Împreună cu F-16, Ucraina ar putea primi rachete de croazieră JASSM: Cu ce provocări se vor confrunta ucrainenii în momentul utilizării?
Casa Albă ia în considerare transferul de rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune către Ucraina, ceea ce ar spori semnificativ eficiența avioanelor de luptă F-16 ale Ucrainei.
Avion F-16 Fighting Falcon american dotat cu rachete de croazieră JASSM. Foto: U.S. Air Force
Dacă SUA decide să transfere rachete JASSM Ucrainei, aceasta va extinde semnificativ capacitățile avioanelor F-16 deja furnizate, precum și ale avioanelor care vor fi livrate Ucrainei în viitor.
Aceste avioane nu numai că vor lupta împotriva numărului mare de avioane rusești, dar și vor consolida apărarea aeriană în timpul atacurilor masive cu rachete, dar vor efectua, de asemenea, în mod sigur, atacuri devastatoare asupra țintelor inamice aflate la sol.
Forțele Aeriene Ucrainene au demonstrat în mod repetat eficacitatea utilizării unor astfel de rachete de croazieră lansate din aer. Rachetele Storm Shadow furnizate de Marea Britanie au distrus nave ale Flotei ruse din Marea Neagră și chiar posturi de comandă.
Dar Rusia are încă un avantaj în ceea ce privește numărul de aeronave și sistemele de apărare aeriană, astfel încât este greu de imaginat că Ucraina își va folosi avioanele F-16 pentru a lansa atacuri cu bombă pe linia frontului.
Deși nu e oficial armamentul de care vor dispune F-urile ucrainene, DefenseRomania a abordat încă de acum câteva zile subiectul când au apărut date potrivit cărora Administrația de la Casa Albă ia în considerare posibilitatea de a transfera rachete de croazieră AGM-158 JASSM cu rază lungă de acțiune în Ucraina, ceea ce va crește semnificativ puterea de luptă a aeronavelor F-16 ucrainene.
Aliații sunt, de asemenea, interesați de succesul militar al Ucrainei și de păstrarea avioanelor F-16 transferate, înțelegând importanța strategică a acestor avioane de vânătoare pentru război.
În aceste condiții, Ucraina trebuie să doteze aeronavele cu cele mai noi mijloace de protecție și armament.
Ucraina are o nevoie urgentă de rachete de croazieră JASSM, deoarece acestea îi vor permite să maximizeze siguranța piloților ucraineni care au fost deja instruiți pe aeronavele occidentale și să minimizeze riscurile pentru F-16 în sine.
Disponibilitatea acestor rachete va crește semnificativ eficacitatea operațiunilor de luptă și va permite distrugerea unor ținte strategice importante de la o distanță sigură, fără a zbura în zona de operare a apărării aeriene ruse.
AGM-158 JASSM este o rachetă americană de croazieră aer-sol de înaltă precizie, proiectată pentru a distruge ținte importante, foarte protejate, de la o distanță sigură, dincolo de raza de acțiune a sistemelor de apărare aeriană inamice.
Scopul său principal este de a oferi capacitatea de a lansa lovituri devastatoare asupra țintelor critice, rămânând în același timp inaccesibilă pentru apărarea aeriană inamică.
Programul de dezvoltare a JASSM a început în 1995, când au fost definite sarcinile și cerințele tehnice pentru noua rachetă, aceasta trebuind să răspundă celor mai recente nevoi ale armatei SUA.
Ca parte a acestui proiect, doi producători importanți din domeniul apărării - Lockheed Martin și McDonnell Douglas (în prezent Boeing) - au primit sarcina de a crea două prototipuri de rachete care să îndeplinească criteriile de semnătură radar redusă, precizie ridicată și posibilitatea lansării din zone în care apărarea aeriană inamică nu ar putea ajunge.
În 1996, aceste companii au primit contracte pentru etapa inițială de dezvoltare, iar proiectele lor au fost denumite AGM-158A și, respectiv, AGM-159A.
Racheta a fost certificată pentru funcționare în octombrie 2003. Inițial, bombardierele strategice B-52 transportau rachete JASSM, dar ulterior acestea au fost integrate în arsenalul majorității avioanelor de atac ale Forțelor Aeriene ale SUA, inclusiv F-15E, F-16, F/A-18, F-35, B-1B, B-2 și B-52.
F-16-urile transferate Ucrainei vor putea transporta două rachete JASSM în același timp. Avionul purtător servește drept platformă aeriană care asigură altitudinea și viteza necesare rachetei înainte de lansarea acesteia. După lansare, motorul cu reacție al rachetei este pornit și aripile acesteia se deschid, asigurând un zbor stabil către țintă.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News