Datele provenite din zona informațiilor militare au confirmat că China și Arabia Saudită s-au angajat în multiple transferuri de tehnologie secretă de rachete balistice, acestea având loc chiar “la scară mare”.
Noile imagini din satelit obținute de CNN arată că saudiții produc deja rachete balistice într-o facilitate construită anterior cu asistență chineză, potrivit experților care au analizat fotografiile. Sursele au confirmat că imaginile reflectă progrese care sunt în concordanță cu cele mai recente evaluări ale serviciilor de informații americane.
Fotografiile din satelit realizate între 26 octombrie și 9 noiembrie de Planet, o companie comercială specializată în obținerea imaginilor satelitare de înaltă rezoluție, arată că o operațiune de ardere a avut loc la o instalație de lângă Dawadmi, Arabia Saudită. Potrivit specialiștilor de la Institutul de Studii Internaționale Middlebury, aceasta este „prima dovadă clară că instalația funcționează pentru a produce rachete”.
Cu ochii pe Iran, SUA au omis unele acțiuni ale statelor partenere din zonă
“În timp ce s-a acordat o atenție semnificativă programului mare de rachete balistice al Iranului, dezvoltarea Arabiei Saudite și acum producția de rachete balistice nu au avut parte de același nivel de control”, a declarat Jeffrey Lewis, expert în armament și profesor la Institutul de Studii Internaționale Middlebury, potrivit CNN.
„Producerea pe plan intern de rachete balistice de către Arabia Saudită sugerează că orice efort diplomatic de control al proliferării rachetelor ar trebui să implice și alți actori regionali, precum Arabia Saudită și Israelul, care își dezvoltă propriile rachete balistice”, a adăugat expertul.
Eventualele reacții ale SUA sunt însă limitate de considerente diplomatice în relația cu China, respectiv de dorința administrației Biden de a relansa discuții cu Beijingul pe mai multe direcții prioritare de politică, inclusiv privind clima, comerțul și pandemia. „Totul este o chestiune de calibrare”, a declarat un înalt oficial al administrației.
În același timp, Consiliul Naţional de Securitate şi CIA au refuzat să comenteze asupra modului cum sunt percepute aceste informații.
Întrebat dacă au existat transferuri recente de tehnologie sensibilă pentru rachete balistice, între China și Arabia Saudită, un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Chinei a declarat că cele două țări au un parteneriat strategic cuprinzător și „au menținut o cooperare amicală în toate domenii, inclusiv în domeniul comerțului militar”. „O astfel de cooperare nu încalcă nicio lege internațională și nu implică proliferarea armelor de distrugere în masă”, se arată în comunicat.
De asemenea, guvernul saudit și ambasada Arabiei Saudite din Washington au evitat până în prezent să prezinte puncte de vedere oficiale pe acest subiect.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News