Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Iranul ocolește sancțiunile impuse de SUA și exportă petrol printr-un nou terminal construit în Golful Oman
22 iul, 18:22
Într-o mișcare strategică de neutralizare a impactului sancțiunilor SUA asupra exporturilor de petrol, Iranul a inaugurat joi un terminal petrolier în Golful Oman, evitând astfel trecerea petrolierelor prin Strâmtoarea Hormuz.
Sursa foto: Irna

Mult așteptatul proiect în valoare de 2 miliarde de dolari, care va permite Iranului să exporte petrol direct din Golful Oman, s-a confruntat cu o serie de impedimente și întârzieri din cauza sancțiunilor impuse de fosta administrație americană, transmite Anadolu.

Președintele iranian, Hassan Rouhani, a numit noul terminal petrolier drept ”un pas important care va asigura continuarea exporturilor noastre de petrol”.

"Primul transport de 100 de tone de țiței este încărcat astăzi în afara strâmtorii Hormuz", a spus Rouhani în timpul ceremoniei de inaugurare. ”Acest lucru arată că sancțiunile impuse SUA asupra Iranului au eșuat”, a adăugat el.

Rouhani a declarat că Teheranul intenționează să livreze 1 milion de barili de petrol pe zi din Portul Jask, care va fi astfel o alternativă la terminalul Kharg din strâmtoarea Hormuz.

G Ad:

 

Noua instalație de pe coasta Makran, echipată cu trei conducte, poate exporta țiței greu, țiței ușor și gaz lichefiat, potrivit oficialilor.

Este pentru prima dată în istoria de 110 ani a industriei petroliere iraniene când exporturile de petrol vor avea loc în afara facilităților din strâmtoarea Hormuz, potrivit ministrului petrolier Bijan Zanganeh.

Conducta nou construită se întinde de la terminalul petrolier Goureh din provincia Bushehr din sud-vestul Iranului până la terminalul Jask, ocolind strâmtoarea Hormuz, zonă în care au avut loc frecvente confruntări între forțele navale din Iran și SUA.

Aproape o treime din comerțul mondial cu petrol trece prin această strâmtoare, din Orientul Mijlociu spre Asia, Europa, America de Nord și nu numai.

Lucrările la conducta lungă de 100 km și terminalul petrolier din Jask, efectuate de Ministerul Petrolului din Iran, au început în iunie 2020, într-o perioadă de tensiuni între Teheran și Washington.

Rouhani, al cărui al doilea mandat se încheie peste două săptămâni, a spus că administrația sa a făcut totul pentru ca sancțiunile SUA să fie ridicate, dar legea adoptată de Parlament, anul trecut, i-a creat obstacole.

"Dacă legea adoptată în Parlament nu ne-ar fi oprit, am fi ridicat sancțiunile aproape înainte de Nowruz (n.red. - Anul Nou iranian la 21 martie)", a spus el, referindu-se la legea prin care se permite îmbogățirea uraniului la peste 20%, ca o contra-măsură la sancțiunile SUA. În prezent Iranul a ajuns la un grad de îmbogățire de 60 la sută.

Administrația Rouhani s-a opus inițial proiectului de lege din Parlament, dar a trebuit să-l pună în aplicare după ce a devenit lege, escaladând tensiunile atât în ​​țară, cât și în străinătate.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Două avioane de vânătoare rusești Su-30 au escortat bombardierele americane B-1B deasupra Mării Negre (Video)
Nicolae Ciucă, întâlnire oficială cu secretarul american al Apărării: Pilonul de bază pentru securitatea şi apărarea României rămâne Parteneriatul Strategic cu SUA
Ministrul rus al apărării anunţă că Uniunea statală Rusia-Belarus va avea în curând o nouă doctrină militară
Su-57, predestinat eșecului? Cum a ajuns un fiasco programul prin care Rusia voia să rivalizeze cu F-22 
România, implicată în asigurarea unei misiuni a SUA: Două bombardiere B-1B au zburat în zona Mării Negre
Turcia va continua să desfășoare operații militare în Siria și Irak
SUA laudă modernizarea Armatei și admit rolul de lider al României în regiune. Secretarul Austin, asigurări privind angajamentul în Est
SUA reconfirmă susținerea Ucrainei în conflictul cu Rusia. Austin încheie în România turneul statelor din zonă aflate “pe linia frontului cu Rusia”
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro