Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Întâlnire Pavel-Zelenski: “Republica Cehă este alături de Ucraina și sprijină aderarea acesteia la UE și NATO”
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
După trei ani de agresiune neprovocată a Rusiei, asistăm la evoluții turbulente, iar Republica Cehă continuă să susțină foarte ferm Ucraina. Acest lucru a fost declarat de președintele ceh, Petr Pavel, într-o conferință de presă după întâlnirea de astăzi (21.03.2025) cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, la Kiev. Potrivit președintelui ceh, orice încetare a focului trebuie să reprezinte un pas către o pace durabilă, condițiile sale trebuie să fie acceptabile pentru toți, iar ucrainenii trebuie să fie de acord cu ele.
Președintele Pavel în timpul unei întâlniri cu delegația ucraineană la Vilnius. Foto: Petr Pavel, X
Președintele Pavel în timpul unei întâlniri cu delegația ucraineană la Vilnius. Foto: Petr Pavel, X

Potrivit lui Pavel, Republica Cehă consideră Ucraina ca făcând parte din familia europeană și susține aderarea acesteia la Uniunea Europeană. În același timp, problema viitoarei aderări a Ucrainei la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord nu poate fi pusă sub semnul întrebării, a subliniat Pavel.

Omologul său ucrainean, Zelenski, consideră că progresul țării către UE încetinește, din cauza eforturilor unei țări. Premierul ungar, Viktor Orbán, a refuzat să susțină concluziile summitului UE privind Ucraina de joi de la Bruxelles.

Zelenski nu are nicio îndoială că Republica Cehă va fi un jucător puternic în noul sistem de securitate pentru Ucraina. De asemenea, el a declarat jurnaliștilor la o conferință de presă că Ucraina, care rezistă agresiunii ruse de mai bine de trei ani, este hotărâtă să-și păstreze propria suveranitate. Potrivit lui Zelensky, Republica Cehă a susținut-o în mod constant în acest sens.

,,Este necesar să reținem că numai acea diplomație care are în minte cauza acestui război va fi puternică, iar singura cauză a acestui război este (președintele Vladimir) Putin și Rusia sa”, a spus Zelenski. “De mai bine de o săptămână, o propunere pentru o încetare completă a focului a fost pe masă, dar Putin nu o percepe”, a adăugat el, referindu-se la recentul efort al SUA de a negocia o încetare a focului de 30 de zile în luptele dintre cele două părți. Negocierile urmează să continue luni în Arabia Saudită.

“Auzim multe despre o încetare a focului și, sincer, pare aproape, dar sunt sigur că nimeni nu vrea să oprească uciderea mai mult decât ucrainenii înșiși. Dar orice încetare a focului trebuie să reprezinte un pas către o pace durabilă. Termenii unei astfel de păci trebuie să fie acceptabili pentru toată lumea și este necesar ca ucrainenii să fie de acord cu ei, a spus Pavel. Potrivit acestuia, Ucrainei trebuie să i se ofere garanții că Rusia nu va mai ataca. “Aceasta este responsabilitatea noastră colectivă”, a spus el.

Potrivit lui Pavel, Republica Cehă va contribui la acest lucru cu partea sa, iar acum există dezbateri despre cum să se alăture “coaliției celor dispuși”, care este alcătuită în principal de Marea Britanie și Franța. Cu toate acestea, el a spus că este prea devreme pentru a vorbi despre implicarea specifică într-o posibilă misiune de menținere a păcii, până când nu va fi suficient discutată. Joi, reprezentanții armatelor europene s-au întâlnit la Londra, a reamintit președintele ceh. “Dacă se va lua decizia de a crea o astfel de forță militară comună, Republica Cehă va face parte din ea”, a spus el. În legătură cu garanțiile de securitate, Zelenski a spus că ONU nu va proteja Ucraina de Putin, așa că țara vede o coaliție a celor dispuși ca fiind importantă.

Cehia dorește să continue să sprijine Ucraina, printre altele, prin creșterea producției militare, dar și prin eforturi umanitare și în viitoarea reconstrucție a țării. Ucraina, pe de altă parte, poate ajuta Europa prin împărtășirea experienței sale de luptă și a procedurilor tactice. În același timp, ucrainenii vor fi lideri în tehnologie, experții locali au dezvoltat sisteme de arme eficiente într-un timp scurt, mai ieftine decât armele sofisticate din Occident, crede Pavel.

Zelenski a anunțat un acord pentru deschiderea unui așa-numit Centru de unitate la Praga, care va fi concentrat ajutorul pentru ucraineni. Potrivit acestuia, sursele de finanțare pentru proiect au fost deja asigurate.

Joi, Pavel a vizitat orașul Odesa, din sudul Ucrainei, asupra căruia Rusia a lansat un atac cu drone la scară largă mai târziu în cursul serii. “Am părăsit scena cu aproximativ douăzeci de minute înainte de începerea exploziilor puternice”, a comentat președintele astăzi, potrivit presei ucrainene.

El s-a întâlnit cu reprezentanți ai mai multor regiuni și cu vicepremierul ucrainean, Oleksiy Kuleba. După ce a luat trenul spre Kiev, a vizitat, printre altele, spitalul Ohmatdyt, pe care Moscova l-a atacat în iulie anul trecut. Înainte de întâlnire, el și Zelenski au vizitat satul Moshchun din regiunea Kiev, unde oamenii de stat au onorat memoria luptătorilor căzuți.

Pavel consideră că atacurile masive nu indică faptul că Rusia este serioasă în privința unei încetări a focului. În opinia sa, efectuarea unor astfel de atacuri masive și asupra unor ținte civile într-un moment în care încep negocierile privind o încetare a focului și un posibil acord de pace, nu este un semn că partea rusă este serioasă. Președintele ceh, Petr Pavel, a declarat acest lucru astăzi pentru jurnaliștii de la Kiev. Joi, șeful statului ceh a vizitat orașul Odesa, din sudul Ucrainei, asupra căruia Rusia a lansat un atac cu drone la scară largă seara. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a publicat pe rețeaua de socializare X un material video de la  întâlnirea sa cu Pavel și a precizat că au vizitat satul Moshchun din regiunea Kiev.

Pavel a spus că a primit doar informații inițiale despre atacul de joi asupra Odesei, potrivit căruia a fost cel mai mare atac asupra acestui port de până acum și a fost folosită “o tactică de atac aerian ușor diferită”.

Președintele Pavel a subliniat că este probabil necesar să se crească semnificativ presiunea asupra părții ruse pentru a-și schimba semnificativ abordarea față de negocierile de pace. “Conform a ceea ce avem ocazia să vedem și să auzim, până acum nu pare că partea rusă are voința de a încheia vreo încetare a focului. Probabil că va fi necesar să folosim presiunea despre care a vorbit președintele american (Donald Trump), care ar trebui să fie suficient de sensibilă pentru ca Rusia să răspundă la ea”, a spus el.

Trupele ruse au invadat Ucraina în urmă cu mai bine de trei ani. Statele Unite au propus recent o încetare a focului de 30 de zile în luptele dintre Rusia și Ucraina, cu care Kievul a fost de acord. Cu toate acestea, președintele rus, Vladimir Putin, nu a fost de acord cu cererea lui Trump de încetare a focului cât mai curând posibil.

Săptămâna aceasta, șeful Casei Albe a primit doar o promisiune de la Putin de a opri atacurile asupra țintelor energetice. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a susținut acest tip de încetare parțială a focului. În același timp, ambele țări continuă să raporteze despre atacurile aeriene ale celeilalte părți.

Astăzi, Pavel a vizitat spitalul Ohkhmatdyt din Kiev, care a fost atacat de Moscova în iulie anul trecut. Potrivit președintelui, Rusia ignoră dreptul internațional și comite practic crime de război prin atacarea nu numai a unităților medicale, ci și a ambulanțelor. “Din ceea ce am avut ocazia să aud și din ceea ce este în cele din urmă documentat și predat la Haga [unde se află Curtea Internațională de Justiție și Curtea Penală Internațională], au fost sute de astfel de cazuri”, a spus el.

