Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Interviu cu autorul video-ului despre ocuparea Bucovinei: La început eu am fost numit "spion rus"
04 iun 2019, 12:38
Autorul conţinutul video, difuzat pe YouTube zilele trecute, în care România ar anexa partea ucraineană a Bucovinei, imediat după ce Rusia ar ataca Ucraina, a răspuns, în exclusivitate pentru Defense România, la mai multe întrebări care ar putea să clarifice situaţia alarmantă pe care au creat-o oficialii de la Kiev în mass-media lor naţională.
EXCLUSIV

O înregistrare video, de aproximativ şapte minute, realizată la nivel de amatori şi denumită "Războiul româno-ucrainean din 2022", a fost postată pe YouTube pe 26 mai, informa agenţia naţională de presa din Ucraina, UNIAN, fără să ofere precizări despre cine sunt autorii a ceea ce s-a crezut a fi o "diversiune", dar preluând informaţia de pe pagina de Facebook a procurorul militar şef al Ucrainei, Anatoli Matios.

În materialul video se prezintă cum, în 2022, după intensificarea acţiunilor militare în estul Ucrainei, care s-ar putea extinde până la o ofensivă globală a forţelor de ocupaţie ruseşti, România ar putea să ocupe regiunea Cernăuţi şi o parte a regiunii Odesa pentru a-şi apăra cetăţenii. Până în prezent, înregistrarea a colectat deja peste 430.000 de vizualizări. Iniţial, presa din Ucraina a menționat că acest video a fost creat special pentru a tensiona relaţiile bilaterale, unii experţi declarând că astfel de provocări informaţionale sunt în stilul Moscovei, notează Bucpress.

Reuniune convocată de urgenţă în Ucraina după apariţia materialului video despre pretinsa anexare a unor teritorii de către România

Procurorul militar şef al Ucrainei, Anatoli Matios, a cerut ieri convocarea unei reuniuni de urgenţă a conducerii Ministerului de Externe, Statului Major al armatei, Serviciului militar de informaţii şi Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) în legătură cu difuzarea pe internet a unei înregistrări video în care România ar anexa partea ucraineană a Bucovinei, după declanşarea de către Rusia a unui război pe scară largă împotriva Ucrainei.

Acesta anunță că „mâine voi depune personal la Registrul unic de anchete preliminare datele privind pregătirea (de persoane subînţelesee, dar neidentificate încă din punct de vedere procedural) pentru comiterea unor infracţiuni deosebit de grave care afectează integritatea teritorială a statului ucrainean. În legătură cu datele expuse în materialul respectiv, voi organiza marţi o întâlnire cu conducerea Ministerului de Externe, a Statului Major General, a Serviciului militar de informaţi, a Serviciului de Informaţii Externe, precum şi cu şeful interimar al SBU. Toţi vor primi instrucţiuni legale în conformitate cu procedurile penale'', a declarat el într-o postare pe Facebook procurorul militar şef al Ucrainei, Anatoli Matios.

Jurnaliştii de la Cernăuți l-au identificat pe autorul filmuleţului în persoana lui Ionescu Dan Andrei, un bucureştean care susţine că videoclipul realizat de el face parte din cartea sa fantasy „Despre vremuri alternative". După cum relatează postul tv UA, Ionescu a declarat într-o legătură via Skype că sprijină independența ucraineană și respecta granițele Ucrainei, precizează paginaderusia.ro.

Defense Romania a vrut să afle, pe cât posibil, ce are de spus omul care s-a autodenunţat pe Facebook ca fiind autorul videoului cu pricina, în persoana lui Ionescu Dan Andrei.

Înainte de prezentarea interviul realizat cu acesta, trebuie să menţionăm câteva aspect importante: Contul de YouTube ''30192'', care a încărcat materialul video cu denumirea "Războiul româno-ucrainean din 2022", a fost înregistrat în anul 2008. În descrierea videoclipului, care i-a alarmat pe oficialii ucrainei, se afirmă că acesta este prologul cărții pe care autorul o scrie și face trimitere cu link activ către blogul numit Dan Andrei Ionescu. Se poate observa că majoritatea materialelor video, încărcate până în 2016 de contul de YouTube ''30192'', tratează în special teme politice din România, Republica Moldova și Statele Unite. Trebuie menţionat şi faptul că, în proporţie de peste 80%, materialele video încărcate pe acest cont de YouTube au în medie mai puţin de 100 de vizualizări.

Contactat pe Facebook de redactorul Defense Romania, Soare Cristian, Ionescu Dan Andrei a acceptat să răspundă la câteva întrebări care ar putea să clarifice situaţia de-a dreptul alarmantă pe care a creat-o materialul său video în rândul unor oficiali din Ucraina.

Redăm mai jos, în integralitate, interviul realizat cu Ionescu Dan Andrei, persoana care şi-a asumat public crearea materialului video "Războiul româno-ucrainean din 2022".

Cine este Dan Ionescu, cetăţeanul român care a speriat autorităţiile din Ucraina, cum că România ar anexa partea ucraineană a Bucovinei?

Pentru început aş vrea să le mulţumesc tuturor persoanelor care au reacţionat cu o mare doză de umor la videoclipul meu. Sunt un cetăţean simplu, bucureştean, care în timpul liber se ocupa de content pe youtube şi blogging. În acelaşi timp în place să scriu despre o mulţime de subiecte de la tenis până la istorie şi nuvele fantasy. De profesie sunt administrator de reţea la o firmă din capitală, dar pe lângă job, timpul pe care îl petrec alături de comunitatea online îmi oferă o senzaţie la fel de împlinitoare. Nu mă consider o persoană controversată, dar acest eveniment mi-a "oferit prilejul" de a fi una pentru multe persoane.

Care a fost intenţia din spatele realizării înregistrări video în care România ar anexa partea ucraineană a Bucovinei după declanşarea de către Rusia a unui război pe scară largă împotriva Ucrainei?

Trebuie să spun că intenţia mea, pe data de 26 mai când am publicat filmuleţul, a fost mereu în descrierea acestui video. M-am gândit să fac un prolog la un roman fantasy încă în lucru despre istorii alternative. Din perspectiva cărţii, Ucraina nu avea un rol principal în progresul naraţiunii, dar trebuia să pun lucrurile într-un context astfel încât am ales acest scenariu ce reprezintă lupta dintre o democraţie autentică şi naţionalism, lucru care l-am elaborat mai departe pe blog. Pe scurt, acest video este evident o ficţiune prin care am vrut să propulsez un roman online. De fel, nu sunt o persoană cu tendinţe naţionaliste cum nici alţi youtuberi care fac genul acesta de content nu iau lucrurile ca atare, nu sunt nici primul, nici ultimul youtuber care a ales topicul istoriilor alternative.

Te aşteptai să genereze astfel de reacţii?

Pot să spun că a venit ca o surpriză mare pentru mine acest lucru, nu îmi trecea prin minte o asemenea reacţie. După cum vedeţi, canalul meu de youtube în general are puţine vizualizări,(cu excepţia recentă) este un canal de "familie" cum îmi place mie să îl numesc, adică este destinat unui grup restrâns de persoane din cercul de prieteni. Am început acel video cu unsprezece vizualizări şi la momentul de faţă am peste 390.000. Ulterior m-am gândit că singurul mod prin care pot reacţiona la rândul meu este umorul şi de aici a venit şi cel de-al doilea video.

Te-ai gândit că oficialităţile din Ucraina vor reacţiona într-un anumit fel?

Eu am pornit de la premisa că lumea o să despartă ficţiunea de realitate, dar oficialităţile din Ucraina mi-au întrecut cu mult aşteptările. Am încercat să îl contactez pe domnul Matiaş [procurorul militar şef al Ucrainei, Anatoli Matios], dar nu am primit până acum vreun răspuns. Am primit multe întrebări mai ales că am distribuit iniţial filmuleţul la doar trei persoane cunoscute, iar dintr-o dată traficul pe canalul meu a izbucnit după mai bine de cinci zile de la apariţia clipului! În rest nici un oficial nu m-a contactat .

Ai fost contactat de presa din Ucraina pentru a oferi explicaţii cu privire la materialul realizat de tine?

Din momentul în care clipul a devenit "viral" am fost contactat de doisprezece trusturi de presa din Ucraina, două din Rusia şi cu excepţia dumneavoastră unul din România. Vreau să vă spun că discuţia cu jurnaliştii Ucrainieni a fost una foarte amicală, am încercat să explic ce am spus şi aici despre cele întâmplate. Întrebările cele mai dese au fost despre ce m-a determinat să fac acest filmuleţ. Până în momentul de faţă am numărat peste 72 de articole despre video sau despre mine din aproape toate ţările estice. Recent, am văzut şi articole în arabă pe acest subiect.

Având în vedere că au existat unele reacţii agresive din partea oficialilor din Ucraina, crezi că atitudinea acestora vine şi pe fondul că materialul realizat de tine ar putea fi folosit ca propagandă de către Rusia?

Cu siguranţă, iar acest lucru a fost printre primele mele gânduri. La început eu am fost numit "spion rus" un lucru hilar desigur, dar după ce am dialogat cu oamenii în comentarii, lumea şi-a dat seama şi de scopul acestui video şi de felul meu de a fi..."un troll nobil"! Contextul politic şi influenţele unor puteri sincer nu mă intersează personal. Nu am făcut niciodată politică şi nu m-a interesat acest lucru, preferând opţiunea de a îmi exercita dreptul la vot şi considerându-mă împăcat pe latura asta.

Ce ţi-au spus jurnaliştii ucraineni despre modul în care a fost prezentată înregistrarea video realizată de tine?

Jurnaliştii ucraineni au avut o abordare normală, adică una cu mult umor, înţelegând ironia situaţiei generate de oficiali. Nu cred că mai pot să adaug ceva ţinând cont de faptul că au fost la fel de bulversaţi de această ştire cum am fost şi eu de altfel.

Care este mesajul tău pentru oficialităţile din Ucraina ?

Mă gândesc că ar trebui să aibe preocupări şi subiecte mai importante decât ce publica un cetăţean obişnuit din România în timpul lui liber pe youtube. Vreau să cred că oficialii din Ucraina respecta dreptul la libera exprimare şi libertatea de a comunica liber, fie ca o faci prin viu grai sau în mediul virtual. Am primit mii de mesaje de susţinere din partea cetăţenilor ucraineni şi consider a fi un lucru bun. Cred că relaţiile noastre de prietenie între cele două ţări trebuie făcute şi cu o mica-mare doza umoristică!

La scurt timp după reacţia procurorul militar şef al Ucrainei, Anatoli Matios şi după preluarea mesajului postat de acesta, de mai toate publicaţiile din Ucraina şi România, Ionescu Dan Andrei a ales să-i răspundă oficialului ucrainean printr-un nou material video postata pe Youtube.

„Salutări, domnule Matios, sunteți cel mai mare fan al meu, vreau să vă mulțumesc, nu vă faceți griji, domnule Anatoli, Ucraina este țara mea preferată. României îi place Ucraina. Dacă veniți în România, vă voi invita să bem ceva", a spus utilizatorul 30192, canal de Youtube ce îi aparţine lui Ionescu Dan Andrei.

Cel de-al doilea video, realizat de acesta, prezintă harta Ucrainei și diferitele regiuni geografiece din această ţară, precum și o fotografie a procurorului militar șef, Anatoli Matios. La sfârșitul materialului video apar mai mulţi tineri dansând în centrul orașului Kiev și mesajul „Zâmbiţi prieteni. Că merită".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Get it on App Store
Get it on Google Play
Scenariul în care F-35 israeliene vor lovi Iranul e mai aproape decât pare. Netanyahu ar putea fi forțat să ordone operațiunea Opera 2.0
Atacurile Ucrainei în Crimeea | Comandorul (r.) Sandu Valentin Mateiu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Japonia se grăbește să se reînarmeze cu ochii pe China anilor 2027. ”Chinezii s-au mișcat mai repede decât credeam” (Blinken)
Președintele rus Vladimir Putin și Valeri Gherasimov, șeful Marelui Stat Major al Armatei ruse. Foto: Kremlin
EXCLUSIV
Transfer lin de putere la Kremlin? Putin a ratat șansa desemnării succesorului. Goșu: Imaginea cu Gaddafi sfâșiat îl obsedează
SUA vor anula rachetele de croazieră nucleare SLCM-N. ”Programul are valoare zero”
Photo credit: Foreign Policy Research Institute
EXCLUSIV
Rusia a mutat „spuma” Armatei în Herson, în așteptarea bătăliei. Goșu: Ucraina nu se va opri dacă va deschide ușa către Crimeea
Pericolul vine și mai de la est. Stoltenberg: „Nu lăsați Rusia să câștige. China este cea mai mare provocare geopolitică pentru America”
Vladimir Putin, sursă foto: Kremlin
EXCLUSIV
Posibila înfrângere a Rusiei: Putin - transfer de putere sau lovitură de stat? | Armand Goșu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Noua strategie de apărare a SUA nu exclude agresoarea Rusie, dar identifică marele pericol în China
Atac cu dronă în Crimeea. Termocentrala Balaklava din Sevastopolul ocupat, lovită de un UAV
Cum a blocat România survolul rus în 1997. Constantinescu: Știam că Elțîn nu va risca un război. Pentru noi SUA erau mai importante decât NATO
SUA aduc bombe nucleare în Europa mai rapid decât era planificat. Avioane F-35 cu ogive nucleare B12 pentru a „cuminți” Rusia
Rusia a simulat un atac nuclear. Un sistem Yars și submarinul nuclear Tula au lansat două rachete balistice intercontinentale
Guvernul cancelarului Olaf Scholz ignoră toate avertismentele şi favorizează accesul la portul Hamburg pentru compania chineză de transport maritim Cosco
Serviciile de informaţii britanice: Infrastructura feroviară a Rusiei, vizată constant de acte de sabotaj ale grupurilor de rezistenţă
Ofensivele ucrainene din perspectiva analistului militar
Expert militar ucrainean: Forţele Armate Ucrainene nu trebuie să se concentreze pe avantajul numeric, ci pe obținerea unei superiorități tehnologice
Steagul României și cel al Statelor Unite ale Americii, în timpul ceremoniei de dislocare a sistemelor HIMARS. Foto: MApN
EXCLUSIV
Perspective privind înzestrarea Armatei române | Viorel Manole, directorul Patromil, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
EAU vor să-și consolideze armata pe stil american. Pensionarii militari din SUA sunt atrași în Golf de banii emiratezilor
Cine va finanța Ucraina dacă SUA fac un pas în spate după alegeri. Republicanii văd în China o problemă mai mare decât Ucraina
În Herson 25.000 de soldați ruși prinși în oraș sunt cu moralul la pământ și distruși psihic. Cucerirea orașului deschide Ucrainei ușa către Crimeea
Parlamentul Estoniei declară Rusia ''regim terorist'' şi ''ţară ce susţine terorismul''
Un puternic avertisment militar iranian la adresa Arabiei Saudite, pe fondul divergențelor dintre Washington și Riad
Lansarea unei rachete Kalibr de pe o navă de suprafață a Marinei ruse. Foto: Ministerul Aprării de la Moscova via U.S. Naval Institute
EXCLUSIV
Scutaru: „Rusia nu poate produce rachete Kalibr în număr mare”. Serviciile ruse - cu motoarele turate la maxim pe piața neagră după componente occidentale
Haos sau ”tranziție lină”. Cum ar arăta Rusia post-Putin. Goșu: ”Este o sperietoare că, după Putin, o să urmeze Dracula la Kremlin”
Ministrul de externe al Germaniei: Pentru Ucraina, apărarea antiaeriană este, în prezent, mai relevantă decât problema tancurilor
Rusia spune că războiul din Ucraina a început la București și crede că NATO a fost deja „învinsă” în Ucraina
Gen. Tomescu: Fără NATO România risca soarta Ucrainei. Putin putea rupe o bucată din Dobrogea pentru accesul la resurse
Boris Elțîn și Vladimir Putin, în timpul predării puterii în 1999. Foto: Kremlin
EXCLUSIV
George Scutaru: Putin nu va avea parte de un puci de catifea și nici de pensie liniștită precum Boris Elțîn
Lista statelor de mare „anvergură” aliate Rusiei. Eritrea a făcut rocada cu un alt stat ce completează alianța dictaturilor

