Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cea mai mare economie a Europei a rămas militar mult în urma Rusiei. „Germania trebuie să producă lunar 10 tancuri Leopard în loc de 3”
27 feb 2023, 08:06
Colonelul André Wüstner, președintele Asociației Forțelor Armate ale Germaniei (Bundeswehrverbands) merge pe o ipoteză pesimistă privind evoluția războiului din Ucraina și consideră că acesta va fi unul de durată – un deceniu, potrivit interviului pe care l-a acordat, duminică, publicației Bild am Sonntag.
Tanc de luptă german de tip Leopard 2. Foto: Bundeswehr
Tanc de luptă german de tip Leopard 2. Foto: Bundeswehr

„Ar fi naiv să credem că războiul se va termina în acest an. Deocamdată, Putin nu se va abate de la obiectivele sale de război. El va continua să încerce să destabilizeze Europa. Pe plan intern, el pregătește populația rusă pentru un conflict sistemic pe termen lung cu Occidentul. Ne confruntăm cu un deceniu de război în Europa. NATO și Germania trebuie să se alinieze strategic pentru un deceniu de amenințare”, a declarat Wüstner, în amplul său interviu acordat Bild am Sonntag.

Desigur, nu este cel mai rău scenariu (worst case scenario) cum ar fi degenerarea situației într-un război nuclear Rusia – NATO sau ocuparea Ucrainei într-unul până la doi ani, dar perpetuarea confruntării la o intensitate atât de mare, pe o perioadă de aproximativ 10 ani, va avea cu siguranță efecte negative la nivel global, nu doar în Ucraina și Rusia.

 

Cea mai mare economie a Europei și-a dat seama că a rămas mult în urmă cu înzestrarea militară

 

2. Armata ger... (germania-armata-germana-tancuri-leopard_75722100.jpg)

Armata germană. Foto: Bundeswehr

Implicațiile pentru Germania ale unui război de mare durată între Rusia și Ucraina sunt mari, deoarece, în paralel cu susținerea Kievului, Germania trebuie să descurajeze Rusia prin echiparea rapidă a forțelor sale armate, potrivit lui Wüstner.

„Trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina și, în același timp, să echipăm Bundeswehrul mai repede. Acesta este singurul mod în care putem asigura o descurajare credibilă împreună cu NATO. Descurajarea previne războiul. Oricine nu descurajează, invită.”

Wüstner remarcă sprjinul vital al SUA pentru Ucraina, precum și importanța covârșitoare a Americii în arhitectura de securitate a NATO. Însă, își face griji pentru perioada post-Biden.

„Fără SUA, Ucraina ar fi pierdut războiul cu mult timp în urmă. Europenii au renunțat la prea multe capacități militare în ultimii ani, bazându-se pur și simplu pe SUA. Cu Joe Biden președinte, alianța transatlantică ține, dar îmi fac griji pentru ce se va întâmpla după președinția sa. Toți europenii trebuie acum să-și facă temele și să-și lase contribuțiile la arhitectura europeană de securitate să crească.”

Deși Wüstner nu precizează explicit, din declarația sa rezultă că Rusia ar miza pe prelungirea războiului suficient de mult, ca sprijinul SUA pentru Ucraina să se diminueze substanțial, ca urmare a schimbării puterii de la Washington.
În noul context de securitate, Wüstner trage un semnal de alarmă privind capacitatea Bundeswehrului de a-și îndeplini misiunile de apărare pe viitor.

”În prezent (Bundeswehrul) îndeplinește mandatele atribuite, dar asta nu este nimic în comparație cu ceea ce va trebui să aducem în NATO pe viitor. Au apărut alte lacune din cauza livrărilor numeroase, dar corecte, de materiale către Ucraina. Mă îndoiesc că ne putem îndeplini angajamentele față de NATO din 2025, dacă nu accelerăm în cele din urmă. Germania a promis aproximativ 60 de avioane, 20 de nave, 20.000 de soldați și 7.000 de vehicule.”

La ritmul actual de înzestrare, Germania nu poate nici măcar să refacă nivelul avut înainte de începerea furnizării de sprijin pentru Ucraina, precizează Wüstner.

