Iran nu renunță la programul nuclear, în pofida atacurilor SUA. Teheranul insistă pe dreptul de a îmbogăți uraniu
În pofida atacurilor americane asupra instalațiilor nucleare iraniene, Teheranul nu va renunța la îmbogățirea uraniului, a declarat ministrul iranian de externe Abbas Araghchi într-un interviu acordat pe 21 iulie. Potrivit acestuia, deși în prezent procesul de îmbogățire a fost oprit deoarece daunele sunt “serioase și severe”, acesta nu va fi abandonat întrucât reprezintă o realizare a oamenilor de știință iranieni, iar acum a devenit deja „o chestiune de mândrie națională”. Orice viitor acord nuclear trebuie să ofere Iranului dreptul la acest proces, a subliniat acesta.
Paradă militară în care sunt prezentate rachete și drone iraniene / Foto: Agerpres
Pe 25 iulie, reprezentanții iranieni se vor întâlni la Istanbul cu cei ai Franței, Germaniei și Marii Britanii pentru discuții privind programul nuclear al Iranului, prima întâlnire de la războiul de 12 zile dintre Iran și Israel, de luna trecută, în care SUA au intervenit și au bombardat facilitățile nucleare ale Teheranului.
Informații despre posibile discuții au apărut la câteva zile după ce miniștrii de externe ai E3 (cele trei state europene menționate) și Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Kaja Kallas, au avut prima lor conversație telefonică cu ministrul de externe al Iranului.
E3 împreună cu China și Rusia au rămas în continuare părți în acordul nuclear cu Iranul, din 2015, din care Statele Unite s-au retras în 2018, în baza căruia au fost ridicate sancțiunile împotriva Iranului în schimbul restricțiilor asupra programului său nuclear.
Țările europene au anunțat că vor reinstaura sancțiunile ONU împotriva Teheranului în cadrul unui așa-numit „mecanism de revenire rapidă” până la sfârșitul lunii august, dacă discuțiile purtate între Iran și Statele Unite înainte de războiul dintre Israel și Iran nu se reiau sau nu produc rezultate concrete.
„Mecanismul de revenire rapidă” permite reinstaurarea sancțiunilor ONU înainte ca rezoluția Consiliului de Securitate al ONU care consacră acordul nuclear să expire, pe 18 octombrie.
Înainte de războiul dintre Israel și Iran, Teheranul și Washingtonul au purtat cinci runde de discuții privind programul nuclear al Iranului, intermediate de Oman, dar nu au reușit să depășească divergențele, în special în ceea ce privește preocuparea pentru îmbogățirea uraniului de către Iran, pe care puterile occidentale doresc să o reducă la zero pentru a minimiza riscul dezvoltării de arme nucleare.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News