Incident diplomatic după ce premierul Slovaciei a spus că ar ceda Transcarpatia Rusiei, în schimbul vaccinului
Premierul slovac Igor Matovic, în cadrul unui interviu acordat postului de radio Expres, a făcut o declarație care a născut pe canalele diplomatice o reacție imediată a Ucrainei.
Matovic a afirmat că ar ceda Rusiei regiunea Transcarpatia, din Ucraina, în schimbul vaccinului rusesc împotriva COVID-19 - Sputnik V. Imediat după afirmație, Matovic a completat și a precizat că e o glumă, subliniază site-ul maghiar Idex. Gluma nu a fost gustată de partea Ucraina care a reacționat la nivel diplomatic.
Premierul slovac s-a plâns de percepția că un acord între țara sa și Federația Rusă înseamnă „automat trădare”.
Amintim că în cursul acestei săptămâni Slovacia a primit primul lot de vaccin rusesc Sputnik V, dintr-un total de 2 milioane de doze comandate din Federația Rusă.
Slovacia este a doua ţară din UE, după Ungaria, care achiziţionează vaccinul rusesc Sputnik V, deşi acesta nu are aprobare pentru utilizarea de urgenţă în Uniunea Europeană.
Ucraina reacționează la nivel diplomatic după afirmația controversată a premierului Slovaciei
După declarațiile premierului slovac despre Transcarpatia, Ministerul de Externe al Ucrainei a reacționat.
Dimitri Kuleba, ministru de externe al Ucrainei, i-a propus premierului slovac să „înlocuiască Transcarpatia cu unele regiuni din Slovacia”.
„Cu astfel de declarații premierul Slovaciei distruge relațiile de prietenie dintre Ucraina și Slovacia”, a mai precizat șeful diplomației de la Kiev.
În ceea ce privește Transcarpatia, relațiile dintre Ucraina și Ungaria s-au deteriorat după adoptarea, în septembrie 2017, a legii ucrainene privind educația. În noua lege se prevede că educația în limba maternă în școli și clase de minorități naționale va avea loc numai în școala primară. Anterior, o astfel de pregătire în limba maternă era posibilă atât în școala primară și gimnazială, cât și în liceu.
În Ungaria, în mod special, dar și în anumite cercuri politice din România, acest lucru a fost perceput ca un atac asupra drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale.
Ungaria a anunțat la acea vreme că va bloca integrarea Ucrainei în UE și NATO.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News