Vacanța s-a terminat. Comisia Europeană a elaborat un plan pentru creșterea masivă a producției de muniție
25 din cele 27 de țări ale UE și Norvegia și-au exprimat deja interesul de a participa la proiect, care va dura șapte ani.
Comisia Europeană va prezenta statelor membre UE un plan pentru o creștere masivă a producției de muniție, relatează Spiegel.
Comisia Europeană și-a exprimat speranța că comanda comună va duce la scăderea prețurilor. 25 din cele 27 de țări ale UE și Norvegia și-au exprimat deja interesul de a participa la proiect, care va dura șapte ani.
Industria de apărare europeană ar trebui să asigure nu numai furnizarea de arme către Ucraina, ci și reaprovizionarea stocurilor țărilor europene.
Comisia Europeană ar trebui să prezinte ambasadorilor statelor membre joi, 2 martie, documentul structurat pe trei direcții.
Primul pilon implică o creștere imediată a furnizării de muniție către Ucraina, în special cu obuze de artilerie de 155 mm. Șeful diplomației europene, Josep Borrell, va propune în curând un pachet de sprijin suplimentar în valoare de 1 miliard de euro pentru furnizarea de astfel de muniții.
Al doilea pilon se referă la achiziționarea în comun de obuze de 155 mm de către Agenția Europeană de Apărare EDA pentru a umple golurile din stocurile țărilor UE și pentru a asigura aprovizionarea Ucrainei pe termen lung.
A treia componentă este asigurarea unei creșteri pe termen lung a capacității europene de producție de muniție, ținând cont de situația de securitate.
Ce va face UE
În ceea ce privește prima parte, UE va acționa după schema obișnuită: statele membre furnizează muniție Ucrainei, iar fondurile sunt primite prin Fondul european pentru pace. Anul trecut, în decembrie, s-a decis majorarea lui la 2 miliarde de euro.
A doua componentă a planului Comisiei Europene este axată pe situația de securitate din regiune. Au trecut timpurile când pacea era garantată în Europa. Țările Uniunii Europene trebuie să țină cont de noile provocări și să achiziționeze mai multe muniții.
Atât Ucraina, cât și statele membre ale blocului ar trebui să-și unească nevoile pentru a da un semnal clar producătorilor de arme cu privire la cererea stabilă pentru astfel de produse.
Cea de-a treia parte a planului Comisiei Europene ar trebui să rezolve problema principală - scăderea rapidă a stocurilor de muniție în țările UE și capacitatea insuficientă pentru producerea lor de provizii.
Propunerile Comisiei Europene urmează să fie discutate de miniștrii apărării din statele membre ale blocului, la o întâlnire informală la Stockholm, la începutul săptămânii viitoare. Iar o decizie în această chestiune ar trebui așteptată la cel mai apropiat summit al șefilor de state și guverne de la sfârșitul lunii martie.
***
Marea Britanie a început deja să-și pregătească liniile de producție pentru a înlocui armele trimise în Ucraina
Întrebat dacă Marea Britanie are capacitatea comercială de a continua să furnizeze obuze de artilerie Ucrainei, ministrul Ministrul Apărării Ben Wallace a spus: „Am semnat contracte... Am început deja să primim provizii pentru propria noastră reaprovizionare și, de asemenea, unele pentru Ucraina”.
La rândul său, ministrul apărării al Estoniei, Hanno Pevkur, a cerut Uniunii Europene să se concentreze pe achiziția cât mai rapidă de muniție pentru ca Ucraina să înceapă producția industrială, în loc să trimită stocurile existente.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News