Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cea mai mare economie a Europei a rămas militar mult în urma Rusiei. „Germania trebuie să producă lunar 10 tancuri Leopard în loc de 3”
Industrie de apărare
Data actualizării:
Data publicării:
Colonelul André Wüstner, președintele Asociației Forțelor Armate ale Germaniei (Bundeswehrverbands) merge pe o ipoteză pesimistă privind evoluția războiului din Ucraina și consideră că acesta va fi unul de durată – un deceniu, potrivit interviului pe care l-a acordat, duminică, publicației Bild am Sonntag.
Tanc de luptă german de tip Leopard 2. Foto: Bundeswehr
Tanc de luptă german de tip Leopard 2. Foto: Bundeswehr

„Ar fi naiv să credem că războiul se va termina în acest an. Deocamdată, Putin nu se va abate de la obiectivele sale de război. El va continua să încerce să destabilizeze Europa. Pe plan intern, el pregătește populația rusă pentru un conflict sistemic pe termen lung cu Occidentul. Ne confruntăm cu un deceniu de război în Europa. NATO și Germania trebuie să se alinieze strategic pentru un deceniu de amenințare”, a declarat Wüstner, în amplul său interviu acordat Bild am Sonntag.

Desigur, nu este cel mai rău scenariu (worst case scenario) cum ar fi degenerarea situației într-un război nuclear Rusia – NATO sau ocuparea Ucrainei într-unul până la doi ani, dar perpetuarea confruntării la o intensitate atât de mare, pe o perioadă de aproximativ 10 ani, va avea cu siguranță efecte negative la nivel global, nu doar în Ucraina și Rusia.

 

Cea mai mare economie a Europei și-a dat seama că a rămas mult în urmă cu înzestrarea militară

 

2. Armata ger... (germania-armata-germana-tancuri-leopard_75722100.jpg)

Armata germană. Foto: Bundeswehr

Implicațiile pentru Germania ale unui război de mare durată între Rusia și Ucraina sunt mari, deoarece, în paralel cu susținerea Kievului, Germania trebuie să descurajeze Rusia prin echiparea rapidă a forțelor sale armate, potrivit lui Wüstner.

„Trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina și, în același timp, să echipăm Bundeswehrul mai repede. Acesta este singurul mod în care putem asigura o descurajare credibilă împreună cu NATO. Descurajarea previne războiul. Oricine nu descurajează, invită.”

Wüstner remarcă sprjinul vital al SUA pentru Ucraina, precum și importanța covârșitoare a Americii în arhitectura de securitate a NATO. Însă, își face griji pentru perioada post-Biden.

„Fără SUA, Ucraina ar fi pierdut războiul cu mult timp în urmă. Europenii au renunțat la prea multe capacități militare în ultimii ani, bazându-se pur și simplu pe SUA. Cu Joe Biden președinte, alianța transatlantică ține, dar îmi fac griji pentru ce se va întâmpla după președinția sa. Toți europenii trebuie acum să-și facă temele și să-și lase contribuțiile la arhitectura europeană de securitate să crească.”

Deși Wüstner nu precizează explicit, din declarația sa rezultă că Rusia ar miza pe prelungirea războiului suficient de mult, ca sprijinul SUA pentru Ucraina să se diminueze substanțial, ca urmare a schimbării puterii de la Washington.
În noul context de securitate, Wüstner trage un semnal de alarmă privind capacitatea Bundeswehrului de a-și îndeplini misiunile de apărare pe viitor.

”În prezent (Bundeswehrul) îndeplinește mandatele atribuite, dar asta nu este nimic în comparație cu ceea ce va trebui să aducem în NATO pe viitor. Au apărut alte lacune din cauza livrărilor numeroase, dar corecte, de materiale către Ucraina. Mă îndoiesc că ne putem îndeplini angajamentele față de NATO din 2025, dacă nu accelerăm în cele din urmă. Germania a promis aproximativ 60 de avioane, 20 de nave, 20.000 de soldați și 7.000 de vehicule.”

La ritmul actual de înzestrare, Germania nu poate nici măcar să refacă nivelul avut înainte de începerea furnizării de sprijin pentru Ucraina, precizează Wüstner.

„E încă mult prea lent. Până în prezent, nu am comandat nici măcar un singur obuzier autopropulsat în locul celor predate Ucrainei anul trecut și nici noi de piese de schimb. Drept urmare, alte câteva dintre puținele noastre obuziere rămase sunt deja dezafectate și folosite pe post de piese de schimb. Rezultatul este că pregătirea operațională a trupelor de artilerie continuă să scadă datorită problemelor materiale. Cele 18 Leopard-2 pe care le predăm Ucrainei trebuie să fie și ele pregătite în următoarele câteva săptămâni. Din cele aproximativ 300 de tancuri Leopard din Bundeswehr, doar 30% sunt în prezent operaționale.”

Soluția pentru accelerarea înzestrării, nu stă doar în mâna Germaniei. Wüstner consideră că o planificare strategică la nivel european privind necesarul de armamente pentru următorii ani ar trebui să fie un prim pas care, să permită industriei de apărare să abordeze eficient problema dotării forțelor armate.

 

Presiune pe industrie. „Trebuie lunar să iasă de pe linia de producție 10 tancuri Leopard în loc de 3”

 

3. Transportu... (leopard-transport-germania_73546500.jpg)

Transportul unui tanc de luptă german de tip Leopard 2. Foto: Bundeswehr

„Germania trebuie să gândească din nou mai mare când vine vorba de armament. Avem nevoie de o planificare strategică coordonată la nivel european, în baza căreia industria să poată reveni la producția de serie. Va exista o redresare a producției doar dacă industria este informată într-un stadiu incipient de câte tancuri de luptă, muniție și arme va avea nevoie Bundeswehrul în următorii doi până la cinci ani și dacă se acordă garanții de cumpărare pentru acestea. Trebuie să fie posibil ca zece tancuri Leopard, în loc de trei, să iasă de pe linia de producție în fiecare lună.”

Noul ministru german al Apărării, Boris Pistorius, este bine văzut de militarii germani, dar există o anumită îngrijorare în ceea ce privește sprijinul pe care întregul guvern trebuie să-l acorde aspectelor privind apărarea, potrivit lui Wüstner.

„Noul ministru este bine primit de trupe. Limbaj clar, viziune clară, fără decizii pripite. Lucrează bine sub presiune. Cu toate acestea, mulți știu și că ministrul nu poate decide singur când vine vorba de probleme bugetare sau de proceduri legislative, el având nevoie de sprijinul întregului guvern federal. Și trupele sunt încă sceptice - prea des ceva a fost anunțat și nu a fost pus în aplicare. Boris Pistorius merită tot sprijinul, pentru că, chiar dacă unii încă nu vor să recunoască, trebuie să facem din nou mai mult pentru pace și libertate – tot din punct de vedere militar”.

 

Punctul de cotitură pentru Armata germană anunțat de cancelarul Scolz nu se vede încă

 

4. Soldații a... (defender_europe_20_bremerhaven_17734000.jpg)

Soldații americani în portul Bremerhaven, Germania, ca parte a exercițiului Defender-Europe 20, 21 februarie 2020. Imagine: US Army.

Wüstner consideră că deși cancelarul Scholz a anunțat, acum un an, un punct de cotitură pentru Bundeswehr, până acum nimic nu s-a îmbunătățit vizibil pentru soldați, dar scuză oarecum guvernul, fiind prea puțin timp pentru a se remarca o schimbare.

„De atunci, nimic nu s-a îmbunătățit vizibil pentru soldați, nefiind posibil într-un timp atât de scurt. Cu toate acestea, este nevoie de mai multă viteză. Este nevoie în această perioadă legislativă de o răsturnare adevărată, care să se simtă la trupe, în ceea ce privește dotarea, personalul și infrastructura, acesta ar fi un punct de cotitură.”

Fondurile de 100 de miliarde de euro promise anual forțelor armate germane sunt insuficiente, fiind nevoie de trei ori mai mult, apreciază Wüstner.

„Fiecare politician știe că 100 de miliarde nu sunt de ajuns. Comisarul pentru forțele armate a spus pe bună dreptate că Bundeswehrul are nevoie de 300 de miliarde de euro în viitor. Prin urmare, este important ca fondul special să fie implementat în acest an și ca bugetul apărării să crească cu aproximativ zece miliarde. În caz contrar, guvernul federal nu va putea să-și țină promisiunile față de Ucraina și NATO. Ar fi iresponsabil.”


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

U.S. Army sporește protecția vehiculelor de luptă terestre cu un nou sistem avansat de război electronic
Moment de mândrie pentru industria română: A doua cea mai mare navă militară construită la Galați părăsește România spre țara de destinație. Din păcate nu intră în dotarea Armatei noastre
Au fost prezentate planurile pentru o fabrică de obuziere K9 ultramodernă în România. Coreenii propun Armatei noastre și Redback, cea mai avansată mașină de luptă
Nemesisul lui Su-57 rus vine tot de la un „35”, dar nu F-35. Su-57 ar putea fi îngropat pe piața externă chiar de un stat aliat Rusiei
Mai multe rachete Patriot pentru statele europene: Germania a lansat o investiție strategică care vizează îmbunătățirea capacităților de producție pentru sisteme-cheie de apărare
UE aprobă achiziția comună de rachete de apărare aeriană IRIS-T SLM pentru a contracara amenințările rusești
AH-64E Apache, photo: U.S. Army
EXCLUSIV
Azi Polonia cumpără Apache, dar România a ratat șansa să producă elicoptere de atac încă de acum 20 de ani. Americanii ne-au pus o singură condiție
Amiral Kuznețov are o „soră de suferință”. Aproape epavă, singurului portavion al Rusiei îi va fi greu să bată recordul crucișătorul nuclear Amiral Nakhimov
O nouă dronă rusească recuperată de ucraineni dezvăluie tactica Rusiei: Drone momeală de 1.000 de dolari, interceptate de rachete foarte scumpe
Rușii se pregătesec să mai arunce o corvetă din clasa Tucha cu rachete Kalibr în Marea Neagră. Prima a fost scufundată de ucraineni cu ATACMS, a doua lovită
România a anunțat oficial că semnează achiziția de F-35 săptămâna asta. Premierul României promite investiții majore în modernizarea Armatei
Sistemul de achiziții pentru apărare din Ungaria a fost spart de hackeri: Au dorit să obțină date sensibile și să creeze presiune publică
Rezerva calificată, noua soluție adoptată de industria de apărare franceză
Germania va transfera 4.000 de drone către Ucraina, ca o alternativă la rachetele Taurus
De ce Zumwalt se oprește la trei în SUA. Cifrele celei mai scumpe și moderne clase de distrugătoare construite vreodată sunt amețitoare
În plin război Ucraina vrea să vândă rachete cu rază lungă de acțiune: Primul stat din Europa care cumpără celebrele rachete Neptune?
Livrarea anumitor arme către Ucraina ar putea avea loc după încheierea mandatului lui Biden, afirmă Pentagonul
Francezii de la Thales și MBDA trimit sistemul de apărare antiaeriană SAMP/T în Grecia, în contextul unei concurențe acerbe cu sistemul israelian SPYDER
România achiziționează sisteme antiaeriene franceze Mistral 3. Achiziție comună cu mai multe țări din Europa, și prin bani europeni
China prezintă oficial J-20S, primul avion de luptă stealth cu două locuri din lume, considerat „rivalul lui F-22”
China ridică ștacheta: Al patrulea portavion chinez va avea propulsie nucleară. În lume doar două țări dețin astfel de nave iar una e SUA
Ucraina va primi 600 de bombe AASM din Franţa până la sfârșitul anului: Acestea nu sunt nou produse, ci provin din depozitele armatei franceze
Programul militar B-21 Raider, dedicat primului bombardier de generaţia a VI-a, este pe drumul cel bun: 5 miliarde de dolari economisiți pentru primele cinci loturi produse
O tehnologie militară din timpul Războiului Rece este readusă la viaţă: Forțele ucrainene utilizează proiectile ghidate prin laser M712 Copperhead împotriva țintelor rusești (Foto/Video)
Tancul de luptă principal (MBT) K-2 "Black Panther", testat în Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă Smârdan. Sursa foto: Pagina oficială de Facebook a redacției militare de televiziune Pro Patria.
EXCLUSIV
Coreea plusează prin livrare în timp record. Dacă România alege tancurile K2 Panther ele ar putea ajunge în țară chiar mai repede decât Abrams
Marea Britanie investește în avioanele de luptă F-35B și spune „nu” proiectului Eurofighter: Se urmăreşte consolidarea rolului de lider în luptă aeriană modernă
Sistemele ruseşti de apărare aeriană S-300 și S-400, în vizorul aviaţiei ucrainene: SUA începe livrarea de rachete avansate AGM-88E către Ucraina
Europa trebuie să accelereze: Rusia va produce, în 2025, cu 30% mai multe obuze decât toate țările UE
Recompensa rusă? Su-30SM și Su-35 „devin iraniene”. Primele informații despre producția sub licență a avioanelor de luptă rusești în Iran
Harpoon și Exocet, în fața unei noi generații de rachete: Teseo MK2/E. Caracteristicile rachetei după succesul primei lansări

