Elveția este mai aproape cu un pas să accepte reexportul de armament spre Ucraina
Pe măsură ce aliații occidentali își intensifică livrările de armament către Ucraina, Elveția dezbate relaxarea reglementărilor sale stricte privind reexportul armamentului de producție proprie pentru a permite livrarea acestuia către unele state aflate în conflict, în anumite circumstanțe.
Comitetul pentru Politică de Securitate al Consiliului Național al Elveției a decis că, în ceea ce privește invazia rusă asupra Ucrainei, ar trebui ridicate restricțiile privind reexportul armamentului de producție elvețiană către Kiev.
Comitetul pentru Politică de Securitate a adoptat marți o astfel de recomandare de modificare a legislației cu o ușoară majoritate de 14 voturi pentru și 11 împotrivă. Dacă recomandarea va fi adoptată în sesiune plenară, clauza de non-reexport ar fi anulată în cazul Ucrainei.
Cu toate acestea, Consiliul Federal ar putea menține interdicția reexportului dacă se constată că ridicarea acesteia afectează interesul primordial al politicii externe a Elveției. Odataă adoptată. această modificare ar urma să fie declarată urgentă și să rămână în vigoare până la 31 decembrie 2025.
Cei care au votat împotrivă consideră că reexportul de arme elvețiene către Ucraina este incompatibil cu neutralitatea Elveției, în special în ceea ce privește principiul egalității de tratament prevăzut în legea neutralității.
Sunt mai multe țări europene care nu au putut livra Ucrainei muniții și rachete esențiale în luptă, deoarece Elveția a refuzat să aprobe reexportul, invocând legea.
De exemplu, Germaniei nu i s-a permis să furnizeze Ucrainei muniția de 35 mm fabricată în Elveția, fără de care sistemele antiaeriene Gepard furnizate de Germania, Spania și Olanda nu pot funcționa.
De asemenea, Spania a cerut anterior Elveției să permită reexportul în Ucraina a rachetelor Aspide care fac parte din sistemul Skyguard dezvoltat și produs de compania elvețiană Oerlikon Contraves (Rheinmetall Air Defense).
Necesitatea urgentă de a stabili producția de proiectile de 35 mm în afara Elveției este unul dintre principalele motive pentru care Rheinmetall a achiziționat, la mijlocul lunii noiembrie, producătorul spaniol de muniție Expal Systems.
Oerlikon GDF sau tunul dublu Oerlikon de 35 mm este un tun antiaerian remorcat produs de Oerlikon Contraves (redenumită Rheinmetall Air Defense în urma fuziunii cu Rheinmetall în 2009). A fost dezvoltat la sfârșitul anilor 1950 și este folosit de aproximativ 30 de țări. Sistemul folosește două tunuri automate cu muniție standard NATO de 35×228 mm.
De asemenea, sistemul mobil de apărare antiaeriană Gepard, care are la bază corpul tancului Leopard 1 cu turelă mare complet rotativă, este echipat cu o pereche tunuri Oerlikon GDF de 35 mm. Primele trei Flakpanzer Gepard, cum mai sunt numite, au sosit în Ucraina pe 25 iulie 2022.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News