Moscova a anexat Crimeea în 2014 într-o mișcare pe care marea majoritate a comunității internaționale o consideră ilegală.
Este de așteptat ca acest efort indian să ducă la consolidarea parteneriatelor politice cu țările africane, extinderea cooperării în materie de securitate, intensificarea prezenței militare, creșterea vânzărilor militare și echilibrarea prezenței navale chineze, ținând cont de faptul că există provocări presante împotriva acestei diplomații militare indiene. Printre aceste provocări figurează prezența economică și militară în creștere a Chinei, prezența unor poziții care se opun New Delhi în Africa, precum și provocările asociate finanțării desfășurării navale indiene în străinătate.
Mișcările militare indiene indică o tendință tot mai mare a Indiei de a urmări diplomația militară activă în Africa, ale cărei caracteristici cele mai importante pot fi organizate după cum urmează:
În pofida interesului Indiei de a consolida cooperarea cu țările africane în diverse domenii politice, economice, acordă o atenție deosebită aspectului militar. Inițial, cooperarea militară s-a limitat la efectuarea de patrule comune în apele africane pentru a asigura siguranța navelor indiene și pentru a face față amenințărilor netradiționale din vestul Oceanului Indian, în special combaterea pirateriei, traficului de droguri, imigrației ilegale și terorismului. Eforturile indiene s-au concentrat inițial pe înființarea de academii și colegii de apărare în diferite țări africane, cum ar fi Colegiul Naval de Război din Nigeria, Academia Militară din Etiopia și Colegiul Forțelor Aeriene din Ghana și trimiterea de echipe de antrenament într-un număr de țări africane, cum ar fi Botswana, Lesotho, Zambia, Uganda, Namibia, Tanzania Mauritius și Seychelles.
Cu toate acestea, această cooperare s-a extins recent pentru a include organizarea de exerciții comune cu țări africane în mod regulat, cum ar fi AFINDEX.
Diplomația militară indiană se concentrează pe consolidarea relațiilor cu țările bogate în resurse naturale și strategice și cu statele de coastă care se învecinează cu Oceanul Indian. Aproximativ 24 de țări africane au participat la cea de-a doua ediție a Africa and India Field Training (AFINDEX), dintre care nouă cu statut principal (Etiopia, Kenya, Lesotho, Niger, Seychelles, Tanzania, Uganda, Zambia, Zimbabwe) și 12 în calitate de observatori (Botswana, Camerun, Guineea Ecuatorială, Eswatini, Ghana, Malawi, Nigeria, Republica Congo, Rwanda, Senegal, Sudan, Africa de Sud).
Se observă că unele dintre aceste țări sunt bogate în resurse strategice, precum Niger (uraniu), Sudan, Nigeria (petrol), Senegal (fosfat), Tanzania (gaze naturale) și Zambia (cupru), în timp ce alte țări se bucură de o locație strategică cu vedere la Oceanul Indian (Kenya, Seychelles, Tanzania, Lesotho, Zambia și Zimbabwe). În august 2022, ministrul indian al apărării Rajnath Singh, în timpul discuțiilor sale cu omologul său din Tanzania, Strigomena Lawrence Thax, a declarat că India și Tanzania au același spațiu strategic. India consideră Tanzania ca un jucător important în vestul Oceanului Indian.
Singh a declarat: "Această regiune din vestul Oceanului Indian și Africa de Est are o importanță strategică pentru India din punct de vedere al economiei, comerțului și afacerilor. Aproape 60% din comerțul nostru provine din această parte". El a adăugat: "Țări precum Kenya și Tanzania și-au dat seama de impactul negativ al sprijinului chinez, apoi există o reacție puternică și este timpul să ne restabilim vechile relații". Raportul India Exim Bank din noiembrie 2022 a evidențiat rolul important jucat de India și nouă țări de coastă în consolidarea securității maritime în regiunea Oceanului Indian, și anume Comore, Kenya, Madagascar, Mauritius, Mozambic, Seychelles, Somalia, Africa de Sud și Tanzania.
India a organizat Conferința miniștrilor apărării India-Africa, în perioada 28-29 martie 2023, privind parteneriatul de apărare dintre India și Africa, potențialul industriei de apărare din India și contribuția acesteia la securitatea regională. Convocarea acestei conferințe a venit în contextul interesului New Delhi de a forma Consiliul miniștrilor apărării din India și Africa pentru a instituționaliza cooperarea în materie de securitate cu țările partenere africane. Scopul formării acestui consiliu a fost să exploreze oportunități pentru proiecte comune și investiții în programe de securitate cibernetică, securitate maritimă, combatere a terorismului și furnizarea de echipamente de apărare.
Guvernul Indiei a propus instituționalizarea Forumului India-Africa, care a fost organizat de guvernul indian în perioada 18-22 octombrie, în marja DefExpo. În plus, New Delhi a lansat inițiativa "Securitate și dezvoltare pentru toți" (SAGAR). Ministerul indian al Afacerilor Externe a înființat un departament special axat pe securitate și dezvoltare în Oceanul Indian, iar Marina Indiană, sub inițiativa sa, și-a demonstrat angajament deplin față de cooperarea în domeniul securității maritime cu țările de-a lungul coastelor Africii de Est.
Există o serie de motive în spatele diplomației militare indiene în creștere pe scena africană, dintre care cele mai importante sunt:
Diplomația militară indiană este legată de strategia sa de a-și extinde prezența în Oceanul Indian în general, și în special de-a lungul coastelor Africii de Est. În ciuda concentrării Indiei pe consolidarea prezenței sale în țările și insulele apropiate, cum ar fi Sri Lanka și Maldive (estul Oceanului Indian), aceasta a avut tendința de a-și consolida și mai mult prezența militară în țările africane și insulele care se învecinează cu vestul Oceanului Indian, cum ar fi Tanzania, Mozambic, Mauritius și Seychelles. A înființat Centrul de Integrare a Informației pentru Regiunea Oceanului Indian (IFC-IOR) - cu sediul în Gurugram - și RCOC - cu sediul în Seychelles. India are acces la opt stații radar de supraveghere de coastă (CSR) din Mauritius, cu o rază de acțiune de până la 50 km. Există cinci sisteme instalate pe insula principală Mauritius și câte un sistem pe insulele Rodrigues, St. Brandon și Agalega.
Beijingul urmărește să dezvolte facilități logistice externe cunoscute sub numele de Lanțul Perlelor, care include construirea unei serii de baze militare peste Oceanul Indian pentru a proteja resursele și căile maritime chineze, prin care Beijingul încearcă să-și proiecteze puterea militară pe distanțe mai mari de la coastele sale. Prin urmare, mișcările chineze în vestul Oceanului Indian ridică preocupările New Delhi, care consideră această regiune ca parte a vecinătății sale extinse și amenință siguranța comerțului său maritim care trece prin regiune. Prin urmare, acest lucru se poate citi clar din indicarea calendarului în care a fost organizată cea de-a doua ediție a exercițiului Avendex în perioada 21-29 martie 2023. Organizarea sa a venit la scurt timp după exercițiile organizate de Rusia, Africa de Sud și China în Africa de Sud (sudul Oceanului Indian).
Prin urmare, mișcările militare chineze trezesc entuziasmul lui New Delhi de a-și intensifica acțiunile pentru a ajunge la acorduri și înțelegeri care să îi permită să stabilească baze militare în regiune. Unele rapoarte au indicat eforturi indiene de a stabili baze militare în Seychelles, la nord de Canalul Mozambic (prin care trece aproximativ 30% din traficul global de petroliere), precum și în Comore și Madagascar, într-un moment în care Beijingul încearcă să ofere tentații și investiții în infrastructura acestor țări pentru a construi baze militare în ele.
În cadrul celei de-a doua ediții a exercițiului Avendex, armata indiană a expus cele mai recente arme, puști de asalt, obuze de artilerie și modele de rachete în Pune, vestul Indiei - principalul centru de producție de apărare din țară. India își propune să-și dubleze exporturile anuale de arme (aproximativ 1,7 miliarde de dolari) pentru a ajunge la 5 miliarde de dolari în următorii ani, în timp ce mai puțin de 20 la sută din exporturile militare indiene merg către țările africane, cum ar fi Etiopia, Mozambic, Mauritius, Seychelles și altele. În acest context, experții indieni subliniază că accentul pus pe vânzările în Africa este de natură defensivă, incluzând vehicule blindate, radare și echipamente de telecomunicații.
Un raport emis în noiembrie 2022 de Export Bank of India a confirmat rolul tot mai mare al Indiei ca principal exportator de arme către Africa, însă, între 2017 și 2021, Mauritius a reprezentat (6,6%) din exporturile de arme ale Indiei către continent, urmată de Mozambic. (5%) și Seychelles (2,3%). Ministerul indian al Apărării a stabilit, de asemenea, cadre de cooperare cu Africa de Sud, Kenya, Tanzania, Mauritius, Seychelles și Madagascar.
Cu toate acestea, volumul exporturilor indiene de arme către țările africane rămâne mult mai mic decât volumul exporturilor chineze. China este încă cel mai mare exportator asiatic de arme în Africa. În perioada 2010-2021, exporturile totale de arme în regiune s-au ridicat la 9,32 miliarde de dolari SUA, China contribuind cu 22% (echivalentul a 2,04 miliarde de dolari SUA) și peste 60% din exporturile de arme chineze în Africa au fost în 5 țări: Tanzania (19,6%) Nigeria (13,5%), Sudan (12,6%), Camerun (11,2%) și Zambia (6,22%). Aceste țări găzduiesc, de asemenea, unele dintre cele mai importante proiecte de investiții și construcții chineze din regiune. Acest lucru indică o creștere a conexiunii dintre Beijing și interesele sale economice și considerentele de securitate.
China a devenit cel mai mare partener economic al Africii, iar valoarea comerțului bilateral a atins 254 de miliarde de dolari în 2022, o creștere de 35% față de 2020. Beijingul a pompat miliarde de dolari și a construit drumuri, poduri și facilități energetice în schimbul accesului la piețele și resursele din Africa. Așa cum a indicat ministrul indian de externe, S. Jaishankar, în discursul său la cea de-a 17-a conferință a CII-EXIM Bank privind Parteneriatul de creștere India-Africa, volumul comerțului dintre India și Africa s-a ridicat la aproximativ 89,5 miliarde USD în 2022, comparativ cu 56 miliarde USD în 2021, în timp ce volumul cumulat al investițiilor indiene a ajuns la aproximativ 73,9 miliarde de dolari SUA între 1996 și 2021.
Prin urmare, prezența chineză reprezintă o provocare majoră pentru diplomația militară indiană, care limitează capacitatea Indiei de a juca un rol politic în regiune, mai ales în lumina perspectivelor de escaladare a concurenței cu China. De exemplu, China a trimis atașați militari în majoritatea misiunilor sale în țările africane, în timp ce cel mai apropiat atașat militar din India se află în Africa de Sud fără acreditare oficială în Madagascar. În ciuda donațiilor generoase ale Indiei de ajutor alimentar și sprijin medical în timpul pandemiei Corona, amprenta sa de dezvoltare în regiune este încă foarte modestă în comparație cu China.
Diplomația militară a Indiei se confruntă cu provocări politice în unele țări africane, deoarece Opoziția politică din Mauritius continuă să se opună mișcărilor indiene care încearcă să construiască o bază militară în țară, criticând politica Indiei de construire a infrastructurii în Insulele Agalega după semnarea unui acord la 11 martie 2015. Politica indiană la acea vreme a stârnit multe controverse în rândul partidelor de opoziție, care și-au exprimat temerile că India ar submina suveranitatea Mauritius prin transformarea insulelor în baze militare. India s-a confruntat și cu opoziția politică în Seychelles din partea unor forțe politice de opoziție, iar în ianuarie 2018 guvernul a refuzat să ratifice un acord de securitate semnat între cele două țări în martie 2015.
Analizele indică faptul că volumul resurselor alocate cheltuielilor guvernului indian pentru flota sa navală este modest în comparație cu China. Cifrele pentru anul fiscal 2017-2018 indică faptul că India cheltuiește doar 15% din totalul cheltuielilor sale militare pe marina sa, în timp ce Statele Unite cheltuiesc aproape 30%, iar Australia și Japonia alocă aproape 25% și, respectiv, 23%, de trei ori mai mult decât cheltuiește India pentru armata sa în general.
Această lipsă de cheltuieli din partea Indiei vine într-un moment în care și-a dat seama că trebuie să-și crească capacitățile navale și să-și dezvolte flota pentru a include 200 de nave până în 2027. De fapt, în cursul exercițiului financiar 2017-2018, Marina Indiană a solicitat aproximativ 5,2 miliarde de dolari, dar au fost alocate doar 2,9 miliarde de dolari. Astfel, Marina Indiană abia își poate acoperi cheltuielile planificate, ceea ce limitează capacitatea acesteia de a-și extinde prezența și de a contrabalansa prezența chineză în regiunea de vest a Oceanului Indian.
Concluzie:
India urmărește să consolideze parteneriatul militar și de securitate cu țările africane și să-și sporească prezența militară și de securitate pe continentul african în contextul competiției sale cu Beijingul. Prin urmare, provocarea chineză din vestul Oceanului Indian și coastele Africii de Est va determina India să-și consolideze relațiile cu puterile internaționale preocupate de confruntarea provocării chineze, precum Statele Unite și Franța. India participă în mod continuu la exerciții militare și navale organizate de Marina SUA cu țări africane. De asemenea, India coordonează și cooperează cu Franța în regiune, mai ales că Parisul are baze militare în țări precum Mauritius. Există înțelegeri indiano-americane-franceze pentru a îmbunătăți coordonarea și cooperarea politică și militară pentru a se confrunta cu influența chineză, în special în vestul Oceanului Indian și coastele Africii de Est.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Moscova a anexat Crimeea în 2014 într-o mișcare pe care marea majoritate a comunității internaționale o consideră ilegală.
Analistul de politică externă Ștefan Popescu a atras atenția, într-o ediție specială a podcastului Obiectiv EuroAtlantic moderat de Tudor Curtifan la DefenseRomania, asupra limitelor și implicațiilor reale ale capacităților nucleare franceze în actualul context geopolitic tensionat.
Un pachet de înțelegeri strategice vechi de decenii, care include prezența militarilor americani pe teritoriul statelor aliate din Asia, este pe cale să fie reevaluat din temelii de administrația Trump
Vasile Bănescu, invitat special în podcastul „Obiectiv EuroAtlantic” – o ediție despre credință, propagandă și sensul Învierii în vremuri de război.
O explozie, survenită pe 16 aprilie, a distrus o clădire de la fabrica Northrop Grumman Innovation Systems din Promontory, Utah, unde compania produce motoare cu combustibil solid pentru rachete.
Statul agresor Rusia plănuiește în continuare să lanseze o ofensivă în vară, a scris, pe 15 aprilie, pe Telegram, șeful Centrului ucrainean pentru contracararea dezinformării, Andrii Kovalenko. Declarația sa reia afirmațiile președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, potrivit cărora Rusia încearcă să prelungească războiul prin efectuarea cu cinism a unor atacuri în fiecare zi.
Propagandiștii ruși au publicat un material video în care apar operatori de drone FPV care stau întruna dintre clădirile de birouri ale centrului de afaceri Moscow City și coordonează atacuri de la distanţa asupra Ucrainei. Potrivit presei ruse, „o dronă de atac FPV controlată de la Moscova a lovit pentru prima dată o facilitate militara a forțelor armate situată în Ceasiv Iar.
Președintele Donald Trump a promulgat la 9 aprilie o nouă politică menită să revitalizeze industria americană de construcții navale, care a rămas mult în urma nivelurilor de producție stabilite de Republica Populară Chineză. Textul ordinului executiv, care menționează necesitatea de a consolida „capacitatea de construcții navale comerciale și forța de muncă din domeniul maritim”, reflectă multe dintre preocupările exprimate în rândul omologilor din domeniul apărării din industrie.
NATO a achiziționat un sistem militar bazat pe inteligență artificială de la Palantir, compania americană de software deținută de Peter Thiel, susținător al lui Donald Trump, și care are legături puternice cu Pentagonul. Acesta achiziţie făcută de NATO vine pe fondul creșterii îngrijorării în rândul statelor membre europene ale Alianţei cu privire la o posibilă retragere a SUA din Europa, după ce Trump a amenințat că nu va mai proteja continentul dacă europenii nu vor crește drastic cheltuielile pentru apărare. NATO se grăbește, de asemenea, să țină pasul cu dezvoltarea capacităților militare AI de către rivali precum China.
Germania este dispusă să trimită rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune Taurus în Ucraina, a declarat cancelarul german desemnat, subliniind nevoia ca Ucraina să treacă în ofensivă și să forțeze concesii din partea președintelui rus Vladimir Putin. Mai mult, Merz a indicat că rachetele ar putea lovi puncte strategice, inclusiv Podul Kerci cunoscut și sub denumirea Podul Crimeei.
CNN Turk, citând surse aparținând Ministerului turc al Apărării, a informat, pe 13.04.2025, că, în viitorul apropiat, la Ankara, vor avea loc negocieri privind Inițiativa Mării Negre.
Principalul comandant american din Pacific i-a avertizat joi pe senatori din Congres că sprijinul militar pe care China și Coreea de Nord îl acordă Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei creează un risc de securitate în regiunea sa, deoarece Moscova oferă în schimb asistență militară critică ambelor țări.
Forțele ruse câștigă teren în Ucraina prin îmbinarea forței brute de tip sovietic cu tacticile moderne bazate pe utilizarea dronelor și artileriei, creând un „efect de bulgăre de zăpadă” implacabil uneori care presează trupele ucrainene să se retragă, a relatat Wall Street Journal într-o amplă analiza a situaţiei frontului din Ucraina.
Se conturează tot mai clar că, în viziunea administrației Trump, încetarea războiului din Ucraina este strâns legată de cedarea controlului unor teritorii. Cu toate acestea, se pare că în rândul principalilor personaje din jurul lui Trump care susțin o astfel de soluție nu există un acord deplin, iar acest lucru va conduce cel mai probabil la o întârziere și mai mare în obținerea păcii mult dorite.
Un raport apărut în presa germană la 11 aprilie 2025, prezentat de Bojan Pancevski, corespondent politic european șef al Wall Street Journal, a atras atenția experților în domeniul apărării. Echipamentele militare germane furnizate Ucrainei, care alcătuiesc unele dintre cele mai avansate sisteme ale NATO, întâmpină dificultăți din cauza conflictului în curs.
Marea Britanie și Franța intenționează să-i prezinte președintelui SUA, Donald Trump, un plan cuprinzător pentru o „forță de pacificare” postbelică în Ucraina, sperând că îl va convinge pe președintele SUA să se angajeze în garanții de securitate pentru Kiev.
După încheierea războiului din Ucraina, trupele franco-britanice ar putea sta în garnizoane aflate în vestul Ucrainei, în timp ce forțele ruse rămân în continuare sub controlul teritoriului pe care îl ocupă în estul și sudul Ucrainei, a declarat trimisul special al SUA, Keith Kellog, într-un interviu acordat The Times pe 11 aprilie.
Într-o mișcare care ar provoca, fără îndoială, o undă de șoc pe întreg globul și ar modifica fundamental peisajul geopolitic al Arcticii, rapoarte credibile, deși neconfirmate, și o serie de declarații subțiri formulate de la Washington au stârnit speculații intense cu privire la posibila anexare a Groenlandei de către Statele Unite. Deși dezmințirile oficiale rămân ferme, o confluență de imperative strategice, cuplate cu precedentele istorice și cu evoluția competiției dintre marile puteri, sugerează că ideea ca Groenlanda să devină parte a Statelor Unite nu este cu totul în afara sferei posibilităților.
La 9 aprilie 2025, un raport al publicației online marocane Defense Arabic a dezvăluit că Algeria a finalizat o nouă bază aeriană militară la doar 72 de kilometri de granița marocană, o acțiune care a atras atenția întregii Africi de Nord și nu numai.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 11 aprilie 2025, o nouă ediție a emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic”.
Pe 9 aprilie, Biroul de informare privind apărarea națională al Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze a anunțat elaborarea unei carte albe intitulată „Poziția Chinei cu privire la o serie de probleme legate de relațiile economice și comerciale cu SUA”.
AUKUS se transformă dintr-un parteneriat tehnologic/militar, într-un test politic de încredere strategică între SUA și parteneri.
Balcanii de Vest sunt descriși drept „următorul punct fierbinte” de către oficiali de la cel mai înalt nivel al guvernului britanic și, în contextul în care tensiunile sunt în creștere, Marea Britanie insistă ca toate cele șase state din regiune să adere la UE pentru a se feri de influența Rusiei.
Președintele Donald J. Trump a semnat, la 9 aprilie 2025, un ordin executiv intitulat „ Reforming Foreign Defense Sales to Improve Speed and Accountability”, o măsură care promite să remodeleze modul în care Statele Unite livrează echipamente militare aliaților lor din întreaga lume.
Oficiali militari ucraineni, francezi și britanici au discutat despre solicitările Ucrainei pentru o potențială misiune de menținere a păcii, Ucraina urmărind să obțină forțe de menținere a păcii pentru a preveni o viitoare agresiune rusă.
Forțele de apărare aeriană ale Ucrainei au primit exact jumătate din minimul de sisteme Patriot pe care Kievul le-a cerut de la parteneri occidentali, dar se pare că există o problemă și mai mare. Intensificarea atacurilor cu rachete balistice rusești asupra orașelor ucrainene a evidențiat încă o dată nevoia critică de sisteme de apărare antirachetă pentru ucraineni.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a confirmat că trupele ucrainene operează în regiunea Belgorod din Rusia pentru prima dată de la începutul războiului. Forțele au cucerit 13 kilometri pătrați în apropierea satului Demidovka, cu scopul de a proteja orașele de frontieră ucrainene și de a deturna resursele rusești de la Donețk.
SUA, fiind cel mai puternic jucător economic de pe planetă, a decis, în cei 80-90 de ani de când conduce lumea, cine, ce și cât produce pe planetă. Și a făcut-o instinctiv, fără să realizeze, exact așa cum o face mâna nevăzută a pieței libere.
O aeronava C-5M Super Galaxy a Forțelor Aeriene ale SUA, care se numără printre cele mai mari aeronave de transport strategic, a ajuns la Diego Garcia, o bază insulară izolată din Oceanul Indian, la 9 aprilie, după ce a părăsit Baza Aeriană Hill din Utah.
Vicepreședintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaților, Bogdan Rodeanu (USR), a anunțat că a depus un proiect de lege care interzice participarea militarilor, polițiștilor și altor angajați din structurile de forță la activități de mercenariat sau pază privată fără aprobarea prealabilă a statului. Inițiativa vine într-un context marcat de îngrijorări legate de securitatea națională, într-un an electoral sensibil, cu alegeri prezidențiale programate pentru luna mai.
Rusia lui Putin folosește simbolistica cu scop pur propagandistic. Acum doi ani, singurul tanc scos la parada de Ziua Victoriei era legendarul T-34; gestul reamintea rușilor marile victorii din Al Doilea Război Mondial, dar transmitea și un alt mesaj - acela că toată tehnica de luptă era trimisă pe frontul din Ucraina, în lupta contra blindatelor occidentale.
Ucraina este pregătită pentru negocieri directe cu Rusia, așa cum a sugerat liderul Kremlinului, Vladimir Putin. Totuși, cu condiția ca Moscova să fie de acord mai întâi cu propunerea unui armistițiu necondiționat de treizeci de zile, care intră în vigoare de luni, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Polonia urmează un program de înzestrare bazat pe un plan bine definit care o va propulsa în topul forțelor terestre europene în următorul deceniu. Dar cu suflarea imperialismului rus în ceafă, Polonia are norocul și unor vecini regionali puternici.
Guvernul german schimbă abordarea și nu va mai face publice detalii ale ajutorului militar pentru Ucraina, a anunţat sâmbătă cancelarul Friedrich Merz, în timpul unei vizite la Kiev, relatează Reuters.
Potrivit Serviciului de Radiodifuziune al Forțelor Britanice, Regatul Unit va livra Ucrainei 5 sisteme de apărare antiaeriană “Raven”. Noul lot este destinat să suplimenteze cele 8 sisteme pe care militarii ucraineni le folosesc deja cu succes împotriva dronelor Shahed.
Reprezentanții SUA și Chinei au început sâmbătă dimineață la Geneva discuțiile privind disputele comerciale. La negocieri participă secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, reprezentantul pentru Comerț, Jamieson Greer, și vicepremierul chinez, He Lifeng.
Experiența Ucrainei este de un interes major pentru orice națiune europeană conștientă de gravitatea situației actuale de securitate, dar în special pentru țările din estul Europei, care au fost într-o măsură mai mare sau mai mică în sfera de influență Rusiei. Cu cât urmărim mai îndeaproape problemele cu care se confruntă fosta țară sovietică agresată de “sora” mai mare, cu atât înțelegem mai bine cât de complexe sunt eforturile necesare pentru menținerea independenței și suveranității unui astfel de stat. Corupția rămâne o amenințare internă gravă pentru apărarea Ucrainei
Pakistanul a încălcat armistițiul cu India, convenit sâmbătă după patru zile de atacuri reciproce între cele două țări, a relatat AFP, citând o sursă guvernamentală indiană anonimă.
Președintele rus, Vladimir Putin, a propus astăzi (11.05.2025) ca discuțiile directe cu Ucraina să aibă loc la Istanbul pe 15 mai, fără condiții prealabile. Acest lucru a fost raportat de agențiile de presă internaționale.
Liderii europeni au intensificat sâmbătă presiunile asupra liderului rus Vladimir Putin pentru a accepta un armistițiu de 30 de zile în Ucraina, fără nicio condiție, amenințând cu sancțiuni suplimentare împotriva Moscovei și un sprijin militar sporit pentru Kiev.
Forțele Armate ale Ucrainei primesc până la 30 de ”dubluri” pentru 5 vehicule reale, scrie presa britanică.
Președintele american Donald Trump a declarat că India și Pakistanul au ajuns la un acord de încetare a focului după negocieri îndelungate mediate de Statele Unite.
Serverul Ukrainska Pravda a informat, pe 10.05.2025, că Rusia va închide spațiul aerian situate deasupra poligonului militar Kapustin Yar, din cauza testării rachetelor balistice Oreshnik. Moscova a făcut un pas similar în noiembrie anul trecut, înainte de bombardarea orașului ucrainean Dnipro.
Nava spațială sovietică Kosmos 482 trebuia să aterizeze pe Venus în anii 1970, dar operațiunea a eșuat, așa că obiectul a petrecut ani de zile pe orbita Pământului printre mii de resturi spațiale.
Încă nu se știe unde a căzut nava spațială și cât din sondă a supraviețuit reintrării în atmosferă.
Iranul va trimite Rusiei lansatoare de rachete cu rază scurtă de acțiune pentru atacuri asupra Ucrainei, dezvăluie sursele Reuters.
Emmanuel Macron, Friedrich Merz, Keir Starmer şi Donald Tusk vor merge sâmbătă la Kiev pentru a-şi demonstra sprijinul "de neclintit" pentru Ucraina şi, urmând exemplul Statelor Unite, pentru a cere Rusiei un "armistiţiu complet şi necondiţionat de 30 de zile", potrivit unei declaraţii comune, arată Agerpres.
India a atacat miercuri Pakistanul cu lovituri aeriene și rachete, iar de atunci ambele țări se ciocnesc zilnic. Zeci de persoane au fost ucise.
Cele 10 țări nord-europene care alcătuiesc Forța Expediționară Comună (Joint Expeditionary Force - JEF) au convenit să consolideze cooperarea în domeniul securității între ele, precum și să includă Ucraina într-un parteneriat extins cu JEF.
Rusia continuă să mimeze disponibilitatea pentru negocieri și vine cu o serie de condiții pentru a oprii atacurile împotriva Ucrainei.
Ministerul ucrainean de Externe a anunțat vineri expulzarea a doi diplomați ungari, după ce Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a comunicat mai devreme că a descoperit o rețea de spionaj ungară și că a arestat doi presupuși spioni ai Budapestei, arestări în urma cărora Ungaria a răspuns prin expulzarea a doi diplomați ucraineni despre care afirmă că ar fi de fapt spioni sub acoperire, transmit Agerpres și Reuters.
Se spune că compromisul naște compromisuri. Iar SUA o simt pe pielea lor pentru a avea noile rachete nucleare de ultimă generație LGM-35A Sentinel.
Într-o analiză publicată recent, Tudor Curtifan atrage atenția asupra modului în care Federația Rusă manipulează istoria celui de-al Doilea Război Mondial pentru a justifica agresiuni și revendicări teritoriale în prezent. Acesta subliniază că, deși URSS a avut un rol esențial în înfrângerea Germaniei naziste, victoria a fost posibilă doar datorită unui efort colectiv, în special prin sprijinul masiv venit din partea Statelor Unite și a aliaților occidentali. Și nimeni nu ar trebui să pună monopol pe acest lucru. Mai mult, Curtifan spune că nu trebuie să subestimăm pericolul și imperialismul rus, precum nici setea de revanșă a rușilor după umilința din 1991 și prăbușirea URSS în ceea ce Ronald Reagan a definit victoria împotriva „Imperiului Răului”.
La o paradă militară în Kazahstan, paradă dedicată Zilei Memoriei și Victoriei asupra nazismului a fost prezentată o versiune locală a tancului sovietic T-72A. Versiune pe care experții o numesc ... „dubioasă”.
Kremlinul a descris drept un "act de eroism" decizia premierului slovac Robert Fico şi a preşedintelui sârb Aleksandar Vucic de a participa vineri la Moscova la ceremoniile de marcare a 80 de ani de la înfrângerea Germaniei naziste, în pofida obstacolelor care au constat într-un avertisment din partea şefei diplomaţiei UE, Kaja Kallas, şi în refuzul statelor baltice de a le autoriza survolul, cei doi lideri fiind forţaţi astfel să folosească rute ocolitoare pentru a ajunge în capitala rusă, relatează agențiile Agerpres și EFE.
Ministerul Apărării Naționale a participat, în perioada 5–9 mai 2025, la Locked Shields 2025, cel mai complex exercițiu de securitate și apărare cibernetică organizat sub egida NATO. Evenimentul s-a desfășurat în România, în premieră, la Universitatea Politehnică din București, și a implicat specialiști militari și civili din domeniile securitate și apărare cibernetică.
O mare paradă militară a avut loc vineri la Moscova pentru a marca 80 de ani de la înfrângerea Germaniei naziste. Moscova folosește evenimentul în scop pur propagandistic.
Marea Britanie va impune vineri cel mai mare pachet de sancțiuni din istorie asupra flotei din umbră a Rusiei și va adăuga o sută de petroliere pe o listă neagră, a anunțat guvernul britanic.
Fostul ministru rus al Apărării, Serghei Șoigu, a numit managementul dur al directivelor centrale și unitatea societății un element cheie în înfrângerea Germaniei naziste.
Franţa va mobiliza veniturile obţinute din activele ruseşti îngheţate pentru a asigura mentenanţa tunurilor Caesar pe care le-a livrat Ucrainei, a anunţat vineri şeful diplomaţiei franceze la Lviv, în vestul Ucrainei, informează AFP și Agerpres.
SBU, serviciul de informații al Ucrainei, anunțat vineri, 9 mai, prima demascare din istoria Ucrainei a unei rețele de agenți de informații militare, coordonate de Ungaria. Aceștia colectau informații privind amplasarea sistemelor S-300, dar era testată și reacția populației la o eventuală pătrundere în Transcarpatia a unui ”contingent de menținere a păcii”, din Ungaria.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 9 mai 2023, începând cu ora 11.00, o nouă ediție a emisiunii Obiectiv EuroAtlantic.
Un avion de vânătoare pakistanez de fabricație chineză a doborât miercuri cel puțin două avioane militare indiene, au declarat doi oficiali americani pentru Reuters, un eveniment ce marchează o piatră de hotar majoră în industria militară a Chinei. Unul dintre acestea ar fi un avion de producție franceză Rafale.