Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cea mai mare economie a Europei a rămas militar mult în urma Rusiei. „Germania trebuie să producă lunar 10 tancuri Leopard în loc de 3”
Industrie de apărare
Data actualizării:
Data publicării:
Colonelul André Wüstner, președintele Asociației Forțelor Armate ale Germaniei (Bundeswehrverbands) merge pe o ipoteză pesimistă privind evoluția războiului din Ucraina și consideră că acesta va fi unul de durată – un deceniu, potrivit interviului pe care l-a acordat, duminică, publicației Bild am Sonntag.
Tanc de luptă german de tip Leopard 2. Foto: Bundeswehr
Tanc de luptă german de tip Leopard 2. Foto: Bundeswehr

„Ar fi naiv să credem că războiul se va termina în acest an. Deocamdată, Putin nu se va abate de la obiectivele sale de război. El va continua să încerce să destabilizeze Europa. Pe plan intern, el pregătește populația rusă pentru un conflict sistemic pe termen lung cu Occidentul. Ne confruntăm cu un deceniu de război în Europa. NATO și Germania trebuie să se alinieze strategic pentru un deceniu de amenințare”, a declarat Wüstner, în amplul său interviu acordat Bild am Sonntag.

Desigur, nu este cel mai rău scenariu (worst case scenario) cum ar fi degenerarea situației într-un război nuclear Rusia – NATO sau ocuparea Ucrainei într-unul până la doi ani, dar perpetuarea confruntării la o intensitate atât de mare, pe o perioadă de aproximativ 10 ani, va avea cu siguranță efecte negative la nivel global, nu doar în Ucraina și Rusia.

 

Cea mai mare economie a Europei și-a dat seama că a rămas mult în urmă cu înzestrarea militară

 

2. Armata ger... (germania-armata-germana-tancuri-leopard_75722100.jpg)

Armata germană. Foto: Bundeswehr

Implicațiile pentru Germania ale unui război de mare durată între Rusia și Ucraina sunt mari, deoarece, în paralel cu susținerea Kievului, Germania trebuie să descurajeze Rusia prin echiparea rapidă a forțelor sale armate, potrivit lui Wüstner.

„Trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina și, în același timp, să echipăm Bundeswehrul mai repede. Acesta este singurul mod în care putem asigura o descurajare credibilă împreună cu NATO. Descurajarea previne războiul. Oricine nu descurajează, invită.”

Wüstner remarcă sprjinul vital al SUA pentru Ucraina, precum și importanța covârșitoare a Americii în arhitectura de securitate a NATO. Însă, își face griji pentru perioada post-Biden.

„Fără SUA, Ucraina ar fi pierdut războiul cu mult timp în urmă. Europenii au renunțat la prea multe capacități militare în ultimii ani, bazându-se pur și simplu pe SUA. Cu Joe Biden președinte, alianța transatlantică ține, dar îmi fac griji pentru ce se va întâmpla după președinția sa. Toți europenii trebuie acum să-și facă temele și să-și lase contribuțiile la arhitectura europeană de securitate să crească.”

Deși Wüstner nu precizează explicit, din declarația sa rezultă că Rusia ar miza pe prelungirea războiului suficient de mult, ca sprijinul SUA pentru Ucraina să se diminueze substanțial, ca urmare a schimbării puterii de la Washington.
În noul context de securitate, Wüstner trage un semnal de alarmă privind capacitatea Bundeswehrului de a-și îndeplini misiunile de apărare pe viitor.

”În prezent (Bundeswehrul) îndeplinește mandatele atribuite, dar asta nu este nimic în comparație cu ceea ce va trebui să aducem în NATO pe viitor. Au apărut alte lacune din cauza livrărilor numeroase, dar corecte, de materiale către Ucraina. Mă îndoiesc că ne putem îndeplini angajamentele față de NATO din 2025, dacă nu accelerăm în cele din urmă. Germania a promis aproximativ 60 de avioane, 20 de nave, 20.000 de soldați și 7.000 de vehicule.”

La ritmul actual de înzestrare, Germania nu poate nici măcar să refacă nivelul avut înainte de începerea furnizării de sprijin pentru Ucraina, precizează Wüstner.

„E încă mult prea lent. Până în prezent, nu am comandat nici măcar un singur obuzier autopropulsat în locul celor predate Ucrainei anul trecut și nici noi de piese de schimb. Drept urmare, alte câteva dintre puținele noastre obuziere rămase sunt deja dezafectate și folosite pe post de piese de schimb. Rezultatul este că pregătirea operațională a trupelor de artilerie continuă să scadă datorită problemelor materiale. Cele 18 Leopard-2 pe care le predăm Ucrainei trebuie să fie și ele pregătite în următoarele câteva săptămâni. Din cele aproximativ 300 de tancuri Leopard din Bundeswehr, doar 30% sunt în prezent operaționale.”

Soluția pentru accelerarea înzestrării, nu stă doar în mâna Germaniei. Wüstner consideră că o planificare strategică la nivel european privind necesarul de armamente pentru următorii ani ar trebui să fie un prim pas care, să permită industriei de apărare să abordeze eficient problema dotării forțelor armate.

 

Presiune pe industrie. „Trebuie lunar să iasă de pe linia de producție 10 tancuri Leopard în loc de 3”

 

3. Transportu... (leopard-transport-germania_73546500.jpg)

Transportul unui tanc de luptă german de tip Leopard 2. Foto: Bundeswehr

„Germania trebuie să gândească din nou mai mare când vine vorba de armament. Avem nevoie de o planificare strategică coordonată la nivel european, în baza căreia industria să poată reveni la producția de serie. Va exista o redresare a producției doar dacă industria este informată într-un stadiu incipient de câte tancuri de luptă, muniție și arme va avea nevoie Bundeswehrul în următorii doi până la cinci ani și dacă se acordă garanții de cumpărare pentru acestea. Trebuie să fie posibil ca zece tancuri Leopard, în loc de trei, să iasă de pe linia de producție în fiecare lună.”

Noul ministru german al Apărării, Boris Pistorius, este bine văzut de militarii germani, dar există o anumită îngrijorare în ceea ce privește sprijinul pe care întregul guvern trebuie să-l acorde aspectelor privind apărarea, potrivit lui Wüstner.

„Noul ministru este bine primit de trupe. Limbaj clar, viziune clară, fără decizii pripite. Lucrează bine sub presiune. Cu toate acestea, mulți știu și că ministrul nu poate decide singur când vine vorba de probleme bugetare sau de proceduri legislative, el având nevoie de sprijinul întregului guvern federal. Și trupele sunt încă sceptice - prea des ceva a fost anunțat și nu a fost pus în aplicare. Boris Pistorius merită tot sprijinul, pentru că, chiar dacă unii încă nu vor să recunoască, trebuie să facem din nou mai mult pentru pace și libertate – tot din punct de vedere militar”.

 

Punctul de cotitură pentru Armata germană anunțat de cancelarul Scolz nu se vede încă

 

4. Soldații a... (defender_europe_20_bremerhaven_17734000.jpg)

Soldații americani în portul Bremerhaven, Germania, ca parte a exercițiului Defender-Europe 20, 21 februarie 2020. Imagine: US Army.

Wüstner consideră că deși cancelarul Scholz a anunțat, acum un an, un punct de cotitură pentru Bundeswehr, până acum nimic nu s-a îmbunătățit vizibil pentru soldați, dar scuză oarecum guvernul, fiind prea puțin timp pentru a se remarca o schimbare.

„De atunci, nimic nu s-a îmbunătățit vizibil pentru soldați, nefiind posibil într-un timp atât de scurt. Cu toate acestea, este nevoie de mai multă viteză. Este nevoie în această perioadă legislativă de o răsturnare adevărată, care să se simtă la trupe, în ceea ce privește dotarea, personalul și infrastructura, acesta ar fi un punct de cotitură.”

Fondurile de 100 de miliarde de euro promise anual forțelor armate germane sunt insuficiente, fiind nevoie de trei ori mai mult, apreciază Wüstner.

„Fiecare politician știe că 100 de miliarde nu sunt de ajuns. Comisarul pentru forțele armate a spus pe bună dreptate că Bundeswehrul are nevoie de 300 de miliarde de euro în viitor. Prin urmare, este important ca fondul special să fie implementat în acest an și ca bugetul apărării să crească cu aproximativ zece miliarde. În caz contrar, guvernul federal nu va putea să-și țină promisiunile față de Ucraina și NATO. Ar fi iresponsabil.”


