Ministerul francez al apărării sugerează înlocuirea tancurilor Leclerc cu proiectul viitorului tanc franco-german EBMT
Ministerul francez al apărării sugerează înlocuirea tancurilor Leclerc cu proiectul tancului EBMT la care lucrează companiile Nexter și KMW. Voluțiile recente au arătat că tancul rămâne indispensabil pe câmpul de luptă, chiar dacă în ultimii ani mulţi analişti militari s-au grăbit să anunţe începutul sfârşitului acestuia. De altfel, ucrainenii nu au încetat să le ceară partenerilor lor occidentali cu insistenta tancuri moderne. "Rămâne unul dintre instrumentele indispensabile în luptă pentru următorii treizeci de ani", după cum a subliniat recent, în cadrul unei audieri parlamentare, generalul Pierre Schill, șeful Statului Major al armatei franceze [CEMAT].
Franța și Germania au dezvoltat un nou concept al viitorului tanc de luptă principal, denumit EMBT Enhanced Main Battle Tank.
Mai exact, în ceea ce privește capacitățile armatei franceze în acest domeniu, este prevăzută înlocuirea tancului Leclerc - din care 200 de exemplare vor fi modernizate la standardul XLR în anii următori - în cadrul programului franco-german MGCS (Main Ground Combat System) până cel târziu în 2040.
Proiectul viitorului tanc franco-german (sistem terestru de luptă, Main Ground Combat System, MGCS), mai cunoscut şi sub denumirea de ’’Eurotank’’, se află în impas. Lansat, ca și SCAF, în anul 2017, acest program nu ar fi trebuit să pună probleme insurmontabile în măsura în care urma să fie încredințat joint venture-ului KNDS, creată în 2015 prin fuziunea Krauss Maffei Wegman (KMW) şi Nexter care produce în special tancuri Leclerc, obuzierelor Caesar şi blindate VBCI.
Cu toate acestea, acest MGCS este în prezent împotmolit din cauza dezacordurilor dintre industriașii germani implicați, și anume Krauss-Maffei Wegmann [asociat cu francezul Nexter în cadrul consorţiului KNDS] și Rheinmetall, potrivit Opex 360.
Franța și Germania au dezvoltat un nou concept al viitorului tanc de luptă principal, denumit EMBT Enhanced Main Battle Tank. Companiile Nexter și KMW (Krauss Maffei Wegmann din Germania) au dezvoltat un nou concept de tanc principal de luptă (MBT), folosind şasiul tancului german Leopard 2 și puterea de foc a tancului francez Leclerc. De asemenea, acesta integrează cele mai recente tehnologii și inovații pentru a contracara noile amenințări de pe câmpul de luptă.
,,Va trebui să am în curând o discuție cu Germania cu privire la proiectul viitorului sistem de luptă terestră (MGCS). Mai ales că vom avea nevoie de acesta ca succesor al tancului Leclerc cu mult înainte de succesorul avionului Rafale, între 2035 și 2040", a declarat recent Sébastien Lecornu, ministrul francez al Apărării, pentru cotidianul Leş Echos.
El a adăugat: "Există probleme de convergență tehnologică: vreau că nevoia militară să stea la baza specificațiilor industriale, și nu invers. KNDS, o companie franco-germană, trebuie să joace un rol central în viitorul tancului de luptă. Aceste tergiversări în jurul MGCS nu sunt bune pentru armată... al cărei șef de stat major a menționat în noiembrie anul trecut posibilitatea de a menține tancurile Leclerc până în 2050, cu condiția revizuirii "domeniului de aplicare a modernizării lor".
Cu toate acestea, după cum a subliniat fostul deputat francez Sereine Mauborgne într-un aviz bugetar prezentat în octombrie 2021, tratarea obsolescenței tancului va fi [foarte] costisitoare din cauza componentelor care nu mai sunt produse.
Deputatul francez Philippe Gosselin a precizat într-o scrisoare adresată Ministerului Forțelor Armate franceze că este nevoie de înlocuirea tancurilor Leclerc cu E-MBT [Enhanced Main Battle Tank], dezvoltat de KNDS.
Noua versiune a acestui E-MBT, prezentată la ultima expoziție de armament EuroSatory, este echipată cu o turelă care dispune de noul tun ASCALON de 140 mm pe care compania Nexter îl dezvoltă în prezent.
"Din ce în ce mai multe voci, experți, parlamentari, dar și în cadrul Ministerului Forțelor Armate franceze, sunt îngrijorate [...] de faptul că actualul tanc Leclerc nu poate fi utilizat până în anii 2040. [...] Ar persista prea multe dificultăți. În fața imposibilității de a relansa o linie de asamblare a Leclerc, producția de E-MBT ar permite menținerea capacităților operaționale ale regimentelor de cavalerie franceze, integrând în același timp diferite tehnologii viitoare", a argumentat Gosselin.
Referindu-se la tunul ASCALON, dar și la utilizarea unor "tehnologii cunoscute și dovedite", costul unui program bazat pe E-MBT ar rămâne "sub control", a mai subliniat parlamentarul, înainte de a aduce un alt argument: cel al necesității de a răspunde concurenței din partea Coreei de Sud [cu K-2 Black Panther] și a SUA [cu M1A2 Abrams]. În plus, un astfel de proiect ar permite să răspundă companiei Rheinmetall, care dezvoltă tancul KF-51 "Panther" pentru a concura MGCS [chiar dacă directorul său general neagă acest lucru].
De asemenea, Gosselin l-a întrebat pe Lecornu dacă "are în vedere" o soluție bazată pe E-MBT... Și dacă da, să precizeze "calendarul" și "modalitățile". Rămâne de văzut dacă Ministerul Forțelor Armate franceze va fi receptiv la argumentele în favoarea tancului dezvoltat de KNDS.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News