„E încă mult prea lent. Până în prezent, nu am comandat nici măcar un singur obuzier autopropulsat în locul celor predate Ucrainei anul trecut și nici noi de piese de schimb. Drept urmare, alte câteva dintre puținele noastre obuziere rămase sunt deja dezafectate și folosite pe post de piese de schimb. Rezultatul este că pregătirea operațională a trupelor de artilerie continuă să scadă datorită problemelor materiale. Cele 18 Leopard-2 pe care le predăm Ucrainei trebuie să fie și ele pregătite în următoarele câteva săptămâni. Din cele aproximativ 300 de tancuri Leopard din Bundeswehr, doar 30% sunt în prezent operaționale.”

Soluția pentru accelerarea înzestrării, nu stă doar în mâna Germaniei. Wüstner consideră că o planificare strategică la nivel european privind necesarul de armamente pentru următorii ani ar trebui să fie un prim pas care, să permită industriei de apărare să abordeze eficient problema dotării forțelor armate.

 

Presiune pe industrie. „Trebuie lunar să iasă de pe linia de producție 10 tancuri Leopard în loc de 3”

 

3. Transportu... (leopard-transport-germania_73546500.jpg)

Transportul unui tanc de luptă german de tip Leopard 2. Foto: Bundeswehr

„Germania trebuie să gândească din nou mai mare când vine vorba de armament. Avem nevoie de o planificare strategică coordonată la nivel european, în baza căreia industria să poată reveni la producția de serie. Va exista o redresare a producției doar dacă industria este informată într-un stadiu incipient de câte tancuri de luptă, muniție și arme va avea nevoie Bundeswehrul în următorii doi până la cinci ani și dacă se acordă garanții de cumpărare pentru acestea. Trebuie să fie posibil ca zece tancuri Leopard, în loc de trei, să iasă de pe linia de producție în fiecare lună.”

Noul ministru german al Apărării, Boris Pistorius, este bine văzut de militarii germani, dar există o anumită îngrijorare în ceea ce privește sprijinul pe care întregul guvern trebuie să-l acorde aspectelor privind apărarea, potrivit lui Wüstner.

„Noul ministru este bine primit de trupe. Limbaj clar, viziune clară, fără decizii pripite. Lucrează bine sub presiune. Cu toate acestea, mulți știu și că ministrul nu poate decide singur când vine vorba de probleme bugetare sau de proceduri legislative, el având nevoie de sprijinul întregului guvern federal. Și trupele sunt încă sceptice - prea des ceva a fost anunțat și nu a fost pus în aplicare. Boris Pistorius merită tot sprijinul, pentru că, chiar dacă unii încă nu vor să recunoască, trebuie să facem din nou mai mult pentru pace și libertate – tot din punct de vedere militar”.

 

Punctul de cotitură pentru Armata germană anunțat de cancelarul Scolz nu se vede încă

 

4. Soldații a... (defender_europe_20_bremerhaven_17734000.jpg)

Soldații americani în portul Bremerhaven, Germania, ca parte a exercițiului Defender-Europe 20, 21 februarie 2020. Imagine: US Army.

Wüstner consideră că deși cancelarul Scholz a anunțat, acum un an, un punct de cotitură pentru Bundeswehr, până acum nimic nu s-a îmbunătățit vizibil pentru soldați, dar scuză oarecum guvernul, fiind prea puțin timp pentru a se remarca o schimbare.

„De atunci, nimic nu s-a îmbunătățit vizibil pentru soldați, nefiind posibil într-un timp atât de scurt. Cu toate acestea, este nevoie de mai multă viteză. Este nevoie în această perioadă legislativă de o răsturnare adevărată, care să se simtă la trupe, în ceea ce privește dotarea, personalul și infrastructura, acesta ar fi un punct de cotitură.”

Fondurile de 100 de miliarde de euro promise anual forțelor armate germane sunt insuficiente, fiind nevoie de trei ori mai mult, apreciază Wüstner.

„Fiecare politician știe că 100 de miliarde nu sunt de ajuns. Comisarul pentru forțele armate a spus pe bună dreptate că Bundeswehrul are nevoie de 300 de miliarde de euro în viitor. Prin urmare, este important ca fondul special să fie implementat în acest an și ca bugetul apărării să crească cu aproximativ zece miliarde. În caz contrar, guvernul federal nu va putea să-și țină promisiunile față de Ucraina și NATO. Ar fi iresponsabil.”


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Forţele Armate Ungare vor primi în curând sisteme de rachete NASAMS
Radar Ground Master (GM) 200, prezentat de Thales la Eurosatroy 2022. Sursă foto: DefenseRomania
EXCLUSIV
Sistemele radar de ultimă generație GM 200 aflate și în oferta pentru România ar putea „trece” Prutul și în R. Moldova
Industria cehă de apărare a făcut o modernizare substanţială tancurilor ucrainene T-72 (Foto)
Moment istoric pentru industria turcă de apărare: La 11 ani de la prezentarea primului prototip, tancul Altay ajunge în dotarea armatei turce
Cu un număr mic de Su-57, rușii spun că au integrat elemente de inteligență artificială iar în viitor un avion va controla 4 drone S-70 Okhotnik
Realitate contrafactuală: 2023, patru corvete românești contracarează în plin război rus în Marea Neagră, în așteptarea sistemelor NSM și submarinelor
IDEX 23 arată că Emiratele Arabe Unite își consolidează industria locală de apărare, însă continuă să depindă esențial de companiile străine
Tancurile germane Leopard 2 oferite Ucrainei vor fi reparate într-un centru de mentenanţă din Polonia
Industria germană de apărare a ajuns la un acord cu Lockheed Martin pentru a produce sisteme HIMARS în Germania
Turcia își crează propriul S-400. Până atunci, economisește resursele sistemelor achiziționate din Rusia
Rusia continuă să primească semiconductori şi componente electronice, necesare fabricării de arme, prin intermediul unor state terţe
PentagonLeaks: China dezvoltă drone supersonice pentru misiuni de spionaj
Înlocuitorul legendarelor elicoptere americane UH-60 Black Hawk: Defiant-X și-a recunoscut înfrângerea în fața V-280 Valor
Înnoirea Armatei, misiune dificilă? Exemplul Croației e grăitor: Blindatele Bradley second-hand întârzie, iar modernizarea se amână pentru la anul
România își închide cerul cu Patriot. Sistemele americane devin cel mai scump program de înzestrare din istoria României
Chiar dacă lucrează la avioane de generaţia a VI-a, SUA nu uită de F-16: Avionul a primit un nou sistem de război electronic
Un transport de vehicule militare blindate Cobra II a tranzitat România (Foto/Video)
Ucraina se teme de ce e mai rău: Rusia ar putea începe producția în serie a rachetelor H-50 cu rază de 1.500 km, integrate pe bombardiere Tu-160 și Tu-22
Viitoarele Abrams românești, reparate în Polonia? Polonezii negociază să devină centru de mentenanță în Europa pentru tancuri americane Abrams
Submarinele românești în Marea Neagră încep să prindă contur: România a făcut un pas mare în achiziția de submarine
Gen. Ștefan Dănilă, despre achiziția de F-35. România nu mai are loc însă în transferul tehnologic, locul Turciei fiind deja ocupat
Cu întârzieri mari în programul IAR-99, ministrul Spătaru a vizitat Avioane Craiova. Șase IAR-99 Standard, în reparații
Grecia semnează un acord cu Israelul pentru cumpărarea de rachete Spike
Leopard 2A7+ ar putea înlocui programul pentru noul tanc MGCS [Main Ground Combat System], dezvoltat în comun de Germania și Franța
România va anunța o licitație pentru vehicule grele de luptă pentru infanterie: Trei mari companii se bat pentru contractul de 3 miliarde
Polonia va repara tancurile ucrainene T-64 și Leopard 2 la uzina concernului de armament PGZ
Ucraina a comandat din Polonia 150 de vehicule blindate KTO Rosomak. Achiziţia se face cu ajutor financiar din partea SUA şi UE
MApN a demarat programul ''Tanc principal de luptă'': Solicităm aprobarea pentru achiziţia a 54 de tancuri Abrams modernizate
Ministerul francez al apărării sugerează înlocuirea tancurilor Leclerc cu proiectul viitorului tanc franco-german EBMT
Industria turcă de armament a prezentat un nou sistem de apărare aeriană (Foto)

Ştiri Recomandate

De ce nu a învins Rusia în Ucraina în 3 zile? Gen. Breedlove: Eșec usturător al aviației militare / Soldatul rus trăiește azi cu spaima unui atac ucrainean devastator
Elveția, în fața unui pas istoric: Reexportul armelor către țările aflate în război, o decizie care merge ”în prelungiri”, după un vot pozitiv în Camera superioară a Parlamentului
Rusia a confundat tractoare ucrainene cu tancuri Leopard germane (Foto/Video). Utilaje agricole distruse, prezentate de ruși ca fiind tancuri
Rheinmetall lucrează la foc continuu: Germania va trimite Kievului încă 20 de vehicule de Marder și muniție pentru sistemul antiaerian Gepard
Grupul de partizani ''Legiunea Libertate pentru Rusia" susţine că a adus tancuri în regiunea rusă Belgorod (Video)
Rusia a calculat greșit și și-a inundat propriile poziții. Ucraina spune că ocupantul va trebui să ia „decizie serioase” pe front
Zelenski: Mai multe țări și-au confirmat intenția de a furniza avioane F-16 către Ucraina
Casa Albă: Deocamdată, SUA nu pot determina într-un mod concludent cauza distrugerii barajului de la Nova Kahovka
Germania și-ar putea reconsidera poziția privind furnizarea de avioane de luptă moderne către Ucraina
După 45 de ani de exploatare, armata cehă renunță la elicopterele de producție sovietică de tip Mi-24/35
Cum explică Armata României scufundarea blindatului Piranha 3 în Dunăre. Gen. Nicolaescu: Nimic spectaculos. Procedurile au fost respectate
Lavrov: Avioanele F-16 ucrainene ar putea transporta arme nucleare. Rușii sunt oameni pașnici. Europa a ales calea războiului
Aruncarea în aer de către Rusia a barajului Kahovka nu va opri contraofensiva. Planurile Ucrainei au luat în calcul și acest scenariu
Tancurile ucrainene T-64 vor fi reparate și modernizate în Cehia
Patriot, cel mai scump program din istoria României, e top dar nu e suficient. Gen. Mîndrescu: Nu poți trage cu Patriot după drone
Iranul și-a prezentat racheta hipersonică ”unică în lume”. Racheta Fattah ar ajunge în Israel în 4 minute
Un nou „episod Himars”: Moscova se laudă cu opt tancuri Leopard distruse, dar nu vine cu dovezi
Ambasada Ucrainei în România: Rusia a aruncat în aer barajul de la Kahovka. Act terorist planificat ca urmare a evoluțiilor de pe front
Formatul Bucureşti 9. Iohannis: Rusia este cea mai mare ameninţare pentru securitatea euroatlantică. NATO are nevoie de o apărare înaintată mai robustă
Australia, SUA și Ucraina ar discuta despre furnizarea a 41 de avioane F/A-18 către Ucraina
Un militar ucrainean a demonstrat cât de mult contează factorul uman în operarea unei drone (Video). Un sistem rusesc Tor-M2 a ratat ţinta
Orban a negociat cu șeful Rosatom finalizarea centralei nucleare Paks
Un blindat Piranha 3 al Armatei României s-a scufundat în Dunăre încercând să traverseze Brațul Borcea
Forţele ruse de ocupaţie au aruncat în aer barajul de pe Nipru de la Nova Kahovka, regiunea Herson (Foto/Video)
Corpul Voluntarilor Ruși (RDK) se declară singura autoritate care controlează așezarea rusă Novaia Tavolzhanka din regiunea Belgorod (Video)
 Soldaţi ruşi îmbrăcaţi în uniforme fără însemne care au apărut pentru prima oară în timpul anexării peninsulei ucrainene Crimeea în 2014
EXCLUSIV
Dacă România sau Bulgaria cad, Rusia are drum liber până la Munchen/Berlin
Flota rusă din Marea Baltică a început desfășurarea de exerciții de amploare, în contrapartidă la manevrele NATO “Baltops-2023”
La 79 de ani de la Ziua Z, cea mai importantă operațiune militară ar putea însemna începutul sfârșitului pentru Rusia lui Putin
Cine va fi noul șef al NATO. Vizita premierului danez la Casa Albă, motiv de speculații, dar subiectul ”F-16 pentru Ucraina” arde
În Marea Baltică începe cel mai mare exercițiu naval din Europa – BALTOPS
Fostul vicepreședinte al SUA Pence va candida pentru președinția SUA. Numărul mare de candidați republicani lucrează în favoarea nominalizării lui Trump - Analiză Reuters
SUA și Arabia Saudită rămân aliați militari apropiați. Contract gigant al Regatului pentru 7 sisteme de ultimă generație THAAD și 360 de rachete