Dacă existau persoane care sperau că Turcia va folosi veto-ul privind aderarea Finlandei și Suediei la NATO pentru reprimirea în programul F-35 Lightning II, aceste speranțe au fost spulberat rapid de către Statele Unite ale Americii.
Dacă existau persoane care sperau că Turcia va folosi veto-ul privind aderarea Finlandei și Suediei la NATO pentru reprimirea în programul F-35 Lightning II, aceste speranțe au fost spulberat rapid de către Statele Unite ale Americii.
În marja expoziției Eurosatory 2022 de la Paris, DefenseRomania a discutat cu reprezentanții concernului european MBDA cu privire la familia de rachete prezentate, perspective asupra României, dar și soluții de contracarare a sistemelor fără pilot, atât de utilizate în conflictele moderne.
Industria germană de apărare a venit cu o propunere de vânzare a 100 de tunuri de artilerie autopropulsate Panzerhaubize 2000 către Forțele de Apărare Ucrainene.
În cadrul expoziției Eurosatory 2022 redacția DefenseRomania a purtat discuții cu reprezentanții gigantului european MBDA cu privire la importanța sistemelor portabile MANPADS în actualul context internațional generat de invazia rusă în Ucraina.
Ucraina a semnat un contract cu compania germană Diehl Defence pentru achiziționarea sistemului de rachete antiaeriene IRIS-T SL, a precizat ambasadorul Ucrainei în Germania, Andrii Melnik, într-un interviu pentru agenţia de presă ucraineană Ukrinform. Potrivit diplomatului ucrainean, valoarea contractului este de 178 de milioane de euro, iar guvernul german va aloca bani pentru achiziție.
Potrivit unui scurt comunicat de presă al ministrului polonez al Apărării, Mariusz Błaszczak, publicat pe Twitter la 20 iunie, primul lot de 70 din cele 300 de vehicule Cougar MRAP (Mine Resistant Ambush Protected), comandate în 2021, tocmai au ajun în Polonia.
Grupul 31 de Mentenanță al Forțelor Aeriene ale SUA a venit în România pentru a instrui mai mulţi tehnicieni români din cadrul Forțelor Aeriene Române, ca parte a programului F-16 Fighting Falcon. Sergentul-major Brian Johnston, șeful Grupul 31 de Mentenanță al U.S. Air Force a venit în România alături de o echipă de cinci aviatori americani (n.r tehnicieni), la Baza 86 Aeriană Borcea, pentru a instrui mai mulţi tehnicieni români în ceea priveşte lucrările de mentenanţă şi întreţinere pentru avioanele F-16.
Agenția de presă rusă RIA Novosti a anunțat, pe 20.06.2022, citând o sursă bine informată, că, în luptele din Ucraina, Aviația Forțelor Terestre aparținând Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse a început să întrebuințeze noua rachetă de aviație Produs 305, pentru a distruge instalațiile militare importante.
Mai mulţi reprezentanţi ai unor companii producătoare de armament din România, cum ar fi Romarm, MarcTel, Prooptica, Interactive, Uzina Mecanică Plopeni, Uzina Mecanică Mija, Fabrica de Arme Cugir și Carfil, participă în aceste zile, alături de secretarul de stat din Ministerul Economiei, Daniela Niculescu, la cea de a 10-a întâlnire dintre Industriile de Apărare din România și Turcia.
Adjunctul directorului general al uzinei electromecanice ruse Kupol din Izhevsk, Vyacheslav Kartashov, a declarat, pe 19.06.2022, că specialiștii întreprinderii au început dezvoltarea unei noi versiuni a sistemului de apărare antiaeriană de tip Tor, al cărui software va permite distrugerea țintelor aflate la joasă asltitudine.
Legendarul tanc american M1 Abrams ar urma să primească un upgrade substanţial, ceea ce va face din el o mașină de luptă de nouă generație. Săptămâna trecuă compania americană General Dynamics a prezentat un scurt material video cu noul său proiect - o versiune nouă şi complet modernizată a tancului M1 Abrams.
Pe lângă acordul de producție a vehiculului de luptă pentru infanterie (IFV) Lynx KF41, Ungaria a semnat cu producătorul german de tehnică militară Rheinmetall şi un acord în domeniul cercetării şi inovării, privind dezvoltarea unui nou transportor blindat cu propulsie hibridă. Cu alte cuvinte, industria ungară de apărare intenţionează să dezvolte şi să producă în comun, de la zero, o nouă generaţie de transportoare blindate.
Statele Unite au anunțat în urmă cu câteva zile că acordă Ucrainei un alt pachet de ajutor militar de securitate, în valoare de 1 miliard de dolari, care include, printre altele, și două sisteme de apărare costieră cu rachete Harpoon.
