Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Inginerii au dezvăluit date despre noul radar al avionului de generația a șasea, Tempest
Inginerii care lucrează la radarul din cadrul programului pentru avionul de luptă Tempest au declarat că se așteaptă să obțină un succes la capitolul înregistrare și procesare date. Secretul, explică ei, este despre miniaturizare și digitalizare.

Avionul de generația a șasea - planificat de Marea Britanie, Suedia și Italia să intre în funcțiune după 2030 - va fi echipat cu o nouă tehnologie, de la armament și propulsie la un cockpit virtual proiectat pe un display al căștii pilotului, transmite Defense News.

Însă în octombrie, inginerii au anunțat că radarul viitorului avion Tempest va fi capabil să proceseze, în fiecare secundă, o cantitate de date echivalentă cu nouă ore de videoclipuri de înaltă definiție sau al traficului pe internet al unui oraș de dimensiuni medii.

Creșterea performanței va însemna regândirea radarelor cu scanare electronică de astăzi, care au rețele de mici module de transmisie, de recepție sau TRM (Transmit Receive Modules), pe antenă, fiecare generând un fascicul de radar individual care poate urma diferite ținte sau se poate combina cu altele pentru a crea un fascicul mai mare.

TRM-urile din matrice sunt formate în grupuri, iar semnalele primite de fiecare grup sunt transmise către un receptor care digitalizează datele înainte de a le transmite procesorului radarului.

Datorită dimensiunii lor, receptoarele trebuie să fie poziționate în partea din spate a avionului și să primească semnalul radar analogic prin cablurilor coaxiale, ceea ce provoacă unele pierderi de date înainte ca semnalul să fie digitalizat.

Pentru a remedia acest lucru, Leonardo lucrează la miniaturizarea receptoarelor, astfel încât acestea să poată fi mutate în botul avionului și integrate în antenă, eliminând necesitatea unui cablu coaxial. Transmisia datelor de la receptor către procesor se va face în format digital prin cabluri de fibră optică, reducând astfel pierderile de date.

„Receptoarele miniaturizate pot digitaliza semnalul din antena mult mai devreme în lanțul de recepție”, a spus inginerul șef Tim Bungey.

Este un pas mare față de noul radar de ultimă generație European Common Radar System Mark 2 pe care BAE Systems și Leonardo fabricat pentru montarea pe avioanele Eurofighter ale RAF, care va utiliza cabluri coaxiale.

„Digitalizarea datelor mai aproape de matrice înseamnă că pot fi primite și transmise mai multe date, datele pot fi manipulate mai flexibil și există un potențial mai mare de utilizare a radarului ca senzor multifuncțional, cum ar fi pentru conectarea datelor și pentru războiul electronic”, a mai spus Bungey.

Citește și: Program Tempest | Italia, Marea Britanie și Suedia au semnat memorandumul pentru dezvoltarea viitorului avion de luptă

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Japonia va autoriza deschiderea focului împotriva navelor Chinei care vor încerca debarcarea pe disputatele insule Senkaku
Rușii acuză că Republica Moldova, împreună cu Ucraina și Georgia, „amenință Rusia în Marea Neagră”
Noii mecanicii conductori ai Armatei au testat Zimbrii românești, transportoarele blindate B 33
Portavionul USS Theodore Roosevelt și grupul său de luptă au efectuat o demonstrație de forță în Marea Chinei de Sud (Video)
România modernizează cazarma 1026 Tunari, care va fi adusă la standardele unei baze moderne NATO
Controversa „Stop Soros”: Ungaria susține că va continua să protejeze granițele UE
Povestea armelor de asalt M27, cele ce vor înlocui celebrele M4 în rândul pușcașilor marini ai SUA
Turelele pentru Piranha V, produse integral în România. Urmează livrarea turelelor pentru următorul lot de transportoare
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro