Rușii au reușit să captureze și să extragă din Ucraina un tanc Leopard 2 în versiunea A6. Tancul se află deja la uzina Uralvagonzavod, principala uzină de producție a tancurilor, unde sunt produse și celebrele T-90.
„Ar fi naiv să credem că războiul se va termina în acest an. Deocamdată, Putin nu se va abate de la obiectivele sale de război. El va continua să încerce să destabilizeze Europa. Pe plan intern, el pregătește populația rusă pentru un conflict sistemic pe termen lung cu Occidentul. Ne confruntăm cu un deceniu de război în Europa. NATO și Germania trebuie să se alinieze strategic pentru un deceniu de amenințare”, a declarat Wüstner, în amplul său interviu acordat Bild am Sonntag.
Desigur, nu este cel mai rău scenariu (worst case scenario) cum ar fi degenerarea situației într-un război nuclear Rusia – NATO sau ocuparea Ucrainei într-unul până la doi ani, dar perpetuarea confruntării la o intensitate atât de mare, pe o perioadă de aproximativ 10 ani, va avea cu siguranță efecte negative la nivel global, nu doar în Ucraina și Rusia.
Armata germană. Foto: Bundeswehr
Implicațiile pentru Germania ale unui război de mare durată între Rusia și Ucraina sunt mari, deoarece, în paralel cu susținerea Kievului, Germania trebuie să descurajeze Rusia prin echiparea rapidă a forțelor sale armate, potrivit lui Wüstner.
„Trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina și, în același timp, să echipăm Bundeswehrul mai repede. Acesta este singurul mod în care putem asigura o descurajare credibilă împreună cu NATO. Descurajarea previne războiul. Oricine nu descurajează, invită.”
Wüstner remarcă sprjinul vital al SUA pentru Ucraina, precum și importanța covârșitoare a Americii în arhitectura de securitate a NATO. Însă, își face griji pentru perioada post-Biden.
„Fără SUA, Ucraina ar fi pierdut războiul cu mult timp în urmă. Europenii au renunțat la prea multe capacități militare în ultimii ani, bazându-se pur și simplu pe SUA. Cu Joe Biden președinte, alianța transatlantică ține, dar îmi fac griji pentru ce se va întâmpla după președinția sa. Toți europenii trebuie acum să-și facă temele și să-și lase contribuțiile la arhitectura europeană de securitate să crească.”
Deși Wüstner nu precizează explicit, din declarația sa rezultă că Rusia ar miza pe prelungirea războiului suficient de mult, ca sprijinul SUA pentru Ucraina să se diminueze substanțial, ca urmare a schimbării puterii de la Washington.
În noul context de securitate, Wüstner trage un semnal de alarmă privind capacitatea Bundeswehrului de a-și îndeplini misiunile de apărare pe viitor.
”În prezent (Bundeswehrul) îndeplinește mandatele atribuite, dar asta nu este nimic în comparație cu ceea ce va trebui să aducem în NATO pe viitor. Au apărut alte lacune din cauza livrărilor numeroase, dar corecte, de materiale către Ucraina. Mă îndoiesc că ne putem îndeplini angajamentele față de NATO din 2025, dacă nu accelerăm în cele din urmă. Germania a promis aproximativ 60 de avioane, 20 de nave, 20.000 de soldați și 7.000 de vehicule.”
La ritmul actual de înzestrare, Germania nu poate nici măcar să refacă nivelul avut înainte de începerea furnizării de sprijin pentru Ucraina, precizează Wüstner.
„E încă mult prea lent. Până în prezent, nu am comandat nici măcar un singur obuzier autopropulsat în locul celor predate Ucrainei anul trecut și nici noi de piese de schimb. Drept urmare, alte câteva dintre puținele noastre obuziere rămase sunt deja dezafectate și folosite pe post de piese de schimb. Rezultatul este că pregătirea operațională a trupelor de artilerie continuă să scadă datorită problemelor materiale. Cele 18 Leopard-2 pe care le predăm Ucrainei trebuie să fie și ele pregătite în următoarele câteva săptămâni. Din cele aproximativ 300 de tancuri Leopard din Bundeswehr, doar 30% sunt în prezent operaționale.”
Soluția pentru accelerarea înzestrării, nu stă doar în mâna Germaniei. Wüstner consideră că o planificare strategică la nivel european privind necesarul de armamente pentru următorii ani ar trebui să fie un prim pas care, să permită industriei de apărare să abordeze eficient problema dotării forțelor armate.
Transportul unui tanc de luptă german de tip Leopard 2. Foto: Bundeswehr
„Germania trebuie să gândească din nou mai mare când vine vorba de armament. Avem nevoie de o planificare strategică coordonată la nivel european, în baza căreia industria să poată reveni la producția de serie. Va exista o redresare a producției doar dacă industria este informată într-un stadiu incipient de câte tancuri de luptă, muniție și arme va avea nevoie Bundeswehrul în următorii doi până la cinci ani și dacă se acordă garanții de cumpărare pentru acestea. Trebuie să fie posibil ca zece tancuri Leopard, în loc de trei, să iasă de pe linia de producție în fiecare lună.”
Noul ministru german al Apărării, Boris Pistorius, este bine văzut de militarii germani, dar există o anumită îngrijorare în ceea ce privește sprijinul pe care întregul guvern trebuie să-l acorde aspectelor privind apărarea, potrivit lui Wüstner.
„Noul ministru este bine primit de trupe. Limbaj clar, viziune clară, fără decizii pripite. Lucrează bine sub presiune. Cu toate acestea, mulți știu și că ministrul nu poate decide singur când vine vorba de probleme bugetare sau de proceduri legislative, el având nevoie de sprijinul întregului guvern federal. Și trupele sunt încă sceptice - prea des ceva a fost anunțat și nu a fost pus în aplicare. Boris Pistorius merită tot sprijinul, pentru că, chiar dacă unii încă nu vor să recunoască, trebuie să facem din nou mai mult pentru pace și libertate – tot din punct de vedere militar”.
Soldații americani în portul Bremerhaven, Germania, ca parte a exercițiului Defender-Europe 20, 21 februarie 2020. Imagine: US Army.
Wüstner consideră că deși cancelarul Scholz a anunțat, acum un an, un punct de cotitură pentru Bundeswehr, până acum nimic nu s-a îmbunătățit vizibil pentru soldați, dar scuză oarecum guvernul, fiind prea puțin timp pentru a se remarca o schimbare.
„De atunci, nimic nu s-a îmbunătățit vizibil pentru soldați, nefiind posibil într-un timp atât de scurt. Cu toate acestea, este nevoie de mai multă viteză. Este nevoie în această perioadă legislativă de o răsturnare adevărată, care să se simtă la trupe, în ceea ce privește dotarea, personalul și infrastructura, acesta ar fi un punct de cotitură.”
Fondurile de 100 de miliarde de euro promise anual forțelor armate germane sunt insuficiente, fiind nevoie de trei ori mai mult, apreciază Wüstner.
„Fiecare politician știe că 100 de miliarde nu sunt de ajuns. Comisarul pentru forțele armate a spus pe bună dreptate că Bundeswehrul are nevoie de 300 de miliarde de euro în viitor. Prin urmare, este important ca fondul special să fie implementat în acest an și ca bugetul apărării să crească cu aproximativ zece miliarde. În caz contrar, guvernul federal nu va putea să-și țină promisiunile față de Ucraina și NATO. Ar fi iresponsabil.”
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Rușii au reușit să captureze și să extragă din Ucraina un tanc Leopard 2 în versiunea A6. Tancul se află deja la uzina Uralvagonzavod, principala uzină de producție a tancurilor, unde sunt produse și celebrele T-90.
În timp ce unele companii producătoare de echipamente militare dezbat care armă este cea mai eficientă pentru contracararea dronelor, conglomeratul italian de apărare Leonardo a decis să monteze aproape toate opțiunile disponibile pe un transportor blindat Stryker, numindu-l Counter-UAS Directed Energy Stryker (C-UAS DE). Acest vehicul militar greu dispune de un tun automat de 30 mm, un sistem de război electronic, un lansator de rachete sol-aer și un sistem de arme laser.