Pavel consideră că este necesar să-i ajute mai ales pe cei care au cea mai mare nevoie, adică oamenii din spitale. “Dacă cineva atacă oameni care sunt lipsiți de apărare și care sunt tratați ei înșiși, atunci aceasta este o dovadă semnificativă a barbariei, nu am alt cuvânt pentru asta”, a spus el.

“Am vorbit cu ministrul ucrainean al sănătății (Viktor Lyashko) despre reconstrucția a șase spitale pe care companiile cehe le vor ajuta să le implementeze”, a notat Pavel pe Instagram.

Astăzi, președintele a aflat și despre proiectul Arca I, prin care Republica Cehă participă la conservarea patrimoniului cultural ucrainean, în special în acest caz la conservarea și restaurarea patrimoniului scris, cum ar fi cărțile și manuscrisele. “Moștenirea culturală nu este doar un simbolism, ci coloana vertebrală a fiecărei națiuni. Dacă nu este posibil să salvăm ceea ce ucrainenii simt că este sursa identității lor, atunci ar pierde-o parțial”, a spus Pavel. Potrivit șefului statului, Ucraina a pierdut peste 400 de biblioteci, muzee și biserici de la începutul războiului.

Potrivit televiziunii cehe, președintele a depus flori și la monumentul eroilor cehoslovaci din Piața Sofia și a vizitat Catedrala Sf. Sofia.

“Am început astăzi cu președintele Republicii Cehe, Petr Pavel, și întâlnirea noastră din Moshchun, regiunea Kiev”, a declarat Zelenski la rețeaua X. “Lupta pentru Moshchun împotriva ocupanților ruși a jucat un rol crucial în apărarea Kievului și, prin urmare, în apărarea întregii noastre țări”, a precizat președintele ucrainean, adăugând că oamenii de stat au onorat memoria luptătorilor căzuți. Moshchun este situat la nord-vest de Kiev, iar în primele săptămâni ale invaziei rusești, au avut loc lupte aprige și în jurul capitalei ucrainene.

Pe lângă Zelenski, șeful statului ceh intenționează să se întâlnească și cu prim-ministrul Denys Shmyhal. Joi, Pavel s-a întâlnit cu vicepremierul și ministrul pentru Reconstrucție și Dezvoltare Regională, Oleksiy Kuleba, și cu reprezentanții regiunilor Odesa, Herson și Mykolaiv pentru a discuta despre situația de pe câmpul de luptă și despre cum ar putea arăta reconstrucția postbelică a țării atacate de Rusia și cum ar putea contribui Republica Cehă la aceasta.

 

 

