Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
În mâinile cui lăsăm apărarea Europei: Franța manifestă voinţă, dar are capacitatea necesară pentru a coordona inițiativele de apărare la nivel european?
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Într-un peisaj marcat de tensiuni geopolitice reaprinse și de un sentiment din ce în ce mai mare de vulnerabilitate strategică, Europa da tot mai multe semne că este dispusă să se angajeze într-o călătorie ambițioasă pentru a-și consolida capacitățile de apărare. De la programe comune de achiziții la doctrine strategice și desfășurări de trupe, continentul este martorul unei schimbări semnificative în arhitectura sa de securitate. 
Grupul de Luptă al NATO din România se află sub comanda Franței. În acest sens francezii au dislocat în România tehnică militară, printre care tancuri franceze Leclerc și blindate. Sursa foto: Twitter French Forces in Romania.
EXCLUSIV
Grupul de Luptă al NATO din România se află sub comanda Franței. În acest sens francezii au dislocat în România tehnică militară, printre care tancuri franceze Leclerc și blindate. Sursa foto: Twitter French Forces in Romania.

În centrul acestei transformări se află un nou impuls pentru „autonomia strategică”, un concept care urmărește să permită Europei să acționeze independent de Statele Unite în protejarea intereselor sale. Ipotezele confortabile ale unei Europe stabile, de după Războiul Rece, au fost spulberate.

Anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, invazia pe scară largă a Ucrainei în 2022 şi mai nou relaţia tot mai tensionata cu Statele Unite au acționat ca un semnal de alarmă puternic, forțând națiunile europene să se confrunte cu realitatea războiului convențional la ușa lor. Împreună cu rivalitatea strategică crescândă dintre Statele Unite și China, amenințarea persistentă a terorismului transnațional și prevalența tot mai mare a războiului hibrid, necesitatea unei apărări europene robuste și unificate nu a fost niciodată mai evidentă.

„Războiul din Ucraina a modificat fundamental peisajul securității europene”, afirmă nu de mult Dr. Camille Grand, expert în domeniul apărării la Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR). „Acesta a demonstrat fragilitatea ordinii de securitate existente și a subliniat imperativul ca Europa să își asume o mai mare responsabilitate pentru propria apărare”.

Un fundament al revitalizării apărării în Europa este încercarea de a-și îmbunătăți capacitățile în materie de echipamente militare. Decenii de investiții insuficiente au lăsat multe armate europene dependente de sisteme învechite sau dependenţe de achiziţii din Statele Unite. Soluția pe care o avem pe care o avem la îndemână este una simplă: Programe comune de achiziții și eforturi de dezvoltare pe plan european intre marii producători de armament.

Cu un buget de 8 miliarde EUR pentru perioada 2021-2027, Fondul European de Apărare (EDF), lansat încă din 2017, este un instrument-cheie în promovarea cooperării la nivel de cercetare și dezvoltare în domeniul apărării. Comisia Europeană a afirma în repetate rânduri că EDF finanțează proiecte care acoperă domenii critice precum inteligența artificială, securitatea cibernetică și sistemele de arme de nouă generație.

„FED este conceput să elimine barierele din calea cooperării și să promoveze o bază industrială europeană de apărare mai integrată”, a explicat în trecut un purtător de cuvânt al Comisiei.

Datele arată că EDF a finanțat deja numeroase proiecte inovatoare, inclusiv dezvoltarea de sisteme aeriene avansate fără pilot și de rețele de comunicații securizate.

Călătoria către o apărare europeană mai puternică este una lungă și complexă. Dar direcția este clară: Europa își creează un nou scut, care reflectă evoluția nevoilor sale de securitate și determinarea sa tot mai mare de a-și modela propriul destin.

 

UE lansează o campanie de stimulare a politicii de apărare, în timp ce SUA se îndepărtează de Europa

 

Președintele american Donald Trump a accelerat apelurile la reînarmarea Europei, punând la îndoială rolul central al Washingtonului în cadrul NATO și făcând deschideri către Rusia în privința Ucrainei. 

În încercarea de a oferi celor 27 de state membre ale UE instrumentele necesare pentru creșterea cheltuielilor, Bruxelles-ul a prezentat luna aceasta o serie de propuneri despre care afirmă că ar putea atrage până la 800 de miliarde de eur.

