Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
IDEX 23 arată că Emiratele Arabe Unite își consolidează industria locală de apărare, însă continuă să depindă esențial de companiile străine
Industrie de apărare
Data publicării:
Într-o analiză publicată de site-ul "Gulf International Forum", analistul Albert Vidal a scos în evidență faptul că la Expoziția IDEX 23, Forțele Armate din Emiratele Arabe Unite au încheiat 56 de contracte în valoare de 6,4 miliarde de dolari, o creștere cu 12% față de expoziția anterioară (2021).

Numărul de vizitatori la această expoziție a crescut de la 62.000 în 2021 la peste 130.000 în 2023, în timp ce cei 1.350 de expozanți au reprezentat o creștere de 50% față de ediția precedentă.

Numărul de țări participante la IDEX 2023 a crescut la 65, o creștere de 10%, odată cu înregistrarea a 9 noi țări, precum Uzbekistan, Nigeria și Bangladesh. De asemenea, cea mai recentă ediție a IDEX a înregistrat peste 360 ​​de delegații, în creștere cu 111% față de ediția din 2021.

Grupul de apărare din Emiratele Arabe Unite EDGE a fost principalul jucător la expoziție, prezentând peste 110 de produse și dezvăluind 14 produse noi, inclusiv 11 platforme autonome și fără pilot.

Expoziția a evidențiat câteva tendințe majore în industria de apărare din Emiratele Arabe Unite, cea mai importantă dintre acestea fiind "trecerea de la arme străine la armele produse pe plan local".

Pentru prima dată în istoria expoziției, Emiratele Arabe Unite și-au achiziționat majoritatea echipamentelor militare de la companii locale, iar procentul de contracte pentru Consiliul Economic Tawazun, entitatea din Emiratele Arabe Unite care gestionează achizițiile pentru apărare, a scăzut de la 65% în IDEX 2019. la 25% în IDEX 2023, în timp ce ponderea companiilor locale a crescut de la 35% la 75% în aceeași perioadă.

Aceste contracte cu companiile de apărare din Emiratele Arabe Unite arată multă "încredere în produsele de apărare fabricate la nivel local", având în vedere că EAU solicită echipamente militare foarte avansate.

 

Subcontracte

 

Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că majoritatea achizițiilor de arme de către Forțele Armate ale Emiratelor Arabe Unite provin de la companii locale, pentru că se semnează și alte contracte mari, în special cu companii franceze și americane, dar reflectă, însă, o tendință de cumpărare de la entitățile locale.

Majoritatea companiilor străine cărora le-au fost atribuite contracte la IDEX 2023 au fost franceze (10 din 24 de contracte), urmate de cele din Statele Unite (5/24) și alte țări europene. Majoritatea acestor contracte au fost pentru sisteme de întreținere pentru echipamente achiziționate de Emiratele Arabe Unite.  Deși China a fost prezentă la expoziție, a obținut doar un contract secundar, în timp ce Rusia nu a primit niciunul.

Piața de arme din statele Golfului Persic a fost în mod tradițional dominată de companii americane și europene, deoarece echipamentele militare occidentale tind să fie de o calitate mai bună decât cele ruse.

Deoarece Forțele Armate ale Emiratelor Arabe Unite sunt deja construite pe platforme și sisteme militare occidentale, achiziționarea de echipamente rusești va duce la probleme serioase de interoperabilitate, deoarece controalele stricte ale SUA asupra utilizării finale a armelor pe care le produce vor face dificil pentru Emiratele Arabe Unite să opereze cot la cot sistemele americane și cele rusești.

Achiziționarea de arme din Rusia a ajuns să fie văzută, în contextul războiului din Ucraina, ca o părtinire politică puternică, pe care Emiratele Arabe Unite ar putea să nu fie dispuse să o facă.

Companiile locale din Emirate au fost principalii beneficiari ai contractelor IDEX 2023. Din totalul de 6,4 miliarde de dolari adjudecate în timpul expoziției, 4 miliarde de dolari din contracte au revenit companiilor afiliate Edge.

Halcon a primit 2,4 miliarde de dolari pentru drone și rachete, Earth a primit 1,1 miliarde de dolari pentru o rețea de comunicații tactice, iar ADASI a primit 350 de milioane de dolari pentru muniție.

Forțele Armate din Emiratele Arabe Unite au atribuit alte contracte majore companiilor locale, cum ar fi International Golden Group (5 contracte) și Trust International Group (două contracte), pe care Edge le-a achiziționat la 27 martie 2023.

Deși unele dintre aceste companii sunt acum în întregime locale, ele au fost inițial înființate ca asociații mixte cu firme occidentale de apărare, ca parte a programului offset al Emiratelor Arabe Unite, conceput pentru a atrage investiții în industria locală de apărare.

 

Noua abordare

 

Vidal subliniază că Emiratele Arabe Unite se concentrează pe echipamente de sprijin, servicii și muniție, care sunt adesea mai puțin evidente decât platformele de luptă, menționând că două treimi din contractele atribuite în IDEX 2023 au fost pentru companii care produc această categorie de echipamente, care include senzori, sisteme de telecomunicații cu sau fără fir, o rețea de comunicații și legături de date, echipamente tactice, radare, camere de monitorizare, camere termice, binocluri termice, precum și echipamente de întreținere pentru multe dintre sistemele aflate în serviciul Forțelor Armate din Emiratele Arabe Unite.

Deși categoria de muniții a câștigat cele mai puține contracte (doar 18%), a fost printre cele mai mari din punct de vedere al valorii monetare, reflectând "o abordare mai matură a achizițiilor de apărare, nefiind concentrată exclusiv pe achiziționarea tancurilor strălucitoare și avioanelor de luptă cu reacție".

Accentul emiraților se îndreaptă spre prioritizarea luării deciziilor de apărare mai rapide și mai eficiente pe câmpul de luptă prin superioritatea informațiilor, munițiile inteligente, dezvoltarea nivelului de pregătire, utilizarea inteligenței artificiale și eficiența obținerii unor cantități mari de date, achiziționate printr-un număr tot mai mare de senzori.

Puținele platforme de luptă achiziționate de Emiratele Arabe Unite (16% din toate contractele) au fost în primul rând pentru Marină, cum ar fi bărci de salvare și bărci cu drone cu multiple misiuni.

Acest accent pe platformele offshore, care au suferit în mod tradițional de subinvestiții în comparație cu alte servicii armate, rezultă din înțelegerea conducerii Emiratelor Arabe Unite că asigurarea portului și a apelor suverane este cheia poziției regionale și aspirațiilor comerciale ale țării.

 

Emiratele Arabe Unite au achiziționat, de asemenea, mai multe lansatoare de rachete, elicoptere, sisteme antidronă, drone, mitraliere și vehicule blindate

 

În acest context, eforturile EDGE de a localiza tehnologia de apărare continuă într-un ritm rapid, iar compania devine treptat mai competitivă ca exportator internațional.

La IDEX 2023, au fost semnate mai multe acorduri între EDGE și companiile internaționale de apărare pentru a îmbunătăți cooperarea și dezvoltarea comună a unei varietăți de sisteme și tehnologii, cu accent pe drone, rachete, imprimare 3D, senzori și nave.

Au existat cel puțin 4 exemple concrete de eforturi ale emiraților la IDEX 2023, primul fiind semnarea de către Tawazun a unui acord cu Boeing pentru deschiderea unei instalații de sisteme fără pilot în Zona Industrială Tawazun, care va angaja o forță de muncă din Emirate și se va concentra pe repararea motoarelor de aeronave și formarea operatorilor.

Al doilea exemplu: Tawazun a semnat un alt acord cu compania americană Kaman pentru a înființa o unitate de producție în Emiratele Arabe Unite pentru a lucra la punctul culminat al exploziei, o tehnologie necesară pentru bombele și rachetele ghidate.

Al treilea exemplu: Thales din Franța a anunțat că va crește achizițiile locale în Emiratele Arabe Unite și își va dubla forța de muncă de la 160 la 300 de angajați în 2025, cu cel puțin 30% angajați emirați.

Al patrulea exemplu: Halcon, o filială EDGE, a fost de acord să trimită câțiva angajați la TUBİTAK SAGE, un institut turc de cercetare și dezvoltare în domeniul apărării, pentru a urma cursuri de formare în inginerie chimică și combustibili.

