Internetul pe bucăți, sau cum își construiește Rusia propria realitate digitală. RuNet, viitoarea „închisoare digitală” a Federației?
Președintele Vladimir Putin a cerut guvernului rus să impună noi restricții privind platformele online și aplicațiile utilizate în media socială rusă, în principal împotriva celor care provin din țările „neprietenoase”, întrucât acestea “limitează dezvoltarea sectorului IT intern al Rusiei”.
Anterior, Putin a subliniat necesitatea reducerii dependenței de platformele tehnologice străine, cum ar fi Zoom și Microsoft, iar reprezentanții autorităților în domeniu s-au grăbit să-i confirme justețea indicațiilor.
„Este timpul ca WhatsApp să se pregătească să părăsească piața rusă”, a declarat Anton Gorelkin, vicepreședinte al Comisiei pentru tehnologia informației din Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), adăugând că Meta este desemnată drept organizație extremistă în Rusia și că platforma internă de mesagerie a VKontakte, Max, ar putea lua locul WhatsApp pe piața rusă.
Între timp, WhatsApp rămâne cel mai utilizat serviciu de mesagerie din Rusia, ajungând lunar la 78-79% din populație, potrivit Mediascope. Telegram urmează îndeaproape, cu o cotă în creștere. Alte servicii digitale de top din Rusia includ VKontakte, Yandex și Google.
Dar în vizorul autorităților ruse se află inclusiv aplicația Telegram, deși sunt semnale că aceasta vizează deja o prezență oficială în Rusia. O înregistrare în registrul Agenției federale de supraveghere a comunicațiilor, tehnologiilor informaționale și mass-media din Rusia (Roskomnadzor) indică faptul că platforma ar fi inițiat procesul de creare a unei entități locale - un pas impus de legislația din Rusia pentru companiile de profil străine.
Surse apropiate companiei înregistrate în Insulele Virgine Britanice, dar cu sediul în Emiratele Arabe Unite, precum și guvernului rus au declarat recent pentru The Bell că nu sunt la curent cu niciun plan activ de a deschide un birou local, în timp ce Roskomnadzor susține că că nu a primit nicio solicitare oficială din partea Telegram.
Este dificil de aflat acum adevărul privind relația dintre Telegram și statul rus. Cert este că Telegram și a creat un cont oficial pe portalul Roskomnadzor, aspect care lipsea în urmă cu un an și care este cerut de legea rusă de “inserare locală” a unor astfel de companii.
Rusia vrea o rețea de internet specială „ruptă” de cea globală: Închisoarea digitală „RuNet”?

Însă toate aceste măsuri fac parte dintr-o adevărată strategie pe termen lung a Kremlinului de a controla și limita accesul la internet în Rusia. Scopul de peste un deceniu al autorităților ruse este construirea unei rețele internet naționale complet controlată, capabilă să funcționeze independent de structura globală, așa-zisa rețea “RuNet”.
Deși s-au făcut progrese în domeniul legilor, infrastructurii politice și controlului traficului, implementarea Runet este încă departe de a fi completă. Demersurile tehnice sunt în desfășurare, însă există limitări industriale, costuri ridicate (accentuate de sancțiunile aferente războiului cu Ucraina) și chiar o rezistență din partea operatorilor naționali. Prin urmare, izolarea completă nu s-a realizat, iar Rusia depinde de resurse externe și nu și-a creat încă o infrastructură DNS total independentă.
Însă s-a concentrat pe reglementarea controlului. Principalele repere ale măsurilor adoptate în timp de Kremlin în acest sens au fost recent evidențiate cronologic de site-ul United24 Media, astfel:
2016: Rusia blochează LinkedIn, cea mai mare rețea socială din lume pentru conexiuni profesionale, invocând încălcări ale legilor de localizare a datelor.
2018: Autoritățile ruse încearcă să blocheze Telegram pentru refuzul de a furniza cheile de criptare. Blocarea Telegram este ridicată după ce oficialii consideră platforma utilă în cooperarea împotriva extremismului.
2021: Autoritatea de reglementare de stat Roskomnadzor vizează browserul Tor și lansează primul val de restricții privind serviciile VPN, marcând un atac mai amplu asupra instrumentelor de anonimat online.
2022: Facebook și Instagram sunt oficial interzise. Twitter, anterior restricționat, este acum complet blocat. O listă tot mai mare de platforme - inclusiv Chess.com, Patreon, Google News și numeroase agenții de știri independente rusești - devine inaccesibilă.
2024: Viber, Discord și Signal sunt blocate. În anumite regiuni, autoritățile încep să închidă internetul mobil, iar WhatsApp și Telegram se confruntă cu întreruperi sporadice. YouTube este efectiv blocat. Popularul site de fanfiction Ficbook devine inaccesibil.
2025: Site-urile care utilizează Cloudflare, adesea folosit pentru a ocoli cenzura, încep să dea erori. Întreruperile internetului, atât mobil, cât și prin cablu, devin frecvente în multe părți ale țării.
Deși prezentate drept măsuri de securitate și independență tehnologică, aceste inițiative urmăresc în esență controlul informației și reducerea accesului populației la surse externe. WhatsApp este ultima pe lista tot mai lungă de ținte a căror blocare se dorește pentru promovarea alternativelor interne. Astfel, Rusia se apropie treptat de o rețea digitală paralelă, dar costurile - sociale, economice și geopolitice - vor fi probabil mult mai mari decât anticipează Kremlinul.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News