Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
IDEX 23 arată că Emiratele Arabe Unite își consolidează industria locală de apărare, însă continuă să depindă esențial de companiile străine
Industrie de apărare
Data publicării:
Într-o analiză publicată de site-ul "Gulf International Forum", analistul Albert Vidal a scos în evidență faptul că la Expoziția IDEX 23, Forțele Armate din Emiratele Arabe Unite au încheiat 56 de contracte în valoare de 6,4 miliarde de dolari, o creștere cu 12% față de expoziția anterioară (2021).

Numărul de vizitatori la această expoziție a crescut de la 62.000 în 2021 la peste 130.000 în 2023, în timp ce cei 1.350 de expozanți au reprezentat o creștere de 50% față de ediția precedentă.

Numărul de țări participante la IDEX 2023 a crescut la 65, o creștere de 10%, odată cu înregistrarea a 9 noi țări, precum Uzbekistan, Nigeria și Bangladesh. De asemenea, cea mai recentă ediție a IDEX a înregistrat peste 360 ​​de delegații, în creștere cu 111% față de ediția din 2021.

Grupul de apărare din Emiratele Arabe Unite EDGE a fost principalul jucător la expoziție, prezentând peste 110 de produse și dezvăluind 14 produse noi, inclusiv 11 platforme autonome și fără pilot.

Expoziția a evidențiat câteva tendințe majore în industria de apărare din Emiratele Arabe Unite, cea mai importantă dintre acestea fiind "trecerea de la arme străine la armele produse pe plan local".

Pentru prima dată în istoria expoziției, Emiratele Arabe Unite și-au achiziționat majoritatea echipamentelor militare de la companii locale, iar procentul de contracte pentru Consiliul Economic Tawazun, entitatea din Emiratele Arabe Unite care gestionează achizițiile pentru apărare, a scăzut de la 65% în IDEX 2019. la 25% în IDEX 2023, în timp ce ponderea companiilor locale a crescut de la 35% la 75% în aceeași perioadă.

Aceste contracte cu companiile de apărare din Emiratele Arabe Unite arată multă "încredere în produsele de apărare fabricate la nivel local", având în vedere că EAU solicită echipamente militare foarte avansate.

 

Subcontracte

 

Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că majoritatea achizițiilor de arme de către Forțele Armate ale Emiratelor Arabe Unite provin de la companii locale, pentru că se semnează și alte contracte mari, în special cu companii franceze și americane, dar reflectă, însă, o tendință de cumpărare de la entitățile locale.

Majoritatea companiilor străine cărora le-au fost atribuite contracte la IDEX 2023 au fost franceze (10 din 24 de contracte), urmate de cele din Statele Unite (5/24) și alte țări europene. Majoritatea acestor contracte au fost pentru sisteme de întreținere pentru echipamente achiziționate de Emiratele Arabe Unite.  Deși China a fost prezentă la expoziție, a obținut doar un contract secundar, în timp ce Rusia nu a primit niciunul.

Piața de arme din statele Golfului Persic a fost în mod tradițional dominată de companii americane și europene, deoarece echipamentele militare occidentale tind să fie de o calitate mai bună decât cele ruse.

Deoarece Forțele Armate ale Emiratelor Arabe Unite sunt deja construite pe platforme și sisteme militare occidentale, achiziționarea de echipamente rusești va duce la probleme serioase de interoperabilitate, deoarece controalele stricte ale SUA asupra utilizării finale a armelor pe care le produce vor face dificil pentru Emiratele Arabe Unite să opereze cot la cot sistemele americane și cele rusești.

Achiziționarea de arme din Rusia a ajuns să fie văzută, în contextul războiului din Ucraina, ca o părtinire politică puternică, pe care Emiratele Arabe Unite ar putea să nu fie dispuse să o facă.

Companiile locale din Emirate au fost principalii beneficiari ai contractelor IDEX 2023. Din totalul de 6,4 miliarde de dolari adjudecate în timpul expoziției, 4 miliarde de dolari din contracte au revenit companiilor afiliate Edge.

Halcon a primit 2,4 miliarde de dolari pentru drone și rachete, Earth a primit 1,1 miliarde de dolari pentru o rețea de comunicații tactice, iar ADASI a primit 350 de milioane de dolari pentru muniție.

Forțele Armate din Emiratele Arabe Unite au atribuit alte contracte majore companiilor locale, cum ar fi International Golden Group (5 contracte) și Trust International Group (două contracte), pe care Edge le-a achiziționat la 27 martie 2023.

Deși unele dintre aceste companii sunt acum în întregime locale, ele au fost inițial înființate ca asociații mixte cu firme occidentale de apărare, ca parte a programului offset al Emiratelor Arabe Unite, conceput pentru a atrage investiții în industria locală de apărare.

 

Noua abordare

 

Vidal subliniază că Emiratele Arabe Unite se concentrează pe echipamente de sprijin, servicii și muniție, care sunt adesea mai puțin evidente decât platformele de luptă, menționând că două treimi din contractele atribuite în IDEX 2023 au fost pentru companii care produc această categorie de echipamente, care include senzori, sisteme de telecomunicații cu sau fără fir, o rețea de comunicații și legături de date, echipamente tactice, radare, camere de monitorizare, camere termice, binocluri termice, precum și echipamente de întreținere pentru multe dintre sistemele aflate în serviciul Forțelor Armate din Emiratele Arabe Unite.

Deși categoria de muniții a câștigat cele mai puține contracte (doar 18%), a fost printre cele mai mari din punct de vedere al valorii monetare, reflectând "o abordare mai matură a achizițiilor de apărare, nefiind concentrată exclusiv pe achiziționarea tancurilor strălucitoare și avioanelor de luptă cu reacție".

Accentul emiraților se îndreaptă spre prioritizarea luării deciziilor de apărare mai rapide și mai eficiente pe câmpul de luptă prin superioritatea informațiilor, munițiile inteligente, dezvoltarea nivelului de pregătire, utilizarea inteligenței artificiale și eficiența obținerii unor cantități mari de date, achiziționate printr-un număr tot mai mare de senzori.

Puținele platforme de luptă achiziționate de Emiratele Arabe Unite (16% din toate contractele) au fost în primul rând pentru Marină, cum ar fi bărci de salvare și bărci cu drone cu multiple misiuni.

Acest accent pe platformele offshore, care au suferit în mod tradițional de subinvestiții în comparație cu alte servicii armate, rezultă din înțelegerea conducerii Emiratelor Arabe Unite că asigurarea portului și a apelor suverane este cheia poziției regionale și aspirațiilor comerciale ale țării.

 

Emiratele Arabe Unite au achiziționat, de asemenea, mai multe lansatoare de rachete, elicoptere, sisteme antidronă, drone, mitraliere și vehicule blindate

 

În acest context, eforturile EDGE de a localiza tehnologia de apărare continuă într-un ritm rapid, iar compania devine treptat mai competitivă ca exportator internațional.

La IDEX 2023, au fost semnate mai multe acorduri între EDGE și companiile internaționale de apărare pentru a îmbunătăți cooperarea și dezvoltarea comună a unei varietăți de sisteme și tehnologii, cu accent pe drone, rachete, imprimare 3D, senzori și nave.

Au existat cel puțin 4 exemple concrete de eforturi ale emiraților la IDEX 2023, primul fiind semnarea de către Tawazun a unui acord cu Boeing pentru deschiderea unei instalații de sisteme fără pilot în Zona Industrială Tawazun, care va angaja o forță de muncă din Emirate și se va concentra pe repararea motoarelor de aeronave și formarea operatorilor.

Al doilea exemplu: Tawazun a semnat un alt acord cu compania americană Kaman pentru a înființa o unitate de producție în Emiratele Arabe Unite pentru a lucra la punctul culminat al exploziei, o tehnologie necesară pentru bombele și rachetele ghidate.

Al treilea exemplu: Thales din Franța a anunțat că va crește achizițiile locale în Emiratele Arabe Unite și își va dubla forța de muncă de la 160 la 300 de angajați în 2025, cu cel puțin 30% angajați emirați.

Al patrulea exemplu: Halcon, o filială EDGE, a fost de acord să trimită câțiva angajați la TUBİTAK SAGE, un institut turc de cercetare și dezvoltare în domeniul apărării, pentru a urma cursuri de formare în inginerie chimică și combustibili.

Edge a devenit un exportator competitiv la scară globală. În noiembrie 2022, Abu Dhabi Ship Building Company (ADSB), o subsidiară a Edge, a semnat un acord pentru construirea de bărci interceptoare și ambarcațiuni de debarcare pentru Marina Indoneziană și Garda de Coastă.

În timpul IDEX 2023, Abu Dhabi Bank a semnat un acord de 1,06 miliarde de dolari cu Marina din Angola pentru a-i furniza 3 corvete și alte nave.

O altă filială EDGE axată pe producția de arme de calibru mic (Caracal) a semnat un acord de licență cu compania indiană ICOMM pentru a dezvolta o gamă de arme de calibru mic fabricate local pentru piața indiană.

Abu Dhabi Commercial Bank a mai dezvăluit că se așteaptă să semneze acorduri în valoare de miliarde de dirhams în următorii doi ani cu clienți din Emiratele Arabe Unite, Africa și Asia.

Președintele Consiliului de Administrație al EDGE a mai spus că compania este în proces de închidere a unei comenzi foarte mari pentru vânzarea de drone Reach-S.

Potrivit unei declarații a președintelui sârb Aleksandar Vucic, blocul Emiratelor Arabe Unite va semna în curând un acord cu Serbia pentru furnizarea de muniție.

Într-un interviu recent, președintele EDGE Faisal Al Bannai a explicat cum dronele Edge sunt foarte competitive din perspectiva prețurilor. El a arătat că EDGE își propune să ofere Hunter S pentru 29.000 USD, un preț mult mai mic decât produsele concurente din aceeași categorie, care variază în prețuri de la 110.000 USD la 170.000 USD.

Reach-S este un alt exemplu de preț competitiv al EDGE,  o aeronavă fără stație la sol care costă 1,1 milioane de dolari, în timp ce concurenții vând platforme foarte similare pentru 3,5-5 milioane de dolari.

În ciuda apariției unui progres rapid în localizarea tehnologiei de apărare în Emirate, multe companii de apărare din EAU care au semnat contracte cu Tawazun în IDEX încă se bazează foarte mult pe companiile multinaționale de apărare precum Thales, Raytheon și multe alte companii pentru a-și fabrica produsele și a oferi servicii.

Emiratele Arabe Unite vin cu oferte, care sunt semnate de companiile locale ca atingere a obiectivelor de localizare, dar operațiunile efective de producție includ adesea subcontractarea unor piese mari către companii din afara Emiratelor, ceea ce indică faptul că amploarea acestei dependențe continue nu este clară.

Atribuirea în continuare a unor contracte importante companiilor locale va face totuși ca baza industrială de apărare din Emiratele Arabe Unite să fie din ce în ce mai capabilă să producă platforme mai avansate, de natură să crească exporturile de arme EDGE către piețele asiatice și din America Latină.

Dar proporția de "subcontractare" și dependența de companiile multinaționale de apărare este cea care va determina adevărata amploare a succesului industriei de apărare din Emiratele Arabe Unite.

 

 

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Armata SUA apasă accelerația: Proiectul XM30, înlocuitorul mult aşteptat al legendarului blindat Bradley, intră în faza finală a competiției industriale
UAV turc Bayraktar TB2. Sursă foto: Baykar
EXCLUSIV
Toate celebrele drone Bayraktar TB2 achiziționate de România au fost livrate și se află sub comanda Armatei. E.S. Altan: TB2 au câștigat războaie
Rusia continuă să parieze pe submarine. S-a finalizat Proiectul 636.3 cu submarinul Yakutsk, al șaselea și ultimul care va ajunge în Pacific
România se pregătește pentru producţie de drone: Ce obiectiv ambiţios şi-a propus industria naţională de apărare?
Cobra II, photo source: DefenseRomania
EXCLUSIV
Faceți cunoștință cu SAROM, noua companie care va produce Cobra II românești. Chiar și blindatele 4x4 venite din Turcia au „amprentă” românească
Moment istoric pentru Turcia: Prima țară care cumpără avioane de luptă KAAN, „bijuteria coroanei” turce
Drone kamikaze Lancet modificate vs drone maritime. Rușii caută neîncetat antidotul pentru dronele maritime ale Ucrainei, care le-au decimat flota din Marea Neagră
Armata SUA tocmai a dezvăluit un sistem de rachete care ar putea schimba ,,regulile jocului'' pe câmpul de luptă: Lansatorul de rachete ascuns în containere comerciale
Totul pentru ca viitorul F-47 să învingă aviația militară a Chinei și a Rusiei. Bugetul uriaș pe care SUA îl alocă viitorului avion de generația a 6-a
Un „sistem de sisteme” de apărare aeriană. Soluție de ultimă generație pentru Marea Britanie în programul fanion GBAD
Polonia cumpără un nou lot de tancuri sud-coreene K2 Black Panther, consolidând şi mai mult o alianță industrial-militară care remodelează fundamental peisajul de securitate european
Forțele Aeriene ale SUA vor să resusciteze un program de rachete hipersonice la care doreau să renunţe: Revenirea în forță este alimentată de o realitate geopolitică brutală
Primele blindate 4x4 Cobra II au ajuns în România. Livrarea lor marchează un parteneriat pe termen lung în care Otokar va implica industria de apărare românească
Un F-35 cum nu a mai fost până acum altul: Planul B pe care gigantul Lockheed Martin îl are după ce a pierdut contractul secolului în fața F-47
Renault intră în producția de drone. Francezii vor colabora cu o companie ucraineană
Care a fost factorul decisiv care a adus într-un final „victoria” avioanelor Gripen în fața F-16 Viper, după 10 ani de înfrângeri pe linie
Ucrainenii au testat cu succes o nouă rachetă bailistică direct pe ruși. După un zbor de 300 km, racheta a lovit un punct de comandă rusesc
România cumpără răspunsul spaniol la celebrul Humvee american. Valoarea contractului pentru 24 de blindate VAMTAC
AbramsX va fi un monstru printre tancuri, dar e oare suficient? De ce sunt unii sceptici în SUA și cântă deja prohodul noului Abrams
Apetitul insațiabil al lui Putin pentru război: Chiar dacă luptele din Ucraina s-ar încheia, reînarmarea va rămâne în centrul economiei ruse
Marea Britanie intenționează să cumpere două unități de armă laser DragonFire în valoare de 240 de milioane de lire sterline
Armament pentru viitoarele F-35 ale Germaniei: Rachete americane JSM care vor fi produse în Europa
Rușii au aruncat Su-57 în „luptă” cu F-35 lăsând multă lume cu gura deschisă: Pentru a avea șanse în fața F-35, Rusia ridică ștacheta
Sursa foto: EuroSpike.
EXCLUSIV
România cumpără blindate de desant aerian germane Enok AB care intră în dotarea Forțelor pentru Operaţii Speciale. Vehiculele, adaptate pentru apărare anti-tanc
Toți „ochii” pe Rusia. A treia țară care alege radarul TPY-4 de generația a 5-a, un sistem ce detectează orice sistem inamic
Cum a ajuns o ruină ARO cu celebrele 4x4 produse și pentru Armată: România a ratat șansa salvării refuzând să vândă ARO către o țară străină
Care e viitorul aviației strategice a Rusiei, decimată de Ucraina? Rușii propun avioane de linie transformate în bombardiere: Cazul Tu-214
Deși nu duce lipsă de contracte, gigantul italian Iveco Defence e de vânzare. Principala îngrijorare a guvernului de la Roma este că IDV ar putea intra pe mâini străine
Conflictul tăcut al avioanelor de luptă:Cum e favorizată „bijuteria” F-47, în detrimentul F/A-XX. O dispută de proporții care se prefigurează în SUA
Protecționism vs. costuri de apărare: Preţul avioanelor F-35 și ale tancurilor Abrams cresc vertiginos odată cu aplicarea tarifelor de 50% impuse de Trump

Ştiri Recomandate

Virajul lui Trump: Președintele SUA reia ajutorul pentru Ucraina, dar pune presiune pe Germania să suporte transferul unor sisteme Patriot
O ameninţare de securitate pe care nu avem voie să o ignorăm| Cum au ajuns România şi Ucraina ţinte ale unui război hibrid planificat la Budapesta
Bruiajul rusesc a doborât din greșeală o dronă proprie de tip Altius aflată în teste, care a căzut peste o clădire rezidențială (Foto/Video)
Viitorul ,,avionului de luptă european'' FCAS este pus sub semnul întrebării: De ce nu reuşesc Franţa şi Germania să ajungă la un numitor comun?
Ce înseamnă să fii jucător-cheie în ecuația de securitate a flancului estic al NATO: Polonia a inaugurat oficial ,,Academia de sisteme HIMARS''
Sistem de apărare antiaeriană de tip MANPAD Mistral 3. Photo source: MBDA
EXCLUSIV
Cum au ajuns sistemele Mistral 3 subiect de război politic. Ambasadorul Warnery: Nu e o „afacere” între Franța și România. Prețul e unic pentru toate statele implicate
Mesajul de descurajare al NATO pentru Rusia: Avioane de luptă de au transformat Finlanda în vârful de lance al fancului nordic
Între ciocan și nicovală: Companiile germane din industria de apărare spun că vor fi afectate dacă se introduce recrutarea obligatorie
Cel mai mare port din Europa, reconfigurat și pentru logistică militară. Și România are un plan de extindere a portului Constanța
Un război mult mai complicat. Petr Pavel: E imposibil ca Ucraina să câștige acest război doar pe câmpul de luptă. Dar și Rusia și-a atins limita
Nicolas Warnery, ambasadorul Franței în România. Colaj DefenseRomania via Statul Major al Forțelor Armate Franceze
EXCLUSIV
Cum a ajuns achiziția României de sisteme Mistral temă a războiului hibrid. Dezinformare, relația cu Franța și securitatea Europei | Interviu Nicolas Warnery, ambasadorul Franței în România
Avioanele Gripen chiar sunt pe val: JAS 39 Gripen a „învins” din nou F-16, într-o piață dominată istoric de influența SUA. Istoria se schimbă
Suedia cumpără muniție de artilerie în valoare de jumătate de miliard de euro de la companii din Germania și Norvegia
UE pregătește cele mai dure sancțiuni împotriva Rusiei din ultimii trei ani
SUA s-au răzgândit. Pentagonul va trimite mai multe arme defensive Ucrainei
Rebelii yemeniți reiau atacurile în Marea Roșie. O navă a fost scufundată de un atac combinat, cu rachete, drone navale și UAV-uri
Rușii își cresc prezența în Armenia? Presat de pierderile din Ucraina, Ministerul rus al Apărării ”umflă” numerele de la Baza 102 de la Gyumri
Benjamin Netanyahu l-a nominalizat oficial pe Donald Trump pentru Premiul Nobel pentru Pace
Avioanele F-35 ale NATO vor proteja ajutorul militar destinat Ucrainei: „În acest fel, ținem literalmente la distanță amenințarea rusă”
Goana Poloniei după obuze de 155mm: Varșovia pompează peste o jumătate de miliard de euro pentru a deveni o ,,fortăreață a producţiei de muniții''
Marea Britanie oprește producția avionului Eurofighter Typhoon din cauza lipsei comenzilor, punând la îndoială angajamentul sau faţă de apărarea europeană
Încă o moarte suspectă în Rusia: Ministrul transporturilor s-a sinucis la scurt timp după ce a fost demis din funcție. Anterior, acesta a fost guvernator al regiunii Kursk
Noua eră a artileriei americane (Foto/Video): Pentagonul mizează pe racheta de precizie PrSM pentru a reconfigura sistemele HIMARS
Războiul ,,hibrid al avioanelor'', purtat pe frontul comerţului cu armament: Franța acuză China de sabotarea reputației avionului Rafale
Obuziere K9 și următorul pas: Tancuri K2 Panther? „România are nu doar avantajul similitudinilor geografice zdrobitoare, a producției locale ci și a timpului de livrare”
"Operațiunea specială" de 3 zile obligă Moscova să ascundă realitatea: Oficiul rus de statistică a încetat să mai publice numărul deceselor
Rusia va putea lansa în curând 1.000 de rachete și drone, dar cea mai importantă îmbunătățire urmează să vină din toamnă
Israelul a atacat ținte Houthi, inclusiv nava capturată Galaxy Leader, folosită de gruparea yemenită pentru supraveghere maritimă
Primele evaluări oficiale după ce bombardierele B-2 Spirit americane au lovit Iranul: Cu cât timp a fost dat înapoi programul nuclear iranian
Ursula von der Leyen și Donald Trump au avut un „schimb bun de opinii” pe subiectul controversat al taxelor vamale
Apărare raționalizată: Când se preconizează că Ucraina va rămâne fără rachete Patriot și HIMARS, cu consecințe catastrofale
pixel