Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Internetul pe bucăți, sau cum își construiește Rusia propria realitate digitală. RuNet, viitoarea „închisoare digitală” a Federației?
Strategica
Data publicării:
Președintele Vladimir Putin a cerut guvernului rus să impună noi restricții privind platformele online și aplicațiile utilizate în media socială rusă, în principal împotriva celor care provin din țările „neprietenoase”, întrucât acestea “limitează dezvoltarea sectorului IT intern al Rusiei”.

Anterior, Putin a subliniat necesitatea reducerii dependenței de platformele tehnologice străine, cum ar fi Zoom și Microsoft, iar reprezentanții autorităților în domeniu s-au grăbit să-i confirme justețea indicațiilor.

„Este timpul ca WhatsApp să se pregătească să părăsească piața rusă”, a declarat Anton Gorelkin, vicepreședinte al Comisiei pentru tehnologia informației din Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), adăugând că Meta este desemnată drept organizație extremistă în Rusia și că platforma internă de mesagerie a VKontakte, Max, ar putea lua locul WhatsApp pe piața rusă.

Între timp, WhatsApp rămâne cel mai utilizat serviciu de mesagerie din Rusia, ajungând lunar la 78-79% din populație, potrivit Mediascope. Telegram urmează îndeaproape, cu o cotă în creștere. Alte servicii digitale de top din Rusia includ VKontakte, Yandex și Google.

Dar în vizorul autorităților ruse se află inclusiv aplicația Telegram, deși sunt semnale că aceasta vizează deja o prezență oficială în Rusia. O înregistrare în registrul Agenției federale de supraveghere a comunicațiilor, tehnologiilor informaționale și mass-media din Rusia (Roskomnadzor) indică faptul că platforma ar fi inițiat procesul de creare a unei entități locale - un pas impus de legislația din Rusia pentru companiile de profil străine.  

Surse apropiate companiei înregistrate în Insulele Virgine Britanice, dar cu sediul în Emiratele Arabe Unite, precum și guvernului rus au declarat recent pentru The Bell că nu sunt la curent cu niciun plan activ de a deschide un birou local, în timp ce Roskomnadzor susține că că nu a primit nicio solicitare oficială din partea Telegram.

Este dificil de aflat acum adevărul privind relația dintre Telegram și statul rus. Cert este că Telegram și a creat un cont oficial pe portalul Roskomnadzor, aspect care lipsea în urmă cu un an și care este cerut de legea rusă de “inserare locală” a unor astfel de companii.

 

Rusia vrea o rețea de internet specială „ruptă” de cea globală: Închisoarea digitală „RuNet”?

 

2. -imagine fara descriere- (russia_internet_77746600.jpg)

Însă toate aceste măsuri fac parte dintr-o adevărată strategie pe termen lung a Kremlinului de a controla și limita accesul la internet în Rusia. Scopul de peste un deceniu al autorităților ruse este construirea unei rețele internet naționale complet controlată, capabilă să funcționeze independent de structura globală, așa-zisa rețea “RuNet”.

Deși s-au făcut progrese în domeniul legilor, infrastructurii politice și controlului traficului, implementarea Runet este încă departe de a fi completă. Demersurile tehnice sunt în desfășurare, însă există limitări industriale, costuri ridicate (accentuate de sancțiunile aferente războiului cu Ucraina) și chiar o rezistență din partea operatorilor naționali. Prin urmare, izolarea completă nu s-a realizat, iar Rusia depinde de resurse externe și nu și-a creat încă o infrastructură DNS total independentă.

Însă s-a concentrat pe reglementarea controlului. Principalele repere ale măsurilor adoptate în timp de Kremlin în acest sens au fost recent evidențiate cronologic de site-ul United24 Media, astfel:  

2016: Rusia blochează LinkedIn, cea mai mare rețea socială din lume pentru conexiuni profesionale, invocând încălcări ale legilor de localizare a datelor.

2018: Autoritățile ruse încearcă să blocheze Telegram pentru refuzul de a furniza cheile de criptare. Blocarea Telegram este ridicată după ce oficialii consideră platforma utilă în cooperarea împotriva extremismului.

2021: Autoritatea de reglementare de stat Roskomnadzor vizează browserul Tor și lansează primul val de restricții privind serviciile VPN, marcând un atac mai amplu asupra instrumentelor de anonimat online.

2022: Facebook și Instagram sunt oficial interzise. Twitter, anterior restricționat, este acum complet blocat. O listă tot mai mare de platforme - inclusiv Chess.com, Patreon, Google News și numeroase agenții de știri independente rusești - devine inaccesibilă.

2024: Viber, Discord și Signal sunt blocate. În anumite regiuni, autoritățile încep să închidă internetul mobil, iar WhatsApp și Telegram se confruntă cu întreruperi sporadice. YouTube este efectiv blocat. Popularul site de fanfiction Ficbook devine inaccesibil.

2025: Site-urile care utilizează Cloudflare, adesea folosit pentru a ocoli cenzura, încep să dea erori. Întreruperile internetului, atât mobil, cât și prin cablu, devin frecvente în multe părți ale țării.

Deși prezentate drept măsuri de securitate și independență tehnologică, aceste inițiative urmăresc în esență controlul informației și reducerea accesului populației la surse externe. WhatsApp este ultima pe lista tot mai lungă de ținte a căror blocare se dorește pentru promovarea alternativelor interne. Astfel, Rusia se apropie treptat de o rețea digitală paralelă, dar costurile - sociale, economice și geopolitice - vor fi probabil mult mai mari decât anticipează Kremlinul.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Loviturile SUA asupra Iranului, mesaj greșit pentru Kim: Coreea de Nord ar putea grăbi programul nuclear
Foto: Bogdan PANTILIMON, Statul Major al Forțelor Aeriene
EXCLUSIV
Suveranitatea defensivă a României: de la dependență la capacitate reală de apărare
Marea Britanie revine la avioane nucleare și cumpără 12 aeronave F-35A capabile să transporte arme nucleare tactice
Președintele Nicușor Dan și-a ales consilierul pe probleme de securitate: Cristian Diaconescu rămâne la Palatul Cotroceni
EXCLUSIV
Ce este doctrina 20.40.40 pe care și România ar trebui să o adopte. Armata României trebuie să se pregătească de războiul viitorului și nu e timp de pierdut
Monument închinat militarilor americani care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial / NATO Rapid Deployable Corps Italy
EXCLUSIV
Cu Statele Unite care privesc mai mult spre China, pragul de 5% pentru apărare devine o țintă obligatorie pentru europenii din NATO (Analiză)
Sisteme Mistral și creșterea importanței Centrului F-16 de la Fetești, printre prioritățile noului Guvern
România, în prima linie a frontului nevăzut. Cum facem față amenințărilor hibride în Marea Neagră unde România devine un actor cheie energetic
Apărare aeriană
EXCLUSIV
Cele două săptămâni de aur care pot decide viitorul regimului ayatollahilor: Cadoul lui Trump de care Iranul ar fi bine să profite
„Rusia are un plan de agresiune pe termen lung împotriva Europei”. Care sunt soluțiile
Dronă MQ-9 Reaper olandeză. Photo source: Royal Netherlands Air Force.
EXCLUSIV
În România dronele MQ-9 Reaper olandeze sunt „ochii” alianței în fața Rusiei. Doar 3 minute și 29 de secunde e diferența unui atac masiv rusesc între Est și Vest
Pentru ca acordul privind mineralele să-și producă efectele Trump trebuie să dea cu pumnul în masă în fața Rusiei. Volker: SUA nu fac suficient pentru interesele sale
Rusia își modernizează bazele militare nucleare din apropierea frontierei NATO
Trump sugerează că SUA nu vor impune sancțiuni Rusiei la G7 deoarece „SUA pierd mulți bani când sancționează o țară”
Rusia ar vrea să transforme Ruta Mării Nordului într-un al doilea Drum al Mătăsii și invită ”țările prietene” să participe
Cursa înarmărilor nucleare. Raport SIPRI: “Toate puterile nucleare ale lumii își întăresc sau își modernizează arsenalele”
Atacul Iranului asupra Israelului: Rolul neaşteptat pe care sistemul Iron Dome l-a jucat împotriva rachetelor balistice (Foto/Video)
NATO face o demonstraţie de forţă la Gurile Dunării: Cum testează exerciţiul militar "Saber Guardian 25" capacitatea de apărarea în faţa unei posibile agresiuni ruseşti?
Armata SUA, 250 de ani: O aniversare marcată de parada lui Donald Trump și protestele "No Kings" (Foto/Video)
Mașina de război a Rusiei se alimentează cu petrol: În pofida sancțiunilor occidentale, exporturile au crescut cu 18%
Sistem rusesc de rachete S-300, prezentat la o paradă militară organizată la Teheran: Sursa foto: Agenția iraniană de presă IRNA.
EXCLUSIV
Eroarea strategică a Rusiei ar putea duce la sacrificarea regimului ayatollahilor din Iran
Imagini din satelit de aproape ale instalației nucleare Natanz din Iran, în urma atacurilor israeliene de noaptea trecută. Imaginile de înaltă rezoluție arată pagube vizibile la mai multe structuri de pe amplasament. Sursa foto: X/War Mapper.
EXCLUSIV
Analiză Militară | Imaginile din satelit confirmă: Israelul a lovit cu precizie facilităţile militare iraniene din Kermanshah și Natanz (Foto/Video)
Israel vs. Iran, pe înțelesul tuturor. Ioana Constantin Bercean: Războiul poate fi câștigat doar cu implicarea SUA. Urmează cel mai greu test pentru Trump
Fără Taurus, dar cu susținerea de către Germania a producției ucrainene de armament similar
NATO va consolida apărarea antirachetă în Europa de Est: România şi Polonia sunt principalii beneficiari ai cupolei unui ,,super-scut''
Germania spune că deja clepsidra este întoarsă, iar Europa rămâne fără timp: Umbrela de securitate a Statelor Unite s-ar putea restrânge
Analiză militară: Atacul Israelului asupra Iranului nu a fost doar un raid aerian (Foto/Video). Unități de comando au atacat anticipat sistemele iraniene de apărare aeriană
Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
EXCLUSIV
Ucraina a devenit cea mai mare și pregătită armată a Europei. E.S. Ihor Prokopchuk: Dacă nu oprim Rusia va înainta pe flanc, inclusiv România
Nicușor Dan, Maia Sandu, Volodimir Zelenski
EXCLUSIV
România, după summitul de la Odesa și agresiunea continuă a Rusiei în regiune | Valentin Naumescu, la Obiectiv EuroAtlantic cu Tudor Curtifan
NATO va desfășura noi sateliți pentru a monitoriza Rusia

Ştiri Recomandate

S-a aflat statul european care va livra Ucrainei un număr uriaș de sisteme Patriot. Rusia a mai reușit o „performanță” de neconceput acum câțiva ani
Care e legătura dintre dosarele lui Călin Georgescu și interdicția de a intra în UE primită de Ion Ceban, primarul Chișinăului
Internetul pe bucăți, sau cum își construiește Rusia propria realitate digitală. RuNet, viitoarea „închisoare digitală” a Federației?
România s-a integrat perfect în „ecosistemul F-16”. Aviația militară română, singura din Europa unde se antrenează piloți de F-16. În lume doar SUA ne depășesc
Drone rusești / Ministerul rus al apărării
EXCLUSIV
E posibil un atac rusesc cu 2.000 de Shahed? Rușii au triplat numărul de drone și fac stocuri pentru lovituri viitoare
Șoimii Carpaților, operând în războiul din Afganistan. Foto: MApN
EXCLUSIV
România s-a dus la război cu TAB-uri și Aro împotriva unui inamic care avea altă tactică. Ucraina schimbă doctrinele așa cum Afganistanul a făcut-o acum aproape 25 de ani
Așa arată „haita de lupi” a SUA: Rachete ieftine ce lovesc la distanțe mari. Lansate terestru, din drone iar F/A-18E/F ar putea fi primul avion care le va integra
La mulți ani aviației militare și tuturor aviatorilor români. Cer senin!
Noua tactică aplicată de Rusia pe front, „oboseala de război”: Sunt pregătire atacuri cu 2.000 de drone în roi pentru a copleși Ucraina
SUA se mișcă bine. Administrația lui Trump revizuiește calendarul transferului sistemelor Patriot pentru ca Germania să poată livra Ucrainei două sisteme
Rapid, ieftin și bun: SUA testează rachete low-cost CMMT, lansate de avioane utilitare. Urmează și varianta pentru HIMARS
România intră în zodia germană? Soluția Skynex pentru sistemele antiaeriene Oerlikon ale României, propunerea mașinii de luptă Lynx și o fabrică de pulberi
Ucraina a primit un nou lot de tancuri Abrams, dar nu din partea SUA. America nu mai e cel mai mare furnizor de tancuri americane Abrams pentru ucraineni
Ajutorul militar pentru Kiev. Moșteanu: ”Le-am dat multe. Cred că e ok să spunem” | Patriot și Ringtausch, două argumente în favoarea publicării contribuției României
Colaj Foto: Spionaj rusesc - agentia FSB.
EXCLUSIV
Harta spionajului rusesc: Cum au dezvăluit niște insigne militare cele 10 structuri secrete ale ,,Centrului 16'' al FSB
După o perioadă scurtă de acalmie, trupele ruse au lovit din nou violent ținte din Ucraina. La rândul lor, dronele ucrainene au hărțuit apărarea rusească din mai multe regiuni
Ucraina și-a propus să ridice procentul armelor proprii utilizate pe front. De la 40% la 50%
De frica dronelor, Ministerul rus al Apărării a anulat în mod discret expoziția militară “Armata-2025”
SUA iau în considerarea interzicerea accesului inginerilor străini în programele de armament. China, care a atins un nivel uluitor de performant de spionaj, principala vizată
Militarii români se pregătesc pentru obuzierele K9: Exerciții de manevră și cu foc real, în Coreea de Sud
Nicuşor Dan, discuții în Germania privind cooperarea în domeniul industriei de apărare / Plan de acţiune pentru intensificarea parteneriatului româno-german, semnat la Berlin
Sancțiuni și mai dure pentru Rusia: UE umblă inclusiv la „plafonul de preț” pentru petrolul rusesc. Kremlinul amenință
România își conturează strategia privind utilizarea dronelor pe Flancul Estic al NATO, mizând pe experiența de război a Ucrainei și pe tehnologia americană
Acțiunile cibernetice ostile ale Rusiei, în vizorul NATO și UE. Ministrul român de externe: Pentru Rusia, prosperitatea și securitatea Europei nu reprezintă o veste bună
Mentenanța flotei românești de C-130 Hercules se va face la ROMAERO. Parteneriat semnat cu Marshall
Industria rusă de apărare ,,s-a conectat'' la Belarus: O rețea de întreprinderi de stat a devenit un furnizor esențial pentru producția de rachete de precizie
Relațiile dintre Budapesta și Kiev, în picaj: Orban semnalează o serie de abuzuri asupra ungurilor din Transcarpatia
Livrarea sistemelor Patriot către Ucraina este tot mai aproape să devină o certitudine: Pregătirile sunt în plină desfășurare, cooperăm foarte strâns cu Germania
Pentru a slăbi capacitatea Forțelor Aeriene ale Ucrainei de a folosi avioanele F-16 și MiG-29, trupele ruse au lovit sistematic principalele aerodromuri ucrainene
Răspunsul Europei la UAV-ul rusesc Lancet: Se pregăteşte producţia record a 2.500 de drone HX-2 pe lună pentru a sprijini Ucraina
Statele Unite prioritizează avionul F-47 al U.S. Air Force în detrimentul viitorului ,,vânător'' al U.S. Navy, stârnind o dispută bugetară
Anatol Șalaru
EXCLUSIV
Războiul convenţional este la ușă. Cel hibrid prin care s-a încercat paralizarea României, în plină desfăsurare | Anatol Șalaru, la Obiectiv EuroAtlantic
pixel