Ştiri Recomandate

Avantaj Rafale în fața F/A-18? Miza mare a Franței: Victoria împotriva F-21 al SUA în cea mai mare licitație de avioane militare din istorie
Culoarul sudic către Ucraina trece prin România. SUA trimit peste 37 de blindate M1117 pe front tranzitând România (Video)
Presiunea pe ruși e tot mai mare în Lugansk. După bătălii grele Ucraina ar putea intra în Kremina în acest an și reface liniile din 2014
Baza militară de la Deveselu, sursă foto: US Navy
EXCLUSIV
De ce se teme Rusia că sistemul SUA defensiv Aegis Ashore din România poate lovi Moscova? Rusia folosește „jumătăți de adevăr”
EXCLUSIV
Marea Neagră - epicentrul strategic al războiul rus în Ucraina și China - provocarea viitorului | Ana Cătăuță, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Iranul poate construi în șase luni arme nucleare low-tech. Lovirea facilităților nucleare de către Israel ar fi iminentă
Emil Hurezeanu, ambasadorul român la Viena, chemat în țară pentru consultări după ce Austria a blocat aderarea României la Schengen
Pe ruși îi supără HIMARS, IRIS-T sau NASAMS. Moscova amenință NATO că „se joacă cu focul” în privința transporturilor de arme
România va achiziționa obuziere în paralel cu programul HIMARS. Mîndrescu: HIMARS e un sistem fabulos, dar are o problemă
Aderarea României, Bulgariei și Croației la spațiul Schengen. Foto: Europa.eu
EXCLUSIV
Austria a blocat aderarea României în Schengen. Carmen Avram: Influența Rusiei, tot mai puternică în UE / De 20 de ani România nu mai are politică externă
”Vor ajunge înainte de Crăciun”. SUA întărește prezența militară în Estonia: Sisteme HIMARS, dar și militari pentru grupul de luptă al NATO
Ambasadoarea Austriei în România, convocată la MAE. Vienei i se reproșează o „atitudine nejustificată şi inamicală”
Centrala Zaporijia folosită drept ”umbrelă”: Rusia a plasat lansatoare ”Grad” lângă depozitul de combustibil nuclear
Polonia va convoca în 2023 zeci de mii de civili voluntari pentru instrucție militară
Val de reacții după votul negativ al Austriei. Preşedinta PE se declară ”extrem de dezamăgită” / Iohannis: România merita să primească un vot favorabil
Consiliul JAI respinge aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen: Austria şi Olanda au votat împotrivă
EXCLUSIV
Dubla măsură a Austriei: Berlinul lua în calcul blocarea intrării Croației în Schengen, la schimb cu veto-ul Vienei / Diaconescu: Condiționalitățile înseamnă o decizie negativă mascată
Rusia prezintă cum „domină” spațiul aerian al Ucrainei: Imagini în premieră cu Su-27 uzate, folosite în războiul din Ucraina (Video)
SUA insistă ca Germania să trimită în Ucraina tancuri de luptă Leopard
Rusia a eliberat-o din închisoare pe vedeta WNBA Brittney Griner. SUA l-au dat la schimb pe traficantul rus de arme Viktor Bout
Budapesta s-a opus noului pachet de sancțiuni UE împotriva Federației Ruse - FT
Vicepreședintele Comisiei Europene: Îndoielile Austriei privind aderarea României sunt de ordin politic
Austria va vota împotriva aderării României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen
Şef adjunct al serviciului de informații militare al Ucrainei: Rachetele folosite de Rusia pentru a ne ataca vin direct de pe linia de producţie
Germania doreşte un scut de apărare antirachetă. Olaf Scholz: Vom acorda 2% din PIB bugetului pentru apărare
Germania se pregăteşte să transfere 18 obuziere RCH-155 către Ucraina
După ce mai multe baze ruseşti au fost lovite de drone, Rusia recunoaşte că este vulnerabilă la atacuri în Crimeea
Marea Britanie cumpără câteva mii de sisteme de rachete antitanc NLAW. După ce au furnizat arme Ucrainei, britanicii vor să refacă stocurile armatei
Cancelarul Austriei Karl Nehammer a refuzat întrebările jurnaliștilor români despre aderarea României la Schengen
Rusia livrează 200 de tancuri T-90M forțelor pro-ruse din Republica Populară Lugansk (Foto/Video)
Clasa Reis - crucială pentru dominația maritimă a Turciei. Primul submarin AIP a început testele în Marea Marmara
Dronele rusești Geran-2 au reapărut în Ucraina, după o pauză de câteva săptămâni