Edge a devenit un exportator competitiv la scară globală. În noiembrie 2022, Abu Dhabi Ship Building Company (ADSB), o subsidiară a Edge, a semnat un acord pentru construirea de bărci interceptoare și ambarcațiuni de debarcare pentru Marina Indoneziană și Garda de Coastă.

În timpul IDEX 2023, Abu Dhabi Bank a semnat un acord de 1,06 miliarde de dolari cu Marina din Angola pentru a-i furniza 3 corvete și alte nave.

O altă filială EDGE axată pe producția de arme de calibru mic (Caracal) a semnat un acord de licență cu compania indiană ICOMM pentru a dezvolta o gamă de arme de calibru mic fabricate local pentru piața indiană.

Abu Dhabi Commercial Bank a mai dezvăluit că se așteaptă să semneze acorduri în valoare de miliarde de dirhams în următorii doi ani cu clienți din Emiratele Arabe Unite, Africa și Asia.

Președintele Consiliului de Administrație al EDGE a mai spus că compania este în proces de închidere a unei comenzi foarte mari pentru vânzarea de drone Reach-S.

Potrivit unei declarații a președintelui sârb Aleksandar Vucic, blocul Emiratelor Arabe Unite va semna în curând un acord cu Serbia pentru furnizarea de muniție.

Într-un interviu recent, președintele EDGE Faisal Al Bannai a explicat cum dronele Edge sunt foarte competitive din perspectiva prețurilor. El a arătat că EDGE își propune să ofere Hunter S pentru 29.000 USD, un preț mult mai mic decât produsele concurente din aceeași categorie, care variază în prețuri de la 110.000 USD la 170.000 USD.

Reach-S este un alt exemplu de preț competitiv al EDGE,  o aeronavă fără stație la sol care costă 1,1 milioane de dolari, în timp ce concurenții vând platforme foarte similare pentru 3,5-5 milioane de dolari.

În ciuda apariției unui progres rapid în localizarea tehnologiei de apărare în Emirate, multe companii de apărare din EAU care au semnat contracte cu Tawazun în IDEX încă se bazează foarte mult pe companiile multinaționale de apărare precum Thales, Raytheon și multe alte companii pentru a-și fabrica produsele și a oferi servicii.

Emiratele Arabe Unite vin cu oferte, care sunt semnate de companiile locale ca atingere a obiectivelor de localizare, dar operațiunile efective de producție includ adesea subcontractarea unor piese mari către companii din afara Emiratelor, ceea ce indică faptul că amploarea acestei dependențe continue nu este clară.

Atribuirea în continuare a unor contracte importante companiilor locale va face totuși ca baza industrială de apărare din Emiratele Arabe Unite să fie din ce în ce mai capabilă să producă platforme mai avansate, de natură să crească exporturile de arme EDGE către piețele asiatice și din America Latină.

Dar proporția de "subcontractare" și dependența de companiile multinaționale de apărare este cea care va determina adevărata amploare a succesului industriei de apărare din Emiratele Arabe Unite.

 

 

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Moment de mândrie pentru industria română: A doua cea mai mare navă militară construită la Galați părăsește România spre țara de destinație. Din păcate nu intră în dotarea Armatei noastre
Au fost prezentate planurile pentru o fabrică de obuziere K9 ultramodernă în România. Coreenii propun Armatei noastre și Redback, cea mai avansată mașină de luptă
Nemesisul lui Su-57 rus vine tot de la un „35”, dar nu F-35. Su-57 ar putea fi îngropat pe piața externă chiar de un stat aliat Rusiei
Mai multe rachete Patriot pentru statele europene: Germania a lansat o investiție strategică care vizează îmbunătățirea capacităților de producție pentru sisteme-cheie de apărare
UE aprobă achiziția comună de rachete de apărare aeriană IRIS-T SLM pentru a contracara amenințările rusești
AH-64E Apache, photo: U.S. Army
EXCLUSIV
Azi Polonia cumpără Apache, dar România a ratat șansa să producă elicoptere de atac încă de acum 20 de ani. Americanii ne-au pus o singură condiție
Amiral Kuznețov are o „soră de suferință”. Aproape epavă, singurului portavion al Rusiei îi va fi greu să bată recordul crucișătorul nuclear Amiral Nakhimov
O nouă dronă rusească recuperată de ucraineni dezvăluie tactica Rusiei: Drone momeală de 1.000 de dolari, interceptate de rachete foarte scumpe
Rușii se pregătesec să mai arunce o corvetă din clasa Tucha cu rachete Kalibr în Marea Neagră. Prima a fost scufundată de ucraineni cu ATACMS, a doua lovită
România a anunțat oficial că semnează achiziția de F-35 săptămâna asta. Premierul României promite investiții majore în modernizarea Armatei
Sistemul de achiziții pentru apărare din Ungaria a fost spart de hackeri: Au dorit să obțină date sensibile și să creeze presiune publică
Rezerva calificată, noua soluție adoptată de industria de apărare franceză
Germania va transfera 4.000 de drone către Ucraina, ca o alternativă la rachetele Taurus
De ce Zumwalt se oprește la trei în SUA. Cifrele celei mai scumpe și moderne clase de distrugătoare construite vreodată sunt amețitoare
În plin război Ucraina vrea să vândă rachete cu rază lungă de acțiune: Primul stat din Europa care cumpără celebrele rachete Neptune?
Livrarea anumitor arme către Ucraina ar putea avea loc după încheierea mandatului lui Biden, afirmă Pentagonul
Francezii de la Thales și MBDA trimit sistemul de apărare antiaeriană SAMP/T în Grecia, în contextul unei concurențe acerbe cu sistemul israelian SPYDER
România achiziționează sisteme antiaeriene franceze Mistral 3. Achiziție comună cu mai multe țări din Europa, și prin bani europeni
China prezintă oficial J-20S, primul avion de luptă stealth cu două locuri din lume, considerat „rivalul lui F-22”
China ridică ștacheta: Al patrulea portavion chinez va avea propulsie nucleară. În lume doar două țări dețin astfel de nave iar una e SUA
Ucraina va primi 600 de bombe AASM din Franţa până la sfârșitul anului: Acestea nu sunt nou produse, ci provin din depozitele armatei franceze
Programul militar B-21 Raider, dedicat primului bombardier de generaţia a VI-a, este pe drumul cel bun: 5 miliarde de dolari economisiți pentru primele cinci loturi produse
O tehnologie militară din timpul Războiului Rece este readusă la viaţă: Forțele ucrainene utilizează proiectile ghidate prin laser M712 Copperhead împotriva țintelor rusești (Foto/Video)
Tancul de luptă principal (MBT) K-2 "Black Panther", testat în Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă Smârdan. Sursa foto: Pagina oficială de Facebook a redacției militare de televiziune Pro Patria.
EXCLUSIV
Coreea plusează prin livrare în timp record. Dacă România alege tancurile K2 Panther ele ar putea ajunge în țară chiar mai repede decât Abrams
Marea Britanie investește în avioanele de luptă F-35B și spune „nu” proiectului Eurofighter: Se urmăreşte consolidarea rolului de lider în luptă aeriană modernă
Sistemele ruseşti de apărare aeriană S-300 și S-400, în vizorul aviaţiei ucrainene: SUA începe livrarea de rachete avansate AGM-88E către Ucraina
Europa trebuie să accelereze: Rusia va produce, în 2025, cu 30% mai multe obuze decât toate țările UE
Recompensa rusă? Su-30SM și Su-35 „devin iraniene”. Primele informații despre producția sub licență a avioanelor de luptă rusești în Iran
Harpoon și Exocet, în fața unei noi generații de rachete: Teseo MK2/E. Caracteristicile rachetei după succesul primei lansări
Polonia nu se bazează doar pe HIMARS sau K239 Chunmoo și modernizează batalioane întregi de sisteme de artilerie WR-40 Langusta

Ştiri Recomandate

Pachet militar important acordat Ucrainei de către Germania: Printre altele, tancuri Leopard 1A5, obuziere PzH 2000 sau sisteme Iris-T
41 e mai mare decât 9. Avioanele Gripen au „distrus” Su-27 la foc automat în cadrul unor lupte aeriene de tip dogfight
Carne de tun de la Kim: 1 din 10 militari nord-coreeni trimiși în Rusia au murit deja în luptele cu ucrainenii
Fortăreața Taiwan. Ultima linie de apărare în fața unei invazii chineze va fi formată din tancuri Abrams, o versiune specială dezvoltată pentru Taiwan
Viitorul avion de luptă de generația a VI-a se naște greu. SUA însă aprobă conceptul NGAD, cu echipaj uman
Rusia, o amenințare existențială pentru Finlanda: Apărarea trebuie consolidată prin toate mijloacele posibile
,,Expresul sirian'' se îndreaptă spre portul Tartus: Trei nave mari de desant și două cargouri rusești au intrat deja în Marea Mediterană
Un detaliu mai puţin cunoscut: Avionul de vânătoare stealth F-22 Raptor a luat naştere în urma îngrijorărilor legate de apărarea aeriană siriană
Ce spune un comandat ucrainean despre principalele vulnerabilități și avantaje ale tancului M1 Abrams
Rușii încep să construiască noi adăposturi militare ca răspuns la utilizarea tot mai intensă de către Ucraina a armelor cu rază lungă de acţiune
Coreea de Nord ar livra Rusiei rachete balistice KN-15 Pukguksong-2 pe fondul escaladării conflictului din Ucraina (Foto/Video)
Nu e doar o joacă. Documente clasificate tehnice despre radarul CAPTOR al Eurofighter, publicate pe un forum de gaming al unei companii ruse
De frica Ucrainei rușii extind Flota Mării Negre în Marea Caspică. Noua navă Tucha din clasa Karakurt e „bună de luptă”, dar departe de front
Ciudatul caz al unui F/A-18 doborât din „friendly fire”: SUA pierd un F/A-18E lovit din greșeală de o rachetă a crucișătorului USS Gettysburg
Comandă uriașă plasată pentru 145 de avioane F-35. Americanii vor construi o parte din ele și în Europa, dar și într-un stat din Asia
Polonia ne-a luat-o înainte și dă liber avioanelor F-16 și antiaerienei să doboare drone și rachete ruse, cu o condiție. În ce stadiu e proiectul României?
Arde, uite cum arde. Dronele ucrainene au atacat un depozit de petrol din regiunea Oryol din Rusia (Video)
Ungaria anticipează vremuri dificile și mizează pe România pentru a-și asigura livrările de energie. Vânzarea E.ON România nu e însă bătută în cuie
Franța retrage primul contingent din Ciad, ultima țară din Sahel care mai găzduia trupe franceze 
Unde pun rușii piciorul începe războiul. Un stat din Africa se teme că va fi următoarea țară răvășită de război după ce Rusia a mutat aici armele din Siria
Războiul aerian va arăta complet diferit. Dronele CCA vor revoluționa tot ce știm, dar SUA dau verdictul: F-35 nu va dispărea
Orașul rus Kazan, sub asediul atacurilor ucrainene. Drone kamikaze au lovit mai multe clădiri, zborurile de pe aeroport sunt suspendate (Video)
Rusia a reușit să trezească din somn puterea militară a Germaniei. Primele decizii: Submarine din clasa 212CD, modernizarea avioanelor Eurofighter sau rachete Patriot PAC-3
2% din PIB pentru Apărare e istorie. Trump setează un alt prag mult mai mare pe care țările din NATO trebuie să îl atingă
Masacrul comis de ruși și gropile comune de la Bucha. Înalți diplomați din Austria au vizitat locul masacrului de la Bucha, Ucraina
Se formează noua armată a Siriei. Fondatorul Armatei Siriene Libere: Lucrăm la integrarea facțiunilor și reintegrarea foștilor dezertori în noua armată
SUA oferă un ajutor militar către Taiwan de peste jumătate de miliard de dolari
Membri ai delegației SUA la AP NATO, reprezentanți republicani și democrați, „profund îngrijorați” de „dovezile convingătoare” că Rusia s-a implicat în alegerile din România
Noi schimburi de lovituri între Rusia și Ucraina: Rușii au atacat Kievul cu rachete Iskander și hipersonice Kinjal, în timp ce Ucraina a lovit cu ATACMS și Storm Shadow regiunea rusă Kursk
Prezența militară a SUA în Siria este mai mare decât cea declarată oficial. Pentagonul afirmă însă că asta nu are nicio legătură cu căderea lui Assad  
Carte de vizită pentru atât de criticatele F-16 ale României: F-urile aviației militare române vor apăra cele mai fierbinți regiuni ale Europei
pixel