Ministerul Apărării din India a semnat un acord cu compania americană General Atomics pentru achiziționarea a nu mai puțin de 31 de UAV-uri de mare altitudine (HALE) de tipul MQ-9B Sky/Sea Guardian. Mai precis, contractul, încheiat în baza unui acord de vânzări militare în străinătate (FMS), va permite armatei indiene să obțină 15 drone Sky Guardian (pentru Forțele Aeriene) și 16 drone Sea Guardian (pentru Forțele Navale), după cum a detaliat Ministerul de Justiție din India pe platforma X.
Guvernul turc intenționează să impună o nouă taxă, pe cardurile de credit, destinată finanțării industriei de apărare, în timp ce acest proiect propus de partidul de guvernământ îi nemulțumește pe turci care suferă deja din cauza unei inflații ridicate. În timp ce deținătorii de carduri de credit se luptă să evite noua taxă, ministrul turc de finanțe, Mehmet Simsek, a apărat-o marți ca fiind necesară, invocând conflictele în curs din Orientul Mijlociu.
Ministrul adjunct al Apărării din Coreea de Sud a fost prezent în studiourile DefenseRomania unde a discutat despre dezvoltarea cooperării bilaterale la nivelul industriei de apărare și a explicat și de ce, în comparație cu alte companii vestice, coreenii sunt mai mult decât dornici să deschidă linii de asamblare și producție în România. Planul ar viza mai multe tipuri de armament, nu doar obuziere K9 Thunder.
Leonardo și Rheinmetall au anunțat formarea, la 15 octombrie 2024, a unui joint-venture dedicat producției de vehicule de luptă de nouă generație. Denumită Leonardo Rheinmetall Military Vehicles (LRMV), acest parteneriat marchează o colaborare semnificativă între giganții industriei de apărare din Italia și Germania, vizând atât piețele interne, cât și cele internaționale. Cu sediul central la Roma și o bază operațională în La Spezia, LRMV urmează să fie lansată oficial la începutul anului 2025, în așteptarea aprobării autorităților de reglementare.
Ministerul Forțelor Armate de la Paris, prin vocea ministrului Sebastian Lecornu, a oferit câteva detalii interesante despre viitorul portavion nuclear francez PA NG. Nava e planificată să înlocuiască portavionul Charles de Gaulle.
Sikorsky, parte a Lockheed Martin, a primit un contract de 6 milioane de dolari din partea DARPA (Agenția pentru Proiecte de Cercetare Avansată în Apărare) pentru a echipa elicopterul UH-60M Black Hawk al armatei SUA cu sistemul său avansat de autonomie ALIAS/MATRIX. E vorba de un prototip al UH-60M Black Hawk pe care americanii îl dezvoltă.
La invitația Thales, DefenseRomania a vizitat centrul de la Gémenos de lângă Marsilia, unde sunt dezvoltate și testate cele mai multe dintre echipamentele electronice care sunt integrate pe navele de suprafață și submarine.
Northrop Grumman, lider în producția de arme de calibru mediu, a prezentat cea mai recentă inovație a sa: tunul cu lanț cu dublă alimentare M230 Link Fed.
Franța ține pasul cu cele mai noi sisteme de luptă ale domeniului aerian – avioanele de luptă fără pilot care colaborează între ele, cunoscute mai larg sub acronimul CCA (Collaborative combat aircraft). Noua dronă de luptă va fi una stealth.
Bulgaria a comandat sistemul de rachete antiaeriene cu rază medie de acțiune IRIS-T SLM pentru a-și consolida capacitățile de apărare aeriană. Anunțul a fost făcut pe 7 octombrie de biroul de presă al companiei germane Diehl Defense, care produce acest sistem de apărare antiaeriană. Achiziția face parte din inițiativa europeană Sky Shield, la care Bulgaria a aderat anul trecut.
Compania turcă Otokar a anunțat că a fost declarată câștigătoare de către Ministerul Apărării Naționale (MApN) în programul de înzestrare cu blindate ușoare 4x4 al României.
Pe măsură ce sancțiunile occidentale continuă să pună presiune pe industria militară a Rusiei, există dovezi care sugerează că întreprinderea rusă Planar se folosește de filiala sa din SUA, Copper Mountain Technologies (CMT), pentru a eluda aceste sancțiuni și a transfera tehnologii avansate de pe piețele americane. Prezenta anchetă se bazează pe informațiile descoperite de grupul de hackeri „Cyber Resistance” și oferă date suplimentare despre modul în care întreprinderea Planar, un producător important de produse electronice, lucrează pentru a susține obiectivele militare ale Rusiei.
La 7 octombrie, Departamentul de Stat al SUA a declarat că a aprobat vânzarea către România a patru sisteme radar Sentinel și a echipamentelor aferente, în valoare de aproximativ 110 milioane de dolari. Congresul trebuie să aprobe tranzacția, ceea ce este un lucru destul de probabil.
DefenseRomania participat săptămâna trecută la a Kadex 2024 (Korea Army International Defense Exhibition). Publicația noastră a discutat în Coreea de Sud, în marja expoziției militare, și cu oficiali guvernamentali coreeni, despre posibilitatea dezvoltării relației bilaterale dintre România și Coreea.
Pentagonul dorește să înarmeze armata americană cu drone ieftine „de unică folosință” care pot fi produse în serie, iar oficialii americani din domeniul apararii se adresează în primul rând furnizorilor comerciali de astfel de sisteme. La începutul acestei săptămâni, US Defence Innovation Unit a publicat o cerere de ofertă pentru dezvoltarea de vehicule aeriene fără pilot și a publicat, de asemenea, cerințele pentru astfel de arme.
Până anul viitor, Polonia așteaptă cu nerăbdare să primească primul său avion ușor de atac FA-50PL Fighting Eagle Block 20, a cărui livrare este programată pentru anul 2025. Liniile de producţie ale companiei Korea Aerospace Industries [KAI] funcționează în ritm alert, fabricând 36 de aeronave în configurația „PL”. Conform informațiilor oferite de diverse publicații poloneze, construcția primelor două aeronave este în plină desfășurare, iar fotografiile recent prezentate din interiorul uzinei KAI sugerează că aceste modele sunt aproape terminare.
Agenția Poloneză pentru Armament a anunțat că intenționează să încheie 50 de contracte în domeniul apărării până la sfârșitul anului, o măsură care va consolida semnificativ capacitățile militare ale Poloniei.
Compania Pratt & Whitney a primit un contract în valoare de 1,31 miliarde de dolari la 30 septembrie pentru a continua procesul de modernizare pentru motorul F135 destinat avioanelor de luptă F-35. Dacă programul se desfășoară conform așteptărilor, primul motor operațional ar trebui să intre în funcțiune în 2029.
Compania sud-coreeană de apărare Hyundai Rotem a prezentat cea mai recentă variantă a tancului K2 Black Panther la KADEX 2024, expoziția de apărare din Coreea de Sud, echipat acum cu un sistem de protecție activă (APS) de ultimă generație. Această modernizare sporește semnificativ capacitatea tancului de a rezista în fața mai multor tipuri de amenințări antitanc, inclusiv rachete ghidate antitanc (ATGM), muniție antitanc și RPG. Cu această modernizare, K2 Black Panther își consolidează statutul de unul dintre cele mai protejate tancuri din lume, sporind și mai mult capacitățile sale deja formidabile pe câmpul de luptă, potrivit ArmyRecognition.
Presa turcă a citat compania locală de apărare Otokar care a anunțat că a câștigat o licitație în România pentru furnizarea de vehicule blindate pe roți. Otokar va furniza României vehiculul său blindat pe roți COBRA II 4×4, in baza unui contract in valoare totală de puțin peste 934 milioane USD. Contractul include producția și livrarea a 1 059 de unități COBRA II și a unor unități logistice.
Comandantul Forțelor Aeriene ale Indiei, mareșal principal de aviație Amar Preet Singh, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă organizate pe 04.10.2024 la New Delhi, că livrările sistemelor rusești de rachete antiaeriene S-400 către India vor fi finalizate în 2025.
Viceamiralul Mihai Panait - șeful Forțelor Navale Române a declarat care sunt prioritățile României pentru modernizarea Forțelor sale Navale.
Pe 3 octombrie, Grupul Damen Shipyards a organizat o ceremonie comună de începere oficială a debitării și punere a chilei la Șantierul Naval Damen Galați. E vorba de o navă ce va deservi, în limbaj popular, și ca portavion pentru drone.
