Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
India construiește o diplomație militară activă în Africa
06 apr 2023, 13:06
Relațiile indo-africane sunt pe o traiectorie ascendentă, iar aceste relații se bazează în mare parte pe diplomația militară activă. În perioada (21-29 martie 2023), India a organizat exercițiile militare în teren AFINDEX 2023, cu participarea a 24 de țări africane. Este a doua ediție a AFINDEX după ce prima ediție a fost organizată în 2019.

Este de așteptat ca acest efort indian să ducă la consolidarea parteneriatelor politice cu țările africane, extinderea cooperării în materie de securitate, intensificarea prezenței militare, creșterea vânzărilor militare și echilibrarea prezenței navale chineze, ținând cont de faptul că există provocări presante împotriva acestei diplomații militare indiene. Printre aceste provocări figurează prezența economică și militară în creștere a Chinei, prezența unor poziții care se opun New Delhi în Africa, precum și provocările asociate finanțării desfășurării navale indiene în străinătate.

Mișcările militare indiene indică o tendință tot mai mare a Indiei de a urmări diplomația militară activă în Africa, ale cărei caracteristici cele mai importante pot fi organizate după cum urmează:

 

Extinderea securității și a cooperării militare cu țările africane

În pofida interesului Indiei de a consolida cooperarea cu țările africane în diverse domenii politice, economice, acordă o atenție deosebită aspectului militar. Inițial, cooperarea militară s-a limitat la efectuarea de patrule comune în apele africane pentru a asigura siguranța navelor indiene și pentru a face față amenințărilor netradiționale din vestul Oceanului Indian, în special combaterea pirateriei, traficului de droguri, imigrației ilegale și terorismului. Eforturile indiene s-au concentrat inițial pe înființarea de academii și colegii de apărare în diferite țări africane, cum ar fi Colegiul Naval de Război din Nigeria, Academia Militară din Etiopia și Colegiul Forțelor Aeriene din Ghana și trimiterea de echipe de antrenament într-un număr de țări africane, cum ar fi Botswana, Lesotho, Zambia, Uganda, Namibia, Tanzania Mauritius și Seychelles.

Cu toate acestea, această cooperare s-a extins recent pentru a include organizarea de exerciții comune cu țări africane în mod regulat, cum ar fi AFINDEX.

 

Consolidarea relațiilor cu țările care se învecinează cu Oceanul Indian

 

Diplomația militară indiană se concentrează pe consolidarea relațiilor cu țările bogate în resurse naturale și strategice și cu statele de coastă care se învecinează cu Oceanul Indian. Aproximativ 24 de țări africane au participat la cea de-a doua ediție a Africa and India Field Training (AFINDEX), dintre care nouă cu statut principal (Etiopia, Kenya, Lesotho, Niger, Seychelles, Tanzania, Uganda, Zambia, Zimbabwe) și 12 în calitate de observatori (Botswana, Camerun, Guineea Ecuatorială, Eswatini, Ghana, Malawi, Nigeria, Republica Congo, Rwanda, Senegal, Sudan, Africa de Sud).

Se observă că unele dintre aceste țări sunt bogate în resurse strategice, precum Niger (uraniu), Sudan, Nigeria (petrol), Senegal (fosfat), Tanzania (gaze naturale) și Zambia (cupru), în timp ce alte țări se bucură de o locație strategică cu vedere la Oceanul Indian (Kenya, Seychelles, Tanzania, Lesotho, Zambia și Zimbabwe). În august 2022, ministrul indian al apărării Rajnath Singh, în timpul discuțiilor sale cu omologul său din Tanzania, Strigomena Lawrence Thax, a declarat că India și Tanzania au același spațiu strategic. India consideră Tanzania ca un jucător important în vestul Oceanului Indian.

Singh a declarat: "Această regiune din vestul Oceanului Indian și Africa de Est are o importanță strategică pentru India din punct de vedere al economiei, comerțului și afacerilor. Aproape 60% din comerțul nostru provine din această parte". El a adăugat: "Țări precum Kenya și Tanzania și-au dat seama de impactul negativ al sprijinului chinez, apoi există o reacție puternică și este timpul să ne restabilim vechile relații". Raportul India Exim Bank din noiembrie 2022 a evidențiat rolul important jucat de India și nouă țări de coastă în consolidarea securității maritime în regiunea Oceanului Indian, și anume Comore, Kenya, Madagascar, Mauritius, Mozambic, Seychelles, Somalia, Africa de Sud și Tanzania.

 

Instituționalizarea cooperării militare și a parteneriatelor de apărare

 

India a organizat Conferința miniștrilor apărării India-Africa, în perioada 28-29 martie 2023, privind parteneriatul de apărare dintre India și Africa, potențialul industriei de apărare din India și contribuția acesteia la securitatea regională. Convocarea acestei conferințe a venit în contextul interesului New Delhi de a forma Consiliul miniștrilor apărării din India și Africa pentru a instituționaliza cooperarea în materie de securitate cu țările partenere africane. Scopul formării acestui consiliu a fost să exploreze oportunități pentru proiecte comune și investiții în programe de securitate cibernetică, securitate maritimă, combatere a terorismului și furnizarea de echipamente de apărare.

Guvernul Indiei a propus instituționalizarea Forumului India-Africa, care a fost organizat de guvernul indian în perioada 18-22 octombrie, în marja DefExpo. În plus, New Delhi a lansat inițiativa "Securitate și dezvoltare pentru toți" (SAGAR). Ministerul indian al Afacerilor Externe a înființat un departament special axat pe securitate și dezvoltare în Oceanul Indian, iar Marina Indiană, sub inițiativa sa, și-a demonstrat angajament deplin față de cooperarea în domeniul securității maritime cu țările de-a lungul coastelor Africii de Est.

 

Există o serie de motive în spatele diplomației militare indiene în creștere pe scena africană, dintre care cele mai importante sunt:

 

Intensificarea prezenței militare pe coastele africane

 

Diplomația militară indiană este legată de strategia sa de a-și extinde prezența în Oceanul Indian în general, și în special de-a lungul coastelor Africii de Est. În ciuda concentrării Indiei pe consolidarea prezenței sale în țările și insulele apropiate, cum ar fi Sri Lanka și Maldive (estul Oceanului Indian), aceasta a avut tendința de a-și consolida și mai mult prezența militară în țările africane și insulele care se învecinează cu vestul Oceanului Indian, cum ar fi Tanzania, Mozambic, Mauritius și Seychelles. A înființat Centrul de Integrare a Informației pentru Regiunea Oceanului Indian (IFC-IOR) - cu sediul în Gurugram - și RCOC - cu sediul în Seychelles. India are acces la opt stații radar de supraveghere de coastă (CSR) din Mauritius, cu o rază de acțiune de până la 50 km. Există cinci sisteme instalate pe insula principală Mauritius și câte un sistem pe insulele Rodrigues, St. Brandon și Agalega.

 

Echilibrarea prezenței navale chineze în Africa

 

Beijingul urmărește să dezvolte facilități logistice externe cunoscute sub numele de Lanțul Perlelor, care include construirea unei serii de baze militare peste Oceanul Indian pentru a proteja resursele și căile maritime chineze, prin care Beijingul încearcă să-și proiecteze puterea militară pe distanțe mai mari de la coastele sale. Prin urmare, mișcările chineze în vestul Oceanului Indian ridică preocupările New Delhi, care consideră această regiune ca parte a vecinătății sale extinse și amenință siguranța comerțului său maritim care trece prin regiune. Prin urmare, acest lucru se poate citi clar din indicarea calendarului în care a fost organizată cea de-a doua ediție a exercițiului Avendex în perioada 21-29 martie 2023. Organizarea sa a venit la scurt timp după exercițiile organizate de Rusia, Africa de Sud și China în Africa de Sud (sudul Oceanului Indian).

Prin urmare, mișcările militare chineze trezesc entuziasmul lui New Delhi de a-și intensifica acțiunile pentru a ajunge la acorduri și înțelegeri care să îi permită să stabilească baze militare în regiune. Unele rapoarte au indicat eforturi indiene de a stabili baze militare în Seychelles, la nord de Canalul Mozambic (prin care trece aproximativ 30% din traficul global de petroliere), precum și în Comore și Madagascar, într-un moment în care Beijingul încearcă să ofere tentații și investiții în infrastructura acestor țări pentru a construi baze militare în ele.

 

Comercializarea armelor indiene către țările africane

 

În cadrul celei de-a doua ediții a exercițiului Avendex, armata indiană a expus cele mai recente arme, puști de asalt, obuze de artilerie și modele de rachete în Pune, vestul Indiei - principalul centru de producție de apărare din țară. India își propune să-și dubleze exporturile anuale de arme (aproximativ 1,7 miliarde de dolari) pentru a ajunge la 5 miliarde de dolari în următorii ani, în timp ce mai puțin de 20 la sută din exporturile militare indiene merg către țările africane, cum ar fi Etiopia, Mozambic, Mauritius, Seychelles și altele. În acest context, experții indieni subliniază că accentul pus pe vânzările în Africa este de natură defensivă, incluzând vehicule blindate, radare și echipamente de telecomunicații.

Un raport emis în noiembrie 2022 de Export Bank of India a confirmat rolul tot mai mare al Indiei ca principal exportator de arme către Africa, însă, între 2017 și 2021, Mauritius a reprezentat (6,6%) din exporturile de arme ale Indiei către continent, urmată de Mozambic. (5%) și Seychelles (2,3%). Ministerul indian al Apărării a stabilit, de asemenea, cadre de cooperare cu Africa de Sud, Kenya, Tanzania, Mauritius, Seychelles și Madagascar.

Cu toate acestea, volumul exporturilor indiene de arme către țările africane rămâne mult mai mic decât volumul exporturilor chineze. China este încă cel mai mare exportator asiatic de arme în Africa. În perioada 2010-2021, exporturile totale de arme în regiune s-au ridicat la 9,32 miliarde de dolari SUA, China contribuind cu 22% (echivalentul a 2,04 miliarde de dolari SUA) și peste 60% din exporturile de arme chineze în Africa au fost în 5 țări: Tanzania (19,6%) Nigeria (13,5%), Sudan (12,6%), Camerun (11,2%) și Zambia (6,22%). Aceste țări găzduiesc, de asemenea, unele dintre cele mai importante proiecte de investiții și construcții chineze din regiune. Acest lucru indică o creștere a conexiunii dintre Beijing și interesele sale economice și considerentele de securitate.

 

Creșterea provocărilor. Diplomația militară indiană activă în Africa se confruntă cu provocări politice, militare și economice tot mai mari, după cum urmează:

 

1. Prezența economică și militară în creștere a Chinei

China a devenit cel mai mare partener economic al Africii, iar valoarea comerțului bilateral a atins 254 de miliarde de dolari în 2022, o creștere de 35% față de 2020. Beijingul a pompat miliarde de dolari și a construit drumuri, poduri și facilități energetice în schimbul accesului la piețele și resursele din Africa. Așa cum a indicat ministrul indian de externe, S. Jaishankar, în discursul său la cea de-a 17-a conferință a CII-EXIM Bank privind Parteneriatul de creștere India-Africa, volumul comerțului dintre India și Africa s-a ridicat la aproximativ 89,5 miliarde USD în 2022, comparativ cu 56 miliarde USD în 2021, în timp ce volumul cumulat al investițiilor indiene a ajuns la aproximativ 73,9 miliarde de dolari SUA între 1996 și 2021.

Prin urmare, prezența chineză reprezintă o provocare majoră pentru diplomația militară indiană, care limitează capacitatea Indiei de a juca un rol politic în regiune, mai ales în lumina perspectivelor de escaladare a concurenței cu China. De exemplu, China a trimis atașați militari în majoritatea misiunilor sale în țările africane, în timp ce cel mai apropiat atașat militar din India se află în Africa de Sud fără acreditare oficială în Madagascar. În ciuda donațiilor generoase ale Indiei de ajutor alimentar și sprijin medical în timpul pandemiei Corona, amprenta sa de dezvoltare în regiune este încă foarte modestă în comparație cu China.

 

2. Mișcările indiene se confruntă cu o opoziție puternică în unele țări

 

Diplomația militară a Indiei se confruntă cu provocări politice în unele țări africane, deoarece Opoziția politică din Mauritius continuă să se opună mișcărilor indiene care încearcă să construiască o bază militară în țară, criticând politica Indiei de construire a infrastructurii în Insulele Agalega după semnarea unui acord la 11 martie 2015. Politica indiană la acea vreme a stârnit multe controverse în rândul partidelor de opoziție, care și-au exprimat temerile că India ar submina suveranitatea Mauritius prin transformarea insulelor în baze militare. India s-a confruntat și cu opoziția politică în Seychelles din partea unor forțe politice de opoziție, iar în ianuarie 2018 guvernul a refuzat să ratifice un acord de securitate semnat între cele două țări în martie 2015.

 

3. Provocările finanțării desfășurării navale indiene în străinătate

 

Analizele indică faptul că volumul resurselor alocate cheltuielilor guvernului indian pentru flota sa navală este modest în comparație cu China. Cifrele pentru anul fiscal 2017-2018 indică faptul că India cheltuiește doar 15% din totalul cheltuielilor sale militare pe marina sa, în timp ce Statele Unite cheltuiesc aproape 30%, iar Australia și Japonia alocă aproape 25% și, respectiv, 23%, de trei ori mai mult decât cheltuiește India pentru armata sa în general.

Această lipsă de cheltuieli din partea Indiei vine într-un moment în care și-a dat seama că trebuie să-și crească capacitățile navale și să-și dezvolte flota pentru a include 200 de nave până în 2027. De fapt, în cursul exercițiului financiar 2017-2018, Marina Indiană a solicitat aproximativ 5,2 miliarde de dolari, dar au fost alocate doar 2,9 miliarde de dolari. Astfel, Marina Indiană abia își poate acoperi cheltuielile planificate, ceea ce limitează capacitatea acesteia de a-și extinde prezența și de a contrabalansa prezența chineză în regiunea de vest a Oceanului Indian.

Concluzie:

India urmărește să consolideze parteneriatul militar și de securitate cu țările africane și să-și sporească prezența militară și de securitate pe continentul african în contextul competiției sale cu Beijingul. Prin urmare, provocarea chineză din vestul Oceanului Indian și coastele Africii de Est va determina India să-și consolideze relațiile cu puterile internaționale preocupate de confruntarea provocării chineze, precum Statele Unite și Franța. India participă în mod continuu la exerciții militare și navale organizate de Marina SUA cu țări africane. De asemenea, India coordonează și cooperează cu Franța în regiune, mai ales că Parisul are baze militare în țări precum Mauritius. Există înțelegeri indiano-americane-franceze pentru a îmbunătăți coordonarea și cooperarea politică și militară pentru a se confrunta cu influența chineză, în special în vestul Oceanului Indian și coastele Africii de Est.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Operațiunea Desert Storm nu poate fi replicată de ofensiva Ucrainei. Forțele Kievului stagnează, dar rămân șanse pentru spargerea frontului
SUA se pregătesc de „cel mai rău scenariu”: Noi baze în Pacific pentru a contracara amenințarea Chinei
Planurile Rusiei sunt clare: Moscova caută un conflict de durată în Ucraina și face trei lucruri pentru asta
Turneul lui Erdogan în Golf aduce semne de normalizare a relațiilor cu statele din regiune și posibile acorduri militare majore
Convinse că după izbucnirea conflictului este dificil de asigurat sprijinul militar, SUA acordă de acum Taiwanului un ajutor militar substanțial
Portul ucrainean Reni, aflat pe Dunăre la granița cu România. Foto: Wall-Street.ro
EXCLUSIV
Rusia atacă Gurile Dunării. Ce urmează pentru România? Contraamiralul Constantin Ciorobea, la Obiectiv EuroAtlantic
Acordurile Turciei cu Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite schimbă situația de securitate în regiune
Armata de Eliberare a Poporului, China. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing
EXCLUSIV
De ce trebuie contracarată China? Chifu: Imaginați-vă ce s-ar întâmpla dacă infanteria dispensabilă - tactica Rusiei - ar fi replicată de China
Armata sudaneză respinge inițiativa Kenyei privind dislocarea unei forțe de menținere a păcii la Khartoum
România se alătură statelor care vor oferi „angajamente de securitate” Ucrainei. Obiectiv clar: Eliberarea Ucrainei și înfrângerea Rusiei
Rusia lovește în portul ucrainean Reni, la granița cu România. Sursa foto: Point.md.
EXCLUSIV
Unde nu ar trebui să poată bombarda Rusia, deși a trecut de mult de linia roșie
Republica Centrafricană a aprobat prezența militară a Rusiei pe teritoriul său. Kremlinul exploatează la maximum retragerea trupelor franceze din Africa
După 10 ani de exploatare, rușii vor moderniza racheta balistică intercontinentală de tip Bulava, cu lansare de pe submarin
EXCLUSIV
Ucraina în NATO, dar când? Integrarea în Alianță sau înfrângerea în fața Rusiei și dispariția. Iulian Chifu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
În mod neașteptat, Iranul declară că susține integritatea teritorială a Ucrainei
Posibilă explicație pentru refuzul Germaniei de a trimite trupe și în România: Bundeswehr are mai puțin de 20 de mii de militari gata de luptă
Rusia a reușit să taie elanul Georgia pentru aderare la NATO. Infiltrarea serviciilor ruse, narativul Kremlinului și experiența Ucrainei au debusolat Tbilisi
Tîlvăr: România a semnat trei documente. Hubul F-16, un comandament regional pentru forțele speciale și un centru climatic care e mai important decât pare
Germania anunță prima sa Strategie privind China: Reducerea dependenței economice de China
Președintele rus Vladimir Putin și fostul dictator Muammar Gaddafi, în timpul vizitei lui Putin în Libia în 2008. Foto: Kremlin
EXCLUSIV
Radu Carp: Putin e obsedat de sfârșitul violent a lui Gaddafi. De ce nu de cel a lui Saddam Hussein? Există o diferență importantă
Rotația detașamentului român care a operat 4 avioane F-16 din dotarea României în misiuni de Poliție Aerienă a statelor baltice. Foto: Forțele Aeriene Române
EXCLUSIV
Mass-media ucraineană aduce noi critici la adresa NATO: O alianță fără un plan de acțiune. Summitul NATO de la Vilnius a fost un eșec pentru Ucraina
China, pericolul din umbră. NATO menționează pentru prima dată amenințarea nucleară chineză
Modelul israelian ar putea fi propunerea administrației Biden pentru protecția Ucrainei
Răspunsul NATO pentru pericolul rusesc: La Vilnius sunt așteptate cel puțin trei decizii concrete
NATO are nevoie urgent de un nou concept de descurajare a Rusiei. Cel vechi a dus la războiul din Ucraina – raport GLOBSEC
Expert polonez, despre deciziile pe care NATO ar trebui să le ia la summitul de la Vilnius: De 30 de ani avem dreptate în privința Rusiei
Grupul Wagner caută traducători în arabă și franceză: Mercenarii nu renunţă la activităţile lor din Siria
EXCLUSIV
Ce rămâne după rebeliunea lui Prigojin: Începe să se clatine Rusia lui Putin? Profesorul Radu Carp, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Generalul (r.) Marius Crăciun: Armata României are probleme

Ştiri Recomandate

Ucraina intenționează să-și producă propriul echipament de apărare aeriană. Zelenski anunță crearea Alianței Industriilor de Apărare
România participă la producția europeană de muniție: Țara noastră ar fi semnat un contract cu o companie turcească pentru producția de obuze de 155 de milimetri
De Ziua Reunificării noilor regiuni cu Federația Rusă, reprezentanții ruși visează la anexarea unor noi teritorii ale statului ucrainean
Industria rusă caută soluții la artileria NATO: Rostec dezvoltă noi obuze ghidate „care vor fi superioare celor ale NATO”
Peste o sută de mii de oameni au fugit deja din Nagorno-Karabah în Armenia
Radarele Armatei României au identificat o dronă rusă care a intrat în spațiul României pe direcția Galați
Încă un Su-35 rusesc a fost distrus în apropiere de linia frontului. Avionul de luptă de generația 4++, doborât de antiaeriana rusă
Republica Moldova va avea un radar performant: Franța va livra până la sfârșitul anului radarul mobil Ground Master 200
Norvegia a interzis intrarea mașinilor cu numere de înmatriculare rusești
Iranul reușește lansarea celui de-al treilea satelit militar, provocând noi îngrijorări occidentale
Bătălia pentru industria militară ucraineană a început, evident fără România: Franța semnează 20 de contracte cu companiile de profil ucrainene
În căutare de rachetele balistice iraniene, Rusia are o problemă: Fateh-110 și Zolfaghar nu au acuratețea dronelor Shahed, ca să nu mai vorbim de cea a Storm Shadow
Putin a semnat un decret privind recrutarea: 130.000 de ruși vor fi chemați “la oaste” până la sfârșitul anului
Simultan cu misiunea F-16 americane, România aduce apărarea aeriană mai aproape de granița cu Ucraina, din cauza incidentelor cu dronele rusești
Luftwaffe trimite în România aeronave Eurofighter Typhoon
Țările occidentale intenționează să își desfășoare producția de armament și în Ucraina
Orban semnalizează de pe acum: Ucraina nu va începe negocierile pentru UE până nu se rezolvă ”probleme foarte dificile”
Tîlvăr: Incidente ca acelea din Deltă se pot repeta. România se va dota militar astfel încât să sporească nivelul de securitate la Marea Neagră
Escală fără precedent în Norvegia a unui submarin nuclear francez de atac. Franța face o demonstrație de forță
NATO a anunțat că a trimis forțe suplimentare în Kosovo după luptele dintre sârbii baricadați într-o mănăstire și poliția kosovară
Modul interesant cum Ucraina folosește tancurile occidentale. Gen. (r.) Bălăceanu: Să ne așteptăm la Abrams pierdute. Nu uitați că SUA au trimis versiuni vechi
România are de azi în dotare un nou avion C-130 Hercules. Avionul a fost donat de SUA și deschide calea următoarei aeronave
Ucraina bagă bățul prin gardul rus. Podoliak: Atacurile asupra Rusiei sunt efectuate de cetățeni ruși direct de pe teritoriul rus
Harta conflictelor înghețate în Europa, înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022. Photo credit: Warsaw Institute
EXCLUSIV
Războaiele înghețate ale Rusiei. Ucraina, încotro? Angela Grămadă, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Atenție, Ucraina: Noua versiune cu turboreactor a Shahed 136. Dronele devin mult mai greu de interceptat, dar e sacrificată o caracteristică cheie
România, mai aproape de eliminarea vizelor pentru SUA: Românii cărora li s-au eliberat anterior vize le pot reînnoi fără interviu
România va fi prima care va beneficia de extracția de gaze din Marea Neagră. Importul nu va dispărea însă complet
Belarus acuză Polonia de încălcarea spațiului aerian. Armata poloneză: Toate rapoartele exclud această posibilitate
Ce înseamnă să pariezi pe Rusia. Lecție amară pentru Erevan: După dizolvarea Karabahului, ar putea fi rândul sudului Armeniei
NATO va desfășura aeronave AWACS în Lituania pentru a supraveghea granița Alianței cu Rusia
Aviația rusă mai primește câteva avioane ”invizibile” Su-57, dar nu are încă o escadrilă completă de ”F-35 rusesc”
Pentagonul și Departamentul de Stat au opinii diferite în ceea ce privește furnizarea de arme Ucrainei: Rachetele ATACMS sunt un măr al discordiei