Josep Borrell, îndemn la ruperea de America lui Trump: Statele Unite nu mai sunt aliatul Europei, ci au devenit un adversar
Un îndemn corect sau un calcul greşit? Josep Borrell, fost Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, scrie într-o analiză politică ca după opt decenii de parteneriat strâns, europenii se adaptează cu dificultate la actualul președinte al SUA, Donald Trump, care se comportă ca un autocrat rus.
În analiza sa, publicată în Project Syndicate, Josep Borrell, avertizează asupra unei rupturi fundamentale în relațiile transatlantice, solicitând Europei să se pregătească pentru o nouă eră de independență față de Statele Unite ale lui Donald Trump.
Borrell descrie un peisaj geopolitic alarmant, în care Trump nu mai este un aliat, ci un adversar, determinat să distrugă modelul european social, ecologic, economic și democratic. "După opt decenii de parteneriat strâns, este dificil pentru europeni să se obișnuiască cu un președinte american care se comportă ca un autocrat rus", a declarat Borrell.
Articolul său vine în contextul unor evenimente recente care au zguduit bazele alianței transatlantice. Decizia Oficiului Federal German pentru Protecția Constituției de a clasifica partidul Alternativa pentru Germania (AfD) drept extremist de dreapta a fost criticată vehement de secretarul de stat american, Marco Rubio, care a denunțat-o ca pe un act de "tiranie deghizată".
Această intervenție, alături de discursul vicepreședintelui american J.D. Vance la Conferința de Securitate de la München și sprijinul vocal al lui Elon Musk pentru extrema dreaptă europeană, sunt semnale clare ale unei schimbări radicale în politica americană.

Borrell subliniază că Trump nu doar că a semnalat disponibilitatea de a abandona Ucraina în fața Rusiei, dar își propune în mod deschis să construiască o ordine mondială autoritară și iliberală. Obiectivele sale includ dezmembrarea statului democratic american, stabilirea unor alianțe tranzacționale cu regimurile iliberale și crearea unei fortărețe nord-americane impenetrabile, inclusiv prin extinderea suveranității SUA asupra Canadei, Groenlandei și Canalului Panama.
În fața acestei realități, Borrell propune patru pași esențiali pentru Europa:
1. Răspuns ferm la războiul comercial al lui Trump: Europa trebuie să reziste extorcării americane în ceea ce privește reglementarea Big Tech și să-și diminueze dependența periculoasă de tehnologia digitală americană.
2. Urmărirea constantă a suveranității strategice în domeniul apărării și al tehnologiei avansate: Investiții masive, finanțate prin noi emisiuni de datorii paneuropene, sunt necesare pentru a consolida capacitățile europene.
3. Construirea unei alianțe cu țări cu viziuni similare: Formarea unui G6 (un G7 fără SUA) și crearea unei arhitecturi de apărare europene complete, incluzând țări precum Regatul Unit și Norvegia.
4. Implicarea activă cu Sudul Global: Europa trebuie să-și schimbe politicile de migrație și să-și recâștige autoritatea morală, afectată de toleranța față de acțiunile guvernului israelian în Gaza.
Borrell recunoaște că acest proces nu va fi ușor, având în vedere rezistența din unele țări membre UE aliniate politic cu Trumpismul și tendința Comisiei Europene de a se alinia cu SUA. Cu toate acestea, el vede semne pozitive în declarațiile recente ale lui Friedrich Merz, posibilul cancelar german, care sugerează o înțelegere a noilor provocări.

Articolul se încheie cu un apel la unitate pentru partidele de centru-dreapta europene, care trebuie să renunțe la alianțele cu populiștii de extremă dreapta și să se alăture social-democraților, liberalilor și ecologiștilor în apărarea modelului european.
,,Realizarea independenței Europei față de SUA nu va fi ușoară. Dar, dacă nu acționăm acum, și decisiv, viitorul modelului nostru social și democratic ar putea fi sumbru", avertizează Borrell.
Poate Europa să își croiască cu adevărat o cale independentă de Statele Unite?
Argumentul lui Borrell, alimentat de îngrijorările cu privire la o posibilă ostilitate a SUA sub o administrație Trump, rezonează cu neliniștile legate de fiabilitatea parteneriatului transatlantic. Cu toate acestea, calea către autonomia europeană este departe de a fi simplă.
Dependența profund înrădăcinată a Europei de SUA în materie de apărare, în special în cadrul NATO, reprezintă o mare provocare. Atingerea unei independențe militare reale necesită investiții colosale și o restructurare fundamentală a capacităților europene, o performanță complicată de deficitul de resurse existent și de presiunile imediate ale războiului din Ucraina.
Din punct de vedere economic, rețeaua complexă a comerțului transatlantic și a integrării digitale reprezintă un alt obstacol. Destrămarea acestor legături riscă să aibă repercusiuni economice semnificative, chiar dacă Europa încearcă să își diversifice parteneriatele pe fondul preocupărilor legate de accesul pe piața chineză.
Diviziunile interne de la nivelul UE complică și mai mult lucrurile, deoarece interesele naționale divergente și ascensiunea mișcărilor populiste cu afinități transatlantice împiedică formarea unui front european unificat. În plus, climatul geopolitic actual, marcat de războiul din Ucraina și de ascensiunea Chinei, împinge în mod paradoxal Europa mai aproape de SUA pentru securitate și ca o contrapondere la influența Beijingului.
În ciuda acestor provocări, apelul lui Borrell pentru autonomie strategică reflectă o recunoaștere tot mai mare a faptului că Europa trebuie să fie pregătită pentru o ordine globală în schimbare. Consolidarea apărării europene, diversificarea parteneriatelor economice și crearea de noi alianțe sunt etape cruciale, indiferent de dinamica transatlantică imediată.
În cele din urmă, deși independența față de SUA rămâne un obiectiv complex și îndepărtat, analiza lui Borrell subliniază un imperativ vital: Europa trebuie să își modeleze propriul destin într-o lume din ce în ce mai nesigură, promovând reziliența și capacitatea strategică de a naviga într-un viitor în care dominația americană ar putea să nu mai fie un dat. Dezbaterea se axează acum pe viteza și amploarea cu care Europa poate realiza în mod realist această transformare.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News