SUA își intensifică eforturile de a dezvolta și implementa până la începutul anilor 2030 un avion de luptă de generația a șasea pentru Forțele Navale americane.
În cursa pentru lansarea primului avion de vânătoare de generația a VI-a, U.S. Navy merge mai departe, în timp ce U.S. Air Force își suspendă programul pe fondul îngrijorărilor legate de faptul că este prea scump și ar putea să nu fie cel mai bun răspuns la amenințările emergente. Cu toate acestea, U.S. Navy speră să poată atribui un contract pentru dezvoltarea următoarei generație de avioane de luptă cu decolarea verticala și se așteaptă ca avionul de atac cu rază lungă de acțiune să intre în serviciu în anii 2030.
Compania sud-coreeană Hanwha Aerospace și compania poloneză de apărare WB Group au semnat un acord de înființare a unui joint-venture în Polonia pentru a produce rachete ghidate cu precizie CGR-080 pentru sistemul K239 Chunmoo (denumirea poloneză: Homar-K).
International Armored Group (IAG), lider mondial în proiectarea, dezvoltarea și producția de vehicule blindate, a anunțat oficial deschiderea celei mai noi unități de ultimă generație în Bulgaria. Această extindere strategică marchează o etapă importantă în creșterea continuă a companiei și în angajamentul acesteia de a furniza soluții blindate de ultimă generație clienților din Europa și nu numai.
Lituania se pregătește să își consolideze apărarea prin planificarea achiziționării a aproximativ 100 dintre cele mai moderne tancuri Leopard 2A8 din Germania. Această veste interesantă a fost publicată de ministrul lituanian al apărării, Laurynas Kasciunas, la 1 octombrie 2024. Acesta a menționat că până la sfârșitul lunii octombrie se va reuni Consiliul național de apărare al Lituaniei pentru a finaliza decizia privind achiziționarea acestor tancuri germane avansate.
Rusia nu a reușit să intercepteze o dronă ucraineană care a survolat o mare parte a teritoriului rus și a lovit probabil nave rusești aflate într-un port din Marea Caspică, potrivit unui raport al serviciilor de informații britanice, publicat la 15 noiembrie. Potrivit comunității britanice a serviciilor de informații, este destul de probabil că acest lucru să fi provocat îngrijorare în rândul liderilor politici și militari din Rusia.
Președintele rus Vladimir Putin și cancelarul german Olaf Scholz au vorbit la telefon pe 15 noiembrie, prima lor convorbire directă în aproape doi ani, potrivit unei declarații a guvernului german. Mai devreme în cursul zilei, ziarul Bloomberg a relatat că Putin și Scholz şi-au program să poarte o convorbire telefonică, deși nu se cunoşteau informaţii despre ora sau subiectele de discuție. Convorbirea, neanunțată nici de Moscova, nici de Berlin, a durat aproximativ o oră, potrivit Reuters.
Presa rusă a semnalat, pe 15.11.2024, că Forțele Armate ale Federației Ruse continuă să-și dezvolte ofensiva în zona operației militare speciale. Potrivit jurnaliștilor ruși, trupele proprii au preluat și dețin ferm inițiativa pe toate sectoarele frontului. Astfel, dacă până de curând cele mai active acțiuni ale armatei ruse au fost efectuate, în principal, în direcțiile Donețk și Harkov, acum acele zone care au fost menționate mai puțin în rapoartele Ministerului rus al Apărării “încep să prindă viață”.
SUA au deschis o nouă bază de apărare aeriană în nordul Poloniei, subliniind garanția de securitate pe flancul estic al NATO, a declarat președintele polonez Andrzej Duda pe 13 noiembrie. Facilitatea, situată în Redzikowo, în apropierea coastei baltice, face parte din sistemul de scut antirachetă al NATO la nivel european. Kremlinul a condamnat demersul ca fiind o încercare de a „îngrădi militar” Rusia. Construcția bazei a început la începutul anilor 2000 și face parte din scutul antirachetă „Aegis Ashore” al NATO, conceput pentru a proteja Europa de potențiale amenințări cu rachete.
Suedia s-a alăturat oficial unei inițiative ample de achiziționare de rachete Patriot GEM-T prin semnarea unui acord cu NATO Support and Procurement Agency [NSPA]. Acest acord subliniază importanța tot mai mare a cooperării regionale în consolidarea apărării aeriene în întreaga Europă.
Serviciul de presă al Corporației întrunite constructoare de nave (OSK) din Federația Rusă a anunțat, pe 15.11.2024, că, până la sfârșitul acestui an, crucișătorul greu cu propulsie nucleară Amiral Nakhimov va începe testele pe mare, după finalizarea procesului de reparații și modernizare.
Republicanii au câștigat majorități în ambele camere ale Congresului SUA, consolidând controlul partidului și al președintelui ales Donald Trump asupra guvernului și legislativului țării. Trump, care va fi învestit în funcție la 20 ianuarie 2025, s-a întâlnit recent cu republicanii din Camera Reprezentanților. Redacţia de limbă ucraineană a Voice of America a vorbit cu unii reprezentanți ai republicanilor după întâlnire, întrebându-i despre viziunea lor asupra politicii Congresului SUA față de Ucraina cu noua majoritate.
Israelul a lovit infrastructura Hezbollah din beirut, dar și rutele de tranzit aflate de-a lungul graniței dintre Siria și Liban, care erau folosite de Hezbollah pentru a transfera arme.
. Tensiuni în negocierile pentru noua Comisie Europeană. Parlamentul European încă nu a ajuns la un acord cu privire la următoarea Comisie Europeană, programată să preia atribuțiile la 1 decembrie, scrie Agerpres care citează o analiză EFE.
Politico arată că principalul obstacol îl reprezintă aprobarea vicepreședinților noii Comisii Europene (fiind negociată inclusiv poziția candidatului României, Roxana Mînzatu) și a propunerii Ungariei. Problema o reprezintă neînțelegerile dintre cele două mari grupări politice europene, popularii și social-democrații.
Obuzierul autopropulsat de mare putere, 2S7 Pion, considerat ”cea mai grea armă din lume”, este folosit de Forțele Ucrainene lângă Torețk.
Xi Jinping și președintele peruan Dina Boluarte au participat la ceremonia de deschidere a portului Chancay din Peru, confirmând astfel importanța strategică a acestui proiect.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 15 noiembrie 2024, începând cu ora 10.00, o nouă ediție a emisiunii Obiectiv EuroAtlantic.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong Un a ordonat țării sale să înceapă producția în masă de drone sinucigașe.
În ultimele zile, Donald Trump a continuat să își construiască echipa pentru un eventual al doilea mandat.Echipa de șoc din viitoarea Administrație Trump. Lista numirilor de până acum
Ucraina nu intenționează să creeze o bombă nucleară, deoarece aceasta nu este o decizie care ar putea schimba semnificativ situația de pe linia frontului, afirmă Mikhailo Podoliak, consilier al șefului Biroului președintelui, într-un comentariu pentru canalul de YouTube RBC-Ucraina.
Surse rusești de pe rețelele de socializare au prezentat, pe 14.11.2024, fotografii cu un tun autopropulsat nord-coreean cu rază ultra-lungă de acțiune de tip M1989 Koksan, care se deplasează pe o platformă feroviară în direcția zonei de desfășurare a operației militare speciale. Acest lucru poate fi privit ca o dovadă că personalul militar nord-coreean a sosit efectiv în Federația Rusă. Mai mult, se pare că acesta nu a venit cu mâna goală.
Rusia încearcă să dicteze termenii posibilelor discuții de pace privind Ucraina care ar putea avea loc după venirea la putere în Statele Unite a președintelui ales Donald Trump și semnalează că nu este dispusă să facă nicio concesie noii administrații. Această evaluare a fost publicată în ultimul său raport, la 13 noiembrie, de către Institutul american pentru Studiul Războiului (ISW).
Polonia a desfășurat tancuri sud-coreene de tip K2 Black Panther produse de compania Hyundai Rotem în apropierea regiunii Kaliningrad, adică lângă granița cu Rusia. Acestea au ajuns miercuri în portul Gdynia, iar joi, pe 14.11.2024, au fost puse la dispoziția Brigăzii 9 Tancuri staționate în orașul Braniewo.
