Ministerul francez al apărării sugerează înlocuirea tancurilor Leclerc cu proiectul tancului EBMT la care lucrează companiile Nexter și KMW. Voluțiile recente au arătat că tancul rămâne indispensabil pe câmpul de luptă, chiar dacă în ultimii ani mulţi analişti militari s-au grăbit să anunţe începutul sfârşitului acestuia. De altfel, ucrainenii nu au încetat să le ceară partenerilor lor occidentali cu insistenta tancuri moderne. "Rămâne unul dintre instrumentele indispensabile în luptă pentru următorii treizeci de ani", după cum a subliniat recent, în cadrul unei audieri parlamentare, generalul Pierre Schill, șeful Statului Major al armatei franceze [CEMAT].
scris de
S.I. Catalin
Franța și Germania au dezvoltat un nou concept al viitorului tanc de luptă principal, denumit EMBT Enhanced Main Battle Tank.
Mai exact, în ceea ce privește capacitățile armatei franceze în acest domeniu, este prevăzută înlocuirea tancului Leclerc - din care 200 de exemplare vor fi modernizate la standardul XLR în anii următori - în cadrul programului franco-german MGCS (Main Ground Combat System) până cel târziu în 2040.
Proiectul viitorului tanc franco-german (sistem terestru de luptă, Main Ground Combat System, MGCS), mai cunoscut şi sub denumirea de ’’Eurotank’’, se află în impas. Lansat, ca și SCAF, în anul 2017, acest program nu ar fi trebuit să pună probleme insurmontabile în măsura în care urma să fie încredințat joint venture-ului KNDS, creată în 2015 prin fuziunea Krauss Maffei Wegman (KMW) şi Nexter care produce în special tancuri Leclerc, obuzierelor Caesar şi blindate VBCI.
Cu toate acestea, acest MGCS este în prezent împotmolit din cauza dezacordurilor dintre industriașii germani implicați, și anume Krauss-Maffei Wegmann [asociat cu francezul Nexter în cadrul consorţiului KNDS] și Rheinmetall, potrivit Opex 360.
Franța și Germania au dezvoltat un nou concept al viitorului tanc de luptă principal, denumit EMBT Enhanced Main Battle Tank. Companiile Nexter și KMW (Krauss Maffei Wegmann din Germania) au dezvoltat un nou concept de tanc principal de luptă (MBT), folosind şasiul tancului german Leopard 2 și puterea de foc a tancului francez Leclerc. De asemenea, acesta integrează cele mai recente tehnologii și inovații pentru a contracara noile amenințări de pe câmpul de luptă.
,,Va trebui să am în curând o discuție cu Germania cu privire la proiectul viitorului sistem de luptă terestră (MGCS). Mai ales că vom avea nevoie de acesta ca succesor al tancului Leclerc cu mult înainte de succesorul avionului Rafale, între 2035 și 2040", a declarat recent Sébastien Lecornu, ministrul francez al Apărării, pentru cotidianul Leş Echos.
El a adăugat: "Există probleme de convergență tehnologică: vreau că nevoia militară să stea la baza specificațiilor industriale, și nu invers. KNDS, o companie franco-germană, trebuie să joace un rol central în viitorul tancului de luptă. Aceste tergiversări în jurul MGCS nu sunt bune pentru armată... al cărei șef de stat major a menționat în noiembrie anul trecut posibilitatea de a menține tancurile Leclerc până în 2050, cu condiția revizuirii "domeniului de aplicare a modernizării lor".
Cu toate acestea, după cum a subliniat fostul deputat francez Sereine Mauborgne într-un aviz bugetar prezentat în octombrie 2021, tratarea obsolescenței tancului va fi [foarte] costisitoare din cauza componentelor care nu mai sunt produse.
Deputatul francez Philippe Gosselin a precizat într-o scrisoare adresată Ministerului Forțelor Armate franceze că este nevoie de înlocuirea tancurilor Leclerc cu E-MBT [Enhanced Main Battle Tank], dezvoltat de KNDS.
Noua versiune a acestui E-MBT, prezentată la ultima expoziție de armament EuroSatory, este echipată cu o turelă care dispune de noul tun ASCALON de 140 mm pe care compania Nexter îl dezvoltă în prezent.
"Din ce în ce mai multe voci, experți, parlamentari, dar și în cadrul Ministerului Forțelor Armate franceze, sunt îngrijorate [...] de faptul că actualul tanc Leclerc nu poate fi utilizat până în anii 2040. [...] Ar persista prea multe dificultăți. În fața imposibilității de a relansa o linie de asamblare a Leclerc, producția de E-MBT ar permite menținerea capacităților operaționale ale regimentelor de cavalerie franceze, integrând în același timp diferite tehnologii viitoare", a argumentat Gosselin.
Referindu-se la tunul ASCALON, dar și la utilizarea unor "tehnologii cunoscute și dovedite", costul unui program bazat pe E-MBT ar rămâne "sub control", a mai subliniat parlamentarul, înainte de a aduce un alt argument: cel al necesității de a răspunde concurenței din partea Coreei de Sud [cu K-2 Black Panther] și a SUA [cu M1A2 Abrams]. În plus, un astfel de proiect ar permite să răspundă companiei Rheinmetall, care dezvoltă tancul KF-51 "Panther" pentru a concura MGCS [chiar dacă directorul său general neagă acest lucru].
De asemenea, Gosselin l-a întrebat pe Lecornu dacă "are în vedere" o soluție bazată pe E-MBT... Și dacă da, să precizeze "calendarul" și "modalitățile". Rămâne de văzut dacă Ministerul Forțelor Armate franceze va fi receptiv la argumentele în favoarea tancului dezvoltat de KNDS.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
În cadrul expoziției de tehnică militară MSPO-2023, guvernul polonez a semnat un contract pentru achizitia a 23 de baterii ale sistemului de rachete antiaeriene Narew pe care industria poloneza de aparare il produce acum in comun cu Marea Britanie, a precizat publicația poloneză de apărare Defence24.
Polonia continuă să pună în aplicare un program de consolidare a capacității militare, concentrându-se pe achiziționarea de arme moderne, în principal din Statele Unite și Coreea de Sud. În același timp, Varșovia nu uită de dezvoltarea propriei industrii de apărare, încercând, ori de câte ori este posibil, să localizeze întreținerea, repararea, modernizarea și chiar producția parțială sau integrală a echipamentelor militare și a componentelor achiziționate din străinătate.
Ministerul ucrainean al Apărării a plătit în avans 650 de milioane UAH [aproximativ 17,68 milioane de dolari SUA] către o companie producătoare e drone care aparție familiei fostul deputat ucrainean Borislav Rozenblat. Grupul jurnaliştilor ucraineni de investigaţii Bihus.info relatează într-o anchetă că aşa-zisul producător de drone a primit cele aproximativ 17,68 milioane de dolari, dar pa livrat doar 1 din cele 55 de UAV-uri contractate până la termenul limită.
Departamentul de Stat al SUA și-a dat acordul cu privire la posibila vânzare de vehicule de luptă Stryker către Bulgaria. O astfel de decizie a fost anunțată la 1 septembrie de către Departamentul american al Apărării. Contractul prevede furnizarea a 183 de vehicule de lupta din seria Stryker către forțele armate ale Bulgariei. Costul total este estimat la 1,5 miliarde de dolari.
Clasica supraveghere aeriană prin radar s-ar putea să devină istorie mai rapid decât se aștepta. Departamentul american al Apărării (DoD) și o companie privată au pus la punct o tehnologie de monitorizare la scară mare a spațiului aerian folosind camere video și sisteme laser.
Cea mai mare companie de arme din Marea Britanie, BAE Systems, a deschis un birou în Ucraina pentru a lansa producția de arme în parteneriat cu producătorii interni, după cum a informat Ministerul Industriilor Strategice din Ucraina.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat că armata ucraineană, folosind arme cu rază lungă de acţiune de producţie autohtonă, a reuşit să lovească o ţintă aflată la o distanţă la 700 de kilometri.
Probabil că vorbim despre aerodromului Kresty de lângă Pskov, unde patru aeronave Il-76 au fost distruse în urma atacurilor.
Pentagonul a parcurs mai mult de o treime din procesul de pregătire a unei strategii industriale naționale de apărare, documentul complet urmând să fie publicat în decembrie, potrivit lui Halimah Najieb-Locke, asistent al secretarului adjunct al apărării pentru reziliența bazei industriale în cadrul Pentagonului. Strategia urmează să fie publicată într-un moment în care SUA acordă o atenție sporită capacității industriei de apărare. Invazia Rusiei în Ucraina a arătat cât de obositor poate fi un conflict pe termen lung, în timp ce competiția cu China cere Pentagonului să producă arme tot mai avansate.
Pe 30 august compania poloneză PZL Mielec, una dintre cei mai vechi companii producătoare de avioane din Polonia, a sărbătorit finalizarea primului fuzelaj pentru F-16 Block 70/72 fabricat în Polonia.
Componentele occidentale intră fără probleme în fabricile militare rusești. Corporațiile occidentale ajută, cu sau fără știință, agresorul rus să crească producția de drone kamikaze.
Primul videoclip cu avionul de vânătoare J-35, în versiunea destinată utilizării de pe portavioane, a apărut pe rețelele de socializare indicând dezvoltarea rapidă a aeronavei și eforturile Forțelor Navale ale Armatei Populare de Eliberare pentru obținerea capacității operaționale complete a portavioanelor sale.
Grupul Metinvest, deținut de omul de afaceri ucrainean Rinat Akhmetov, a lansat producția de machete de stații radar și piese de artilerie - ''false echipamente militare'' pe care Fortele Armate Ucrainene sa le utilizeze pe campul de lupta pentru a deruta armata rusa. Armata ucrainena a primit deja 250 de astfel de machete ale unor echipamente militare.
Ministerul ucrainean al Apărării a încheiat în 2022 o serie de contracte cu compania poloneză Alfa pentru furnizarea mai multor tipuri de arme și muniții. Cu toate acestea, compania nu și-a îndeplinit obligațiile și, începând din 2023, datora Ministerului ucrainean al Apărării peste 3,5 miliarde UAH (aproximativ 94,77 milioane USD), se arata intr-o acheta jurnalistica realizata de Ukrainska Pravda.
Armata SUA a anunțat că treizeci și nouă de soldați au finalizat pregătirea și testarea celui mai nou sistem de rachete antitanc. Armata a precizat într-un comunicat că soldații din Batalionul 2, Regimentul 7 Cavalerie (Ghost), Brigada a 3-a (Grey Wolf), Divizia 1 Cavalerie, au început antrenamentul cu echipamente noi pe unitatea de lansare a Javelin, cunoscută sub numele Javelin Lightweight Command Launch Unit (LW CLU), pentru a învăța elementele comune ale sistemului existent, diferențele de funcționalitate și îmbunătățirile aduse.
Arabia Saudită este pe cale să înregistreze un acord record pentru avioanele franceze de luptă Rafale. La aproape doi ani după ce Emiratele Arabe Unite au semnat un contract pentru cumpărarea a 80 de aeronave Rafale, cel mai apropiat vecin și aliat al său din regiune, Arabia Saudită, se gândește, de asemenea, la achiziționarea aeronavei franceze, în condițiile în care relațiile tradiționale cu Statele Unite rămân tensionate.
Guvernul grec a anulat finanțarea programelor militare care aveau ca obiectiv mentenanţa sistemelor de apărare antiaeriană de tip sovietic aflate în dotarea armatei elene.
Artileriștii din armata poloneză au tras primele focuri cu lansatorul de rachete Homar-K. Ministerul polonez al Apărării a comunicat că prima tragere cu sistemul Homar-K (Chunmoo) a avut loc într-un poligon militar de antrenament din Coreea de Sud. Artileriștii polonezi care se antrenează în Coreea de Sud au luat parte la tragere.
Potrivit estimărilor preliminare, Norvegia ar putea furniza Ucrainei între 5 și 12 avioane de luptă F-16. Premierul Norvegiei, Jonas Gahr Store, a confirmat informația publicată anterior în mass-media, potrivit căreia țara sa intenționează să furnizeze Ucrainei avioane de luptă multi-rol F-16. Oficialul a declarat anterior în cadrul unei conferințe de presă că Norvegia să vă instrui piloții ucraineni și că va furniza două avioane în acest scop.
Armata SUA a atribuit companiei Airbus un contract în valoare de 27,8 milioane de dolari pentru modernizarea Pachetului de Echipamente de Misiune (MEP) al Batalionului de Securitate și Sprijin al Gărzii Naționale a Armatei americane.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 22.08.2023, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că producătorul rus a decis finalizarea noului tanc T-14 Armata, după analiza întrebuințării acestuia în zona operației militare speciale.
Ungaria a primit primul tanc Leopard 2A7HU din Germania. Compania germană Krauss-Maffei Wegmann, cu sediul la München, a livrat primul tanc Leopard 2A7HU către Forțele Armate Maghiare. Leopard Leopard 2A7 este în prezent cel mai avansat tanc din clasa sa.
Pe lângă achiziționarea de echipamente militare occidentale și alocarea de bani pentru localizarea producției de armament, Polonia investește activ în propria industrie de apărare. Varșovia continuă să dea dovadă de o abordare clară în ceea ce privește îmbunătățirea capacităților sale de apărare, iar aceasta nu se referă doar la achiziționarea de arme occidentale, la un nivel cu adevărat impresionantă pentru statele europene, ci și la dezvoltarea propriei industrii de apărare.
Statele Unite au aprobat vânzarea de către Israel a sistemului de apărare antirachetă Arrow 3 către Germania. Sistemul de apărare antirachetă Arrow 3 este conceput pentru a intercepta rachetele balistice. Se așteaptă ca valoarea finală a acordului să fie de 3,5-4 miliarde de euro.
Gigantul sud-coreean Hyundai Rotem propune României înzestrarea cu tancuri K2 Panther, care ar putea intra în dotarea Armatei române alături de tancurile americane Abrams pentru care s-a decis deja achiziția.
Șeful Direcției principale înzestrare din cadrul Ministerului rus al Apărării, general locotenent Anatoli Gulyaev, a anunțat că, pe 16.08.2023, în cadrul forumului tehnico-militar înternațional Armata-2023, aflat în curs de desfășurare în parcul Patriot din Kubinka (Regiunea Moscova), au fost încheiate contracte de achiziții în valoare de peste 400 de miliarde de ruble (aproximativ 3,85 miliarde de euro).
Achizițiile de apărare poloneze sunt de neoprit. După mijloacele grele de luptă - tancuri, sisteme HIMARS și obuziere autopropulsate - Forțele Terestre poloneze se înzestrează cu noi transportoare de trupe.
Atacarea țintelor militare rusești, indiferent de proveniența armelor, îi este permisă Ucrainei de dreptul internațional, a explicat Marie-Agnes Strack-Zimmermann, șefa comisiei de apărare a Bundestagului.
Într-o perioadă în care, la nivel european, intrările în Armată sunt insuficiente raportat la situația de securitate deosebită cu care statele se confruntă, Polonia anunță că a reușit să atragă aproape 40 de mii de voluntari.
Ucraina intenționează să organizeze producția propriilor sisteme de apărare aeriană, a anunțat Andrii Yermak, șeful Biroului Președintelui, la o întâlnire cu jurnaliştii, relatează RBC-Ucraina.
Europa s-a angajat, la începutul anului, că va livra Ucrainei un milion de obuze de artilerie în următoarele 12 luni, dar lucrurile sunt mai complicate decât anticipau oficialii europeni.
În baza unui decret al președintelului Federației Ruse, Vladimir Putin, data de 30 septembrie a fost stabilită pentru sărbătorirea Zilei Reunificării Republicii Populare Donețk, Republicii Populare Lugansk, Regiunii Zaporojie și Regiunii Herson cu Rusia.
Compania rusă încearcă să țină pasul cu industria europeană și anunță că lucrează la o nouă generație de muniție pentru obuzierul autopropulsat Malva, inclusiv proiectile ghidate.
Numărul armenilor care au fugit din Nagorno-Karabah în Armenia a depășit o sută de mii. Acest lucru a fost anunțat de Oficiul Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR).
În noaptea de 29 spre 30 septembrie, forțele ruse au executat o nouă serie de atacuri asupra unor obiective din Ucraina. În urma acestor incidente, radarele Armatei României au identificat o posibilă pătrundere neautorizată în spațiul aerian al României.
Forțele aeriene ruse au pierdut un avion de luptă Sukhoi Su-35 modern peste Tokmak din Ucraina. Pilotul său nu a supraviețuit. Unele canale de pe rețelele de socializare afirmă că antiaeriana rușilor a fost responsabilă de doborârea aeronavei Su-35.
Franţa şi Republica Moldova au început negocierea unui acord în domeniul apărării, a transmis biroul ministrului francez al apărării în urma deplasării efectuate de Sébastien Lecornu la Chişinău.
Norvegia s-a alăturat țărilor care au interzis accesul mașinilor cu numere de înmatriculare rusești pe teritoriul lor. Măsura intră în vigoare la miezul nopții de luni până marți și se aplică autovehiculelor care au mai puțin de nouă locuri.
Gărzile Revoluționare Iraniene au lansat "cu succes" miercuri un nou satelit militar de cercetare, după cum a informat presa de stat în cea mai recentă mediatizare a tehnologiei spațiale iraniene, provocând o și mai mare îngrijorare în rândul statelor occidentale.
Ccompanii franceze au semnat 20 de contracte cu firmele ucrainene, înțelegeri care privesc producția de echipamente militare: vehicule blindate, artilerie, drone, securitate cibernetică și deminare.Bătălia pentru industria militară ucraineană a început, evident fără România: Franța semnează 20 de contracte cu companiile de profil ucrainene
Zilele trecute, Institutul American pentru Studierea Războiului (ISW) a raportat că Iranul și Rusia sunt în discuții cu privire la achiziționarea de către Moscova de noi drone, precum și de rachete balistice Fateh-110, și mai puternicele rachete Zolfaghar.
Recrutarea va începe pe 1 octombrie și va dura până pe 31 decembrie. Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat decretul privind încorporarea cetățenilor ruși, pentru efectuarea serviciului militar obligatoriu.
România mută sistemele de apărare aeriană mai aproape de granița pe Dunăre cu Ucraina, în zona unde dronele rusești atacă porturile de cereale, au declarat două surse pentru Reuters.
Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a declarat vineri că este necesar să fie clarificate "probleme foarte dificile" înainte ca Uniunea Europeană să poată măcar începe negocierile asupra aderării Ucrainei la blocul comunitar, informează Reuters.
Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a declarat vineri, la Timişoara, că România este o ţară sigură la ora actuală, dar mai pot avea loc incidente precum cele petrecute recent în Deltă, unde au fost găsite resturi de drone ruseşti, arată Agerpres.
În general, Marina franceză comunică foarte rar despre misiunile desfășurate de submarinele sale de atac cu propulsie nucleară [SNA], iar de fiecare dată când a făcut-o a avut de transmis un mesaj. Dar, în ultimul timp se constată că această practică este folosită cu o frecvență mai mare.
NATO a transmis vineri într-un comunicat că "a autorizat forţe suplimentare pentru a aborda situaţia actuală" din Kosovo, potrivit Agerpres, care citează Reuters.
Tancurile americane Abrams au ajuns în Ucraina, dar nimeni nu se așteaptă ca ele să fie un punct de cotitură pe un front de 1.000 de kilometri. Totuși, importanța lor e una însemnată pentru forțele de apărare ale Ucrainei.
O aeronavă militară de transport de tip C-130H2 Hercules a intrat, cu titlu gratuit, în serviciul Forțelor Aeriene Române prin Programul Excess Defense Articles, care permite SUA să transfere excesul de echipament militar către țările prietene și aliate cu costuri reduse sau fără costuri.
Mihailo Podoliak, consilier al şefului cancelariei prezidenţiale de la Kiev, a declarat că atacurile asupra ţintelor din Rusia sunt efectuate de ruşi aflaţi pe teritoriul ţării lor.
Presa de stat iraniană a publicat pe 26 septembrie un videoclip care arată o versiune cu motor cu reacție a dronei de atac din seria Shahed pe care Rusia o folosește în războiul său din Ucraina.
Autoritățile din Belarus au declarat joi că un elicopter polonez a intrat în spațiul său aerian, dar Varșovia a spus că niciun elicopter polonez nu a trecut granița dintre cele două țări, a informat Reuters.
După ce decenii la rând Armenia a fost satelitul Moscovei, micul stat din Caucazul de Sud ar putea fi forțat să cedeze chiar și o parte din teritoriul său.
AWACS este un instrument cheie de avertizare timpurie pentru Alianță, capabil să detecteze avioanele inamice și rachetele la sute de kilometri distanță.