Demersurile administrației Biden de a vinde Ucrainei patru drone MQ-1C Gray Eagle au fost suspendate la solicitarea Pentagonului din cauza temerilor că echipamentele sofisticate de care dispun aceste drone – în special sistemele de supraveghere – ar putea cădea în mâinile inamicului (n.r. a forţelor ruse de ocupaţie), precizează agenţia Reuters care citează surse oficiale americane, sub protecţia anonimatului.
Pentru protecția infrastructurii critice cei de la Thales au dezvoltat un sistem antidronă denumit PARADE, aflat în plin proces de producție.
În cadrul secțiunii de tehnică militară destinată forțelor terestre a expoziției Eurosatory, una dintre cele mai mari din lume, organizată la Paris în perioada 13-17 iunie 2022, compania israeliană din domeniul apărării Elbit Systems a prezentat vehiculul mediu de luptă fără pilot “Robust”.
În contextul celor peste trei luni de război în Ucraina, sisteme de apărare cu rază scurtă (Short Range Air Defense - SHORAD) și foarte scurtă (Very Short Range Air Defense VSHORAD), dar și sisteme portabile MANPADS, au demonstrat că doar apărarea antibalistică cu sisteme cu rază lungă de acțiune nu e suficientă.
Ministerul polonez al Apărării a anunțat încheierea mai multor contracte, care sunt menite să modernizeze semnificativ armata poloneză. În special, ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak a anunțat că armata poloneză intenţionează să achiziționeze mai multe nave Kormoran II, turele telecomandate ZSSW pentru vehiculele blindate Rosomak, elicoptere AW149 în cadrul programului Perkoz, doi sateliți de recunoaștere din Franța și un nou distrugător de tancuri în cadrul programului Ottokar-Brzoza.
Guvernul va aproba joi proiectul de lege privind achiziţia a 32 de avioane F16, a anunţat premierul Nicolae Ciucă, menţionând că, în actualul context, este nevoie de continuarea întăririi capacităţii de apărare şi răspuns a Armatei.
În cadrul unui raport anual, corporația de stat Rostec din Federația Rusă a informat că tancul amfibiu ușor de tip Sprut-SDM1 a fost testat, cu succes, în Marea Neagră.
Compania franceză de apărare Nexter a dezvoltat o nouă versiune a tancului Leclerc. Pentru prima dată, Nexter a prezentat public noua versiune a tancului Leclerc la expoziția de apărare Eurosatory 2022 de la Paris.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că există o „necesitate urgentă” de a intensifica livrările de armament către Ucraina, dar a avertizat că este nevoie de timp pentru a adapta forțele Kievului la armele grele modernizate ale NATO.
Gigantul european MBDA a prezentat în cadrul expoziției Eurosatory racheta de generația a V-a Akeron MP. Racheta e de fapt o rebranduire, dar în fapt e singura rachetă de generația a V-a combat proven.
Javelinul este un echipament sofisticat, capricios, cu un preț de șase cifre în dolari, care are la bază principiul fixării imaginii termice a unei ținte folosind o unitate de lansare a comenzii.
Noile transportoare blindate de tip Piranha V vor dispune de sistem de comandă și control BC2A, dezvoltat de un producător român.
Viitorul tanc principal de luptă franco-german (sistem terestru de luptă, Main Ground Combat System, MGCS), mai cunoscut şi sub denumirea de ’’Eurotank’’, ar urma să primească sistemul activ de protecţie Trophy, dar şi un tun ASCALON de 140 mm, cel puțin asta intenţionează companiile producătoare care iau parte la acest proiect.
Republica Cehă a prezentat lumii, în cadrul la expoziției internaționale de armament Eurosatory 2022 din Franţa, un nou sistem de artilerie autopropulsat din categoria TMG [Truck Mounted Gun] - obuzierul autopropulsat Morana.
Tancul german Leopard 1 versiunea A5 BE a primit nu nou upgrade, o turelă de la compania John Cockerill cu un tun de 105mm. Aceasta versiune actualizată a lui Leopard 1 a fost prezentat vizitatorilor în cadrul expoziției internaționale pentru apărare și securitate Eurosatory, care se desfășoară în prezent la Paris și se va încheia vineri.
În cadrul expoziţiei internaţionale de apărare Eurosatory 2022 din Franţa, a fost semnat un acord de cooperare între Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ), cel mai mare consorţiu polonez din domeniul apărării, şi compania sud-coreeana Hyundai Rotem, a precizat Ministerul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak. Astfel, potrivit mass-mediei poloneze, semnarea acestui acord reprezintă un pas înainte pentru continuarea programului militar de înzestrare „Wilk” (Wolf) care presupune dezvoltarea şi achiziţia de noi tancuri pentru armata poloneză.
Cancelarul german Olaf Scholz a respins luni criticile conform cărora Germania este prea lentă în livrările de armament greu către Ucraina, relatează DPA.