Comisia Europeană a aprobat finanțarea pentru cinci proiecte transfrontaliere, menite să sprijine o achiziție mai coordonată și eficientă în domeniul apărării între statele membre ale Uniunii Europene. Acestea sunt implementate în cadrul Instrumentului de Consolidare a Industriei Europene de Apărare prin Achiziții Comune (EDIRPA), fiecare dintre cele cinci proiecte urmând să primească câte 60 de milioane de euro, cumulând o finanțare totală de 300 de milioane de euro. România face și ea parte din achiziția comună de sisteme Mistral.
Versiunea F-35C a avionului de vânătoare de generația a 5-a, versiune care e dezvoltată special pentru a opera de pe portavioane, a primit ceea ce americanii numesc botezul focului.
Cu un viitor sprijin american tot mai incert, Ucraina trebuie să reziste agresiunii Federației Ruse.
La 8 noiembrie 2024, Estonia a sărbătorit oficial redeschiderea bazei aeriene Amari după finalizarea unor lucrări ample de modernizare. Acest proiect, care a implicat îmbunătățiri semnificative ale pistelor și căilor de rulare ale bazei, consolidează sprijinul Estoniei pentru misiunea de poliție aeriană a NATO și sporește capacitatea operațională a Alianței pe flancul său estic.
La 13 noiembrie, președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit la Kremlin cu Karen Shakhnazarov, directorul general al studioului Mosfilm, deținut de stat. Shakhnazarov a dezvăluit că Mosfilm a predat armatei ruse tancurile sale din anii 1950, utilizate anterior ca recuzită pentru filme. Rusia s-a confruntat cu pierderi foarte mari de echipamente în timpul invaziei sale actuale din Ucraina, în special în ceea ce privește vehiculele blindate și artileria.
Dacă Statele Unite abandonează Ucraina, aceasta va fi o umilință și mai mare pentru America decât retragerea din Afganistan, consideră fostul ministru britanic de externe William Hague. Într-un podcast realizat în colaborare cu cotidianul britanic The Telegraph, Hague a declarat că, dacă viitoarea administrație a președintelui ales Donald Trump permite Ucrainei să se „prăbușească”, acest lucru va avea consecințe asupra credibilității Statelor Unite în lume și asupra capacității Americii de a preveni conflictele viitoare.
Prezent în China, Serghei Șoigu, fostul ministru rus al Apărării, în prezent Secretar al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, a făcut câteva referiri despre avionul Su-57, considerat de ruși ca fiind de generația a 5-a.
Aproape fără să realizăm, în ultimele luni, Rusia a escaladat situația din Ucraina, profitând de plafonarea sprijinului occidental pentru Kiev.
Membrii echipei de tranziție a președintelui ales Donald Trump întocmesc o listă de ofițeri militari care urmează să fie concediați, care ar putea include șefii de stat major comun, au declarat două surse pentru Reuters.
Aproximativ 700 de ucraineni din afara Ucrainei au solicitat, în Polonia, să se alăture ”Batalionului” ucrainean.
Forțele ucrainene au respins miercuri încercările armatei ruse de a sparge apărarea de lângă Kupiansk, în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, relatează Reuters, care citează Statul Major ucrainean.
Numirea lui Hegseth în funcția de secretar al Apărării al SUA este una dintre cele mai mari surprize ale noii administrații Donald Trump. Hegseth, cu un background de fost militar decorat al Armatei americane, are experiență zero politică fiind un analist și om de televiziune.
O fregată a Marinei Ruse echipată cu rachete hipersonice de ultimă generație a efectuat exerciții în Canalul Mânecii și îndeplinește acum sarcini în Oceanul Atlantic, au informat marți agențiile ruse de informații.
După ce Congresul SUA a aprobat o finanțare suplimentară pentru Ucraina în luna aprilie a acestui an, Statele Unite au livrat Ucrainei 83% din muniția promisă din depozitele americane, 67% din capacitățile de apărare aeriană promise și 60% din puterea de foc promisă. Acest lucru a fost declarat de purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder, în cadrul unui briefing de presă.