Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
ISIS și Al-Qaeda își vor extinde influența în Africa de Vest, unde vor proclama așa-numitele "califate"
20 iun, 09:54
Structurile de informații ale statelor cu interese directe în Africa de Vest au avertizat asupra reînnoirii violenței teroriste și apariției așa-numitelor "califate" în această regiune, întrucât ISIS, Al-Qaeda și alte organizații teroriste exploatează retragerea forțelor de securitate străine.
ISIS

După ani de război în Afganistan, Irak și Siria, și după bombardamente și operații speciale conduse de Statele Unite, fără indicii ca acestea din urmă ar intenționa să se implice în Africa, grupările extremiste și afiliate s-au regrupat în regiunea Sahelului din vestul continentului african.

Temerile au crescut după ce Franța a suspendat ajutorul militar acordat Republicii Mali, ca urmare a celor două lovituri de stat care au avut loc în fosta sa colonie în mai puțin de un an, dar și datorită pierderilor umane și financiare suferite în lupta cu terorismul în Africa de Nord.

Nu mai puțin de 55 de militari francezi au fost uciși, din 2013, după ce Parisul și-a asumat responsabilitatea stabilizării regiunii aflate în mare parte sub controlul forțelor extremiste. Parisul a reconsiderat și viitorul celor 5.100 de militari stabiliți ca avangarda unui program de sprijin militar destinat să acopere Mauritania, Niger, Burkina Faso și Ciad.

Plecarea forțelor de securitate va lăsa grupările teroriste fără dușmanul comun de luptă și ar putea duce la acutizarea acțiunilor reciproce în rândul acestora pentru creșterea influenței, dominare și control al resurselor. De altfel, organizațiile extremiste au început deja să se regrupeze pentru a exploata cât mai repede haosul anticipat.

G Ad:

În urmă cu două săptămâni, informațiile făcute publice au confirmat faptul că filiala regională a ISIS în Africa de Vest (ISWAP) l-a ucis pe Abubakar Shekau, liderul Boko Haram din Nigeria, deși în trecut acesta jurase credință ISIS. Pe acest fond, Abu Musab al-Barnawi, liderul ISWAP, a anunțat intenția ISIS de a consolida grupările jihadiste sub conducerea filialei sale regionale.

Fulahanmi Aina, expert în Boko Haram și în securitate în regiunea bazinului lacului Ciad, a declarat că dominația ISWAP va prelungi insurgența și va permite grupului să înființeze tabere de antrenament pentru recruți și luptători străini, în drumul spre înființarea așa-ziselor “califate”.

 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Armata americană se pregătește pentru realizarea unei „autostrăzi spațiale”, cu opriri la boxe
Un satelit militar de spionaj al Rusei, recent lansat, a eșuat și s-a prăbușit de pe orbită (Video)
Armata britanică deține o structură specială secretă destinată „războiului economic”
România, armament din SUA sau Europa? Dungaciu: Armata rusă, cu războaie și victorii în spate, nu ar putea fi învinsă singură de UE
Ultimatum pentru R. Moldova. Gigantul rus Gazprom sistează de la 1 decembrie livrările de gaze către Chișinău
Șoigu, derapaj: NATO e tot mai aproape de granițele Rusiei. Germania ar trebui să știe cum s-a sfârșit ceva similar pentru ea
Ministrul polonez al apărării: 7.500 de militari la granița polono-belarusă
Viktor Orban acuză UE și SUA că se implică pentru ca acesta să piardă alegerile în Ungaria
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro