Tomahawk japoneze pentru descurajarea Chinei. SUA nu consideră necesară desfășurarea de rachete cu rază medie în Japonia
Washingtonul a decis să nu trimită rachete sol-sol cu rază medie de acțiune, forțelor americane din Japonia, au declarat surse din ambele țări, potrivit ziarului nipon Yomiuri Shimbun (23 ianuarie).
Statele Unite intenționează să desfășoare rachete din această categorie în așa-numitul ”prim lanț de insule” care cuprinde arhipelagul japonez, insulele Ryuku (aparțin Japoniei – nota autorului), Taiwanul și nord-vestul Filipinelor.
Dislocarea rachetelor a fost considerată inutilă pe teritoriul japonez, deoarece Japonia va deține rachete cu rază lungă de acțiune prin introducerea capacității sale de contraatac, putându-se descuraja, astfel, eventuala intenție a Chinei de a ataca cu rachete.
Statele Unite nu dețin, în prezent, rachete sol-sol cu rază medie de acțiune (cuprinsă între 500 de kilometri și 5.500 de kilometri) deoarece, au fost interzise de Tratatul SUA-Rusia privind forțele nucleare cu rază intermediară (INF), care a intrat în vigoare în 1988 și a expirat în 2019. Pe de altă parte, China deține aproximativ 1.900 de rachete balistice cu rază medie de acțiune care pot ajunge în arhipelagul japonez, creând un decalaj în numărul de rachete deținute de Washington și Beijing.
Forțele Terestre ale SUA (US Army) se grăbesc să remedieze această problemă pentru a contracara China, și intenționează să desfășoare, încă din 2023, această categorie de rachete, inclusiv arme hipersonice cu rază de acțiune de peste 2.700 de kilometri. Comandamentul Indo-Pacific al SUA intenționa să disloce astfel de rachete pe ”primul lanț de insule”, iar Japonia a fost considerată un candidat puternic.
Însă, Strategia de Securitate Națională (NSS) a Japoniei, aprobată de Cabinet în decembrie 2022, include deținerea de capacități de contraatac care permit introducerea rachetelor de croazieră cu rază lungă de acțiune și a altor rachete, iar acest lucru a determinat Casa Albă să renunțe la desfășurarea propriilor rachete.
Drept urmare, rachetele cu rază medie de acțiune nu au fost pe ordinea de zi a summitului Japonia-SUA, din 13 ianuarie, și nici la reuniunea Comitetului Consultativ de Securitate Japonia-SUA, din 11 ianuarie, în care s-a discutat despre contralovituri/contraatacuri. Washingtonul a notificat Tokyo în mod informal despre intenția sa (de a renunța la dislocarea de rachete cu rază medie de acțiune – nota autorului).
Japonia va achiziționa rachete de croazieră Tomahawk
Programul de consolidare a apărării a Japoniei, care a fost elaborat în conformitate cu NSS, afirmă în mod clar că, Japonia va achiziționa rachete de croazieră Tomahawk, fabricate în SUA, cu o rază de acțiune de peste 1.250 de kilometri și va crește, în același timp, raza de acțiune a rachetelor sol-navă Tip-12 produse pe plan intern.
Japonia intenționează să dețină în arsenalul său aproximativ 500 de rachete Tomahawk și aproximativ 1.000 de rachete îmbunătățite de tip 12 și, de asemenea, intenționează să dezvolte o rachetă hipersonică. Suplimentarea capacității de rachetă existente a Forțelor Navale americane cu capacitatea de contraatac japoneză este de așteptat să întărească descurajarea la adresa Chinei.
Potrivit unei surse japoneze, decizia Washingtonului a fost influențată și de opinia conform căreia „ar fi dificil să câștigi înțelegerea poporului japonez”, inclusiv a acelora care locuiesc în vecinătatea bazelor (și înțeleg mai bine importanța factorului militar – nota autorului). Chiar și așa, argumentul pentru desfășurarea în Japonia poate fi repus în discuție dacă, echilibrul militar s-ar schimba din cauza extinderii forțelor armate ale Chinei, precizează ziarul Yomiuri Shimbun.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News