În cadrul conferinței Black Sea and Balkans Security Forum care s-a desfășurat în acest weekend și care a fost organizată de New Strategy Center, un panel important a fost reprezentat de infrastructura militară.
În cadrul conferinței Black Sea and Balkans Security Forum care s-a desfășurat în acest weekend și care a fost organizată de New Strategy Center, un panel important a fost reprezentat de infrastructura militară.
Faceţi cunoştinţă cu următoarea generație de ''tancuri europene'' dezvoltată în cadrul programului EMBT (Enhanced Main Battle Tank) de compania franceză NEXTER Defense Systems și de compania germană KMW (Krauss-Maffei Wegmann). În urmă cu două zile, compania franceză de apărare Nexter a publicat un scurt material video în care prezintă cum sunt asamblate componentele promițătorului tanc european EMBT (Enhanced Main Battle Tank).
China, prin recentele demonstrații de forță în apropierea Taiwanului, a reușit să convingă administrația americană că trebuie să trimită arme Taiwanului pentru a se apăra.
Pe 2 septembrie, cotidianul rus Izvestia a anunțat că artileriștii ruși “vor începe să tragă cu drone”, întrucât inginerii ruși au dezvoltat rachete cu drone încorporate pentru sistemele de lansare multiplă de rachete (MLRS) Tornado-S.
Încet, dar sigur, se apropie momentul în care rușii ar putea fi puşi în faţa faptului împlinit să admită că Rusia nu are suficiente resurse tehnice pentru un război de lungă durată împotriva Ucrainei. Dacă Rusia continuă să mențină intensitatea actuală a războiului împotriva Ucrainei, până în iarna anului 2022, armata rusă va rămâne de fapt fără resurse tehnice pentru a continua ostilitățile, precizează ediția de limbă rusă a revistei The Insider.
Negocierile care au început în luna mai între Republica Cehă și Germania privind furnizarea de tancuri Leopard 2A4 au fost finalizate. Praga va primi 15 tancuri de la Berlin, datorită ajutorului pe care Republica Cehă l-a acordat Ucrainei. Cehia a furnizat Ucrainei 72 de tancuri T-72 de producție sovietică, iar Polonia 200 de tancuri T-72. Cu toate acestea, Polonia primeşte din Germania multe promisiuni şi puţine tancuri.
Armata rusă a primit primele obuziere autopropulsate Msta-S modernizate. Uzina UralTransMash, principalul producător rusesc de artilerie autopropulsată, situată în Ekaterinburg, a făcut această primă livrare pe 29 august. ''Noile'' obuziere autopropulsate Msta-S nu sunt chiar atât de noi, ci sunt unele destul de vechi care au fost supuse modernizării. Ministerul rus al Apărării nu recunoaşte că armata rusă înregistrată pierderi grele în Ucraina, dar susţine că le trimite obuziere Msta-S pentru că au nevoie de ele pe câmpul de luptă.
Premierul ucrainean Denîs Şmîhal a îndemnat Germania să-i livreze Kievului tancuri de luptă moderne, pentru a ajuta forţele armate ucrainene să lupte împotriva invaziei ruse, informează vineri dpa.
Compania suedeză SAAB a recunoscut că este profund nemulţumită de faptul că avionul JAS 39 Gripen nu a înregistrat un real succes la export, a precizat Micael Johansson, președintele și directorul general al SAAB. De aproape opt ani de zile compania SAAB se chinuie să vândă cea mai recentă versiune a avionului Gripen. Acesta a pierdut de multe ori în faţa lui F-35 în state care au derulat în ultimii ani programe de achiziţii pentru forţele lor aeriene.
În perioada 30.08-04.09.2022, pe aeroportul Çarşamba din orașul Samsun se desfășoară Festivalul Tehnologiei și Industriei Aerospațiale turce “TEKNOFEST Karadeniz”, eveniment la care sunt expuse publicului ultimele realizări în domeniu ale industriei autohtone, sunt organizate demonstrații aeriene cu avioane de luptă, drone și elicoptere, precum și seminarii, întrevederi și competiții tehnologice.
Departamentul american al Apărării (DoD) a veni cu noi precizări referitoare la achiziţia şi livrarea sistemului de apărare aeriană NASAMS care urmează să fie oferit Ucrainei. Potrivit Pentagonului Ucraina va primi două baterii ale sistemului NASMAS pentru a-şi consolidat apărare aeriană.
Ministerul lituanian al Apărării a decis că suma de banii strâns în urma derulării campaniei ‘’Legion of Boom’’ să fie alocaţi pentru achiziţia a 37 de drone kamikaze din Polonia. Acestea ar urma să fie donate Forţelor Armate Ucrainene, a precizat pe Twitter ministerul lituanian al Apărării, Arvidas Anusauskas.
Guvernul a aprobat, miercuri, o hotărâre prin care va fi facilitată participarea structurilor MApN în cadrul proiectelor şi programelor colaborative derulate sub egida Agenţiei Europene de Apărare, în conformitate cu aranjamentele politice asumate de România, la nivelul UE.
Slovacia a anunțat marți că a încheiat un acord pentru achiziționarea a 76 de vehicule blindate AMV-XP de la firma finlandeză Patria, ca parte a unui contract în valoare de 447 de milioane de euro (447 de milioane de dolari), în contextul în care această țară membră NATO, care se învecinează cu Ucraina, își consolidează capacitățile de apărare.
Șantierul naval Golcuk, principala unitate de construcție și întreținere a submarinelor Forţelor Navale Turce, a publicat recent noi informaţii privind proiectul submarinului din clasa Reis (Type-214TN) și proiectul submarinului "MILDEN", care urmează să intre în dotarea Marinei turce după anul 2030.
Polonia și Coreea de Sud au oficializat, săptămâna trecută, un acord pentru achiziționarea de către ministerul polonez al Apărării a tancurilor K2 Black Panther și a obuzierelor autopropulsate K9, în cadrul unui contract în valoare de aproximativ 5,7 miliarde de dolari. După semnarea acestui acord cu Coreea de Sud, ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a declarat că Polonia se pregăteşte să facă şi alte achiziţii de arme, deoarece şi-a propus ca Forţele Armate Poloneze să renunţe la toate armele de provenienţă sovietică.
În pofida faptului că se încearcă recuperarea anilor în care Armata a fost subfinanțată și achiziționarea cât mai rapidă a unor sisteme de ultimă generație precum Patriot, HIMARS sau de generația a IV-a cum e cazul avioanelor de luptă, se trece cu vederea importanța infrastructurii fără de care această tehnică nu poate fi utilizată. Același lucru e valabil și cu soldații aliați care sunt dislocați în țara noastră cu tehnica din dotare.
Ministerul polonez al Apărării a anunțat calendarul de livrare pentru tancurile K2 Black Panther și a obuzierelor autopropulsate K9A1 care vor fi achiziționate în cadrul contractelor ce urmează a fi semnate cu compania sud-coreeană Hyundai Rotem.
Pentagonul a anunțat ieri, 24 august, un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina, cel mai mare de până acum, cu o valoare de aproape 3 miliarde de dolari, în contextul în care ucrainenii au sărbătorit a 31-a aniversare a independenței lor față de Uniunea Sovietică. Noul pachet de asistență militară include încă șase sisteme de rachete sol-aer de tip NASAMS, și un număr nespecificate de sisteme anti-dronă numite Vampire, alături de mai multe mii de proiectile pentru sistemele de artilerie, dar și alte echipamente militare.
Se pare că licitația pentru programul denumit oficial „Sisteme UAS tactic-operative clasa II (UAS-TO)”, cunoscut în esență ca programul de înzestrare cu drone pentru Armată, va fi reluat. Pe repede înainte însă.
Ucraina va primi în curând cele mai noi sisteme de apărare aeriană IRIS-T. Ministrul german de externe Annalena Baerbock a declarat că sistemul de apărare antiaeriană IRIS-T va fi oferit Ucrainei în următoarele săptămâni.
Cipru ar fi încheiat un acord cu Israelul pentru achiziționarea de sisteme de apărare antiaeriană Iron Dome, a relatat vineri cotidianul Kathimerini.
Compania turcă Baykar Makina, care produce dronele de luptă Bayraktar TB2, utilizate în mod activ de Forțele Armate Ucrainene pentru a contracara agresiunea rusă, a monitorizat utilizarea UAV-urilor lor în Ucraina, remarcând că militarii ucraineni operează foarte bine aceste drone.
Primele patru locații de amplasare ale sistemelor THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) saudite vor fi gata până în 2026, iar toate cele șapte vor fi finalizate până aprilie 2028.
În cadrul unui interviu acordat postului național de televiziune Russia-1, ministrul rus al apărării, general de armată Serghei Șoigu, a anunțat, pe 20.08.2022, că Federația Rusă începe producția în serie a noilor rachete hipersonice de tip Zircon.
Miercuri, 17 august, al doilea obuzier autopropulsat PzH 2000 fabricat de compania germană Rheinmetall a ajuns în Ungaria. Deși PzH 2000 este considerat unul dintre cele mai avansate sisteme de artilerie disponibile în prezent, în contextul utilizării acestui obuzier de către armata ucraineană, au apărut informaţii că nu s-ar descurca chiar atât de bine pe câmpul de luptă, pe cât era de aşteptat.
Pe 17 august, producătorul chinez CASC (China Aerospace Science and Technology Corporation) a anunțat că au avut loc testele de fabrică ale versiunii îmbunătățite a vehiculului aerian fără pilot Cai Hong 4 (CH-4 sau Rainbow 4) echipat cu un motor cu combustibil cu densitate mare fabricat local.
Ministerul Apărării Naționale a ales procedura de licitație pentru înzestrarea Armatei române cu sisteme portabile antiaeriene (MANPADS).
În 2021, conform datelor Ministerului Apărării, Serbia a exportat arme în valoare de aproximativ 500 de milioane de dolari, în creștere cu 30 la sută față de 2020. Cea mai solicitată tehnică militară a fost obuzierul "Nora", urmat de sistemul de rachete "Tamnava" și vehiculul de luptă "Lazar".
Uzina Roman SA, după șapte ani de insolvență, proces care a demarat în 2014, se zbate să prindă un contract pentru noul produs militar, camionul modernizat Roman 22.290 DFAEG 6x6.