Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
IDEX 23 arată că Emiratele Arabe Unite își consolidează industria locală de apărare, însă continuă să depindă esențial de companiile străine
21 apr 2023, 20:33
Într-o analiză publicată de site-ul "Gulf International Forum", analistul Albert Vidal a scos în evidență faptul că la Expoziția IDEX 23, Forțele Armate din Emiratele Arabe Unite au încheiat 56 de contracte în valoare de 6,4 miliarde de dolari, o creștere cu 12% față de expoziția anterioară (2021).

Numărul de vizitatori la această expoziție a crescut de la 62.000 în 2021 la peste 130.000 în 2023, în timp ce cei 1.350 de expozanți au reprezentat o creștere de 50% față de ediția precedentă.

Numărul de țări participante la IDEX 2023 a crescut la 65, o creștere de 10%, odată cu înregistrarea a 9 noi țări, precum Uzbekistan, Nigeria și Bangladesh. De asemenea, cea mai recentă ediție a IDEX a înregistrat peste 360 ​​de delegații, în creștere cu 111% față de ediția din 2021.

Grupul de apărare din Emiratele Arabe Unite EDGE a fost principalul jucător la expoziție, prezentând peste 110 de produse și dezvăluind 14 produse noi, inclusiv 11 platforme autonome și fără pilot.

Expoziția a evidențiat câteva tendințe majore în industria de apărare din Emiratele Arabe Unite, cea mai importantă dintre acestea fiind "trecerea de la arme străine la armele produse pe plan local".

Pentru prima dată în istoria expoziției, Emiratele Arabe Unite și-au achiziționat majoritatea echipamentelor militare de la companii locale, iar procentul de contracte pentru Consiliul Economic Tawazun, entitatea din Emiratele Arabe Unite care gestionează achizițiile pentru apărare, a scăzut de la 65% în IDEX 2019. la 25% în IDEX 2023, în timp ce ponderea companiilor locale a crescut de la 35% la 75% în aceeași perioadă.

Aceste contracte cu companiile de apărare din Emiratele Arabe Unite arată multă "încredere în produsele de apărare fabricate la nivel local", având în vedere că EAU solicită echipamente militare foarte avansate.

 

Subcontracte

 

Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că majoritatea achizițiilor de arme de către Forțele Armate ale Emiratelor Arabe Unite provin de la companii locale, pentru că se semnează și alte contracte mari, în special cu companii franceze și americane, dar reflectă, însă, o tendință de cumpărare de la entitățile locale.

Majoritatea companiilor străine cărora le-au fost atribuite contracte la IDEX 2023 au fost franceze (10 din 24 de contracte), urmate de cele din Statele Unite (5/24) și alte țări europene. Majoritatea acestor contracte au fost pentru sisteme de întreținere pentru echipamente achiziționate de Emiratele Arabe Unite.  Deși China a fost prezentă la expoziție, a obținut doar un contract secundar, în timp ce Rusia nu a primit niciunul.

Piața de arme din statele Golfului Persic a fost în mod tradițional dominată de companii americane și europene, deoarece echipamentele militare occidentale tind să fie de o calitate mai bună decât cele ruse.

Deoarece Forțele Armate ale Emiratelor Arabe Unite sunt deja construite pe platforme și sisteme militare occidentale, achiziționarea de echipamente rusești va duce la probleme serioase de interoperabilitate, deoarece controalele stricte ale SUA asupra utilizării finale a armelor pe care le produce vor face dificil pentru Emiratele Arabe Unite să opereze cot la cot sistemele americane și cele rusești.

Achiziționarea de arme din Rusia a ajuns să fie văzută, în contextul războiului din Ucraina, ca o părtinire politică puternică, pe care Emiratele Arabe Unite ar putea să nu fie dispuse să o facă.

Companiile locale din Emirate au fost principalii beneficiari ai contractelor IDEX 2023. Din totalul de 6,4 miliarde de dolari adjudecate în timpul expoziției, 4 miliarde de dolari din contracte au revenit companiilor afiliate Edge.

Halcon a primit 2,4 miliarde de dolari pentru drone și rachete, Earth a primit 1,1 miliarde de dolari pentru o rețea de comunicații tactice, iar ADASI a primit 350 de milioane de dolari pentru muniție.

Forțele Armate din Emiratele Arabe Unite au atribuit alte contracte majore companiilor locale, cum ar fi International Golden Group (5 contracte) și Trust International Group (două contracte), pe care Edge le-a achiziționat la 27 martie 2023.

Deși unele dintre aceste companii sunt acum în întregime locale, ele au fost inițial înființate ca asociații mixte cu firme occidentale de apărare, ca parte a programului offset al Emiratelor Arabe Unite, conceput pentru a atrage investiții în industria locală de apărare.

 

Noua abordare

 

Vidal subliniază că Emiratele Arabe Unite se concentrează pe echipamente de sprijin, servicii și muniție, care sunt adesea mai puțin evidente decât platformele de luptă, menționând că două treimi din contractele atribuite în IDEX 2023 au fost pentru companii care produc această categorie de echipamente, care include senzori, sisteme de telecomunicații cu sau fără fir, o rețea de comunicații și legături de date, echipamente tactice, radare, camere de monitorizare, camere termice, binocluri termice, precum și echipamente de întreținere pentru multe dintre sistemele aflate în serviciul Forțelor Armate din Emiratele Arabe Unite.

Deși categoria de muniții a câștigat cele mai puține contracte (doar 18%), a fost printre cele mai mari din punct de vedere al valorii monetare, reflectând "o abordare mai matură a achizițiilor de apărare, nefiind concentrată exclusiv pe achiziționarea tancurilor strălucitoare și avioanelor de luptă cu reacție".

Accentul emiraților se îndreaptă spre prioritizarea luării deciziilor de apărare mai rapide și mai eficiente pe câmpul de luptă prin superioritatea informațiilor, munițiile inteligente, dezvoltarea nivelului de pregătire, utilizarea inteligenței artificiale și eficiența obținerii unor cantități mari de date, achiziționate printr-un număr tot mai mare de senzori.

Puținele platforme de luptă achiziționate de Emiratele Arabe Unite (16% din toate contractele) au fost în primul rând pentru Marină, cum ar fi bărci de salvare și bărci cu drone cu multiple misiuni.

Acest accent pe platformele offshore, care au suferit în mod tradițional de subinvestiții în comparație cu alte servicii armate, rezultă din înțelegerea conducerii Emiratelor Arabe Unite că asigurarea portului și a apelor suverane este cheia poziției regionale și aspirațiilor comerciale ale țării.

 

Emiratele Arabe Unite au achiziționat, de asemenea, mai multe lansatoare de rachete, elicoptere, sisteme antidronă, drone, mitraliere și vehicule blindate

 

În acest context, eforturile EDGE de a localiza tehnologia de apărare continuă într-un ritm rapid, iar compania devine treptat mai competitivă ca exportator internațional.

La IDEX 2023, au fost semnate mai multe acorduri între EDGE și companiile internaționale de apărare pentru a îmbunătăți cooperarea și dezvoltarea comună a unei varietăți de sisteme și tehnologii, cu accent pe drone, rachete, imprimare 3D, senzori și nave.

Au existat cel puțin 4 exemple concrete de eforturi ale emiraților la IDEX 2023, primul fiind semnarea de către Tawazun a unui acord cu Boeing pentru deschiderea unei instalații de sisteme fără pilot în Zona Industrială Tawazun, care va angaja o forță de muncă din Emirate și se va concentra pe repararea motoarelor de aeronave și formarea operatorilor.

Al doilea exemplu: Tawazun a semnat un alt acord cu compania americană Kaman pentru a înființa o unitate de producție în Emiratele Arabe Unite pentru a lucra la punctul culminat al exploziei, o tehnologie necesară pentru bombele și rachetele ghidate.

Al treilea exemplu: Thales din Franța a anunțat că va crește achizițiile locale în Emiratele Arabe Unite și își va dubla forța de muncă de la 160 la 300 de angajați în 2025, cu cel puțin 30% angajați emirați.

Al patrulea exemplu: Halcon, o filială EDGE, a fost de acord să trimită câțiva angajați la TUBİTAK SAGE, un institut turc de cercetare și dezvoltare în domeniul apărării, pentru a urma cursuri de formare în inginerie chimică și combustibili.

Edge a devenit un exportator competitiv la scară globală. În noiembrie 2022, Abu Dhabi Ship Building Company (ADSB), o subsidiară a Edge, a semnat un acord pentru construirea de bărci interceptoare și ambarcațiuni de debarcare pentru Marina Indoneziană și Garda de Coastă.

În timpul IDEX 2023, Abu Dhabi Bank a semnat un acord de 1,06 miliarde de dolari cu Marina din Angola pentru a-i furniza 3 corvete și alte nave.

O altă filială EDGE axată pe producția de arme de calibru mic (Caracal) a semnat un acord de licență cu compania indiană ICOMM pentru a dezvolta o gamă de arme de calibru mic fabricate local pentru piața indiană.

Abu Dhabi Commercial Bank a mai dezvăluit că se așteaptă să semneze acorduri în valoare de miliarde de dirhams în următorii doi ani cu clienți din Emiratele Arabe Unite, Africa și Asia.

Președintele Consiliului de Administrație al EDGE a mai spus că compania este în proces de închidere a unei comenzi foarte mari pentru vânzarea de drone Reach-S.

Potrivit unei declarații a președintelui sârb Aleksandar Vucic, blocul Emiratelor Arabe Unite va semna în curând un acord cu Serbia pentru furnizarea de muniție.

Într-un interviu recent, președintele EDGE Faisal Al Bannai a explicat cum dronele Edge sunt foarte competitive din perspectiva prețurilor. El a arătat că EDGE își propune să ofere Hunter S pentru 29.000 USD, un preț mult mai mic decât produsele concurente din aceeași categorie, care variază în prețuri de la 110.000 USD la 170.000 USD.

Reach-S este un alt exemplu de preț competitiv al EDGE,  o aeronavă fără stație la sol care costă 1,1 milioane de dolari, în timp ce concurenții vând platforme foarte similare pentru 3,5-5 milioane de dolari.

În ciuda apariției unui progres rapid în localizarea tehnologiei de apărare în Emirate, multe companii de apărare din EAU care au semnat contracte cu Tawazun în IDEX încă se bazează foarte mult pe companiile multinaționale de apărare precum Thales, Raytheon și multe alte companii pentru a-și fabrica produsele și a oferi servicii.

Emiratele Arabe Unite vin cu oferte, care sunt semnate de companiile locale ca atingere a obiectivelor de localizare, dar operațiunile efective de producție includ adesea subcontractarea unor piese mari către companii din afara Emiratelor, ceea ce indică faptul că amploarea acestei dependențe continue nu este clară.

Atribuirea în continuare a unor contracte importante companiilor locale va face totuși ca baza industrială de apărare din Emiratele Arabe Unite să fie din ce în ce mai capabilă să producă platforme mai avansate, de natură să crească exporturile de arme EDGE către piețele asiatice și din America Latină.

Dar proporția de "subcontractare" și dependența de companiile multinaționale de apărare este cea care va determina adevărata amploare a succesului industriei de apărare din Emiratele Arabe Unite.

 

 

