Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
India, contracte militare în valoare de peste 3 miliarde de dolari cu Statele Unite
India şi SUA îşi vor extinde parteneriatul strategic prin cooperare în regiunea indo-pacifică şi acorduri în domeniul apărării în valoare de mai multe miliarde de dolari, a anunţat luni preşedintele american Donald Trump, aflat în vizită în India, transmite dpa.
Preşedintele american Donald Trump, aflat în vizită în India

Liderul de la Casa Albă a făcut acest anunţ în cadrul discursului rostit pe stadionul de cricket din Ahmedabad, în prezenţa premierului indian Narendra Modi şi a circa 125.000 de spectatori.

,,Consider că Statele Unite ar trebui să fie partenerul militar nr. 1 al Indiei. (...) Împreună ne vom apăra suveranitatea, securitatea şi vom proteja o regiune indo-pacifică liberă şi deschisă, pentru copiii noştri şi pentru generaţiile care vin", a spus preşedintele american.

,,Sunt bucuros să anunţ că marţi reprezentanţii noştri vor semna acorduri privind vânzarea către forţele armate indiene de elicoptere ultramoderne şi alte echipamente în valoare de peste 3 miliarde de dolari", a adăugat Trump.

 

Washingtonul consideră că India ar putea contrabalansa creşterea influenţei militare şi politice a Chinei în Asia


Relaţiile militare şi strategice dintre SUA şi India par să se situeze în fruntea agendei vizitei lui Trump, de la care se aştepta iniţial să contribuie la semnarea unui pact comercial major, notează dpa. Preşedintele american a afirmat în discursul său că discuţiile privind un acord comercial de amploare sunt încă la început şi că Narendra Modi este un negociator dur.

Trump a subliniat totodată în alocuţiunea sa, aplaudat de publicul indian, că administraţia sa cooperează "într-un mod foarte pozitiv cu Pakistanul la reprimarea organizaţiilor teroriste şi a militanţilor care operează la graniţa pakistaneză" şi că sunt semne ale unui progres important către stabilitatea în regiune.

India consideră Pakistanul responsabil de susţinerea unor militanţi care au lansat atacuri sângeroase în India, inclusiv cele de la Mumbai din 2008 soldate cu aproape 200 de morţi.

În cadrul convorbirilor dintre cei doi lideri prevăzute pentru marţi urmează să fie abordată finalizarea unor acorduri în domenii specifice ca drepturile de proprietate intelectuală, facilitarea comerţului şi securitatea internă.

Compania americană Westinghouse şi corporaţia indiană NPCIL sunt în etapa finală a tratativelor privind construirea a şase reactoare nucleare în sudul Indiei, rezultatul unui acord nuclear încheiat în 2008, au menţionat diplomaţi indieni citaţi de dpa.

Vizita preşedintelui american în India survine într-un context în care Trump încearcă să-şi atragă voturi din partea importantei comunităţi indiene din SUA - 4 milioane de oameni - la alegerile prezidenţiale din noiembrie, mai notează dpa.

Ştiri Recomandate

Fost expert NATO: Rusia a infiltrat ofițeri GRU în Italia
Ministrul Nicolae Ciucă, în vizită la spitalul de campanie de la Constanța. Instalarea facilității decurge conform planului
Raed Arafat spune că stare de urgență în România ar putea fi prelungită săptămâna viitoare
Armata română se va implica pentru a preveni infracțiunile silvice
Ministrul Vela a anunțat carantinarea orașului Țăndărei, județul Ialomița
Kremlinul suspendă zborurile spre Rusia, inclusiv pentru repatrierea cetățenilor săi
MApN: Prima evaluare a Spitalului Județean Suceava a fost efectuată. Medici militari se îndreaptă spre unitatea medicală
Cehia a îndepărtat statuia mareşalului sovietic Ivan Konev din Praga. Rusia protestase inițial