În ciuda tuturor acestor impulsului din spatele inițiativelor europene în domeniul apărării, rămân provocări semnificative. Interesele naționale divergente, obstacolele birocratice și constrângerile financiare pot împiedica progresul. În plus, obținerea unei autonomii strategice reale necesită un angajament pe termen lung și dorința de a depăși prejudecăți adânc înrădăcinate.

Țările europene membre ale NATO iau măsuri urgente pentru a-și consolida industriile de armament, pe fondul îngrijorării crescânde cu privire la soliditatea angajamentului Statelor Unite față de securitatea lor. Națiunile europene derulează, de asemenea, revizuiri ale strategiilor naționale pentru a-și adapta posturile de apărare.

Țările NATO din Europa și-au dublat importurile de arme între 2020 și 2024, SUA furnizând peste 64% din total - față de 52% în perioada precedentă de cinci ani.

Multe țări au mers ceva mai departe cu deciziile lor de a achiziționa arme americane, în ciuda îngrijorării crescânde că garanțiile de securitate pe care America le-a oferit Europei timp de decenii nu mai sunt de încredere sub președintele american Donald Trump.

Cu toate acestea, Franța este unică prin faptul că este deja în mare măsură independentă de SUA în ceea ce privește echipamentele militare. Majoritatea celorlalte țări UE au un anumit grad de resurse militare americane inclus în stocurile lor și multe sunt dependente de avioanele de luptă F-35 fabricate în SUA, veriga cea mai slabă. 

 

Are Franța calitățile necesare pentru a conduce inițiativele de apărare ale Europei?

 

Franța, de exemplu, a publicat recent o nouă revizuire strategică națională care subliniază necesitatea unei capacități de apărare mai robuste și mai autonome. Capacitățile militare, voința politică și viziunea strategică ale Franței au poziționat-o ca un actor-cheie al inițiativelor europene în domeniul apărării.

În fața provocărilor tot mai mari în materie de securitate, se ridică semne de întrebare cu privire la capacitatea militară a Franței de a conduce o inițiativă de apărare comună. Președintele francez Emmanuel Macron a plasat Franța în centrul inițiativelor europene de reînarmare, în urma unei apropieri între SUA și Rusia.

UE face presiuni pentru creșterea cheltuielilor și punerea în comun a resurselor pentru apărare, în fața amenințării tot mai mari din partea Rusiei și a retragerii protecției militare americane. Cu toate acestea, se pun semne de întrebare cu privire la capacitatea armatei franceze, aflată pe locul șapte în lume și cea mai bună din UE, de a conduce această inițiativă.

De la alegerea sa în 2017, Macron a crescut semnificativ bugetul de apărare al Franței, cu un buget de 295 de miliarde de euro aferent legii de planificare militară 2019-2025 și de 413 miliarde de euro pentru 2024-2030, ceea ce reprezintă o creștere de 40 %. În ciuda acestor investiții, Franța este încă în urmă.

Dupa cum precizeaza Euronews, senatorul Cédric Perrin, membru al Partidului Republican și președinte al Comisiei pentru Apărare din cadrul Senatului francez, a remarcat progresele înregistrate, dar a declarat că finanțarea rămâne „insuficientă pentru a face față noilor provocări”, cum ar fi invazia Rusiei în Ucraina în 2022.

Armata franceză are aproximativ 200.000 de soldați activi și 44.000 de rezerviști, cu 225 de tancuri Leclerc și 79 de obuziere Caesar. Marina sa are un portavion nuclear, patru submarine nucleare cu rachete balistice și 15 fregate, în timp ce forțele aeriene dispun de 197 de avioane de luptă.

Franța dispune de aproximativ 290 de focoase nucleare pentru strategia sa de descurajare, însă stocurile sale de muniție sunt foarte reduse. Obiectivul de a produce 100 000 de obuze de 155 mm pe an până în 2024 este o îmbunătățire față de cele 6 000 produse între 2012 și 2017.

Cu toate acestea, având în vedere că armata ucraineană folosește 7 000 de obuze pe zi, există încă un drum lung de parcurs. Un raport din 2023 indică faptul că stocurile sunt la cel mai scăzut nivel din toate timpurile, neputând fi suficiente mai mult de câteva săptămâni în cazul unui conflict prelungit.

Franța dispune de un complex industrial de apărare robust și este al doilea exportator de arme din lume, conform celei mai recente analize a Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm. 

Dar este important să se facă distincția între vânzările de arme ale Franței și capacitățile militare ale armatei naționale, potrivit lui Emmanuel Dupuy, analist militar și președinte al Institutului pentru Perspective Europene și Studii de Securitate (IPSE). Dupuy a susținut că lanțul de aprovizionare militară al Franței este viciat.

„Am devenit principalul exportator european de arme prin vânzarea avioanelor de luptă Rafale și a obuziere Caesar, dar suntem în criză de muniție pentru că nu mai avem capacitatea de a o produce în Franța”, a declarat Dupuy pentru Euronews.

În ciuda atuurilor sale militare, Franța înregistrează întârzieri în mai multe domenii critice, au avertizat experții. „Trebuie să investim în capacități de proiecție a forței militare - avioane de transport greu pentru a desfășura un număr mare de trupe și vehicule blindate în străinătate”, a declarat Dupuy.

O altă lacună urgentă implică dezvoltarea mai multor drone, care au transformat modul în care se poartă războaiele, în special în Ucraina.

Un domeniu special de preocupare este supravegherea. Într-o eră a războiului cibernetic și a supravegherii electronice, Franța trebuie să își consolideze capacitatea de a detecta și de a răspunde amenințărilor în timp real, potrivit lui Dupuy.

De asemenea, acesta a declarat că Franța și aliații săi din UE trebuie să se elibereze de dependența de sistemele de rachete Patriot construite în SUA.

„Trebuie neapărat să nu mai depindem de sistemele antiaeriene Patriot, ci să ne dezvoltăm propriile echivalente europene”, a explicat expertul.

Ministerul de Finanțe al Franței a anunțat săptămâna trecută că guvernul francez intenționează să mobilizeze 5 miliarde de euro în fonduri publice și private suplimentare pentru sectorul apărării. Cu toate acestea, presiunea asupra finanțelor publice ale Franței îi restrânge opțiunile de creștere a cheltuielilor pentru apărare. Macron intenționează să crească bugetul armatei de la 2% din PIB-ul țării la 3-3,5% în următorii ani.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

La discuţiile din Arabia Saudită, SUA negociază de pe poziţii de forţă cu Ucraina: Va trebui să facă concesii teritoriale ca parte a oricărei reglementări pașnice
Vechea ordine mondială a fost distrusă! Fostul comandant suprem al Forțelor Armate Ucrainene: Stabilirea unui nou cadru de securitate în Europa este de nerealizat fără Ucraina
Negocierile din Arabia Saudită pentru a pune capăt războiului din Ucraina: Acordul minier semnat între Washington și Kiev, suficient pentru a restabili ajutorul acordat ucrainenilor
Flota ucraineană de avioane Mirage 2000 este înzestrată cu bombe de înaltă precizie: Franța a confirmat furnizarea de muniţii ghidate AASM
Germanii se tem că SUA ar putea să ”stingă lumina” pentru F-35 folosite de europeni: ”Kill switch este mai mult decât un zvon”
Trump destabilizează și “micul NATO”. Australia este foarte aproape să rămână fără submarinele nucleare americane, deși a fost forțată să refuze și să umilească Parisul
Flota rusă din Marea Neagră primește drone navale Katran. Sursa foto: X/YouTube.
EXCLUSIV
Umilită în Marea Neagră de o țară fără nicio navă de luptă, măreața Flotă a Rusiei se schimbă: Se fac primii pași spre o flotă a dronelor
Sfârșitul superiorității aeriene? De ce SUA au spus „stop” dezvoltării unui viitor avion de luptă de generația a 6-a
Ucraina „s-ar putea să nu supraviețuiască” invaziei pe scară largă a Rusiei, cu sau fără sprijinul american. Trump: Indiferent de rezultatul războiului, SUA își vor banii înapoi
Sistemul CA-95 românesc a fost integrat în apărarea antiaeriană a Ucrainei: Chiar dacă este depășit din punct de vedere tehnologic, rămâne eficient în combaterea dronelor
Niciodată gubernie rusă! Polonia vrea arma nucleară și o armată de jumătate de milion de oameni
Trump nu poate asigura pacea în Ucraina fără Europa. Altfel riscăm să ne trezim cu Rusia la Gurile Dunării și cu un război major în Europa în următorii ani
SUA vor taxa toate navele care au legătură cu China și cer aliaților să facă la fel / Beijingul marchează puncte: ”Marile puteri nu ar trebui să-i hărțuiască pe cei slabi”
EXCLUSIV
Între SUA, Europa și războiul hibrid rus: Planurile lui Narîșkin pentru România | Prof. Radu Carp, la Obiectiv EuroAtlantic cu Tudor Curtifan
Harta Europei / pexels, aliaksei lepik
EXCLUSIV
Mai valorează ceva tratatele internaționale, în ziua de astăzi?
EXCLUSIV
Cel mai negru scenariu: Încercarea de a retrage SUA din NATO, o greșeală neforțată. Juridic e foarte greu, dar nu e neovie de retragere efectivă pentru a produce un cutremur în Alianță
China alocă 7,2% pentru apărare și anunță: Dacă America vrea orice fel de război, suntem gata să luptăm până la capăt
Zelenski îi întinde bărbătește mâna lui Trump: Incidentul din Biroul Oval, regretabil. Ucraina vrea discuții pentru un acord „în orice moment și în orice format''
Statele Unite şi-au pus aliații europeni într-un con de umbră. Polonia: Nu s-au consultat cu niciunul dintre aliații săi NATO cu privire la suspendarea ajutorului militar acordat Ucrainei
Ambasada Ucrainei în România, mesaj de mulţumire: Le mulțumim autorităților române, care au demonstrat din nou sprijinul față de poporul ucrainean
Dictatul de la Washington: Ucraina ar trebui să cedeze teritorii, iar Rusia să accepte forțele de menținere a păcii europene
Avioane franceze Rafale cu arme nucleare în Europa? Franța, dispusă să facă o mișcare fără precedent în fața Rusiei, dacă SUA fac un pas în spate
Bolojan: Garanțiile de securitate nu sunt doar pentru Ucraina, ci pentru tot Flancul estic și nu pot fi asigurate fără un sprijin din partea SUA
Zelenski, partenerii Ucrainei se reunesc pentru un summit-cheie la Londra, după incidentele de la Casa Albă
Un plan de încetare a focului în Ucraina, care va fi prezentat Statelor Unite, urmează să fie elaborat de Regatul Unit şi Franța: Destinul manifest al americanilor este să fie de partea ucrainenilor
Israelul face lobby pe lângă SUA pentru ca Rusia să-și continue prezența în Siria: Se intenţionează stoparea ascensiunii militare a Turciei în regiune
În Ucraina, sistemul de apărare antiaeriană NASAMS a interceptat peste 900 de rachete rusești cu o eficiență de 94%
Bombele ghidate ruse UPMK sau FAB au fost marea problemă a Ucrainei. NATO trebuie să se inspire din războiul aerian al Rusiei, care a schimbat strategia
Mexicul devine noua ţintă a declaraţiilor secretarului american al apărării: Avertisment cu privire la o posibilă intervenție militară dacă nu se începe o luptă împotriva cartelurilor de droguri

Ştiri Recomandate

”Am testat, nu a fost o coincidență”. Soldații ucraineni îl suspectează pe Musk că a transmis rușilor coordonatele terminalelor Starlink. Câte echipamente sunt în Ucraina
Navă de patrulare din clasa Hisar, cunoscută și sub denumirea de corveta ușoară. Nava OPV TCG Akhisar, foto source: ASFAT
EXCLUSIV
Ciudatul caz al unei singure corvete: Misterioasa corvetă pe care România o cumpără e din Turcia și cunoaște clasa și specificațiile
Canada intră în bătălia pentru Arctica, investind miliarde de dolari în tehnologie pe care puțin o au: Radare JORN cu bătaie peste orizont
Noul Acord al mineralelor, este "complet diferit" de versiunea anterioară. Zelenski: Proiectul ar putea ameninţa aderarea Ucrainei la UE
Din Groenlanda, JD Vance critică dur Danemarca și le promite locuitorilor bunăstare și securitate. SUA spun că Rusia și China încearcă să controleze aici rutele navale în Arctica
”Șoimii lui Putin”. În câțiva ani, armata rusă ar putea să aibă mai mulți operatori de drone decât infanteriști
Ucraina, tot mai integrată în securitatea europeană: Kievul primește acces la informații, dar și licențe vestice de armament. La schimb, se va investi în drone și rachete ucrainene
Rusia continuă șicanele în Marea Baltică: Două avioane de vânătoare germane au escortat un avion de cercetare Il-20, care zbura cu transponderul oprit
Soția lui JD Vance refuzată în Groenlanda. Guvernul de coaliție al insulei se solidarizează împotriva intențiilor administrației americane
În timp ce firmele de apărare caută să se extindă, Fitch crede că reînarmarea Europei trebuie pregătită: 500 de miliarde este o sumă realistă pentru următorii 5 ani
Toate deciziile luate în CSAT azi: România va achiziționa o corvetă ușoară și își va mări din nou bugetul pentru Apărare
Putin sugerează plasarea Ucrainei sub administrație interimară. Casa Albă: Ucrainenii vor decide singuri
O metodă de sinucidere: Șeful Comitetului Militar NATO spune că dacă Rusia ar ataca Europa, ceea ce ar urma ar fi catastrofal pentru ruși
Condițiile impuse Ucrainei de SUA pentru semnarea acordului sunt draconice. Radu Hossu denunță un „jaf în stil american”
China își trimite bombardierele în Marea Chinei de Sud, chiar înainte de vizita în Filipine a secretarului american al apărării
Achiziția de tancuri K2 ar putea deschide ușa României către investiții majore în infrastructură. Portul Constanța ar putea beneficia și el de cooperarea cu Coreea de Sud
Aviația militară a României e la înălțime: Avioanele F-16 încep misiunea de a proteja spațiul baltic, unde Rusia provoacă zilnic alianța
Rusia anunță schimbări majore în conducerea și structura Marinei: Până în 2027 brigăzile de infanterie marină vor fi reorganizate în divizii
Securitatea României, garantată și de o industrie autohtonă de apărare mai puternică. Bolojan nu exclude nici creșterea prezenței militare Aliate în Flancul de Est
Bătălia pentru Arctica? Putin arată cu degetul către imperialismul american și spune că „Rusia nu e deloc surprinsă că SUA încearcă să preia Groenlanda”
Prin România nu se trece. CCR a respins contestațiile celor trei partide și dă „undă verde” avioanelor F-16 și sistemelor Ghepard să doboare drone rusești
Macron propune trimiterea de forțe de reasigurare în Ucraina. ”Rusia nu este cea care decide”. Care sunt pozițiile statelor europene
Excelența Sa, Lior Ben Dor, ambasadorul Israelului la București, în studiourile DefenseRomania
EXCLUSIV
Ambasadorul Israelului la București, despre relația cu România și criza din Orient: Și țările arabe vor pace. Știu că distrugerea Hamas e și în interesul lor | Interviu DefesenRomania
Prietenia de conjunctură se va strica în Nordul Îndepărtat? Putin: SUA nu glumește despre Groenlanda, iar Rusia își va apăra interesele în Arctica
Trump amenință ”țările” UE și Canada cu noi taxe dacă se vor coordona pentru represalii. Ce stat UE va fi cel mai lovit de taxele SUA pe importurile auto
Polonezii aprobă redirecționarea către apărare a fondurilor PNRR. General: În caz de război muniția ne ajunge doar o săptămână sau două
Kim se laudă cu o aeronavă de avertizare timpurie. AWACS-ul nord-coreean seamnă izbitor cu avionul rusesc Beriev A-50
Ministrul de externe Radoslaw Sikorski, în vizită la București. ”În aceste vremuri, colaborarea noastră în domeniul securității este și mai importantă”
Bolojan: România va participa la grupul de lucru privind monitorizarea armistițiului de 30 de zile în Ucraina. Marea Neagră, interes strategic pentru noi
Ucrainenii încă lovesc adânc în interiorul Federației: Rusia a pierdut 96 de rachete de croazieră Kh-101 la Baza Engels. Pagubele se ridică la sute de milioane de dolari
Două escadrile „vecine”: De ce baza celei de-a treia escadrile de F-16 a României va fi la Kogălniceanu, la doar 90 de km de cea de-a doua?
Ministrul de Externe, la un pas să fie schimbat. Emil Hurezeanu va avea o discuție cu premierul Ciolacu care își dorește „o altă dinamică în relația cu SUA”
pixel