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Ucraina folosește „în fiecare zi” avioanele sale F-16 împotriva Rusiei și urmează să dispună de și mai multe: Șeful EUCOM
2% din PIB nu este suficient pentru apărarea țărilor NATO: Obiectivul actual de cheltuieli oferă un sentiment fals de securitate
Pe fontul tensiunilor cu Iranul, Armata SUA a desfășurat a doua baterie a sistemului de rachete THAAD în Israel
Militari ai Garzii Nationale a SUA. Sursa Foto: Twiiter National Guard
EXCLUSIV
Dezarmarea Americii și șubrezirea celor 4 linii de apărare în noile războaie reci. Sistemul și aliații au fost mereu cele mai valoroase arme ale SUA
Mai funcționează Trilaterala cu Polonia și Turcia? Ștefan Popescu: Tusk a fost la Ankara fără să oprească la București. Istoria a intrat într-un accelerator iar noi pierdem timp
Un republican avertizează: Dacă SUA se lasă adormite de Rusia s-ar putea trezi într-un coșmar real. Ucraina a arătat slăbiciunile Armatei ruse, dar ea s-a adaptat putând suporta pierderi uriașe
Photo source: U.S. Department of Defense
EXCLUSIV
Pregătită să se apere în „bătălia pentru Groenlanda”, Danemarca arată SUA pisica rusă Nord Stream. Ștefan Popescu: În spatele danezilor se află Germania
Statele Unite își retrag câteva baterii Patriot din Coreea de Sud și le amplasează în Orientul Mijlociu: Un alt semn care indică pregătirile pentru o lovitură asupra instalațiilor nucleare iraniene?
SUA ar putea pierde superioritatea strategică în fața Chinei dacă nu își modernizează urgent triada nucleară
Turcia vrea să controleze o bază strategică lovită de aviația Israelului: Posibila desfășurarea a sistemului rusesc S-400 poate irita mult SUA
Generalul Christopher Cavoli, avertisment pentru administratia Trump: Rusia este un negociator extrem de strategic, chiar și cu privire la chestiunile mărunte
SUA transmit un mesaj clar în Orient: O aripă suplimentară de F-35 ajunge în regiune, după ce jumătate din flota de bombardiere B-2 a fost dislocată într-un punct cheie
Bonjour Franța, goodbye America? Europa, România și de ce umbrela nucleară franceză deasupra Europei e mai mult o declarație politică | Ștefan Popescu, la Obiectiv EuroAtlantic
Marco Rubio încearcă să liniștească aliații europeni îngrijorați de angajamentul SUA față de NATO, în timp ce Trump trimite mesaje contradictorii
Polonia, puterea militară a Europei, susţine că nu este pregătită pentru un război de lungă durată. General polonez: După o lună, armata poloneză își va pierde capabilităţile militare
Partea României în planul ambițios al Europei de reînarmare: Punctul esențial al strategiei noastre e Marea Neagră
Bombardiere „stealth” B-2 și avioane de realimentare, dislocate de SUA la baza din Diego Garcia, punct-cheie pentru operațiunile din Orient (Foto/Video)
Finlanda înțelege că e sub ”tirania geografiei”: Cu 1.300 de km de graniță cu Rusia, industria militară finlandeză se folosește inclusiv de experiența angajaților Nokia
NATO ar fi suspendat discuțiile privind recalibrarea strategiei față de Rusia, în timp ce SUA fac presiuni pentru un acord de pace în Ucraina
Politica UE de reînarmare ”made în Europe” nemulțumește Washingtonul. ”Metoda Trump” ar putea face ca Europa să piardă pe toată linia
Președintele Finlandei, Alexander Stubb, afirmă că țara sa ar trebui să se „pregătească mental” pentru restabilirea legăturilor cu Rusia
Atacurile cu JDAM-ER ale Ucrainei continuă: Un MiG-29 ucrainean a distrus un punct de comandă al trupelor ruse (Video)
Suedia aprobă un ajutor militar record pentru Ucraina, inclusiv sisteme de apărare aeriană, artilerie și comunicații prin satelit
China lansează exerciții militare în jurul Taiwanului, care seamănă o blocadă navală. Filipine: Dacă i se întâmplă ceva Taiwanului, noi vom fi implicaţi
Dacă nu se acționează, „este doar retorică”: Statele baltice nu se grăbesc să se rupă de SUA şi sunt sceptice cu privire la leadershipul Vest-European
Europa trebuie să se descurce singură. Descurajarea Rusiei nu este o prioritate americană, arată un document secret al Pentagonului
Controlul Arcticii trece și prin Finlanda. SUA va cumpăra spărgătoare de gheață de la principalul producător al acestui tip de nave
Olandezii nu se mint singuri și avertizează: Putin are nevoie doar de un an pentru a mobiliza o armată uriașă împotriva NATO
Canada intră în bătălia pentru Arctica, investind miliarde de dolari în tehnologie pe care puțin o au: Radare JORN cu bătaie peste orizont
Două escadrile „vecine”: De ce baza celei de-a treia escadrile de F-16 a României va fi la Kogălniceanu, la doar 90 de km de cea de-a doua?

