Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

India, contracte militare în valoare de peste 3 miliarde de dolari cu Statele Unite
India şi SUA îşi vor extinde parteneriatul strategic prin cooperare în regiunea indo-pacifică şi acorduri în domeniul apărării în valoare de mai multe miliarde de dolari, a anunţat luni preşedintele american Donald Trump, aflat în vizită în India, transmite dpa.
Preşedintele american Donald Trump, aflat în vizită în India

Liderul de la Casa Albă a făcut acest anunţ în cadrul discursului rostit pe stadionul de cricket din Ahmedabad, în prezenţa premierului indian Narendra Modi şi a circa 125.000 de spectatori.

,,Consider că Statele Unite ar trebui să fie partenerul militar nr. 1 al Indiei. (...) Împreună ne vom apăra suveranitatea, securitatea şi vom proteja o regiune indo-pacifică liberă şi deschisă, pentru copiii noştri şi pentru generaţiile care vin", a spus preşedintele american.

,,Sunt bucuros să anunţ că marţi reprezentanţii noştri vor semna acorduri privind vânzarea către forţele armate indiene de elicoptere ultramoderne şi alte echipamente în valoare de peste 3 miliarde de dolari", a adăugat Trump.

 

Washingtonul consideră că India ar putea contrabalansa creşterea influenţei militare şi politice a Chinei în Asia


Relaţiile militare şi strategice dintre SUA şi India par să se situeze în fruntea agendei vizitei lui Trump, de la care se aştepta iniţial să contribuie la semnarea unui pact comercial major, notează dpa. Preşedintele american a afirmat în discursul său că discuţiile privind un acord comercial de amploare sunt încă la început şi că Narendra Modi este un negociator dur.

Trump a subliniat totodată în alocuţiunea sa, aplaudat de publicul indian, că administraţia sa cooperează "într-un mod foarte pozitiv cu Pakistanul la reprimarea organizaţiilor teroriste şi a militanţilor care operează la graniţa pakistaneză" şi că sunt semne ale unui progres important către stabilitatea în regiune.

India consideră Pakistanul responsabil de susţinerea unor militanţi care au lansat atacuri sângeroase în India, inclusiv cele de la Mumbai din 2008 soldate cu aproape 200 de morţi.

În cadrul convorbirilor dintre cei doi lideri prevăzute pentru marţi urmează să fie abordată finalizarea unor acorduri în domenii specifice ca drepturile de proprietate intelectuală, facilitarea comerţului şi securitatea internă.

Compania americană Westinghouse şi corporaţia indiană NPCIL sunt în etapa finală a tratativelor privind construirea a şase reactoare nucleare în sudul Indiei, rezultatul unui acord nuclear încheiat în 2008, au menţionat diplomaţi indieni citaţi de dpa.

Vizita preşedintelui american în India survine într-un context în care Trump încearcă să-şi atragă voturi din partea importantei comunităţi indiene din SUA - 4 milioane de oameni - la alegerile prezidenţiale din noiembrie, mai notează dpa.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

România, acuzată că a trimis ajutor umanitar de proastă calitate în R. Moldova. Ambasada reacționează și acuză „dispute politice”
Nava purtătoare de rachete „Zborul” a plecat spre Bulgaria. Exerciții alături de fregata „Regina Maria” și nave din SUA, Turcia, Italia și Georgia
Scandalul primelor plătite de Rusia pentru uciderea soldaților SUA | Generalul Milley spune că SUA for face 'săpături'
Japonia, cel mai mare client extern al F-35. SUA dau undă verde unui contract uriaș pentru încă 105 aeronave
Baza Aeriană de la Câmpia Turzii va fi modernizată de SUA. Americanii vor rotații ale aeronavelor de luptă pentru descurajarea Rusiei
Noua 'lege a protestelor' a scos grecii în stradă, înregistrându-se confruntări între protestatari și forțele de ordine
Nava maritimă pentru scafandri Grigore Antipa a intrat în reparații capitale
Percheziţii la sediul administraţiei prezidenţiale bulgare. Un consilier şi un secretar ai preşedintelui Radev, arestaţi
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro