În concurență cu Turcia, Grecia primește ajutor de la Israel. Program militar major: Corvete Themistocles
Conform infomațiilor din spațiul militar și diplomatic, Grecia dorește să semneze un acord militar major cu Israelul pentru a construi șapte corvete din clasa Themistocles, bazate pe modelul de vaselor militare israeliene Saar S-72 Corvette.
De asemenea, Israel încearcă să realizeze proiecte de apărare uriașe și investiții civile în Grecia, iar unul dintre ei este șantierul naval Onex Neorion din Insula Syros, cu serviciile sale navale deja existente.
Foto: Corvete din clasa Themistocles, sursă: themistoclescorvette.com
Trebuie menționat că este un proiect în care SUA doresc să se alăture și din interese geopolitice proprii. Alăturându-se Greciei și Israelului, SUA încearcă mai întâi să contracareze oferta Franței către Grecia pentru a cumpăra două fregate Belhara, oferind la schimb patru nave multi funcționale de suprafață (Multi Mission Surface Combatant- MMSC) construite exclusiv pe sol grecesc. Aflate sub supravegherea directă a celor de la Lockheed Martin, noile planuri ale Greciei sunt combinate cu un bun stimulent tehnic care este reprezentat de modernizarea fregatelor grecești existente 200 HN MAKO. Programul va impune astfel modernizarea celei de-a doua instalații de servicii navale majore în Mediterana pentru nevoile naționale de apărare ale Greciei.
Din perspectiva israeliană este clar că având Atena ca partener, prin asocierea masivă în dezvoltarea unor proiectele industriale și de apărare bazate exclusiv în Grecia, deschide automat piața europeană și pentru produsele sale militare.
Grecia, în concurență evidentă cu Turcia. Israel vrea să ajute Atena
Foto: Corvete din clasa Themistocles, sursă: themistoclescorvette.com
Grecia se află in evidentă concurență cu Turcia, dorind dezvoltarea unor proiecte care să anuleze eforturile Ankarei de a obține controlul total asupra Mării Egee și a Mediteranei, precum și să reducă ambițiile acesteia de a proiecta influența asupra neo-otomană în zona Magrebului, Balcanilor și Levantului. Atena și-a dat seama că prezența navală a Turciei în Albania, precum și în Libia, combinată cu politicile revizioniste promovate de Ankara din Marea Egee și Mediterană constituie împreună o amenințare majoră pentru stabilitatea sa geopolitică și pentru viitorul strategic al intereselor grecești în ansamblu. Neasumarea unei politici coerente și fără măsuri necesare pentru a contrabalansa politicile turcești din regiunea mediteraneană se traduce automat în reducerea influneței Greciei, subordonând-o capriciilor și dorințelor Turciei.
În același timp Israelul urmărește, de asemenea, să beneficieze de consolidarea forțelor navale grecești în ansamblu, deoarece recunoaște că nu doar interesele grecești sunt puse în pericol de către intensificarea proiecția puterii navale turcești în Mediterana, ci și interesele proprii pe termen lung.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News