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Polonia îşi consolidează capacitatea de apărare: Au fost semnat contracte pentru achiziţia a 46 de sisteme Narew, cu tot cu 1.000 de rachete antiaeriene
Polonia arată ce înseamnă industrie militară: Au fost prezentate primele sisteme HIMARS și K239 pe șasiul camionului Jelcz polonez
Un nou caz de corupţie loveşte Ministerul ucrainean al Apărării: Contract de 17 milioane de dolari pentru drone care nu funcţionează
Bulgaria va putea achiziționa 183 de vehicule blindate Stryker din Statele Unite
Premieră mondială: spațiul aerian al unei mari capitale monitorizat cu sisteme video și laser
Avioanele IAK-52 ale României intră în reparații capitale. Lucrările vor fi efectuate la Aerostar Bacău
BAE Systems lansează producția de armament în Ucraina. Debutul este însă timid, marcat de bătrânul tun L119
La câteva zile după ce au distrus la Pskov patru ”fortărețe zburătoare” Il-76, Ucraina anunță că dispune de rachete autohtone capabile să lovească la 700 km distanță
Pentagonul va lansa o strategie pentru industria de apărare: Invadarea Ucrainei de către Rusia a arătat cât de grav poate fi un conflict pe termen lung
Drumul lung al Poloniei până la producerea primului element de fuzelaj pentru F-16 Block 70/72 Viper - cea mai modernă versiune. PZL Mielec, un exemplu de succes
Industria rusă de apărare duduie, dar se bazează pe componente occidentale. Dronele Lancet au motoare cehe sau electronică americană
Primele imagini video cu avionul de luptă J-35, răspunsul Chinei la F-35 al SUA (Video). J-35 - caracteristici și design
Artilerie și radare sub formatul unor machete (Foto): "Metinvest" lansează producția de serie a ''falselor echipamente militare'' pentru Forțele Armate ale Ucrainei
Ministerul ucrainean al Apărării plătește milioane de dolari unei companii poloneze, dar nu primește la schimb armele: Afacerile cu muniţie de război, mai profitabile prin intermediari
Ucraina produce deja ”o cantitate colosală” de rachete și artilerie de calibru NATO. Zelenski anunță trecerea la echipamente în stil occidental
Armata SUA a testat noul sistem de rachete antitanc Javelin (Foto): Este superior, mult mai ușor de detectat și angajat ținte la distanțe mari
Industria aeronautică franceza ar putea semnat un acord istoric: Arabia Saudită se gândește să cumpere între 100 și 200 de avioane Dassault Rafale
Un document clasificat, făcut public dintr-o eroare, arată că Grecia vrea să renunţe la toate sistemele ruseşti de rachete Tor-M1 și Osa-AK
Artileriștii polonezi trag pentru prima dată cu sistemul coreean de rachete K239 Chunmoo (Foto)
Al treilea donator de F-16 pentru Forțele Aeriene Ucrainene: Norvegia confirmă oficial livrarea de avioane de luptă
SUA își modernizează elicopterele UH-72 Lakot. Airbus va aduce îmbunătățiri majore sistemelor de zbor ale elicopterelor
Nemulțumiți de eficiența lor pe front, rușii “recheamă în service” tancurile T-14 Armata. Blindatele vor fi reparate, în funcție de deficiențele constatate
Ungaria continuă programul militar de înzestrare Zrinyi 2026: Forțele Armate Ungare au primit primul tanc Leopard 2A7HU
Pregătirile Rheinmetall sunt pe ultima sută de metri: Centrul din Ucraina pentru reparația tancurilor va fi deschis în această lună
Polonia alocă alte 3 miliarde de dolari pentru industria de apărare: Obiectivul, creşterea capacităţilor de producția a armamentului
Acord militar istoric pentru Israel: Statele Unite au aprobat vânzarea sistemului israelian de apărare antirachetă Arrow-3 către Germania
Tanc principal de luptă sud-coreean de tip K2 Panther. Photo credit: Defense Acquisition Program Administration of Korea via The Korea Times
EXCLUSIV
Cum vrea K2 să învingă Abrams american. Coreenii propun României tancuri K2 și prezintă avantajele „celui mai promițător tanc de viitor”
Noi contracte de achiziții pentru dotarea armatei ruse. Ministerul rus al Apărării a încheiat, într-o singură zi, 20 de contracte, în valoare de peste 400 de miliarde de ruble
Polonia e de neoprit și își pune industria la treabă. Armata va primi în regim de urgență 700 de mașini de luptă grele CBWP

Ştiri Recomandate

Slovacia ar putea vira în direcția Ungariei: Partidul pro-rus al lui Robert Fico a câștigat alegerile parlamentare
Polonia face apelul: Forțele Teritoriale de Apărare numără deja peste 38 de mii de militari, majoritatea voluntari
Scholz, zig-zag pe subiectul rachetelor Taurus, dar șefa comisiei de apărare e categorică: Ucrainenii au dreptul de a ataca ținte în Rusia, inclusiv cu Taurus
Ucraina intenționează să-și producă propriul echipament de apărare aeriană. Zelenski anunță crearea Alianței Industriilor de Apărare
România participă la producția europeană de muniție: Țara noastră ar fi semnat un contract cu o companie turcească pentru producția de obuze de 155 de milimetri
De Ziua Reunificării noilor regiuni cu Federația Rusă, reprezentanții ruși visează la anexarea unor noi teritorii ale statului ucrainean
Industria rusă caută soluții la artileria NATO: Rostec dezvoltă noi obuze ghidate „care vor fi superioare celor ale NATO”
Peste o sută de mii de oameni au fugit deja din Nagorno-Karabah în Armenia
Radarele Armatei României au identificat o dronă rusă care a intrat în spațiul României pe direcția Galați
Încă un Su-35 rusesc a fost distrus în apropiere de linia frontului. Avionul de luptă de generația 4++, doborât de antiaeriana rusă
Republica Moldova va avea un radar performant: Franța va livra până la sfârșitul anului radarul mobil Ground Master 200
Norvegia a interzis intrarea mașinilor cu numere de înmatriculare rusești
Iranul reușește lansarea celui de-al treilea satelit militar, provocând noi îngrijorări occidentale
Bătălia pentru industria militară ucraineană a început, evident fără România: Franța semnează 20 de contracte cu companiile de profil ucrainene
În căutare de rachetele balistice iraniene, Rusia are o problemă: Fateh-110 și Zolfaghar nu au acuratețea dronelor Shahed, ca să nu mai vorbim de cea a Storm Shadow
Putin a semnat un decret privind recrutarea: 130.000 de ruși vor fi chemați “la oaste” până la sfârșitul anului
Simultan cu misiunea F-16 americane, România aduce apărarea aeriană mai aproape de granița cu Ucraina, din cauza incidentelor cu dronele rusești
Luftwaffe trimite în România aeronave Eurofighter Typhoon
Țările occidentale intenționează să își desfășoare producția de armament și în Ucraina
Orban semnalizează de pe acum: Ucraina nu va începe negocierile pentru UE până nu se rezolvă ”probleme foarte dificile”
Tîlvăr: Incidente ca acelea din Deltă se pot repeta. România se va dota militar astfel încât să sporească nivelul de securitate la Marea Neagră
Escală fără precedent în Norvegia a unui submarin nuclear francez de atac. Franța face o demonstrație de forță
NATO a anunțat că a trimis forțe suplimentare în Kosovo după luptele dintre sârbii baricadați într-o mănăstire și poliția kosovară
Modul interesant cum Ucraina folosește tancurile occidentale. Gen. (r.) Bălăceanu: Să ne așteptăm la Abrams pierdute. Nu uitați că SUA au trimis versiuni vechi
România are de azi în dotare un nou avion C-130 Hercules. Avionul a fost donat de SUA și deschide calea următoarei aeronave
Ucraina bagă bățul prin gardul rus. Podoliak: Atacurile asupra Rusiei sunt efectuate de cetățeni ruși direct de pe teritoriul rus
Harta conflictelor înghețate în Europa, înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022. Photo credit: Warsaw Institute
EXCLUSIV
Războaiele înghețate ale Rusiei. Ucraina, încotro? Angela Grămadă, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Atenție, Ucraina: Noua versiune cu turboreactor a Shahed 136. Dronele devin mult mai greu de interceptat, dar e sacrificată o caracteristică cheie
România, mai aproape de eliminarea vizelor pentru SUA: Românii cărora li s-au eliberat anterior vize le pot reînnoi fără interviu
România va fi prima care va beneficia de extracția de gaze din Marea Neagră. Importul nu va dispărea însă complet
Belarus acuză Polonia de încălcarea spațiului aerian. Armata poloneză: Toate rapoartele exclud această posibilitate
Ce înseamnă să pariezi pe Rusia. Lecție amară pentru Erevan: După dizolvarea Karabahului, ar putea fi rândul sudului Armeniei