Ştiri Recomandate

La limita unui dezastru ecologic major în Marea Neagră: Petrolierele rusești reprezintă o amenințare pentru mediu - Rusia folosește nave cu o vechime de peste 50 de ani
Ucraina dezvoltă o nouă rachetă de croazieră avansată, capabilă să ajungă la Moscova: Versiunea de baza zboară cu 400 km/h și are o rază de acțiune de 140 km
Faceți cunoștință cu noul obuzier autopropulsat al SUA care poate doborî și rachete de croazieră sau avioane: Poate lansa obuze la viteze de peste 9.000 km/h
Oreshnik, cea mai nouă rachetă rusească nu este chiar atât de nouă: Prima analiză a epavei rachetei arată că piesele datează din 2017
Procesul lui Nicolae și Elenei Ceaușescu, din 25.12.1989, foto: Agerpres
EXCLUSIV
Pierderea puterii și procesul. Mărturisiri din plutonul de execuție și ordinul ca toată lumea să treagă în toată lumea dacă Ceaușescu era achitat | Interviu Dan Voinea
Lista completă a noului Guvern Ciolacu 2.0. Continuitate la Apărare cu Angel Tîlvăr, nume nou la Externe cu reputatul ambasador Emil Hurezeanu
Un nou lot de Su-57 și un „bonus” de Su-34 au fost livrate Rusiei. Câte Su-57 de „generația a 5-a” deține azi Rusia, după căderea primului avion fabricat
Pachet militar important acordat Ucrainei de către Germania: Printre altele, tancuri Leopard 1A5, obuziere PzH 2000 sau sisteme Iris-T
Rutte ceartă Ucraina pentru criticile aduse Germaniei care refuză să livreze rachete Taurus Armatei ucrainene
41 e mai mare decât 9. Avioanele Gripen au „distrus” Su-27 la foc automat în cadrul unor lupte aeriene de tip dogfight
Mossadul ajunge până în Teheran. Israelul recunoaște că l-a lichidat în inima Iranului pe Ismail Haniyeh, liderul Hamas, și spune că va decapita și întreaga conducere Houthi
Carne de tun de la Kim: 1 din 10 militari nord-coreeni trimiși în Rusia au murit deja în luptele cu ucrainenii
Fortăreața Taiwan. Ultima linie de apărare în fața unei invazii chineze va fi formată din tancuri Abrams, o versiune specială dezvoltată pentru Taiwan
Viitorul avion de luptă de generația a VI-a se naște greu. SUA însă aprobă conceptul NGAD, cu echipaj uman
Rusia, o amenințare existențială pentru Finlanda: Apărarea trebuie consolidată prin toate mijloacele posibile
,,Expresul sirian'' se îndreaptă spre portul Tartus: Trei nave mari de desant și două cargouri rusești au intrat deja în Marea Mediterană
Un detaliu mai puţin cunoscut: Avionul de vânătoare stealth F-22 Raptor a luat naştere în urma îngrijorărilor legate de apărarea aeriană siriană
Ce spune un comandat ucrainean despre principalele vulnerabilități și avantaje ale tancului M1 Abrams
Rușii încep să construiască noi adăposturi militare ca răspuns la utilizarea tot mai intensă de către Ucraina a armelor cu rază lungă de acţiune
Coreea de Nord ar livra Rusiei rachete balistice KN-15 Pukguksong-2 pe fondul escaladării conflictului din Ucraina (Foto/Video)
Nu e doar o joacă. Documente clasificate tehnice despre radarul CAPTOR al Eurofighter, publicate pe un forum de gaming al unei companii ruse
De frica Ucrainei rușii extind Flota Mării Negre în Marea Caspică. Noua navă Tucha din clasa Karakurt e „bună de luptă”, dar departe de front
Ciudatul caz al unui F/A-18 doborât din „friendly fire”: SUA pierd un F/A-18E lovit din greșeală de o rachetă a crucișătorului USS Gettysburg
Comandă uriașă plasată pentru 145 de avioane F-35. Americanii vor construi o parte din ele și în Europa, dar și într-un stat din Asia
Polonia ne-a luat-o înainte și dă liber avioanelor F-16 și antiaerienei să doboare drone și rachete ruse, cu o condiție. În ce stadiu e proiectul României?
Arde, uite cum arde. Dronele ucrainene au atacat un depozit de petrol din regiunea Oryol din Rusia (Video)
Ungaria anticipează vremuri dificile și mizează pe România pentru a-și asigura livrările de energie. Vânzarea E.ON România nu e însă bătută în cuie
Franța retrage primul contingent din Ciad, ultima țară din Sahel care mai găzduia trupe franceze 
Unde pun rușii piciorul începe războiul. Un stat din Africa se teme că va fi următoarea țară răvășită de război după ce Rusia a mutat aici armele din Siria
Războiul aerian va arăta complet diferit. Dronele CCA vor revoluționa tot ce știm, dar SUA dau verdictul: F-35 nu va dispărea
Orașul rus Kazan, sub asediul atacurilor ucrainene. Drone kamikaze au lovit mai multe clădiri, zborurile de pe aeroport sunt suspendate (Video)
pixel