Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
IDEX 23 arată că Emiratele Arabe Unite își consolidează industria locală de apărare, însă continuă să depindă esențial de companiile străine
Industrie de apărare
Data publicării:
Într-o analiză publicată de site-ul "Gulf International Forum", analistul Albert Vidal a scos în evidență faptul că la Expoziția IDEX 23, Forțele Armate din Emiratele Arabe Unite au încheiat 56 de contracte în valoare de 6,4 miliarde de dolari, o creștere cu 12% față de expoziția anterioară (2021).

Numărul de vizitatori la această expoziție a crescut de la 62.000 în 2021 la peste 130.000 în 2023, în timp ce cei 1.350 de expozanți au reprezentat o creștere de 50% față de ediția precedentă.

Numărul de țări participante la IDEX 2023 a crescut la 65, o creștere de 10%, odată cu înregistrarea a 9 noi țări, precum Uzbekistan, Nigeria și Bangladesh. De asemenea, cea mai recentă ediție a IDEX a înregistrat peste 360 ​​de delegații, în creștere cu 111% față de ediția din 2021.

Grupul de apărare din Emiratele Arabe Unite EDGE a fost principalul jucător la expoziție, prezentând peste 110 de produse și dezvăluind 14 produse noi, inclusiv 11 platforme autonome și fără pilot.

Expoziția a evidențiat câteva tendințe majore în industria de apărare din Emiratele Arabe Unite, cea mai importantă dintre acestea fiind "trecerea de la arme străine la armele produse pe plan local".

Pentru prima dată în istoria expoziției, Emiratele Arabe Unite și-au achiziționat majoritatea echipamentelor militare de la companii locale, iar procentul de contracte pentru Consiliul Economic Tawazun, entitatea din Emiratele Arabe Unite care gestionează achizițiile pentru apărare, a scăzut de la 65% în IDEX 2019. la 25% în IDEX 2023, în timp ce ponderea companiilor locale a crescut de la 35% la 75% în aceeași perioadă.

Aceste contracte cu companiile de apărare din Emiratele Arabe Unite arată multă "încredere în produsele de apărare fabricate la nivel local", având în vedere că EAU solicită echipamente militare foarte avansate.

 

Subcontracte

 

Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că majoritatea achizițiilor de arme de către Forțele Armate ale Emiratelor Arabe Unite provin de la companii locale, pentru că se semnează și alte contracte mari, în special cu companii franceze și americane, dar reflectă, însă, o tendință de cumpărare de la entitățile locale.

Majoritatea companiilor străine cărora le-au fost atribuite contracte la IDEX 2023 au fost franceze (10 din 24 de contracte), urmate de cele din Statele Unite (5/24) și alte țări europene. Majoritatea acestor contracte au fost pentru sisteme de întreținere pentru echipamente achiziționate de Emiratele Arabe Unite.  Deși China a fost prezentă la expoziție, a obținut doar un contract secundar, în timp ce Rusia nu a primit niciunul.

Piața de arme din statele Golfului Persic a fost în mod tradițional dominată de companii americane și europene, deoarece echipamentele militare occidentale tind să fie de o calitate mai bună decât cele ruse.

Deoarece Forțele Armate ale Emiratelor Arabe Unite sunt deja construite pe platforme și sisteme militare occidentale, achiziționarea de echipamente rusești va duce la probleme serioase de interoperabilitate, deoarece controalele stricte ale SUA asupra utilizării finale a armelor pe care le produce vor face dificil pentru Emiratele Arabe Unite să opereze cot la cot sistemele americane și cele rusești.

Achiziționarea de arme din Rusia a ajuns să fie văzută, în contextul războiului din Ucraina, ca o părtinire politică puternică, pe care Emiratele Arabe Unite ar putea să nu fie dispuse să o facă.

Companiile locale din Emirate au fost principalii beneficiari ai contractelor IDEX 2023. Din totalul de 6,4 miliarde de dolari adjudecate în timpul expoziției, 4 miliarde de dolari din contracte au revenit companiilor afiliate Edge.

Halcon a primit 2,4 miliarde de dolari pentru drone și rachete, Earth a primit 1,1 miliarde de dolari pentru o rețea de comunicații tactice, iar ADASI a primit 350 de milioane de dolari pentru muniție.

Forțele Armate din Emiratele Arabe Unite au atribuit alte contracte majore companiilor locale, cum ar fi International Golden Group (5 contracte) și Trust International Group (două contracte), pe care Edge le-a achiziționat la 27 martie 2023.

Deși unele dintre aceste companii sunt acum în întregime locale, ele au fost inițial înființate ca asociații mixte cu firme occidentale de apărare, ca parte a programului offset al Emiratelor Arabe Unite, conceput pentru a atrage investiții în industria locală de apărare.

 

Noua abordare

 

Vidal subliniază că Emiratele Arabe Unite se concentrează pe echipamente de sprijin, servicii și muniție, care sunt adesea mai puțin evidente decât platformele de luptă, menționând că două treimi din contractele atribuite în IDEX 2023 au fost pentru companii care produc această categorie de echipamente, care include senzori, sisteme de telecomunicații cu sau fără fir, o rețea de comunicații și legături de date, echipamente tactice, radare, camere de monitorizare, camere termice, binocluri termice, precum și echipamente de întreținere pentru multe dintre sistemele aflate în serviciul Forțelor Armate din Emiratele Arabe Unite.

Deși categoria de muniții a câștigat cele mai puține contracte (doar 18%), a fost printre cele mai mari din punct de vedere al valorii monetare, reflectând "o abordare mai matură a achizițiilor de apărare, nefiind concentrată exclusiv pe achiziționarea tancurilor strălucitoare și avioanelor de luptă cu reacție".

Accentul emiraților se îndreaptă spre prioritizarea luării deciziilor de apărare mai rapide și mai eficiente pe câmpul de luptă prin superioritatea informațiilor, munițiile inteligente, dezvoltarea nivelului de pregătire, utilizarea inteligenței artificiale și eficiența obținerii unor cantități mari de date, achiziționate printr-un număr tot mai mare de senzori.

Puținele platforme de luptă achiziționate de Emiratele Arabe Unite (16% din toate contractele) au fost în primul rând pentru Marină, cum ar fi bărci de salvare și bărci cu drone cu multiple misiuni.

Acest accent pe platformele offshore, care au suferit în mod tradițional de subinvestiții în comparație cu alte servicii armate, rezultă din înțelegerea conducerii Emiratelor Arabe Unite că asigurarea portului și a apelor suverane este cheia poziției regionale și aspirațiilor comerciale ale țării.

 

Emiratele Arabe Unite au achiziționat, de asemenea, mai multe lansatoare de rachete, elicoptere, sisteme antidronă, drone, mitraliere și vehicule blindate

 

În acest context, eforturile EDGE de a localiza tehnologia de apărare continuă într-un ritm rapid, iar compania devine treptat mai competitivă ca exportator internațional.

La IDEX 2023, au fost semnate mai multe acorduri între EDGE și companiile internaționale de apărare pentru a îmbunătăți cooperarea și dezvoltarea comună a unei varietăți de sisteme și tehnologii, cu accent pe drone, rachete, imprimare 3D, senzori și nave.

Au existat cel puțin 4 exemple concrete de eforturi ale emiraților la IDEX 2023, primul fiind semnarea de către Tawazun a unui acord cu Boeing pentru deschiderea unei instalații de sisteme fără pilot în Zona Industrială Tawazun, care va angaja o forță de muncă din Emirate și se va concentra pe repararea motoarelor de aeronave și formarea operatorilor.

Al doilea exemplu: Tawazun a semnat un alt acord cu compania americană Kaman pentru a înființa o unitate de producție în Emiratele Arabe Unite pentru a lucra la punctul culminat al exploziei, o tehnologie necesară pentru bombele și rachetele ghidate.

Al treilea exemplu: Thales din Franța a anunțat că va crește achizițiile locale în Emiratele Arabe Unite și își va dubla forța de muncă de la 160 la 300 de angajați în 2025, cu cel puțin 30% angajați emirați.

Al patrulea exemplu: Halcon, o filială EDGE, a fost de acord să trimită câțiva angajați la TUBİTAK SAGE, un institut turc de cercetare și dezvoltare în domeniul apărării, pentru a urma cursuri de formare în inginerie chimică și combustibili.