Ştiri Recomandate

Marea Britanie, în faţa unui scenariu de război: Apărarea sa antiaeriană nu poate rezista unui atac masiv cu 160 de rachete
Țară mică cu inima mare, Letonia alimentează constant fluxul de drone spre Ucraina. Kievul apreciază, dar încurajează susținerea producției direct în Ucraina
Singurul submarin rusesc din Marea Mediterană a părăsit regiunea, confirmând ineficiența operațională a Forțelor Navale ruse în această zonă
Un tanc Leopard în timpul unui exercițiu militar NATO în Korzeniewo, nordul Poloniei. Sursa foto: Wojtek Radwanski/Getty Images.
EXCLUSIV
NATO se luptă să se reconstruiască într-o lume tot mai plină de amenințări: Statele europene trebuie să depăşească bariera birocratică şi să treacă la reînarmare
Statele Unite nu au aprobat încă transferul tancurilor Abrams australiene către Ucraina: Decizia este pe masa administraţiei Trump
Turcia şi Spania se alătură Inițiativei celor Trei Mări, din care şi România face parte, ca parteneri strategici
E timpul să actualizăm parcul blindat. Europa începe dezvoltarea tancului de generația 5 a. În paralel, o companie franco-germană va gestiona proiectul Eurotank
Rusia se pregătește să ”elibereze” teritorii NATO: Armata rusă extinde baze militare la frontiera scandinavă și stochează aproape toată producția de tancuri T-90M
Pentru pe scenariu militar se pregătesc Statele Unite? O desfășurare permanentă a avioanelor F-35A în Coreea de Sud, luată în considere de U.S. Air Force
Nevoia de progres științific depășește toanele politice. O companie din Canada va dezvolta pentru aviația militară a SUA tehnologii cuantice de ultimă oră
Eșecul M10 Booker: Cum a ajuns SUA să construiască un tanc de care nu are nevoie. M10 trebuia să fie parașutabil, dar acum Armata îl refuză
Vine un sistem Patriot în cea mai modernă versiune în locul celui donat Ucrainei. SUA au aprobat vânzarea către România, dar plata o vor face trei aliați
Locomotiva militară a Europei? Berlinul cere UE activarea clauzei de urgență pentru a crește cheltuielile de apărare contra Rusiei
USS Truman continuă seria de ghinioane: Un F/A-18 Super Hornet și echipamentul de tractare au căzut peste bord, după ce portavionul a făcut o manevră bruscă
Zelenski: Armistițiul propus de Putin pentru ca Rusia să celebreze Ziua Victoriei e o formă de manipulare
Atac cu drone în Ucraina, lângă frontiera cu România. Două F-16 și două Eurofighter au fost ridicate în aer
Pakistanul avertizează asupra unei posibile incursiuni militare indiene, pe fondul tensiunilor crescânde
Liberalii conduși de prim-ministrul Carney câștigă în Canada, arată sondajele
Ion Bazac, decorat cu titlul de Cavaler de Gran Croce de către Ambasada Italiei în România
,,A NATO Mare Nostrum” - De ce Rusia este tot mai interesată să-şi proiecteze puterea în Marea Baltică?
Aviația ucraineană distruge un centru rusesc de control al dronelor FPV (Video): Atacul a fost efectuat de un MiG-29, echipat cu două bombe ghidate AASM HAMMER
Franța și India semnează cel mai mare acord militar încheiat între cele două țări. Obiectivul principal: Rafale M
Restabilirea de către SUA a poziției de lider militar în faţa Chinei are un preţ: Congresul SUA propune o investiție masivă de 150 de miliarde de dolari în domeniul apărării
Rusia așteaptă un semnal din Ucraina cu privire la negocierile directe: “Moscova este gata să negocieze cu Kievul fără condiții prealabile”
Costurile de dezvoltare pentru avionul de luptă F-47 cresc cu 400 de milioane de dolari: Ce reprezintă cu adevărat programul NGAD pentru SUA?
Putin ordonă încetarea focului între 8 și 10 mai, cu prilejul Zilei Victoriei
„Probabil a bătut toate recordurile” - Un sistem NASAMS a doborât 11 rachete de croazieră rusești în mai puțin de 2 minute, afirmă Forțele Aeriene Ucrainene (Video)
Războiul intră într-o nouă eră: Cum se pregătesc companiile din industrie să înlocuiască militarii, cu vehicule autonome și AI ca nucleu al puterii de luptă
Confruntată cu o cerere uriașă, SUA intenționează să producă peste 100.000 de rachete HIMARS în următorii ani
Poziție rară a SUA după ce Coreea de Nord a recunoscut oficial că participă la războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei
pixel