Ministerul Apărării israelian a anunţat marţi dimineaţă că a încheiat testarea sistemului de apărare antirachetă Arrow 3, precizează The Times of Israel.
Ministerul Apărării israelian a anunţat marţi dimineaţă că a încheiat testarea sistemului de apărare antirachetă Arrow 3, precizează The Times of Israel.
Coreea de Nord a lansat în această dimineață două rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, în ceea ce pare a fi al patrulea astfel de test de la începutul anului.
Compania suedeză de apărare Saab a semnat un contract-cadru cu agenția franceză de achiziții pentru apărare – Direction générale de l'armement (DGA) – pentru furnizarea sistemelor sale de camuflaj Barracuda către Forţele Armate Franceze.
În cursul acestei săptămâni, Departamentul de Stat al Statele Unite a probat pentru Grecia, prin Programul de vânzări militare externe ( FMS ) al Departamentului Apărării, un acord de asistență tehnică pentru întreținerea motoarelor F100-PW-229 ale avioanelor F-16. De precizat că şi din partea Turciei există o astfel de solicitare pentru modernizarea avioanelor F-16 din dotarea Forţelor Aeriene Turce, dar relaţiile tensionate dintre Ankara şi Washington întârzie semnarea acordurilor.
Constructorul de nave italian Fincantieri a găzduit, pe 11 ianuarie, ceremonia de începere a construcției primului dintre cele două submarine U212NFS (Near Future Submarines) pentru Forțele Navale Italiene.
La sfârșitul anului 2021, Direcția Generală de Armament a Ministerului francez al Apărării (în franceză: Direction Générale de l'Armement - DGA) a dispus efectuarea unui test care face parte din etapa de dezvoltare a motorului care ar urma să fie instalat pe avionul european de generația a VI-a – realizat în cadrul programului ’’Sistemul de Luptă Aerian al Viitorului’’ (FCAS/SCAF).
În noiembrie 2020, Norvegia a anunţat că intenționează să prezinte parlamentului un proiect prin intermediul căruia vrea să facă o achiziţie de noi tancuri, deoarece este interesată să-şi înlocuiască flota actuală de tancuri Leopard 2A4. Potrivit unor informaţii recent apărute în mai multe publicaţii militare, armata norvegiană urmează să efectueze deja primele teste cu tancul german Leopard 2A7 și cu K2 Black Panther, fabricat în Coreea de Sud.
S-au stabilit marii câștigători ai galei PatriotFest, singurul concurs național de inovare, organizat de instituții din domeniul apărării și securității naționale.
Discuțiile pentru vânzarea Șantierului Naval Constanța (SNC) s-au intensificat în ultimele zile.
Noul sistem autopropulsat și integral automatizat de artilerie SIGMA este dezvoltat de compania israeliană Elbit Systems în baza unui contract cu Ministerul Apărării din Israel, semnat în martie 2019, în valoare de aproximativ 125 de milioane de dolari.
Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a declarat sâmbătă că negocierile dintre SUA și Turcia cu privire la programul F-35 sunt „în desfășurare”, urmând ca o întâlnire să aibă loc în SUA în zilele următoare.
În cadrul unui interviu acordat cotidianului Krasnaya Zvezda și publicat în ediția din 10.01.2022, comandantul Armatei 4 Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană a Regiunii Militare Sud din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse, general locotenent Nikolai Gostev, a declarat că, până în anul 2025, trupele regiunii vor fi dotate cu noile sisteme de apărare antiaeriană S-500 Prometheus.
După ce în urmă cu doar o săptămână Coreea de Sud a anunţat că anul acesta va avea loc primul zbor al noului său avion de generația a V-a, KF-21 Boramae, ieri site-ul „Hani.co.hr” a informat că Seulul este intens preocupat de dezvoltarea propriei rachete hipersonice, Hycore, “pentru a răspunde amenințărilor Coreei de Nord”.
La trei ani de la excluderea Ankarei din programul american F-35, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat că anul 2025 va fi anul inaugurării primei aeronave turce de luptă de generația a cincea.
Într-un material video publicat în urmă cu trei zile pe canalul de Youtube al postului thailandez de știri Ch3ThailandNews, se precizează că Forțele Aeriene ale Regatului Thailandei intenționează să propună guvernului un plan privind achiziționarea a cel puțin opt de avioane de luptă F-35.
Egiptul, Algeria și Indonezia nu mai sunt interesate să achiziţioneze avioane de luptă Sukhoi Su-35, pe fondul sancțiunilor economice impuse Rusiei de către SUA şi care, vizează în special industria petrolieră, sectorul industrial al apărării şi bunurile/componentele cu dublă utilitate.
Gazeta Nikkei a informat, pe 05.01.2022, că Ministerul japonez al Apărării intenționează să dezvolte tunuri electromagnetice pentru contracararea rachetelor hipersonice. Este vorba despre tehnologia denumită “railgun”, care accelerează proiectilul folosind un câmp magnetic.
Compania Turkish Aerospace Industries (TAI), care lucrează la dezvoltarea proiectul elicopterului de atac T929, cunoscut și sub numele de ATAK 2, va folosi pentru acesta motorul TV3-117, achiziționat de la compania ucraineană Motor Sich.
Serbia a reuşit să achiziţioneze sisteme de rachete antitanc Kornet de la Rusia, precum şi cantităţi semnificative de rachete şi lansatoare pentru a spori capacităţile operaţionale ale forţelor sale armate, a anunţat luni preşedintele sârb Aleksandar Vucic, care a asistat la o demonstraţie a capabilităţilor Brigăzii 72 de operaţiuni speciale a Forţelor armate sârbe, în cadrul căreia a fost prezentat şi sistemul de rachete Kornet la Pancevo, bază militară situată în apropiere de Belgrad, potrivit agenţiei de presă Tanjug.
Potrivit imaginilor publicate pe Twitter la 1 ianuarie 2022, Rusia continuă să livreze către Algeria sisteme de rachete de apărare antiaeriană S-400.
Pe 28 decembrie 2021, purtătorul de cuvânt al Serviciului Federal Rus de Cooperare Tehnico-Militara [FSVTS], Valeria Reshetnikova, a precizat că Moscova a propus Indiei să dezvolte un nou tanc bazat pe platforma T-14 Armata. Rusia promite tancuri altor state, dar militarii ruşi nu au primit până la sfârşitul anului 2021 cele douăzeci de tancuri T-14 Armata mult aşteptate.
Forțele Armate ale Republicii Coreea de Sud au precizat azi într-un scurt comunicat de presă, publicat pe pagina sa de Facebook, că 2022 va fi cel mai important an pentru programul KF-21 Boramae (cunoscut anterior ca KF-X ), deoarece este programat primul zbor oficial al noului său avion de generația a V-a, construit de industria de apărare din Coreea de Sud în colaborare cu cea din Indonezia.
Compania americană Lockheed Martin a primit la sfârşitul anului 2021 un contract în valoare de aproximativ 49 de milioane de dolari în sprijinul proiectării și dezvoltării unei variante ’’personalizate’’ de avion F-35 Joint Strike Fighter, adaptată cerinţelor unui client (stat) al cărui nume nu este încă menţionat.
Autoritatea turcă pentru Industria de Apărare a lansat licitații pentru construcția a trei noi fregate clasa (I) Istanbul, în cadrul programului său național pentru construcţia de nave militare, denumit MILGEM.
Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, împreună cu Florin Spătaru, ministrul Economiei, au discutat la sediul MApN despre programele esențiale de înzestrare ale Armatei Române din perspectiva implicării industriei de apărare din țara noastră.
În Egiptul antic Anubis era zeul morții și protectorul celor trecuți în lumea de dincolo. În România Anubis reprezintă un exemplu de succes pentru industria de apărare autohtonă. Dezvoltate de compania românească Pro Optica, sistemele Anubis vor echipa în continuare blindatele 4x4 ale Armatei Egiptene.
O escadrilă staționată la Baza Aeriană Mountain Home din Idaho (NV SUA) a devenit prima unitate de luptă, care a folosit bomba inteligentă GBU-53/B StormBreaker, cunoscută anterior sub numele SDB II (Small Diameter Bomb II).
Armata Poloniei a primit ultimul sistem de rachete antiaeriene SPZR Poprad, finalizând astfel programul de înzestrare cu acest tip de sistem de apărare.
Ministerul turc al Apărării a anunțat că sistemul de apărare antirachetă HISAR O+, care a ajuns în stadiul de producție în masă în iulie, este gata de utilizare. Într-o postare pe Twitter, ministerul a precizat că țintele au fost lovite cu succes în timpul exercițiului din 24 decembrie desfășurat în poligonul de tragere Aksaray.
Exporturile de arme ale României au scăzut de la 195 de milioane de euro în 2018 la 116 milioane de euro în 2020. Totuși, România e pe locul 14 în topul statelor care exportă armament.