Edge a devenit un exportator competitiv la scară globală. În noiembrie 2022, Abu Dhabi Ship Building Company (ADSB), o subsidiară a Edge, a semnat un acord pentru construirea de bărci interceptoare și ambarcațiuni de debarcare pentru Marina Indoneziană și Garda de Coastă.

În timpul IDEX 2023, Abu Dhabi Bank a semnat un acord de 1,06 miliarde de dolari cu Marina din Angola pentru a-i furniza 3 corvete și alte nave.

O altă filială EDGE axată pe producția de arme de calibru mic (Caracal) a semnat un acord de licență cu compania indiană ICOMM pentru a dezvolta o gamă de arme de calibru mic fabricate local pentru piața indiană.

Abu Dhabi Commercial Bank a mai dezvăluit că se așteaptă să semneze acorduri în valoare de miliarde de dirhams în următorii doi ani cu clienți din Emiratele Arabe Unite, Africa și Asia.

Președintele Consiliului de Administrație al EDGE a mai spus că compania este în proces de închidere a unei comenzi foarte mari pentru vânzarea de drone Reach-S.

Potrivit unei declarații a președintelui sârb Aleksandar Vucic, blocul Emiratelor Arabe Unite va semna în curând un acord cu Serbia pentru furnizarea de muniție.

Într-un interviu recent, președintele EDGE Faisal Al Bannai a explicat cum dronele Edge sunt foarte competitive din perspectiva prețurilor. El a arătat că EDGE își propune să ofere Hunter S pentru 29.000 USD, un preț mult mai mic decât produsele concurente din aceeași categorie, care variază în prețuri de la 110.000 USD la 170.000 USD.

Reach-S este un alt exemplu de preț competitiv al EDGE,  o aeronavă fără stație la sol care costă 1,1 milioane de dolari, în timp ce concurenții vând platforme foarte similare pentru 3,5-5 milioane de dolari.

În ciuda apariției unui progres rapid în localizarea tehnologiei de apărare în Emirate, multe companii de apărare din EAU care au semnat contracte cu Tawazun în IDEX încă se bazează foarte mult pe companiile multinaționale de apărare precum Thales, Raytheon și multe alte companii pentru a-și fabrica produsele și a oferi servicii.

Emiratele Arabe Unite vin cu oferte, care sunt semnate de companiile locale ca atingere a obiectivelor de localizare, dar operațiunile efective de producție includ adesea subcontractarea unor piese mari către companii din afara Emiratelor, ceea ce indică faptul că amploarea acestei dependențe continue nu este clară.

Atribuirea în continuare a unor contracte importante companiilor locale va face totuși ca baza industrială de apărare din Emiratele Arabe Unite să fie din ce în ce mai capabilă să producă platforme mai avansate, de natură să crească exporturile de arme EDGE către piețele asiatice și din America Latină.

Dar proporția de "subcontractare" și dependența de companiile multinaționale de apărare este cea care va determina adevărata amploare a succesului industriei de apărare din Emiratele Arabe Unite.

 

 

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
U.S. Air Force ratează ținta: În 2024, achiziția de avioane F-35 va fi sub minimul necesar
Japonia, producător de Patriot sub licență, ar putea fi cheia apărării antiaeriene a Ucrainei. Rusia amenință Japonia cu „consecințe grave”
Coreea de Sud livrează alte 18 tancuri K2 către Polonia: Compania Hyundai Rotem a fost lăudată pentru rapiditatea cu care a produs și livrat tancurile
Sistem de apărare antiaeriană MBDA Mistral 3, integrat pe un blindat Vamtac 4x4, prezentat de gigantul european în cadrul expoziției Eurosatory 2022 de la Paris. Sursă foto: DefenseRomania
EXCLUSIV
România are pe masă o soluție rapidă de rezolvare a problemei SHORAD/VSHORAD: Achiziția comună de sisteme Mistral 3 cu livrare rapidă
Acord istoric între Franța și Germania pentru Eurotank. Viitorul tanc de ultimă generație va înlocui tancurile Leopard și Leclerc
Germania semnează un contract de 1,2 miliarde de dolari pentru mai multe sisteme de rachete antiaeriene Patriot
După ce s-a rupt „contractul secolului” cu Franța apar primele hopuri în cadrul AUKUS cu privire la construcția de submarine nucleare
Spania trimite Ucrainei încă 20 de tancuri Leopard 2
SUA vând Bahrainului tancuri M1A2 Abrams. Contractul ar putea ajunge la valoarea de 2,2 miliarde de dolari
Turcii de la Otokar au rămas singuri în competiția privind achiziția de blindate 4x4 a României. Motivele pentru care ceilalți grei au spus „pas”
Bacăul, capitala industriei de apărare din România. Ministrul Tîlvăr a vizitat centrele de mentenanță F-16 și HIMARS, dar și fabricile unde se produc drone Watchkeeper X
Premieră pentru Ucraina, dezvăluită de o fotografie: Avioane MiG-29 ucrainene pot lansa bombe ghidate franceze AASM (Hammer)
WSJ: Printre furnizorii de muniție care iau parte la inițiativa condusă de Cehia pentru a ajuta Ucraina sunt şi aliați ai Rusiei, spun oficialii cehi
Barracuda pentru Olanda. Noul model de submarin francez Blacksword Barracuda a fost selectat de olandezi pentru înlocuirea clasei Walrus
Premierul Ciolacu dă asigurări că fabrica de pulberi care va fi construită în România, și din finanțare UE, va fi „cea mai modernă”
România are planuri mari: Drone maritime de suprafață și drone submarine. Lecția predată de Ucraina în Marea Neagră, învățată
Una din marile puteri ale Asiei se alătură programului Eurodrone. Drona dezvoltată de industria europeană, la un pas să intre pe piața asiatică
Norocul României vine tot de la UE: Finanțare pentru o fabrică de pulberi construită în România de nemții de la Rheinmetall alături de ROMARM
„Triunghiul Weimar” s-a angajat să obțină mai multe arme pentru Ucraina
Noutăți și vești bune pentru Armata României. Momentul livrării primelor sisteme antiaeriene portabile KP-SAM Chiron din Coreea a fost anunțat
Dovadă că ajutorul din partea SUA este crucial pentru Ucraina: Opt obuziere americane M777 au fost dezmembrate pentru a repara unul singur
Au deschis șampania la Avioane Craiova. A avut loc primul zbor al unui avion IAR-99 SM modernizat din lotul celor 10 (Video)
Compania germană Rheinmetall intenționează să deschidă cel puțin 4 fabrici de armament în Ucraina
Numitor comun pentru avioanele F-16 ale României și Poloniei: Rachete de ultimă generație AIM-120 și AIM-9X. Diferențe însă într-un acord gigant anunțat de SUA
Statele Unite anunță o producție la capacitate maximă pentru programul F-35 Lightning II
La ce altitudine și cu ce viteză a zburat Kaan, avion turc de generația a 5-a. După ce euforia a trecut turcii se confruntă cu prima problemă mare
Germania nu este împotriva trimiterii de rachete Taurus în Marea Britanie dacă Londra trimite Storm Shadows în Ucraina
Europa nu e încă pregătită de un război cu Rusia. Airbus propune unificarea proiectelor avioanelor de generația a 6-a Tempest și FCAS și renunțarea la rivalități
Europa contraatacă în încercarea de a rupe hegemonia industriei SUA pe piața de armament. România poate sparge gheața printr-o achiziție comună condusă de Franța
Rusia lansează producția în serie a bombelor M54 de 1,5 tone. Ucraina trebuie să se pregătească pentru momentul în care Forțele Aerospațiale Ruse vor utiliza intens aceste arme

Ştiri Recomandate

Obuzierele K9 Thunder vor veni cu 18.000 obuze. România achiziționează patru versiuni diferite ale proiectilului de 155 mm
”Rusiei i-ar fi mai greu fără China”. După întâlnirea cu președintele chinez, Anthony Blinken vorbește și despre încercările Chinei de a influența alegerile din SUA
Putem ajuta, spune Varșovia. Bărbații ucraineni eligibili pentru mobilizare ar putea fi returnați Kievului
Informații recente arată că Turcia se gândește să operaționalizeze sistemul antiaerian rusesc S-400
Zaharova: Ucraina și-a primit ”recompensa”. Iată de ce sunt atât de nervoși oficialii de la Moscova, după aprobarea ajutorului american pentru Ucraina
"Nu s-au ridicat la înălțimea așteptărilor": Un oficial american a recunoscut că bombele de înaltă precizie GLSDB, furnizate Ucrainei, au fost ineficiente pe front
SUA speră că furnizarea rachetelor ATACMS va determina Berlinul să trimită Ucrainei rachete Taurus: Este o decizie pe care trebuie să o ia Germania
Ucraina retrage tancurile Abrams de pe linia frontului din cauza atacurilor cu drone rusești: Cel mai puternic simbol ale puterii militare americane este pus în dificultate
Occidentul trebuie să evite să devină la fel de dependent de China cum a fost de Rusia
SUA ar fi trimis în secret Ucrainei peste 100 de ATACMS: Unele au fost imediat utilizate pentru a lovi un aerodrom militar rusesc din Crimeea
Livrarea ATACMS indică o schimbare în strategia SUA, spun unii experți militari: Anterior au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor
Viceamiralul american Mike LeFever: Pentru Rusia, Ucraina este doar un prim pas din multe altele. Observați șmecheriile pe care le fac și în jurul țărilor baltice
Rusia încearcă să perturbe construirea noilor linii defensive ale armatei ucrainene. Militarii ruși au început să lovească tehnica folosită pentru construcția fortificațiilor
Dronele americane din Italia și-au împărțit zonele de responsabilitate: Cele aparținând Forțelor Aeriene operează în Marea Neagră, iar cele ale Forțelor Navale în Marea Mediterană
Croația a primit primele șase avioane Rafale. ”Spațiul aerian va fi și mai sigur de astăzi”
Suedia acționează deja ca un membru senior al NATO: Un batalion mecanizat de dimensiuni reduse va fi dislocat în Letonia
SUA sunt pe ultima sută de metri cu programul dronelor de luptă autonome. Noile UAV-uri vor face echipă cu F-35 și F-22
”Scutul” Republicii Moldova, construit cu bani de la UE. Estonia cumpără radare, blindate și echipament de bruiaj pentru Chișinău
NATO a exersat transferul trupelor și echipamentelor spre România, în Exercițiul Eagle Overland 24
Armata rusă a capturat primul vehicul de asalt M1150 ABV de pe frontul din Ucraina (Foto/Video)
Forțele ucrainene pentru Operații Speciale au țintit și distrus un alt sistem rusesc de apărare antiaeriană BUK (Foto/Video)
În ciuda aprobării ajutorului militar oferit de SUA, Europa ar trebui să-și sporească sprijinul pentru Ucraina
Coreea de Sud prezintă racheta balistică CTM-290 de care Polonia este foarte interesată (Foto/Video): A fost semnat deja un contract de achiziţie
Rusia a respins propunerea ONU de interzicere a amplasării armelor nucleare în spațiu
Raport ISW: Eficiența pe câmpul de luptă din Ucraina a noului ATACMS ar putea fi diminuată de întârzierile în ceea ce privește acordarea ajutorului american
Analiştii militari spun că Rusia încearcă să distrugă liniile de aprovizionare ale forțelor armate ucrainene înainte de sosirea ajutorului american
Ucrainenii insistă pentru ,,Patriot made in Ucraina". Propunerea e producerea sistemelor americane împreună cu SUA
Bombardierele strategice americane B-1B au părăsit teatrul de operații european, după o lună de dislocare la Baza Aeriană Morón din Spania
Noul pachet de ajutor al SUA conține și rachete ATACMS. Primele tranșe din ajutorul de un miliard pentru Kiev ajung ”în câteva ore”
Rușii mai încasează o lovitură combinată: Depozite de combustibil și o uzină metalurgică de pe teritoriul Rusiei, ținta dronelor ucrainene
Pentagonul confirmă: Ucraina a primit rachete ATACMS la începutul lunii și le-a folosit în Crimeea
pixel