Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
India dezvoltă propriile sisteme AWACS
02 feb, 21:50
Surse guvernamentale indiene au anunțat că India este în curs de a produce propriile aeronave de cercetare și avertizare îndepărtată, de tipul AWACS, prin modificarea și adaptarea a șase platforme A320, în scopul îmbunătățirii capacității de supraveghere de-a lungul frontierelor cu China și Pakistan.

Modelul de aeronavă echipat cu un sistemele de control și avertizare timpurie va fi prezentat la expoziția internațională Aero India 2021, care va avea loc la Bengaluru în perioada 3-5 februarie 2021.

Sistemul AWACS a fost dezvoltat de Airborne Systems Center (CABS), componentă a Organizației Indiene de Cercetare și Dezvoltare (DRDO).

Noul model AWACS folosește un radar cu acoperire de 240 de grade, similar cu sistemul de avertizare timpurie Netra dezvoltat de CABS și instalat pe platforma Embraer. De asemenea, ca și în cazul Netra, botul modelului A320 va include un radar modern de tipul AESA (matrice de antene cu scanare electronică).

Ministerul Apărării din India a aprobat dezvoltarea de către DRDO a șase astfel de sisteme AWACS bazate pe aeronave Airbus A320, donate de Air India. În acest scop, s-a planificat crearea unor facilități în Bengaluru destinate instalării echipamentelor.

Conform planului, cele șase avioane vor fi inițial trimise la producătorul din Europa pentru a efectua modificările necesare instalării echipamentelor radar.

Prima fază a proiectului (Block-1), aflată în sarcina Centrului pentru studii aeronautice din cadrul DRDO, a depășit deja termenele programate.

În prezent, Forțele Aeriene Indiene au în dotare două sisteme AWACS Netra și trei sisteme israeliene Phalcon instalate pe aeronave rusești de transport aerian Il-76.

La nivelul conducerii militare indiene se consideră că Forțele Aeriene Indiene au nevoie de cel puțin 10 sisteme AWACS pentru asigurarea misiunilor de cercetare și supraveghere aeriană la frontierele cu China și Pakistan, însă încercările repetate de a procura mai multe aeronave nu au reușit din cauza costurilor ridicate implicate. 

În partea a doua a anului 2020, India se afla într-un stadiu avansat de negocieri cu Israelul pentru achiziționarea a încă două sisteme Phalcon, care urmau să fie instalate pe aeronave rusești A-50. Însă costul ridicat al achizițiilor, estimat la peste 1,5 miliarde USD, face ca proiectul să rămână blocat de Cabinetul comitetului de securitate din cadrul guvernului central indian. Finalizarea noului program autohton ar asigura necesarul de platforme de acest tip și ar duce  foarte probabil la anularea ultimelor negocieri cu Israelul și Rusia.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Mark Esper: SUA ar trebui să desfăşoare mai multe trupe în România şi Bulgaria
Desfăşurarea de trupe ruse | Ucraina cere ajutorul NATO și invocă promisiunile de la București
Vânzarea de avioane F-35 către Emiratele Arabe Unite. Administraţia Biden aprobă acordul încheiat de Trump
Explozia de la facilitatea nucleară din Natanz reprezintă un punct de cotitură în derularea negocierilor cu Iranul
Serviciile de informaţii americane: Phenianul şi-ar putea relua în acest an testele nucleare
Convorbire telefonică Putin-Biden: Principalul subiect, prezenţa trupelor ruse la graniţa cu Ucraina
Dronele SUA au oferit Ucrainei o imagine clară cu dispozitivul militar al Rusiei de la frontieră
O comandă greșită a cauzat prăbușirea unei drone MQ-9. O manetă acționată greșit a costat 6 milioane de dolari
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro