Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
India construiește o diplomație militară activă în Africa
Strategica
Data publicării:
Relațiile indo-africane sunt pe o traiectorie ascendentă, iar aceste relații se bazează în mare parte pe diplomația militară activă. În perioada (21-29 martie 2023), India a organizat exercițiile militare în teren AFINDEX 2023, cu participarea a 24 de țări africane. Este a doua ediție a AFINDEX după ce prima ediție a fost organizată în 2019.

Este de așteptat ca acest efort indian să ducă la consolidarea parteneriatelor politice cu țările africane, extinderea cooperării în materie de securitate, intensificarea prezenței militare, creșterea vânzărilor militare și echilibrarea prezenței navale chineze, ținând cont de faptul că există provocări presante împotriva acestei diplomații militare indiene. Printre aceste provocări figurează prezența economică și militară în creștere a Chinei, prezența unor poziții care se opun New Delhi în Africa, precum și provocările asociate finanțării desfășurării navale indiene în străinătate.

Mișcările militare indiene indică o tendință tot mai mare a Indiei de a urmări diplomația militară activă în Africa, ale cărei caracteristici cele mai importante pot fi organizate după cum urmează:

 

Extinderea securității și a cooperării militare cu țările africane

În pofida interesului Indiei de a consolida cooperarea cu țările africane în diverse domenii politice, economice, acordă o atenție deosebită aspectului militar. Inițial, cooperarea militară s-a limitat la efectuarea de patrule comune în apele africane pentru a asigura siguranța navelor indiene și pentru a face față amenințărilor netradiționale din vestul Oceanului Indian, în special combaterea pirateriei, traficului de droguri, imigrației ilegale și terorismului. Eforturile indiene s-au concentrat inițial pe înființarea de academii și colegii de apărare în diferite țări africane, cum ar fi Colegiul Naval de Război din Nigeria, Academia Militară din Etiopia și Colegiul Forțelor Aeriene din Ghana și trimiterea de echipe de antrenament într-un număr de țări africane, cum ar fi Botswana, Lesotho, Zambia, Uganda, Namibia, Tanzania Mauritius și Seychelles.

Cu toate acestea, această cooperare s-a extins recent pentru a include organizarea de exerciții comune cu țări africane în mod regulat, cum ar fi AFINDEX.

 

Consolidarea relațiilor cu țările care se învecinează cu Oceanul Indian

 

Diplomația militară indiană se concentrează pe consolidarea relațiilor cu țările bogate în resurse naturale și strategice și cu statele de coastă care se învecinează cu Oceanul Indian. Aproximativ 24 de țări africane au participat la cea de-a doua ediție a Africa and India Field Training (AFINDEX), dintre care nouă cu statut principal (Etiopia, Kenya, Lesotho, Niger, Seychelles, Tanzania, Uganda, Zambia, Zimbabwe) și 12 în calitate de observatori (Botswana, Camerun, Guineea Ecuatorială, Eswatini, Ghana, Malawi, Nigeria, Republica Congo, Rwanda, Senegal, Sudan, Africa de Sud).

Se observă că unele dintre aceste țări sunt bogate în resurse strategice, precum Niger (uraniu), Sudan, Nigeria (petrol), Senegal (fosfat), Tanzania (gaze naturale) și Zambia (cupru), în timp ce alte țări se bucură de o locație strategică cu vedere la Oceanul Indian (Kenya, Seychelles, Tanzania, Lesotho, Zambia și Zimbabwe). În august 2022, ministrul indian al apărării Rajnath Singh, în timpul discuțiilor sale cu omologul său din Tanzania, Strigomena Lawrence Thax, a declarat că India și Tanzania au același spațiu strategic. India consideră Tanzania ca un jucător important în vestul Oceanului Indian.

Singh a declarat: "Această regiune din vestul Oceanului Indian și Africa de Est are o importanță strategică pentru India din punct de vedere al economiei, comerțului și afacerilor. Aproape 60% din comerțul nostru provine din această parte". El a adăugat: "Țări precum Kenya și Tanzania și-au dat seama de impactul negativ al sprijinului chinez, apoi există o reacție puternică și este timpul să ne restabilim vechile relații". Raportul India Exim Bank din noiembrie 2022 a evidențiat rolul important jucat de India și nouă țări de coastă în consolidarea securității maritime în regiunea Oceanului Indian, și anume Comore, Kenya, Madagascar, Mauritius, Mozambic, Seychelles, Somalia, Africa de Sud și Tanzania.

 

Instituționalizarea cooperării militare și a parteneriatelor de apărare

 

India a organizat Conferința miniștrilor apărării India-Africa, în perioada 28-29 martie 2023, privind parteneriatul de apărare dintre India și Africa, potențialul industriei de apărare din India și contribuția acesteia la securitatea regională. Convocarea acestei conferințe a venit în contextul interesului New Delhi de a forma Consiliul miniștrilor apărării din India și Africa pentru a instituționaliza cooperarea în materie de securitate cu țările partenere africane. Scopul formării acestui consiliu a fost să exploreze oportunități pentru proiecte comune și investiții în programe de securitate cibernetică, securitate maritimă, combatere a terorismului și furnizarea de echipamente de apărare.

Guvernul Indiei a propus instituționalizarea Forumului India-Africa, care a fost organizat de guvernul indian în perioada 18-22 octombrie, în marja DefExpo. În plus, New Delhi a lansat inițiativa "Securitate și dezvoltare pentru toți" (SAGAR). Ministerul indian al Afacerilor Externe a înființat un departament special axat pe securitate și dezvoltare în Oceanul Indian, iar Marina Indiană, sub inițiativa sa, și-a demonstrat angajament deplin față de cooperarea în domeniul securității maritime cu țările de-a lungul coastelor Africii de Est.

 

Există o serie de motive în spatele diplomației militare indiene în creștere pe scena africană, dintre care cele mai importante sunt:

 

Intensificarea prezenței militare pe coastele africane

 

Diplomația militară indiană este legată de strategia sa de a-și extinde prezența în Oceanul Indian în general, și în special de-a lungul coastelor Africii de Est. În ciuda concentrării Indiei pe consolidarea prezenței sale în țările și insulele apropiate, cum ar fi Sri Lanka și Maldive (estul Oceanului Indian), aceasta a avut tendința de a-și consolida și mai mult prezența militară în țările africane și insulele care se învecinează cu vestul Oceanului Indian, cum ar fi Tanzania, Mozambic, Mauritius și Seychelles. A înființat Centrul de Integrare a Informației pentru Regiunea Oceanului Indian (IFC-IOR) - cu sediul în Gurugram - și RCOC - cu sediul în Seychelles. India are acces la opt stații radar de supraveghere de coastă (CSR) din Mauritius, cu o rază de acțiune de până la 50 km. Există cinci sisteme instalate pe insula principală Mauritius și câte un sistem pe insulele Rodrigues, St. Brandon și Agalega.

 

Echilibrarea prezenței navale chineze în Africa

 

Beijingul urmărește să dezvolte facilități logistice externe cunoscute sub numele de Lanțul Perlelor, care include construirea unei serii de baze militare peste Oceanul Indian pentru a proteja resursele și căile maritime chineze, prin care Beijingul încearcă să-și proiecteze puterea militară pe distanțe mai mari de la coastele sale. Prin urmare, mișcările chineze în vestul Oceanului Indian ridică preocupările New Delhi, care consideră această regiune ca parte a vecinătății sale extinse și amenință siguranța comerțului său maritim care trece prin regiune. Prin urmare, acest lucru se poate citi clar din indicarea calendarului în care a fost organizată cea de-a doua ediție a exercițiului Avendex în perioada 21-29 martie 2023. Organizarea sa a venit la scurt timp după exercițiile organizate de Rusia, Africa de Sud și China în Africa de Sud (sudul Oceanului Indian).

Prin urmare, mișcările militare chineze trezesc entuziasmul lui New Delhi de a-și intensifica acțiunile pentru a ajunge la acorduri și înțelegeri care să îi permită să stabilească baze militare în regiune. Unele rapoarte au indicat eforturi indiene de a stabili baze militare în Seychelles, la nord de Canalul Mozambic (prin care trece aproximativ 30% din traficul global de petroliere), precum și în Comore și Madagascar, într-un moment în care Beijingul încearcă să ofere tentații și investiții în infrastructura acestor țări pentru a construi baze militare în ele.

 

Comercializarea armelor indiene către țările africane

 

În cadrul celei de-a doua ediții a exercițiului Avendex, armata indiană a expus cele mai recente arme, puști de asalt, obuze de artilerie și modele de rachete în Pune, vestul Indiei - principalul centru de producție de apărare din țară. India își propune să-și dubleze exporturile anuale de arme (aproximativ 1,7 miliarde de dolari) pentru a ajunge la 5 miliarde de dolari în următorii ani, în timp ce mai puțin de 20 la sută din exporturile militare indiene merg către țările africane, cum ar fi Etiopia, Mozambic, Mauritius, Seychelles și altele. În acest context, experții indieni subliniază că accentul pus pe vânzările în Africa este de natură defensivă, incluzând vehicule blindate, radare și echipamente de telecomunicații.

Un raport emis în noiembrie 2022 de Export Bank of India a confirmat rolul tot mai mare al Indiei ca principal exportator de arme către Africa, însă, între 2017 și 2021, Mauritius a reprezentat (6,6%) din exporturile de arme ale Indiei către continent, urmată de Mozambic. (5%) și Seychelles (2,3%). Ministerul indian al Apărării a stabilit, de asemenea, cadre de cooperare cu Africa de Sud, Kenya, Tanzania, Mauritius, Seychelles și Madagascar.

Cu toate acestea, volumul exporturilor indiene de arme către țările africane rămâne mult mai mic decât volumul exporturilor chineze. China este încă cel mai mare exportator asiatic de arme în Africa. În perioada 2010-2021, exporturile totale de arme în regiune s-au ridicat la 9,32 miliarde de dolari SUA, China contribuind cu 22% (echivalentul a 2,04 miliarde de dolari SUA) și peste 60% din exporturile de arme chineze în Africa au fost în 5 țări: Tanzania (19,6%) Nigeria (13,5%), Sudan (12,6%), Camerun (11,2%) și Zambia (6,22%). Aceste țări găzduiesc, de asemenea, unele dintre cele mai importante proiecte de investiții și construcții chineze din regiune. Acest lucru indică o creștere a conexiunii dintre Beijing și interesele sale economice și considerentele de securitate.

 

Creșterea provocărilor. Diplomația militară indiană activă în Africa se confruntă cu provocări politice, militare și economice tot mai mari, după cum urmează:

 

1. Prezența economică și militară în creștere a Chinei

China a devenit cel mai mare partener economic al Africii, iar valoarea comerțului bilateral a atins 254 de miliarde de dolari în 2022, o creștere de 35% față de 2020. Beijingul a pompat miliarde de dolari și a construit drumuri, poduri și facilități energetice în schimbul accesului la piețele și resursele din Africa. Așa cum a indicat ministrul indian de externe, S. Jaishankar, în discursul său la cea de-a 17-a conferință a CII-EXIM Bank privind Parteneriatul de creștere India-Africa, volumul comerțului dintre India și Africa s-a ridicat la aproximativ 89,5 miliarde USD în 2022, comparativ cu 56 miliarde USD în 2021, în timp ce volumul cumulat al investițiilor indiene a ajuns la aproximativ 73,9 miliarde de dolari SUA între 1996 și 2021.

Prin urmare, prezența chineză reprezintă o provocare majoră pentru diplomația militară indiană, care limitează capacitatea Indiei de a juca un rol politic în regiune, mai ales în lumina perspectivelor de escaladare a concurenței cu China. De exemplu, China a trimis atașați militari în majoritatea misiunilor sale în țările africane, în timp ce cel mai apropiat atașat militar din India se află în Africa de Sud fără acreditare oficială în Madagascar. În ciuda donațiilor generoase ale Indiei de ajutor alimentar și sprijin medical în timpul pandemiei Corona, amprenta sa de dezvoltare în regiune este încă foarte modestă în comparație cu China.

 

2. Mișcările indiene se confruntă cu o opoziție puternică în unele țări

 

Diplomația militară a Indiei se confruntă cu provocări politice în unele țări africane, deoarece Opoziția politică din Mauritius continuă să se opună mișcărilor indiene care încearcă să construiască o bază militară în țară, criticând politica Indiei de construire a infrastructurii în Insulele Agalega după semnarea unui acord la 11 martie 2015. Politica indiană la acea vreme a stârnit multe controverse în rândul partidelor de opoziție, care și-au exprimat temerile că India ar submina suveranitatea Mauritius prin transformarea insulelor în baze militare. India s-a confruntat și cu opoziția politică în Seychelles din partea unor forțe politice de opoziție, iar în ianuarie 2018 guvernul a refuzat să ratifice un acord de securitate semnat între cele două țări în martie 2015.

 

3. Provocările finanțării desfășurării navale indiene în străinătate

 

Analizele indică faptul că volumul resurselor alocate cheltuielilor guvernului indian pentru flota sa navală este modest în comparație cu China. Cifrele pentru anul fiscal 2017-2018 indică faptul că India cheltuiește doar 15% din totalul cheltuielilor sale militare pe marina sa, în timp ce Statele Unite cheltuiesc aproape 30%, iar Australia și Japonia alocă aproape 25% și, respectiv, 23%, de trei ori mai mult decât cheltuiește India pentru armata sa în general.

Această lipsă de cheltuieli din partea Indiei vine într-un moment în care și-a dat seama că trebuie să-și crească capacitățile navale și să-și dezvolte flota pentru a include 200 de nave până în 2027. De fapt, în cursul exercițiului financiar 2017-2018, Marina Indiană a solicitat aproximativ 5,2 miliarde de dolari, dar au fost alocate doar 2,9 miliarde de dolari. Astfel, Marina Indiană abia își poate acoperi cheltuielile planificate, ceea ce limitează capacitatea acesteia de a-și extinde prezența și de a contrabalansa prezența chineză în regiunea de vest a Oceanului Indian.

Concluzie:

India urmărește să consolideze parteneriatul militar și de securitate cu țările africane și să-și sporească prezența militară și de securitate pe continentul african în contextul competiției sale cu Beijingul. Prin urmare, provocarea chineză din vestul Oceanului Indian și coastele Africii de Est va determina India să-și consolideze relațiile cu puterile internaționale preocupate de confruntarea provocării chineze, precum Statele Unite și Franța. India participă în mod continuu la exerciții militare și navale organizate de Marina SUA cu țări africane. De asemenea, India coordonează și cooperează cu Franța în regiune, mai ales că Parisul are baze militare în țări precum Mauritius. Există înțelegeri indiano-americane-franceze pentru a îmbunătăți coordonarea și cooperarea politică și militară pentru a se confrunta cu influența chineză, în special în vestul Oceanului Indian și coastele Africii de Est.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Pe ultima sută de metri a mandatului lui Biden: Marea Britanie și Franța, discuţii pentru a permite Ucrainei să lovească adânc în interiorul teritoriului Rusiei
Marea Britanie „ia în considerare mai multe scenarii” cu privire la abordarea lui Donald Trump față de Ucraina: Vom discuta cu acesta dacă și cum se va schimba politica actuală a SUA
Urmează noi operațiuni ruse de destabilizare a Moldovei. Scenariul unei așa-zise Repubilici Independente a Bugeacului, luat din nou în calcul dacă Moldova „cade” în 2025
"Pentagonul" european? Motorul franco-german invită câteva state europene să coopereze mai strâns în domeniul apărării
Un stat membru NATO a devenit brusc „concurent strategic” al Franței, plasat pe același nivel cu Rusia, China și Iran
Șefii de stat și de guvern din întreaga lume, care până mai ieri îl criticau pe Donald Trump, azi se întrec să-l felicite pentru victoria în urma alegerilor din SUA
Zelenski îl felicită pe Trump pentru victoria în alegerile din SUA: Ucraina se aşteaptă de la un sprijin puternic din partea Statelor Unite
Donald Trump, prima declarație după alegeri: O să fie cu siguranţă Epoca de Aur a Statelor Unite. Nu voi începe războaie, ci le voi opri
Zelenski a folosit discuția cu Trump despre armele nucleare ca pârghie înainte de alegerile cruciale din SUA
Apel internațional, în contextul alegerilor din SUA: Occidentul riscă să repete istoria anilor '30 dacă abandonează Ucraina în fața Rusiei
NATO construiește o „punte pentru aderarea” Ucrainei, dar Olaf Scholz nu vede nevoia de soluții noi: Germania și-ar putea „pierde autoritatea morală”
SUA își alege viitorul | Donald Trump a atins pragul necesar de electori și a câștigat alegerile din SUA. Kamala Harris își anulează discursul
Kamala Harris vs. Donald Trump, o bătălie istorică | Interviu Adrian Zuckerman: Ce ar însemna revenirea lui Trump, inclusiv pentru România
China apelează la „obstrucția neașteptată” pentru a explica cum un avion militar chinez de spionaj de tip Y-9 a încălcat spațiul Japoniei
Ucraina încă primește ajutor militar, dar toți ochii sunt pe alegerile din SUA. ”Sprijinul se va opri imediat”, în cazul victoriei lui Trump
SUA, de la Javelin la ATACMS pentru Ucraina, „mai nu vrea mai se lasă”. Joja: E de neînțeles. Americanii nu iubesc Rusia sub nicio formă
America la o răscruce de drumuri: Este posibil un alt război civil după alegerile din SUA?| La fel ca în 2020, rezultatul ar putea fi decis de un număr mic de voturi
Lansarea de către Coreea de Nord a unei rachete balistice nu rămâne fără răspuns: Coreea de Sud, SUA și Japonia efectuează exerciții aeriene comune cu bombardiere B-1B
Rusia minează nuclear planeta: Teheranul declară că ar putea să își revizuiască doctrina nucleară
O abordare mai reținută a sprijinul polonez pentru Ucraina. Kievul poate cumpăra armament pe care să-l plătească după terminarea războiului
Turcia și Somalia semnează un nou acord de cooperare în domeniul apărării. De data aceasta este vorba despre echipamente și tehnologii
”Scutul estic” chiar se întâmplă: Polonia începe lucrările la cele mai mari fortificații din Europa ultimelor decenii
China alocă zeci de miliarde de dolari pentru infrastructura militară a insulei Hainan, cel mai important avanpost din Marea Chinei de Sud
Rusia și Iran, foarte aproape de o alianță strategică. Lavrov a confirmat că acordul e aproape gata
Photo source: DERWESTEN.DE
EXCLUSIV
Cum ne lovește unda de șoc a bătăliei Kamala vs. Trump. „Capitularea Ucrainei aduce Rusia la granița României” | Iulia Joja, la Obiectiv EuroAtlantic
Cum afectează sprijinul Israelului stocul de rachete al SUA: Rachetele interceptoare au devenit tot mai importante în timpul crizei actuale din Orientul Mijlociu
Congresmanii americani îi cer lui Biden să permită unei țări NATO să doboare rachete în spațiul aerian al Ucrainei
Cine clipește primul. Rusia promovează intens oboseala Occidentului, dar își ascunde costurile interne generate de războiul din Ucraina. Analiza FP
Un pilot ucrainean reprezentând aviația militară a Ucrainei. Photo: Open sources social media @InUkraine @Facebook
EXCLUSIV
Ce se va întâmpla cu Ucraina după foarte probabila revenire a lui Trump? Elliot Gerson: Presiunea pentru concesii va fi uriașă, dar nu stă totul în pixul lui Trump
Posibila apariție a dronei israeliene RA-01 deasupra Libanului după o scurgere de informații (Foto/Video)

Ştiri Recomandate

Vă sună cunoscut? Generalii cehi se plâng că profesioniștii cu experiență pleacă din Armată. ”Câștigă mai mult la Kaufland”
Rusia a recunoscut că a încasat lovituri cu rachete ATACMS în Kursk și anunță represalii majore. Apărarea rusească nu a putut opri rachetele americane
Ucrainenii știu că Tomahawk rămâne un vis și lucrează activ la propriile programe de rachete. „Rusia va simți pe pielea ei rezultatul”
Rusia expulzează un diplomat britanic acuzat de spionaj
Kirilo Budanov, șeful informațiilor Armatei ucrainene, amenințat cu schimbarea. Ce i-a transmis Casa Albă lui Zelenski în septembrie pe acest subiect
În cazul unei „păci proaste” între Rusia și Ucraina, Kremlinul va începe pregătirile pentru un nou atac asupra țărilor europene
Medvedev amenință din nou că Armata rusă lovește Parisul și Berlinul dacă Occidentul va livra arme nucleare Ucrainei
„Le luăm în serios” - Statele Unite nu ignoră amenințările Rusiei la adresa noului sistem de apărare aeriană din Polonia
Călin Georgescu, foto: Agerpres
EXCLUSIV
Ce mă sperie cu adevărat la Călin Georgescu
Merkel, cândva cel mai iubit politician din Europa, respinge acum acuzațiile legate de greșelile făcute în relaţia cu Putin și spune că a întârziat atacul Rusiei asupra Ucrainei
Marea Britanie a livrat Ucrainei, în linişte şi fără prea multă reclamă, un nou lot de rachete Storm Shadow: Sprijinul acordat ucrainenilor este „de fier”
Demonstrație de forță la granițele Rusiei. Escortat de avioane F-16 și Eurofighter, un bombardier B-52 al SUA a lansat bombe ghidate de aviație JDAM
Șeful apărării din Estonia îndeamnă la ajutor financiar pentru Ucraina şi nu la desfășurarea de trupe străine pe front
Trump a promis taxe mai mari pentru mărfurile chinezești. Răspunsul Beijingului: „Nimeni nu va câștiga într-un război comercial și tarifar”
Statele Unite intenționează să desfășoare rachete în Japonia pentru a răspunde amenințărilor Chinei
Ayatollahul Khamenei dă de înțeles că Iranul va emite pedeapsa cu moartea pentru Bibi Netanyahu, premierul Israelului
Avertisment de la Institutul american pentru Studiul Războiului: Forțele ruse, gata să încerce mai multe moduri de a avansa în regiunea ucraineană Donețk
Să nu-l supărăm pe Putin, o alegere perdantă pentru Europa. Angela Merkel încă își justifică decizia de la summitul NATO de la București
Alegerile prezidențiale din România se caracterizează prin candidați cu opinii opuse în ceea ce privește ajutorul acordat Ucrainei
SUA aproape de decizia de a furniza Ucrainei rachete de croazieră JASSM, însă există şi o problemă de natură tehnică: Compatibilitatea cu avioanele de care dispun ucrainenii
Rusia recrutează yemeniți pentru a lupta pe frontul din Ucraina: Această cooperare reprezintă un semn al aprofundării relaţiilor dintre Kremlin şi rebelii Houthi
Este oficial: Avioanele Gripen ajung în Ucraina. Suedia a pregătit în linişte cu mult timp în urma terenul pentru acest transfer
Protejarea infrastructurii critice de sabotajele rusești: Submarinul autonom ”Herne”, o posibilă soluție pentru patrularea în adâncuri
Șeful Comitetului Militar al NATO cere companiilor de apărare să se pregătească de război. Alianța vrea mai multe linii de producție
Operațiunea Electorală Specială? Ultranaționalistul pro-rus Călin Georgescu defilează spre turul doi la prezidențiale. Elena Lasconi, pe locul doi
„Nu exagerați” - racheta Oreshnik nu este atât de nouă precum susține Rusia. Se încearcă intimidarea Occidentului
Inovație totală: Cum vor ucrainenii să lanseze rachete ATACMS de pe avioane F-16. Există cel puțin un precedent care a avut succes
Moldova a salvat fața României: În timp ce în Occident a luat aproape 50%, candidatul TikTok Călin Georgescu a fost votat de 2% dintre moldovenii din Republică
Noul tanc VT-4 s-a defectat în timpul unei demonstrații. China iese la bătaie cu tancul pentru export, dar încă nu e pregătită
Un general al forțelor speciale nord-coreene operează în Rusia. Conduce trupele de elită
Drone necunoscute continuă să survoleze Europa, spionând portavionul britanic HMS Queen Elizabeth și o baza aeriană americană cu avioane F-15E
Ucraina anunță distrugerea unei staţii radar a sistemului rusesc S-400 în regiunea rusă Kursk: Cel mai probabil au fost utilizate rachete ATACMS
pixel