Situația din industria de armament din România e departe de a fi roză. Probleme există și la privat, unde exemplele de succes sunt însă mult mai multe, dar la nivelul industriei de apărare de stat situația e dramatică.
Situația din industria de armament din România e departe de a fi roză. Probleme există și la privat, unde exemplele de succes sunt însă mult mai multe, dar la nivelul industriei de apărare de stat situația e dramatică.
Industria de apărare are nevoie de investiţii strategice, dacă ne dorim ca acest sector să fie competitiv şi performant, a afirmat ministrul Economiei, Florin Spătaru. „Printre altele, construcția unei fabrici de pulberi de la zero este una dintre investițiile prioritare pe care le vizez ca ministru al economiei'', a spus Florin Spătaru.
Indonezia derulează în această perioadă unul dintre cele mai importante programe militare care vizează în special schimbarea flotei actuale de avioane a forțelor sale aeriene. După ce în urmă cu trei zile a fost anunţat că Indonezia a devenit cel mai nou client al aeronavelor franceze Rafale, după ce Jakarta a renunțat la achiziția de Su-35 Flanker E rusești, Departamentul de Stat al SUA a aprobat o vânzare de tehnică militară în valoare de 13,9 miliarde de dolari către Forțele Aeriene Indoneziene, care cuprinde 36 de avioane de luptă F-15 Eagle II (F-15EX).
După patru ani de cercetare-dezvoltare, în Polonia s-a reușit realizarea unui sistem mobil de apărare împotriva UAV-urilor mici. Compunerea și principiul de funcționare relative simple conferă sistemului un potențial ridicat de pătrundere pe piața de profil.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 11.02.2022, citând o sursă din mediul militar, că, până la sfârșitul anului 2022, va intra în serviciul de luptă cel de-al doilea regiment dotat cu rachete balistice intercontinentale UR-100N UTTH cu blocuri de luptă hipersonice Avangard.
Contractul dintre Finlanda şi SUA pentru achiziţionarea avioanelor de luptă F-35 ar putea fi semnat vineri, a precizat ieri agenţia de presă Reuters, citând surse care cunosc informaţii privind viitoarea achiziţie de aeronave de generaţia a V-a.
După ce a furnizat către Ucraina sisteme de rachete antitanc NLAW, Marea Britanie ar putea oferi acum armatei ucrainene rachete ghidate pentru a contracara marina rusă din Marea Azov și Marea Neagră, cel puţin asta a declarat recent ambasadorul ucrainean în Marea Britanie, Vadim Pristaiko.
Forțele Aeriene SUA ( U.S. Air Force) au confirmat recent că un al șaselea bombardier stealth B-21 Raider se află pe linia de asamblare. Este de aşteptat că lansarea primului dintre aceste noi bombardiere stealth B-21 Raider să aibă loc înainte de sfârșitul acestui an, iar primul zbor să aibă loc la scurt timp după această prezentare oficială.
Miercuri, Iranul a anunțat că deține o nouă rachetă balistică cu o rază de acțiune de 1.450 km, cu patru zile înainte de a 43-a aniversare a revoluției iraniene.
Un elicopter model UH-60 Alpha Black Hawk a zburat, pentru prima dată, fără niciun pilot la bord, potrivit unui comunicat de presă, din 8 februarie, al companiei Sikorsky.
Ungaria a făcut o ofertă prin care vrea să vândă Slovaciei vehicule de luptă pentru infanterie (IFV) Lynx, pe care compania germană Rheinmetall le va produce într-o fabrică pe care o construiește în acest moment în parteneriat cu industria ungară de apărare şi care se afla la 215 km de Budapesta, a precizat cotidianul maghiar Portfolio, făcând trimite la declaraţiile de săptămâna trecută ale lui Gáspár Maróth, însărcinatul guvernamental responsabil pentru coordonarea dezvoltării forţelor militare şi a industriei militare ungare.
Forțelor Aeriene SUA afirmă că Direcția Agile Combat Support (ACS) este pe cale să livreze primul dintre cele 13 vehicule MRAP echipate cu un sistem laser. U.S. Air Force intenţionează să folosească aceste vehicule în misiuni de deminare şi distrugere a unor dispositive explozive şi muniții neexplodate.
Ministerul Apărării din Rusia a fost nevoit să amâne pentru a cincea oară termenul de înzestrare a Forțelor Aerocosmice cu cea mai noi aeronavă de avertizare timpurie și control (AWACS) A-100 “Premier”, din cauza sancțiunilor occidentale, după cum informează publicația rusă „Curierul militar-industrial”.
Un grup format din peste 50 de membri ai Congresului Satelor Unite au solicitat săptămâna trecută, prin intermediul unei scrisori, ca Departamentele de Stat și Apărare ale SUA să blocheze vânzarea către Turcia a celor 40 de avioane de luptă F-16, în versiunea cea mai avansată Block 70, împreună cu cele 80 de kituri de modernizare pentru flota existentă de avioane F-16 – coloana vertebrală a Forțelor Aeriene Turce.
Ministerul slovac al Apărării intenționează să achiziționeze un nou IFV (vehicul de luptă pentru infanterie), dar și noi tancuri principale de luptă. În momentul de faţă, prioritatea numărul un a Slovaciei este înlocuirea vechilor IFV-uri BVP-1 și BVP-2. Ministerul slovac al Apărării intenționează să achiziționeze 228 de vehicule blindate pe șenile, dar şi 500 de vehicule blindate pe roți în diferite configuraţii. Achiziţia ar urma să aibă loc în perioada 2022-2035, iar valoarea totală a contractelor ar ajunge la 2,39 miliarde EUR.
Pe 3 februarie 2022, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a efectuat o vizită oficială în Ucraina unde s-a întâlnit cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski. După o întrevedere care a durat mai mult de patru ore şi care a avut ca obiectiv principal discutarea problemelor de securitate generate de desfăşurarea de trupe ruse de la graniţele Ucrainei, în prezența celor doi președinți a fost semnat un acord cadru de cooperare în domeniul industriei aeronautice – compania turcă Baykar Defense va construi pe teritoriul Ucrainei o fabrică care să producă UAV-uri Bayraktar TB2.
Departamentul de Stat al SUA a aprobat recent mai multe potențiale vânzări de arme către aliații din Orientul Mijlociu, printre care Iordania, Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită.
Airbus Helicopters își extinde capabilitățile sistemului de management al armamentului HForce pe platforma de succes a versiunii militare a elicopterului multirol H145M. În acest scop, compania a inițiat o serie de teste la poligonul Cincu din România.
BlueSpace TECHNOLOGY pătrunde pe piața din Ungaria prin vânzarea de echipamente TEMPEST dezvoltate local de companie. Astfel devine unicul exportator din România din această branșă a ingineriei moderne.
Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale, împreună cu generalul Daniel Petrescu, Șeful Statului Major al Apărării, și alți înalți reprezentanți ai Armatei României, au efectuat o vizită la Petrești, Dâmbovița la facilitatea de camioane Iveco.
Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru postul de radio Europa FM, ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu a precizat că asocierea dintre constructorul francez Naval Group și Șantierul Naval a primit încă o lună termen de gândire pentru a se decide dacă semnează sau nu contractul pentru construcția a patru corvete.
Centrul militar de testare al forțelor terestre italiene a început pe 31 ianuarie anul acesta să testeze un prototip al tancului modernizat C1 Ariete AMV. După cum precizează publicaţia The Military Magazine, tancul Ariete a fost modernizat de un consorțiu format din companiile Iveco Defence Vehicles și OTO Melara.
Anul 2022 va fi un an extrem de important pentru industria de apărare din Turcia, industrie care a demonstrat în repetate rânduri că are capacitatea de a dezvolta sisteme foarte perormante.
Polonia intenționează să transfere în Ucraina sisteme portabile de rachete antiaeriene Grom, drone și muniție pentru sistemele de apărare aeriană, a declarat prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki înainte de a efectua marţi o vizită oficială la Kiev, scrie agenția de presă poloneză PAP.
Forțele de Apărare Israeliene vor avea primul sistem de apărare aeriană bazat pe laser „în aproximativ un an”, a declarat marți prim-ministrul israelian Naftali Bennett la o conferință a Centrului de Cercetare pentru Securitatea Naţională (INSS), adăugând că sistemul va fi mai întâi folosit într-o fază experimentală și ulterior devenind complet operațional.
Agenția pentru Programe de Achiziții în Domeniul Apărării a Coreei de Sud (DAPA) a anunțat că Hyundai Rotem, cea mai mare companie naţională de apărare, analizează în acest moment închiderea producţiei de tancuri principale de luptă K1A2 și K2 Black Panther. Potrivit publicaţiei Janes, compania Hyundai Rotem ar fi stabilit ca închiderea linie de producţie să aibă loc în 2023.
Cristian Sfichi a fost numit Director General pentru România la 1 ianuarie 2022, preluând funcția de la Silviu-Grigore Agapi, care a condus cu succes Thales România din 2012 și acum se pensionează, potrivit unui comunicat al grupului, emis către DefenseRomania.
U.S. Marine Corps a atribuit companiei BAE Systems o modificare a contractului care prevedea livrarea celui de-al doilea lot de vehicule de luptă amfibie (ACV). Potrivit companiei, contractul de 169 milioane de dolari acoperă producţia a altor 33 de vehicule de tip ACV.
Consorțiul Sikorsky-Boeing a publicat săptămâna trecută, pe reţele de socializare, un nou material video cu momentul efectuării unor teste de zbor ale elicopterului Defiant X. Cu acest elicopter, consorțiul Sikorsky-Boeing participă în competiția pentru programul Future Long Assault Aircraft (FLRAA) derulat de Armata SUA pentru a înlocui elicopterele BLACK HAWK.
Industria de apărare din România depinde de alte state în ceea ce privește pulberea și explozivul pentru a reuși să producă muniție iar acest lucru e una din marile vulnerabilități ale Armatei României.