Un lot mare de vehicule blindate turce Cobra II a fost reperat în România. Imagini cu transportul acestor vehicule pe calea ferată au fost publicate pe rețelele de socializare. Nu există informații publice cu privire la faptul că Ministerul român al Apărării a comandat noi vehicule blindate. Este posibil ca acest transport de vehicul blindate, care a trecut prin România, să fie destinat unei alte ţări. Mass-media ucraineană scrie că acestea ar putea fi destinate armatei ucrainene, deoarece România a fost anterior țară de tranzit pentru un transport cu vehicule blindate turcești BMC Kirpi.
scris de DefenseRomania Team
Cobra II este un vehicul tactic blindat pe roți produs de Otokar, o companie cu sediul în Turcia. COBRA II a fost prezentat pentru prima dată în mai 2013. Vehiculul oferă o mobilitate și o putere de foc remarcabile, ceea ce îl face ideal pentru a fi utilizat într-o gamă largă de misiuni.
Vehiculul tactic are capacitatea de a transporta până la nouă soldați, inclusiv un șofer și un comandant, și echipamente aferente îndeplinirii unei misiuni de luptă. Acesta poate opera fie împreună cu sistemele de apărare antiaeriană, sistemele de comunicații, dar și independent.
Structura monococă a vehiculului blindat Cobra II are la bază un șasiu 4×4. Designul modular al vehiculului încorporează caracteristici tehnice și tactice avansate. Cobra II are o lungime totală de 5,6 m, o lățime de 2,5 m și o înălțime de 2,2 m. Ampatamentul și gardă la sol ale vehiculului sunt de 3,5 m și, respectiv, 400 mm, în timp ce greutatea brută a vehiculului este de 12.000 kg.
Vehiculul este dotat cu o suită de echipamente. Astfel, Cobra II poate fi echipat cu o staţie de arme controlată de la distanţă (RCWS) care integrează o mitralieră de 25 mm. De asemenea, vehiculul poate fi echipat cu un sistem de rachete sol-aer cu rază scurtă de acţiune AiHSFS de la ASELSAN, dar poate dispune şi de un lansator de grenade.
Blindajul Cobra II oferă protecție împotriva gloanțelor de calibrul 7,62 mm și a schijelor de obuze de artilerie. De asemenea, vehiculul protejează echipajul de fragmente și dispozitive explozive improvizate (IED). Cobra II este propulsat de un motor diesel cu șase cilindri, cuplat la o cutie de viteze automată. Acesta produce o putere de 281 CP (210 kW) la 2.500 rpm și un cuplu de 970 Nm la 1.700 rpm. Cobra II poate atinge o viteză maximă de 110 km/h pe șosea și are o autonomie maximă de croazieră de 700 km.
Amintim că, la începutul anului, un tren încărcat cu zeci de blindate turcești 4x4 BMC Kirpi a fost filmat cum trecea prin gara Bacău.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Compania germană Rheinmetall a demarat o extindere importantă a activităților sale de producție în Ucraina, construind patru fabrici de armament. Potrivit CEO-ului Armin Papperger, prima dintre aceste unități este acum operațională și va livra primul lot de vehicule de luptă pentru infanterie Lynx până la sfârșitul anului. Acest pas marchează un impuls crucial în producția de vehicule blindate moderne în Ucraina, esențiale pentru consolidarea infrastructurii sale militare.
Cel mai costisitor program de armament din lume nu a reușit să atingă nivelul de pregătire timp de șase ani, potrivit unui bilanț al Government Accountability Office (GAO) publicat recent. În ciuda faptului că a cheltuit 12 miliarde de dolari în această perioadă. Toate versiunile de F-35, cel mai costisitor program de arme din lume, nu au reușit să îndeplinească criteriile minime de pregătire pentru luptă timp de șase ani consecutivi, potrivit agenției de supraveghere a Congresului.
Producătorii ucraineni au avut un plan pentru producția a un milion de drone de tip FPV, care a fost considerat un proiect fantastic la începutul anului 2024. Ministrul adjunct al apărării, generalul-locotenent Ivan Havryliuk, a declarat că ucrainenii au depășit planul de producție de drone prezentat la sfârșitul anului trecut.
Presa rusă a informat, pe 24.10.2024, că Ministerul Apărării din Arabia Saudită a confirmat achiziționarea de sisteme rusești de apărare antiaeriană Pantsir-S1M, ca parte a întăririi apărării antiaeriene a regatului. Astfel, mijloacele rusești, care au fost testate în condiții reale de luptă, vor fi integrate în sistemul unificat de apărare antiaeriană al țării.
Potrivit șefului Ministerului Finanțelor din Federația Rusă, față de 2024, cheltuielile agențiilor de securitate au crescut, iar alocările bugetare pentru apărarea națională vor ajunge în 2025 la puțin peste 140 de miliarde de dolari (13,49 trilioane de ruble).
MGCS (Main Ground Combat System), cunoscut și sub denumirea de Eurotank, cunoaște noi amânări. Noul tanc germano-francez ar trebui să înlocuiască tancurile Leopard și Leclerc.
Interesul pentru domeniul militar prin încheierea de tranzacții cu arme și creșterea bugetului apărării în noua lege financiară a Marocului reflectă eforturile Regatului de a-și consolida capacitățile de apărare și de a juca un rol continental și regional important în lumina mizelor politice din Africa de Nord.
Războiul din Ucraina, în primele luni de la declasarea agresiunii militare ruse, a scos în evidență limitele politicilor industriale ale țărilor europene, care și-au redus capacitatea industrială în mod sistematic, au renunțat la proiectele europene de cooperare, au investit puțin în cercetare, au recurs la furnizori neeuropeni și au acordat prioritate capacităților naționale în detrimentul celor colective. Între timp, abordarea coloşilor militari industriali din Europa s-a schimbat radical.
Negocierile mai lungi decât se preconiza cu privire la următoarele două loturi de F-35 destinate Pentagonului au împiedicat compania Lockheed Martin să încaseze aproximativ 700 de milioane de dolari în ultimul trimestru, au declarat marți oficialii companiei. Lockheed Martin nu a reușit să ajungă la o înțelegere pentru următoarele două loturi de producție - 18 și 19 - astfel încât a trebuit să cheltuiască banii companiei pentru a menține linia de producție în stare de funcționare.
Lituania acceptă oferta Ucrainei de a finanța producția unei drone-racheta ucrainene. Ministrul adjunct al apărării naționale din Lituania, Monika Korolioviene, a oferit Ucrainei 10 milioane de euro pentru producția așa-numitei drone-rachetă Palianîția, a precizat Ministerul Apărării din Ucraina.
Unul din cele mai așteptate programe de înzestrare ale Armatei României este cu siguranță cel al mașinilor de luptă ale infanteriei. Licitația urmează să fie demarată în viitorul apropiat iar obiectivul este producția în România.
Conducerea Fabricii de Avioane Craiova susține că în acest moment la Craiova sunt gata trei avioane IAR-99SM Standard Modernizat din cele zece. Doar că nu pot fi livrate deoarece omologarea nu s-a încheiat.,
Compania Leonardo a lansat un nou sistem de război electronic, numit „BriteStorm”, care va permite forțelor armate să opereze în adâncimea teritoriului inamic în pofida prezenței sistemelor moderne de apărare antiaeriană integrată.
Este destul de rar ca o flotă de vehicule militare să fie consemnată la sol în urma descoperirii unei probleme tehnice, un astfel de tratament fiind în general aplicat aeronavelor. La 18 octombrie 2024, Direcția Generală pentru Resurse Materiale (DGMR) din cadrul Ministerului belgian al Apărării a decis să nu mai utilizeze toate vehiculele blindate Mowag Piranha IIIC 8×8 după ce, în timpul lucrărilor de întreținere, au fost descoperite fisuri la nivelul șasiului la mai multe dintre acestea.
Într-un interviu acordat site-ului Portal Obronny la 15 octombrie 2024, ministrul polonez al apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a anunțat că Polonia ia în considerare în mod serios achiziționarea de elicoptere de transport inclusiv CH-47 Chinook, pentru a rezolva a rezolva problemele de natură logistică cu care se confrunta forțele sale armate. Acesta a subliniat necesitatea unor elicoptere mai mari, capabile să transporte încărcături grele și mai multe trupe în zone inaccesibile, facilitând în același timp evacuarea personalului. Ministrul polonez a menționat că o comandă ar putea fi plasata în scurt timp, semnalând o schimbare în strategia logistică a Varșoviei ca răspuns la provocările operaționale și la crizele actuale.
Un model al avionului de vânătoare aflat în prezent în curs de dezvoltare de Japonia, Regatul Unit și Italia a fost dezvăluit la Expoziția Internațională Aerospațială de la Tokyo desfășurată în perioada 16-19 octombrie.
Ucraina a prezentat „Sting”, o nouă dronă de tip first-person view (FPV) concepută pentru a intercepta dronele de atac Shahed-136 de fabricație iraniană ale Rusiei, potrivit unui raport al The Telegraph. Sting, dezvoltată de grupul Wild Hornets, reprezintă o schimbare în strategia de apărare aeriană, utilizând o soluție agilă și cu costuri reduse pentru a contracara amenințarea tot mai mare reprezentată de aceste drone kamikaze.
Documentul prevede implementarea unor proiecte comune sau a unor inițiative naționale separate care vizează consolidarea apărării antiaeriene a Forțelor Armate ale Ucrainei.
România urmărește să extindă achiziția de tancuri în viitorul apropiat iar unul din obiectivele programului e implicarea industriei de apărare în proces prin cooperare industrială în ceea ce guvernanții noștri numesc continuu „revitalizarea industriei”.
Rușii au reușit să captureze și să extragă din Ucraina un tanc Leopard 2 în versiunea A6. Tancul se află deja la uzina Uralvagonzavod, principala uzină de producție a tancurilor, unde sunt produse și celebrele T-90.
În timp ce unele companii producătoare de echipamente militare dezbat care armă este cea mai eficientă pentru contracararea dronelor, conglomeratul italian de apărare Leonardo a decis să monteze aproape toate opțiunile disponibile pe un transportor blindat Stryker, numindu-l Counter-UAS Directed Energy Stryker (C-UAS DE). Acest vehicul militar greu dispune de un tun automat de 30 mm, un sistem de război electronic, un lansator de rachete sol-aer și un sistem de arme laser.
Ministerul Apărării din India a semnat un acord cu compania americană General Atomics pentru achiziționarea a nu mai puțin de 31 de UAV-uri de mare altitudine (HALE) de tipul MQ-9B Sky/Sea Guardian. Mai precis, contractul, încheiat în baza unui acord de vânzări militare în străinătate (FMS), va permite armatei indiene să obțină 15 drone Sky Guardian (pentru Forțele Aeriene) și 16 drone Sea Guardian (pentru Forțele Navale), după cum a detaliat Ministerul de Justiție din India pe platforma X.
Guvernul turc intenționează să impună o nouă taxă, pe cardurile de credit, destinată finanțării industriei de apărare, în timp ce acest proiect propus de partidul de guvernământ îi nemulțumește pe turci care suferă deja din cauza unei inflații ridicate. În timp ce deținătorii de carduri de credit se luptă să evite noua taxă, ministrul turc de finanțe, Mehmet Simsek, a apărat-o marți ca fiind necesară, invocând conflictele în curs din Orientul Mijlociu.
Ministrul adjunct al Apărării din Coreea de Sud a fost prezent în studiourile DefenseRomania unde a discutat despre dezvoltarea cooperării bilaterale la nivelul industriei de apărare și a explicat și de ce, în comparație cu alte companii vestice, coreenii sunt mai mult decât dornici să deschidă linii de asamblare și producție în România. Planul ar viza mai multe tipuri de armament, nu doar obuziere K9 Thunder.
Leonardo și Rheinmetall au anunțat formarea, la 15 octombrie 2024, a unui joint-venture dedicat producției de vehicule de luptă de nouă generație. Denumită Leonardo Rheinmetall Military Vehicles (LRMV), acest parteneriat marchează o colaborare semnificativă între giganții industriei de apărare din Italia și Germania, vizând atât piețele interne, cât și cele internaționale. Cu sediul central la Roma și o bază operațională în La Spezia, LRMV urmează să fie lansată oficial la începutul anului 2025, în așteptarea aprobării autorităților de reglementare.
Ministerul Forțelor Armate de la Paris, prin vocea ministrului Sebastian Lecornu, a oferit câteva detalii interesante despre viitorul portavion nuclear francez PA NG. Nava e planificată să înlocuiască portavionul Charles de Gaulle.
Sikorsky, parte a Lockheed Martin, a primit un contract de 6 milioane de dolari din partea DARPA (Agenția pentru Proiecte de Cercetare Avansată în Apărare) pentru a echipa elicopterul UH-60M Black Hawk al armatei SUA cu sistemul său avansat de autonomie ALIAS/MATRIX. E vorba de un prototip al UH-60M Black Hawk pe care americanii îl dezvoltă.
La invitația Thales, DefenseRomania a vizitat centrul de la Gémenos de lângă Marsilia, unde sunt dezvoltate și testate cele mai multe dintre echipamentele electronice care sunt integrate pe navele de suprafață și submarine.
Northrop Grumman, lider în producția de arme de calibru mediu, a prezentat cea mai recentă inovație a sa: tunul cu lanț cu dublă alimentare M230 Link Fed.
Deși, din punct de vedere al amenințării nucleare, Rusia reprezintă pericolul cel mai acut pentru Statele Unite, potențialul nuclear al Chinei este cea mai mare amenințare pe termen mediu și lung, declară oficialii americani.
Aderarea țării noastre la Spațiul Schengen și cu frontierele terestre începând de anul viitor și strânsa cooperare între România și Ungaria în plan bilateral și regional au fost temele de interes discutate astăzi de prim-ministrul Marcel Ciolacu și omologul său ungar Viktor Orbán.
Austria a renunțat la blocajul pentru aderarea deplină a României și Bulgariei la Schengen. Acesta pare să fie mesajul care reiese din declarația președintei Comisiei, Ursula von der Leyen.
Thales și MBDA, doi dintre cei mai importanți producători din industria de apărare din Franța, lucrează prin intermediul joint-venture-ului EUROSAM pentru a convinge Grecia să adopte sistemul de rachete de apărare antiaeriană SAMP/T.
Premieră neagră pentru Armata lui Kim din Ucraina - un ofițer superior din Armata nord-coreeană (posibil, chiar unul dintre cei trei generali trimiși de Kim în zona de război) a fost rănit în regiunea Kursk, în urma unui recent atac cu rachetă Storm Shadow, efectuat de Forțele de Apărare ale Ucrainei.
Președintele american Joe Biden s-a alăturat acelor lideri care au condamnat mandatele de arestare ale Curții Penale Internaționale (CPI) pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu și pentru fostul ministru al Apărării Yo'av Galant din cauza presupuselor crime de război comise în Fâșia Gaza.
Vladimir Putin, președintele Rusiei, într-o declarație de presă, a afirmat că războiul din Ucraina a devenit unul global după ce rachete occidentale au lovit teritoriul rus.
Marea Britanie este pregătită să își trimită soldații să lupte împotriva Rusiei dacă aceasta invadează o țară NATO de pe flancul estic al alianței, a declarat Rob Magowan, șeful adjunct al Statului Major al Apărării din Marea Britanie, pe 21 noiembrie, potrivit Politico. Preocupările cu privire la agresiunea rusă cresc în Europa, alimentate de progresele Rusiei în estul Ucrainei.
Kievul „nu va încheia niciun acord cu Moscova în schimbul cedării unor teritorii”, a declarat ministrul ucrainean de externe, Andrii Sîbiga, adăugând că nu există alternativă la „pacea prin forță”. „Ucraina nu va accepta nicio propunere care implică un compromis privind suveranitatea sau integritatea noastră teritorială. Nu vom accepta nicio inițiativă elaborată fără participarea noastră. Nu vom accepta acorduri de forma „teitoriu la schimb pentru pace”, a declarat oficialul ucrainean în timpul unei audieri în Congresul SUA. Aceasta ar însemna să lase milioane de oameni în mâinile agresorului, ceea ce ar duce la genocid, tortură și opresiune, a explicat Sîbiga.
Federația Rusă amenință Republica Moldova iar propaganda rusă folosește tot mai intens narativul potrivit căruia Basarabia e transformată într-o bază militară a NATO pentru susținerea Ucrainei.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut miercuri că Peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, va trebui să revină sub suveranitatea Ucrainei pe cale diplomatică, informează Agerpres și Reuters.
Forțele Aeriene Române (ROAF) au anunțat că în următoarea perioadă urmează zboruri la înălțimi mici pe întreg teritoriul României. Zborurile vor fi efectuate de avioane de luptă F-16 Fighting Falcon din dotarea ROAF.
Potrivit informațiilor apărute în portalele de propagandă ruse, Federația Rusă a reușit în ultima perioadă să crească semnificativ producția pentru toate tipurile de rachete. Astfel, în prezent, partea rusă dispune de o rezervă de aproximativ 1.500 de rachete de diferite tipuri, pe care le poate întrebuința împotriva Ucrainei. Există și canale de Telegram ucrainene care arată că producția rusă a crescut.
"Statele Unite resping în mod categoric decizia Curţii (Penale Internaţionale, CPI) de a emite mandate de arestare împotriva unor înalţi responsabili israelieni", a reacţionat joi un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, citat de Agerpres și AFP.
Ungaria va desfășura elemente de apărare aeriană de-a lungul graniței sale de nord-est cu Ucraina, a declarat miercuri ministrul ungar al apărării, Kristóf Szalay-Bobrovniczky.
În dimineața zilei de 21 noiembrie, pentru prima dată în istorie, Rusia a lovit Ucraina cu o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) care nu purta încărcătură convențională sau nucleară. Atacul a fost o demonstrație de forță din partea Moscovei, ca răspuns la autorizarea SUA pentru folosire de către Ucraina a rachetelor ATACMS pe teritoriul rusesc.
Guvernul României și-a confirmat astăzi intenția de a achiziționa 32 de avioane F-35 Lightning II de generația a 5-a prin semnarea unei Scrisori de ofertă și acceptare (LOA), prin intermediul mecanismului Foreign Military Sale, derulat de Statele Unite.
Vești bune pentru industria românească de apărare. Grupul ceh Colt CZ a început deja să asambleze arme în România și intenționează să își extindă activitatea în țara noastră.
După 1000 de zile de război, Rusia nu a reușit să cucerească Ucraina. Dar în întreaga lume, în afara câmpului de luptă militar, Rusia continuă să avanseze în războiul său nedeclarat împotriva Occidentului. Generalul american Ben Hodges a explicat pentru Kyiv Post că alianța ruso-iraniană-nord-coreeană-chineză este o amenințare la adresa Occidentului, o amenințare pe care trebuie să o învingem înainte de a fi prea târziu.
Baza de apărare aeriană, situată în Redzikowo, lângă coasta Mării Baltice, face parte din scutul antirachetă NATO și a fost operaționalizată pe 13 noiembrie.
Războiul din Ucraina cunoaște o escaladare fără precedent după ce Rusia a lansat asupra Ucrainei o rachetă balistică intercontinentală (ICBM). Acesta este primul caz în care Rusia folosește o ICBM în timpul războiului său îndreptat împotriva Ucrainei. În dimineața de 21 noiembrie, trupele ruse au atacat orașul ucrainean Dnipro cu rachete de diferite tipuri. Una dintre acestea a fost o rachetă balistică intercontinentală lansată din regiunea Astrakhan a Federației Ruse, informează Forțele Aeriene ale Forțelor Armate Ucrainene .
BAE Systems a obținut un contract suplimentar din partea U.S. Army pentru a dezvolta Multi-Class Soft Kill System (MCSKS), o tehnologie avansată de război electronic concepută pentru a spori capacitatea de rezistență a vehiculelor terestre de luptă împotriva rachetelor ghidate și a amenințărilor aflate în imediată apropiere. Acest program vizează consolidarea semnificativă a sistemelor de protecție a vehiculelor, sporind astfel succesul misiunilor în medii complexe și cu risc ridicat.
Economia Rusiei și-a epuizat aproape toate resursele disponibile, a anunțat marți, în Duma de Stat, Elvira Nabiullina, aflată la conducerea Băncii Centrale Ruse.
În dimineața zilei de 21 noiembrie, armata rusă a lansat un atac combinat cu rachete asupra facilităților militare ale regimului de la Kiev din diferite regiuni ale Ucrainei. Au fost implicate cel puțin cinci bombardiere strategice Tu-95MS, care au lansat rachete Kh-101 asupra țintelor, precum și avioane de vânătoare MiG-31I cu rachete hipersonice Kinjal. În plus, până la cinci nave purtătoare de rachete de croazieră Kalibr au fost semnalate în Marea Neagră.
Administrația Biden va permite Ucrainei să folosească minele antipersonal furnizate, pentru a o ajuta să încetinească progresul înregistrat de Rusia pe câmpului de luptă, a declarat miercuri secretarul american al apărării, Lloyd Austin, în timp ce ambasadele SUA și altor câteva state din Occident au rămas închise după amenințarea unui atac aerian major rusesc asupra capitalei ucrainene.
Secretarul britanic al Apărării John Healey a anunțat, miercuri, renunțarea la navele militare, elicopterele și dronele învechite sau considerate prea costisitoare pentru a mai fi întreținute. În Parlament, ministrul laburist a atribuit nevoia de reducere a costurilor "moștenirii tragice" de la conservatori, care au fost la putere 14 ani înainte de înfrângerea lor la alegerile din iulie. Acesta a spus că fosta conducere a lăsat "o gaură neagră în valoare de un miliard de lire sterline în planurile de apărare".
La 11 noiembrie 2024, Departamentul american al Apărării (US DoD) a anunțat că sistemul modernizat de rachete cu lansare multiplă (MLRS) M270A2 și-a făcut debutul în timpul exercițiului Dynamic Front 25 al NATO, desfășurat la Ravajarvi Training Area din Rovaniemi, Finlanda. Soldații americani din Brigada 41 de Artilerie au operat sistemul M270A2, trăgând cu succes pentru a-i demonstra capacitățile. Lansatorul este conceput pentru a ataca diverse ținte, inclusiv concentrații de artilerie, unități de apărare aeriană și vehicule blindate ușoare, la distanțe mai mari decât sistemele anterioare.
Pentru prima dată Ucraina a folosit rachete britanice Storm Shadow pentru a ataca Federația Rusă, scriu marile publicații europene, care citează oficiali occidentali.
Două aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forțelor Regale Olandeze, ultimele care intră în dotarea Centrului European de Instruire F-16, au aterizat miercuri, 20 noiembrie, în Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniță” din Fetești.
La expoziția aeriană Zhuhai din China, două avioane rusești Su-57 Felon au atras atenția, un eveniment cu o mare încărcătură simbolică. Cu zece ani în urmă, la același spectacol, Rusia a prezentat Su-35 Flanker-E, sperând la vânzări importante. În 2024, însă, situația este mult mai puțin promițătoare.