Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Întâlnire Pavel-Zelenski: “Republica Cehă este alături de Ucraina și sprijină aderarea acesteia la UE și NATO”
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
După trei ani de agresiune neprovocată a Rusiei, asistăm la evoluții turbulente, iar Republica Cehă continuă să susțină foarte ferm Ucraina. Acest lucru a fost declarat de președintele ceh, Petr Pavel, într-o conferință de presă după întâlnirea de astăzi (21.03.2025) cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, la Kiev. Potrivit președintelui ceh, orice încetare a focului trebuie să reprezinte un pas către o pace durabilă, condițiile sale trebuie să fie acceptabile pentru toți, iar ucrainenii trebuie să fie de acord cu ele.
Președintele Pavel în timpul unei întâlniri cu delegația ucraineană la Vilnius. Foto: Petr Pavel, X
Președintele Pavel în timpul unei întâlniri cu delegația ucraineană la Vilnius. Foto: Petr Pavel, X

Potrivit lui Pavel, Republica Cehă consideră Ucraina ca făcând parte din familia europeană și susține aderarea acesteia la Uniunea Europeană. În același timp, problema viitoarei aderări a Ucrainei la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord nu poate fi pusă sub semnul întrebării, a subliniat Pavel.

Omologul său ucrainean, Zelenski, consideră că progresul țării către UE încetinește, din cauza eforturilor unei țări. Premierul ungar, Viktor Orbán, a refuzat să susțină concluziile summitului UE privind Ucraina de joi de la Bruxelles.

Zelenski nu are nicio îndoială că Republica Cehă va fi un jucător puternic în noul sistem de securitate pentru Ucraina. De asemenea, el a declarat jurnaliștilor la o conferință de presă că Ucraina, care rezistă agresiunii ruse de mai bine de trei ani, este hotărâtă să-și păstreze propria suveranitate. Potrivit lui Zelensky, Republica Cehă a susținut-o în mod constant în acest sens.

,,Este necesar să reținem că numai acea diplomație care are în minte cauza acestui război va fi puternică, iar singura cauză a acestui război este (președintele Vladimir) Putin și Rusia sa”, a spus Zelenski. “De mai bine de o săptămână, o propunere pentru o încetare completă a focului a fost pe masă, dar Putin nu o percepe”, a adăugat el, referindu-se la recentul efort al SUA de a negocia o încetare a focului de 30 de zile în luptele dintre cele două părți. Negocierile urmează să continue luni în Arabia Saudită.

“Auzim multe despre o încetare a focului și, sincer, pare aproape, dar sunt sigur că nimeni nu vrea să oprească uciderea mai mult decât ucrainenii înșiși. Dar orice încetare a focului trebuie să reprezinte un pas către o pace durabilă. Termenii unei astfel de păci trebuie să fie acceptabili pentru toată lumea și este necesar ca ucrainenii să fie de acord cu ei, a spus Pavel. Potrivit acestuia, Ucrainei trebuie să i se ofere garanții că Rusia nu va mai ataca. “Aceasta este responsabilitatea noastră colectivă”, a spus el.

Potrivit lui Pavel, Republica Cehă va contribui la acest lucru cu partea sa, iar acum există dezbateri despre cum să se alăture “coaliției celor dispuși”, care este alcătuită în principal de Marea Britanie și Franța. Cu toate acestea, el a spus că este prea devreme pentru a vorbi despre implicarea specifică într-o posibilă misiune de menținere a păcii, până când nu va fi suficient discutată. Joi, reprezentanții armatelor europene s-au întâlnit la Londra, a reamintit președintele ceh. “Dacă se va lua decizia de a crea o astfel de forță militară comună, Republica Cehă va face parte din ea”, a spus el. În legătură cu garanțiile de securitate, Zelenski a spus că ONU nu va proteja Ucraina de Putin, așa că țara vede o coaliție a celor dispuși ca fiind importantă.

Cehia dorește să continue să sprijine Ucraina, printre altele, prin creșterea producției militare, dar și prin eforturi umanitare și în viitoarea reconstrucție a țării. Ucraina, pe de altă parte, poate ajuta Europa prin împărtășirea experienței sale de luptă și a procedurilor tactice. În același timp, ucrainenii vor fi lideri în tehnologie, experții locali au dezvoltat sisteme de arme eficiente într-un timp scurt, mai ieftine decât armele sofisticate din Occident, crede Pavel.

Zelenski a anunțat un acord pentru deschiderea unui așa-numit Centru de unitate la Praga, care va fi concentrat ajutorul pentru ucraineni. Potrivit acestuia, sursele de finanțare pentru proiect au fost deja asigurate.

Joi, Pavel a vizitat orașul Odesa, din sudul Ucrainei, asupra căruia Rusia a lansat un atac cu drone la scară largă mai târziu în cursul serii. “Am părăsit scena cu aproximativ douăzeci de minute înainte de începerea exploziilor puternice”, a comentat președintele astăzi, potrivit presei ucrainene.

El s-a întâlnit cu reprezentanți ai mai multor regiuni și cu vicepremierul ucrainean, Oleksiy Kuleba. După ce a luat trenul spre Kiev, a vizitat, printre altele, spitalul Ohmatdyt, pe care Moscova l-a atacat în iulie anul trecut. Înainte de întâlnire, el și Zelenski au vizitat satul Moshchun din regiunea Kiev, unde oamenii de stat au onorat memoria luptătorilor căzuți.

Pavel consideră că atacurile masive nu indică faptul că Rusia este serioasă în privința unei încetări a focului. În opinia sa, efectuarea unor astfel de atacuri masive și asupra unor ținte civile într-un moment în care încep negocierile privind o încetare a focului și un posibil acord de pace, nu este un semn că partea rusă este serioasă. Președintele ceh, Petr Pavel, a declarat acest lucru astăzi pentru jurnaliștii de la Kiev. Joi, șeful statului ceh a vizitat orașul Odesa, din sudul Ucrainei, asupra căruia Rusia a lansat un atac cu drone la scară largă seara. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a publicat pe rețeaua de socializare X un material video de la  întâlnirea sa cu Pavel și a precizat că au vizitat satul Moshchun din regiunea Kiev.

Pavel a spus că a primit doar informații inițiale despre atacul de joi asupra Odesei, potrivit căruia a fost cel mai mare atac asupra acestui port de până acum și a fost folosită “o tactică de atac aerian ușor diferită”.

Președintele Pavel a subliniat că este probabil necesar să se crească semnificativ presiunea asupra părții ruse pentru a-și schimba semnificativ abordarea față de negocierile de pace. “Conform a ceea ce avem ocazia să vedem și să auzim, până acum nu pare că partea rusă are voința de a încheia vreo încetare a focului. Probabil că va fi necesar să folosim presiunea despre care a vorbit președintele american (Donald Trump), care ar trebui să fie suficient de sensibilă pentru ca Rusia să răspundă la ea”, a spus el.

Trupele ruse au invadat Ucraina în urmă cu mai bine de trei ani. Statele Unite au propus recent o încetare a focului de 30 de zile în luptele dintre Rusia și Ucraina, cu care Kievul a fost de acord. Cu toate acestea, președintele rus, Vladimir Putin, nu a fost de acord cu cererea lui Trump de încetare a focului cât mai curând posibil.

Săptămâna aceasta, șeful Casei Albe a primit doar o promisiune de la Putin de a opri atacurile asupra țintelor energetice. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a susținut acest tip de încetare parțială a focului. În același timp, ambele țări continuă să raporteze despre atacurile aeriene ale celeilalte părți.

Astăzi, Pavel a vizitat spitalul Ohkhmatdyt din Kiev, care a fost atacat de Moscova în iulie anul trecut. Potrivit președintelui, Rusia ignoră dreptul internațional și comite practic crime de război prin atacarea nu numai a unităților medicale, ci și a ambulanțelor. “Din ceea ce am avut ocazia să aud și din ceea ce este în cele din urmă documentat și predat la Haga [unde se află Curtea Internațională de Justiție și Curtea Penală Internațională], au fost sute de astfel de cazuri”, a spus el.

Pavel consideră că este necesar să-i ajute mai ales pe cei care au cea mai mare nevoie, adică oamenii din spitale. “Dacă cineva atacă oameni care sunt lipsiți de apărare și care sunt tratați ei înșiși, atunci aceasta este o dovadă semnificativă a barbariei, nu am alt cuvânt pentru asta”, a spus el.

“Am vorbit cu ministrul ucrainean al sănătății (Viktor Lyashko) despre reconstrucția a șase spitale pe care companiile cehe le vor ajuta să le implementeze”, a notat Pavel pe Instagram.

Astăzi, președintele a aflat și despre proiectul Arca I, prin care Republica Cehă participă la conservarea patrimoniului cultural ucrainean, în special în acest caz la conservarea și restaurarea patrimoniului scris, cum ar fi cărțile și manuscrisele. “Moștenirea culturală nu este doar un simbolism, ci coloana vertebrală a fiecărei națiuni. Dacă nu este posibil să salvăm ceea ce ucrainenii simt că este sursa identității lor, atunci ar pierde-o parțial”, a spus Pavel. Potrivit șefului statului, Ucraina a pierdut peste 400 de biblioteci, muzee și biserici de la începutul războiului.

Potrivit televiziunii cehe, președintele a depus flori și la monumentul eroilor cehoslovaci din Piața Sofia și a vizitat Catedrala Sf. Sofia.

“Am început astăzi cu președintele Republicii Cehe, Petr Pavel, și întâlnirea noastră din Moshchun, regiunea Kiev”, a declarat Zelenski la rețeaua X. “Lupta pentru Moshchun împotriva ocupanților ruși a jucat un rol crucial în apărarea Kievului și, prin urmare, în apărarea întregii noastre țări”, a precizat președintele ucrainean, adăugând că oamenii de stat au onorat memoria luptătorilor căzuți. Moshchun este situat la nord-vest de Kiev, iar în primele săptămâni ale invaziei rusești, au avut loc lupte aprige și în jurul capitalei ucrainene.

Pe lângă Zelenski, șeful statului ceh intenționează să se întâlnească și cu prim-ministrul Denys Shmyhal. Joi, Pavel s-a întâlnit cu vicepremierul și ministrul pentru Reconstrucție și Dezvoltare Regională, Oleksiy Kuleba, și cu reprezentanții regiunilor Odesa, Herson și Mykolaiv pentru a discuta despre situația de pe câmpul de luptă și despre cum ar putea arăta reconstrucția postbelică a țării atacate de Rusia și cum ar putea contribui Republica Cehă la aceasta.

 

 

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Atac masiv asupra aeroportului din Briansk, Rusia (Foto/Video): Rezultatul, explozii puternice și distrugerea aviației de transport militar
Vești bune de peste Atlantic - Merz mulțumit de rezultatele întâlnirii cu Trump
Expertul în studii de securitate Iulian Fota, fost consilier prezidențial pe probleme de securitate națională și secretar de stat în MAE
EXCLUSIV
Nu mai e timp de pierdut: Marea Neagră și obiectivele României cu războiul readus de Rusia la ușa noastră | Iulian Fota, la Obiectiv EuroAtlantic
Screenshot video SBU
EXCLUSIV
Aviația strategică a Rusiei arată ca o șandrama (Foto/Video): Bombardierele rusești sunt protejate în cel mai rudimentar mod, cu anvelope și panouri din sârmă
Noul comandant al Forțelor ucrainene de Sisteme fără Pilot anunță schimbări radicale
Adevărul din spatele cortinei de fum: Imaginile din satelit demască strategia Rusiei de a ascunde pierderile de avioane Tu-95 și Tu-22M3, după operațiunea "Pânza de Păianjen" (Foto)
Cum se pregătește China pentru operațiuni de luptă la scară largă: O analiză detaliată a strategiei militare a Beijingului
Belgia intenționează să își mărească flota de avioane de vânătoare F-35A cu peste 50%
Războiul readus pe continent de Rusia deschide a doua umbrelă nucleară: După Franța, un alt stat vrea să contribuie la descurajarea nucleară
Adevăruri incomode: fostul secretar de stat Pompeo - SUA nu au făcut suficient pentru a opri războiul în 2014
Marea vulnerabilitatea a celei mai puternice armate din lume: Armata SUA, prea „ușoară” pentru a câștiga. Rețeta declinului ar fi focalizarea exclusivă pe Pacific
Frica de Rusia ajunge până în Marea Britanie: Guvernul anunță 12 submarine nucleare noi și investiții de 20 miliarde de dolari în focoase nucleare
Marea Britanie va anunța noua strategie de apărare. Prima mutare: 6 fabrici de armament și achizița a 7.000 de rachete cu rază lungă
Teheranul își mărește stocul de uraniu. Agenția pentru Energie Atomică: Iranul nu oferă răspunsuri credibile din punct de vedere tehnic
Joc de război: NATO ar câștiga posibilul conflict cu Rusia, iar frontul decisiv ar fi cerul Europei de Est 
Șeful diplomației turce afirmă că războiul din Ucraina ar putea fi încheiat până la sfârșitul anului: “Atât Rusia, cât și Ucraina își doresc încetarea focului”  
De ce e mai bine să descurajezi Rusia înainte să atace: Ucraina cheltuie în patru luni bugetul de anul trecut al României pentru apărare
Războiul hibrid al Beijingului: Cum încearcă China să paralizeze Taiwanul prin atacuri asupra infrastructurii critice?
De la 2% la 3,5% (sau 5%): Dincolo de politică, cât de mult este Europa pregătită să plătească pentru NATO?
UE publică Strategia pentru Securitate la Marea Neagră. Obiective majore: Dezvoltarea coridoarelor de mobilitate militară și protecția platformelor energetice precum Neptun Deep
Planeta în trei culori: Visul lui Trump despre o lume împărțită cu Rusia și China
Europa intensifică ajutorul militar acordat Ucrainei, în timp ce Rusia respinge încetarea focului și se pregătește pentru ,,ofensiva de vară''
“Pentru reducerea tensiunilor din regiune”: Belarus a anunțat mutarea locurilor de desfășurare a exercițiului “Vest-2025” de la granițele occidentale în interiorul țării
Primul contact la vârful Washingtonului: Președintele Nicușor Dan, convorbire telefonică cu Donald Trump
Pacea, tot mai departe: Rusia îşi intensifică presiunea militară asupra Ucrainei, atacurile cu dronele fiind tot mai puternice
Oficiali militari taiwanezi: China este capabilă de a transforma exercițiile militare într-o invazie
Războiul dronelor: Armata britanică stabilește un nou standard de luptă bazat pe ,,strategia 20-40-40'', cu 80% sisteme autonome pe câmpul de luptă
Forţele Armate Ucrainene, liber la lovit teritoriul Rusiei cu rachete occidentale: Nu mai există restricții privind raza de acțiune a armelor livrate
Tancuri, Obuze și Demografie: De ce pierderile imense nu opresc ,,mașina de război'' a Rusiei pe frontul din Ucraina
Vedeta exercițiului Swift Response 25: Desfăşurarea sistemului HIMARS, un semnal de forță arătat de NATO în Nordul îndepărtat și în statele baltice

Ştiri Recomandate

Trebuie oferite Ucrainei capabilități pentru a distruge fabricile rusești de drone - ministrul de externe al Letoniei
Fotografie ilustrativă: Donald Trump / flickr, Official White House Photo by Tia Dufour
EXCLUSIV
Este timpul ca Donald Trump să pună piciorul în prag în problema chestiunii rusești
Compania Lockheed Martin transformă eșecul în strategie cu planuri ambițioase de modernizare avioanelor F-35
Să nu fim luaţi prin surprindere! Statele europene membre NATO se pregătesc pentru un scenariu care nu mai pare imposibil: Reducerea prezenţei militare americane în Europa
100 de bombardiere B-21 nu ar fi de ajuns pentru Statele Unite: Presiuni tot mai mari asupra Pentagonului pentru a dubla miza în fața Chinei
Fostul comandant al trupelor SUA în Europa: Rusia este deja în război cu noi și vizează statele baltice. Următorul test: exercițiul militar Zapad 2025
Ce înseamnă iniţiativa germană ,,Punctul de Cotitură Istoric'': Proiect ambiţios pentru achiziționarea a 1.000 de tancuri Leopard 2
Experiment curajos la Kiev: zeci de drone Shaheed interceptate de UAV-uri ucrainene
Trump a vorbit cu Zelenski la o zi după Putin. Au discutat despre consolidarea apărării aeriene a Ucrainei
Ei au putut, noi nu. De ce Polonia a reușit ceea ce România nici nu visa în programul de F-16 și nu numai
România ar putea redeschide Consulatul de la Odesa. "Suntem în strânsă coordonare cu partenerii noştri ucraineni"
Serviciile olandeze de informații: Rusia lansează din drone arme chimice, folosite și în Primul Război Mondial
Beijingul "scapă", pe surse, mesajul principal transmis Europei de ministrul chinez de externe: "Nu ne putem permite ca Rusia să piardă în Ucraina"
Un tanc Leopard în timpul unui exercițiu militar NATO în Korzeniewo, nordul Poloniei. Sursa foto: Wojtek Radwanski/Getty Images.
EXCLUSIV
Ce poate învăţa România din noua Strategie de Securitate Națională a Poloniei? General polonez: În calitate de stat aflat la frontiera NATO, nu ne mai permitem o abordare pur defensivă
"A fost găsit sub fereastră". Continuă epidemia de sinucideri din Rusia; încă un oficial din Rusia a căzut de la etaj
Clivajul NATO | Statele Baltice sfidează axa franco-germană în privința renunţării la armamentul american: Securitatea nu poate aștepta
Colonel din Forțele Aeriene ucrainene, recrutat de soție în FSB. Sarcina sa era de a trimite coordonatele bazelor aeriene
Bătrânul F-22 Raptor e pariul SUA: Modernizări de zeci de milioane de dolari pentru a menţine superioritatea aeriană în fața Chinei
Exercitiu militar NATO in Estonia: Sursa foto: SHAPE - NATO Allied Command Operation/X.
EXCLUSIV
Rusia este o amenințare acută pentru Europa, pentru NATO, pentru întreaga lume civilizată: „Putin are nevoie de conflict, așa cum peștele are nevoie de apă”
După ce a vorbit la telefon cu Donald Trump, Vladimir Putin a lovit violent capitala Ucrainei cu drone și rachete balistice
Marina Britanică nu slăbește din ochi navele rusești: Submarinul “Novorossiysk”, monitorizat în Marea Nordului și Canalul Mânecii
F-urile României, umăr la umăr cu avioanele Eurofighter ale Aeronautica Militare pentru protejarea graniței NATO
Europa are încă o fabrică de componente F-35. Rheinmetall va produce anual peste 30 de secțiuni centrale de fuzelaj
Putin și Trump au avut o nouă discuție telefonică. Nu vom renunța la obiectivele noastre, i-a spus liderul de la Kremlin lui Trump
O companie din SUA va colabora cu Ucraina pentru producția în comun de drone
Ucrainenii au lichidat al unsprezecelea general rus. Locțiitorul șefului Forțelor Navale a fost ucis de un atac cu rachete
China avertizează UE cu privire la pericolul confruntării: „Nu ar trebui să ne considerăm rivali din cauza diferențelor dintre noi”
Să nu ajungem la voia întâmplări! Marea Britanie și Germania pregătesc un pact de apărare istoric, pe fondul temerilor legate de actuala politică SUA faţă de Europa
Robotul de luptă Type-X al Europei, echipat cu rachete franceze: Ce promite proiectul MARSEUS în contextul implementării autonimie strategice militare europene?
Cu sau fără sisteme ruseşti S-400, Turcia nu trebuie să primească F-35: Care sunt argumentele celor care se opun vânzării de avioane către Ankara
,,Spionul din Marea Baltică’’: Polonia a lansat la apă o navă SIGINT cu care vrea să redeseneze harta securității regionale în fața Rusiei
Grupul de companii românești E-INFRA devine partener strategic al Atlantic Council
pixel