Inițiativă kurdă de securizare a granițelor din nordul Siriei cu participarea forțelor americane și franceze
Elham Ahmed, co-președinte al Departamentului de Externe al administrației kurde, a declarat că sunt în desfășurare discuții pentru a securiza granițele din nordul Siriei cu participarea forțelor americane și franceze, subliniind că solicită Franței să o ajute la stabilirea unor relații bune cu Ankara, ca parte a eforturilor care vizează dezamorsarea unui conflict între Turcia și forțele kurde siriene susținute de Occident.
Potrivit TV 5 Monde, Ahmed a explicat că Administrația Autonomă este pregătită ca o coaliție americano-franceză să își asume responsabilitatea pentru securizarea granițelor de nord ale Siriei. "Statele Unite și Franța pot deja să securizeze întreaga graniță. Suntem pregătiți ca această coaliție militară să își asume o astfel de responsabilitate. Solicităm francezilor să trimită forțe la aceste frontiere pentru a securiza zona demilitarizată, pentru a ne ajuta să protejăm regiunea și să stabilim relații bune cu Turcia".
Ankara amenință că va efectua un atac transfrontalier în nord-estul Siriei împotriva Unităților de Protecție a Poporului kurd dacă grupul nu răspunde cererilor Turciei. Ankara consideră YPG, care conduc Forțele Democratice Siriene, aliate SUA, drept grupare teroristă legată de militanții Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) care duc o insurgență împotriva statului turc de 40 de ani.
Nu este clar cât de receptivă este Turcia la o astfel de inițiativă, având în vedere că Ankara a acționat ani de zile pentru a-și asigura granițele în fața amenințărilor venite din Siria și s-a angajat să distrugă YPG-ul.
Oficialul a spus: "Odată ce Franța va reuși să convingă Turcia să-i accepte prezența la graniță, atunci putem începe procesul de pace... Sperăm că totul se va rezolva în următoarele săptămâni".
O sursă familiarizată cu chestiunea a declarat că discuțiile sunt deja în curs, dar a refuzat să dezvăluie în ce stadiu au ajuns aceste discuții sau cât de realiste sunt.
Forțele Democratice Siriene au jucat un rol important în înfrângerea militanților ISIS în Siria din 2014 până în 2017. Grupul îi reține în continuare pe luptătorii organizației în lagărele de detenție de acolo, dar influența sa a scăzut după ce militanții opoziției l-au răsturnat pe președintele sirian Bashar al-Assad pe 8 decembrie.
Președintele francez Emmanuel Macron a declarat în urmă cu câteva zile că Parisul nu va abandona Forțele Democratice Siriene, care a fost una dintre numeroasele grupări armate de opoziție în timpul războiului civil sirian de 13 ani.
În paralel cu declarațiile lui Ahmed, Mazloum Abdi, comandantul Forțelor Democratice Siriene, aripa militară a Administrației Autonome Kurde din nord-estul Siriei, a confirmat acordul cu noua autoritate de la Damasc pentru a respinge "orice proiect de divizare" care amenință unitatea țării.
Abdi a explicat miercuri că o întâlnire "pozitivă" a reunit conducerea celor două partide la sfârșitul lunii trecute la Damasc, adăugând: "Suntem de acord cu unitatea și integritatea teritoriilor siriene și respingem orice proiect dezbinator care amenință unitatea țării. Am discutat împreună despre faza viitoare după căderea regimului Assad și despre cum să ne ridicăm din nou în Siria, construită pe baze solide".
În urma fugii lui Assad, SDF a ridicat steagul independenței asupra instituțiilor sale, în ceea ce a fost descris drept un "gest de bunăvoință față de noua autoritate", într-o mișcare salutată de Washington.
Turcia are o agendă personalizată
Din 2016, Turcia a desfășurat mai multe operațiuni militare împotriva luptătorilor kurzi din nord-estul Siriei și a reușit să controleze o fâșie largă de graniță.
Martea trecută, ministrul turc de externe Hakan Fidan a declarat că Turcia poate recurge la o operațiune militară în Siria dacă membrii Unităților de Protecție a Poporului, coloana vertebrală a Forțelor Democratice Siriene (SDF), și PKK nu se retrag de pe teritoriul sirian. Fidan a subliniat că condițiile Turciei sunt clare dacă trebuie evitată o operațiune militară: "Retragerea completă a conducerii și a cadrelor organizației PKK din Siria. Cu toate acestea, nu vedem nicio intenție sau pregătire pentru realizarea acestei chestiuni".
Fidan a adăugat că "teroriștii care vin din alte țări trebuie să părăsească și Siria", menționând că țara sa monitorizează îndeaproape situația. În decembrie, acesta a spus că Ankara va lua orice decizie este necesară pentru a-și asigura securitatea dacă noua administrație de la Damasc nu reușește să abordeze preocupările Turciei cu privire la Unitățile de Protecție a Poporului kurd.
Ankara a cerut dizolvarea imediată a Unităților de Protecție a Poporului, indicând că cea mai bună opțiune este abordarea acestei probleme în conformitate cu suveranitatea și integritatea teritorială a Siriei.
Ministerul turc al Apărării a confirmat joi că forțele sale armate sunt hotărâte să continue operațiunile transfrontaliere cu excepția cazului în care grupurile teroriste depun armele, ținând cont de respectul pentru integritatea teritorială a Siriei.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News