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
F-35, sursă foto: Lockheed Martin
EXCLUSIV
„F-35 TR-3, loading 95%”. F-35 va domina în următorii 50 de ani iar implementarea standardului TR-3 decurge mai bine decât se credea
Ucraina se adaptează unei situații dificile. Sky News: Rusia produce de 3 ori mai multe obuze decât Occidentul și la costuri de 4 ori mai ieftine
UPS Dragomirești vrea să producă muniție NATO de calibru mare, inclusiv 120 mm pentru tancuri Abrams. Uzina românească, acord cu GD
Modernizarea fregatelor României ar putea fi făcută și cu un sistem ”produs în România”. Propunerea Thales: Sistemul de management al luptei TACTICOS
Reușită importantă a industriei din România. Gigantul coreean Hanwha, acord cu INCAS inclusiv pentru testarea preciziei rachetelor ghidate
Pentru prima dată după anii '90, Statele Unite vor începe producția de tancuri Abrams de la zero, iar procesul de asamblare va fi automatizat
Viitoarele avioane F-35 ale României, integrate cu rachete aer-aer Meteor de ultimă generație? Alte două state au ales deja rachetele Meteor
Bluespace Technology a semnat cu compania Marshall un memorandum de înțelegere
Polonia cumpără aerostate gigantice pentru apărarea spațiului aerian şi monitorizarea frontierei estice
Întâlnirea ministrului apărării naționale cu președintele Industriei de apărare din Turcia: Este foarte important să întărim cooperarea în domeniul tehnico-militar
Hyundai Rotem prezintă tancul K2 Black Panther la BSDA (Foto): O posibilă achiziție de către România este mult aşteptată
Rachete Marte ER pentru România, confirmate. Elicopterele românești H215M vor fi integrate la IAR Brașov cu rachete de ultimă generație Marte ER
Sistemul Skynex, poreclit „distrugătorul german de drone'', a fost prezentat oficial în România la BSDA (Foto)
Speculațiile au fost spulberate? Turcii propun României blindate 4x4 Cobra II, dar Otokar plusează: România, hub european pentru tehnica turcă
Coreenii au ținut capul de afiș în România cu obuziere K9, mașini de luptă Redback și tancuri K2. Ministrul Tîlvăr, discuții cu reprezentanți ai industriei din Coreea
Rheinmetall poate da lovitura: Vehiculul de luptă german Lynx, luat în calcul şi de România pentru o viitoare achiziţie, prezentat la BSDA
Hanwha Aerospace prezintă IFV-ul Redback şi obuzierul K-9 la BSDA (Foto): Angajament ferm al companiei sud-coreene pentru parteneriate industriale în România
Legendarul blindat american M1A2 Abrams, în configuraţia SEP v2, prezentat la BSDA (Foto): România are deja ca obiectiv achiziţia a 54 de tancuri americane
China a sancționat trei giganți americani din industria de apărare. Beijingul interzice vânzarea armelor americane în China
România s-ar putea conecta la lumea F-35 și prin ce știe ea să facă mai bine: Industria de IT
Coreenii vor aduce și prezenta în România mașina de luptă Redback, „cel mai sofisticat IFV din lume”. Parteneriate cu industria românească vor fi un obiectiv
SUA fac un salt militar în viitor în folosirea armelor cu laser. Aviația militară americană include armele laser în operațiile zilnice
Programul F-35 al U.S. Air Force se va confrunta cu noi întârzieri neprevăzute: Principala problemă rămână aprovizionarea la timp cu componente
Industria poloneză de armament gata să pună umărul la înzestrarea U.S. Army? Americanii sunt interesaţi de un nou mortier autopropulsat de 120 mm
Mai multe detalii despre Ground Combat System au fost prezentate în România: O soluţie la provocările pe care le aduce războiul terestru modern
Noul interceptor Iron Lance va fi prezentat în premieră în România. Producătorul celebrelor Irone Dome și David's Sling prezintă și alte soluții de ultimă generație
Sistemul hipersonic cu lansare de la sol LRHW va fi îmbunătățit. Obiectivul e o nouă clasă de rachetă hipersonică cu rază lungă pentru SUA
Atacul iranian cu rachete și drone din aprilie asupra Israelului a oferit cea mai bună reclamă pentru sistemul israelian Arrow
Cheia succesului NASAMS este parteneriatul, iar rachetele multirol îi oferă sistemului un avantaj greu de egalat
Despre viitoarele avioane F-35 ale României: Puternicul sistem de senzori, arme, costuri, dar și câteva întrebări fără răspuns

Ştiri Recomandate

Cinci state europene conduse de Franța au semnat achiziția în comun de sisteme Mistral 3. Ușa rămâne deschisă și României
Un MiG-29 ucrainean a lansat în premieră bombe ghidate americane ghidate GBU-62 JDAM-ER (Video). Ucrainenii au publicat imagini video
La nivel european creşte interesul pentru tancurile de ultimă generaţie: Companiile de apărare grecești și germane încheie un parteneriat pentru îmbunătățirea tancului Leopard 2A8
Kinjalul rusesc, hipersonic doar pe hârtie. Aliații trebuie să colaboreze intens: Armele cu adevărat hipersonice, abia peste 20 de ani
Casa Albă confirmă că Ucrainei i-a fost permis să atace teritoriul Rusiei cu sisteme de arme americane: Ce impact are decizia luată de SUA şi ce condiţii sunt impuse?
Șeful de Stat Major al Armatei Franceze, despre cu ar arăta viitorul câmp de luptă: Direcțiile cheie de dezvoltare sunt interoperabilitatea și experiența operațională comună
Trupele ruse au lovit din nou cu rachete și drone ținte din adâncimea teritoriului ucrainean. În 10 regiuni din Ucraina au fost anunțate alerte aeriene
Încă trei F-16 olandeze au aterizat în România (Foto). Olandezii au aproape o escadrilă de F-16 la Centrul de pregătire de la Baza 86 Borcea
Franța pariază pe inteligența artificială militară care va face diferența curând. Francezii construiesc cel mai rapid supercomputer din Europa
Nimeni nu neglijează lupta aeriană: Dogfight între F-35, F-16 sau Rafale. Piloții au primit într-un plic doar coordonatele unde trebuie să ajungă
Vin primii piloți ucraineni de F-16 în România după ce au zburat pe Alpha Jet: Detalii privind numărul lor și stadiul pregătirii din România
Se separă apele în lume: Rusia e de azi oficial în alianță militară cu Coreea de Nord. Teoretic, în cazul unui conflict cu NATO, Kim intervine
Pentru oricine știe să citească o hartă e limpede că pericolul vine de la Răsărit. Câți pterodactili zboară, joi, din CSAT
Ministrul Tîlvăr salută desemnarea Hanwha și a „Tunetului românesc” K9 ca marii câștigători în achiziția României de obuziere
Ungaria promite să “facă Europa mare din nou”: Împreună suntem mai puternici decât despărțiți
Ucrainenii ar fi lovit cu rachete Neptun ținte rusești la mai puțin de 15 km de podul Kerci
Președintele chinez Xi vrea să continue combaterea corupției în cadrul Armatei chineze și întărirea loialității forțelor armate
Situația din regiunea Harkov se întoarce în favoarea Ucrainei datorită ajutorului acordat de Occident: Ucrainenii au schimbat tactica şi utilizează intens bombe ghidate
Klaus Iohannis mai candidează o zi la șefia NATO. Anunțul privind o posibilă retragere va fi făcut abia după CSAT-ul de mâine
Războiul dronelor pe frontul din Ucraina este în plină desfăşurare (Foto/Video): Ucrainenii au reuşit să doborâre un UAV Lancet cu o dronă FPV
Ankara își reiterează cererea ca SUA să nu mai susțină "Unitățile kurde" și anunță că nu va permite alegeri în zonele controlate de SDF
Armata israeliană anunță că au fost aprobate planurile operaționale pentru un atac în Liban
ISW explică de ce Mosova acuză oficiali militari de rang înalt din Ucraina de crime: Rusia considera că statul ucrainean nu există și nu ar trebui să existe ca entitate politică separată
Europa se adaptează lecției Ucraina și noului tip de război: Importanța Forței de reacție rapidă și patru priorități ale războiului modern
Strategia NATO pentru Ucraina: Avem angajamente foarte ambițioase pe care ni le asumăm ca Alianță
Faceți cunoștință cu noul Super Hercules, cisternă. Lockeed atinge o bornă incredibilă de 2.700 de avioane C-130 livrate iar România e parte din program
Arde un nou depozit petrolier în Rusia. Dronele ucrainene au provocat un incendiu de 3.2 mii metri pătrați în Rostov (Foto/Video)
Americanii se „mobilizează în liniște” într-un stat vecin Israelului. SUA își întăresc efectivele în Iordania, stat partener al SUA și Israel
Ce tipuri de arme primește Rusia din Coreea de Nord și cum ajung ele pe teritoriul rus în timp ce Occidentul e legat de mâini și de picioare
Rezultate oficiale finale la europarlamentare în România: PSD-PNL câștigă la distanță mare, dar și SOS trece la limită pragul
România deține deja 2 sisteme Patriot „gata de luptă” din 4. În 48 de ore va fi anunțată și decizia oficială privind livrarea unui sistem Ucrainei
Un pas important în consolidarea capabilităților Forțelor Armate Române: MApN a comandat UAV-urile germane Vector
pixel