Forțele de securitate din Germania au desfășurat operații ample împotriva unui presupus grup terorist de extremă-dreapta care urmărea să răstoarne guvernul german printr-o lovitură de stat violentă.
scris de
Cătălin Costea
Nu mai puțin de 25 de persoane au fost arestate în cadrul raidurilor desfășurate în toată Germania, vizând persoane de extremă-dreapta, inclusiv foști militari, care ar fi plănuit să atace clădirea parlamentului și să preia puterea.
La operațiile care au avut loc în 11 din cele 16 landuri ale Germaniei au participat 3.000 de militari germani care au percheziționat 130 de locuri și au arestat 25 de persoane. Printre acestea se află și un bărbat de 71 de ani, autointitulat “Prințul Heinrich al XIII-lea”, pe care, potrivit procurorilor, grupul intenționa să-l instaleze ca noul lider al Germaniei și care ar fi contactat oficialii ruși cu scopul de a negocia o nouă ordine în țară.
O judecătoare – identificată de procurori drept Birgit M-W – a fost, de asemenea, reținută în timpul acțiunilor. Se consideră că aceasta ar avea legături cu partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), care a fost în ultima perioadă în atenția serviciilor de securitate germane din cauza legăturilor sale cu entități extremiste.
Se estimează că aproximativ 50 de persoane ar fi făcut parte din acest grup care complota pentru înlocuirea republicii cu o nouă formă de stat modelat după Germania anilor 1871, un imperiu numit al Doilea Reich.
„Nu avem încă un nume pentru această grupare”, a declarat un purtător de cuvânt al parchetului federal, însă se cunoaște că pune la cale lovitura de stat încă din noiembrie 2021.
Conducerea grupului avea deja stabilite planuri pentru unele departamente, precum sănătate, justiție și afaceri externe, pregătite pentru funcționarea noului stat german.
Membrii grupului considerau că își pot realiza obiectivele doar prin „mijloace militare și violență împotriva reprezentanților statului”, după cum a declarat purtătorul de cuvânt al parchetului federal.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Preşedintele turc, Recep Tayip Erdogan, a criticat luni lipsa de solidaritate între membrii NATO în lupta împotriva terorismului, subliniind că ţara sa este singura din organizaţie care se confruntă cu gruparea jihadistă Stat Islamic (ISIS), relatează Agerpres, citând EFE.
Rudele victimelor atacurilor din Israel au dat în judecată bănci şi organizaţii din Qatar pentru finanţarea mişcării islamiste Hamas, relatează miercuri dpa.
Poliţia italiană a destructurat luni un grup care propaga pe reţelele sociale idei antisemite şi rasiste, operaţiunea autorităţilor vizând douăsprezece neonazişti prezumaţi, printre care o femeie aleasă deja "Miss Hitler" într-un concurs organizat de reţeaua socială rusă VK, relatează AFP.
O reţea care furniza documente de identitate false franceze, belgiene, elveţiene şi spaniole unor mari traficanţi de droguri sau criminali căutaţi de poliţie a fost destructurată săptămâna trecută, informează AFP, citând surse din poliţie.
Liderul Boko Haram, Abubakar Shekau, s-a sinucis în luptele împotriva grupării jihadiste rivale Stat Islamic în Africa de Vest (ISWAP), a declarat aceasta din urmă într-o înregistrare audio publicată la două săptămâni după primele informaţii anunţând moartea lui, notează AFP.
Bărbaţi înarmaţi l-au atacat şi rănit marţi pe fostul comandant al armatei din Uganda şi i-au ucis fiica, precum şi pe şofer într-o tentativă de asasinat a generalului, au anunţat actualul ministru al lucrărilor publice şi transporturilor, o purtătoare de cuvânt a armatei şi media locale, citate de Reuters.
Un tribunal spaniol a condamnat joi trei membri ai celulei jihadiste implicate în atacurile teroriste din august 2017 din regiunea Catalonia la 53 de ani, 46 de ani şi opt ani de închisoare, transmit Reuters şi EFE.
Israelul va răspunde ''foarte puternic'' dacă mişcarea islamistă Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, încalcă armistiţiul aflat în vigoare de vineri, a avertizat marţi premierul israelian Benjamin Netanyahu, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu secretarul de stat american Antony Blinken, aflat în vizită în Israel, transmite AFP.
Organizația teroristă Jihadul Islamic Palestinian din Gaza a confirmat azi că în urma luptelor purtate cu Israel 19 membri din conducerea acesteia au fost uciși în urma bombardamentelor.
Iranul a comis un act terorist prin doborârea unui avion Boeing ucrainean în ianuarie 2020 după decolarea de la Teheran, a tranşat joi un tribunal canadian, deschizând calea pentru o cerere de despăgubire de la familiile victimelor, relatează Agerpres, care citează AFP. Avocații unor apropiați ai rudelor au salutat decizia, precizând că ea este una fără precedent în Canada.
IDF a dat publicității o serie de imagini în care este prezentată rețeaua de tuneluri folosită de Hamas pentru desfășurarea atacurilor asupra Isarelului.
Forţele de apărare ale Israelului (IDF) au obținut un succes important în urma unei operațiuni aeriene în Fâșia Gaza. Se pare că, potrivit presei din Israel, mai mulți comandanți din vârful Hamas au fost uciși în urma unei vaste operațiuni militare. Între timp, după ploaie de rachete de ieri, luptele au continuat.
Un diplomat iranian condamnat în Belgia la 20 de ani de detenţie pentru un proiect de atentat în Franţa împotriva unor opozanţi ai regimului de la Teheran a renunţat miercuri să mai facă apel, ceea ce înseamnă că sentinţa de condamnare rămâne definitivă, a anunţat parchetul federal belgian, potrivit Agerepres, care citează AFP.
Trei israelieni au fost răniţi duminică de tiruri dintr-o maşină în nordul Cisiordaniei ocupate, au indicat armata israeliană şi surse medicale, ministrul apărării, Benny Gantz, acuzând "teroriştii" de comiterea acestui atac, notează AFP.
Un asociat al fostului lider al grupării teroriste Stat Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, a fost arestat în Istanbul, în Turcia, au relatat duminică două portaluri de ştiri locale, transmite dpa.
Trei persoane, dintre două originare din Rusia şi una din Georgia, au fost inculpate şi plasate în detenţie vineri în Franţa pentru "asociere teroristă criminală" şi "finanţare a terorismului", a declarat pentru France Presse o sursă judiciară.
Doi cetăţeni spanioli şi unul irlandez care au fost daţi dispăruţi luni după o ambuscadă armată asupra unei patrule anti-braconaj în estul statului african Burkina Faso au fost găsiţi decedaţi, au declarat marţi trei surse de securitate din această ţară, potrivit agenţiei Reuters.
Confruntarea între Maroc și mișcarea Frontul Polisario, privind controlul teritoriilor din Sahara Occidentală, a atins un nou nivel în ultima perioadă.
Un cetăţean rus, încarcerat în Germania din luna ianuarie, este suspectat că a pregătit asasinarea unui opozant cecen stabilit în această ţară, a anunţat vineri Parchetul federal german, relatează AFP.
La doi ani după înfrângerea militară a Statului Islamic, care a fost anunțată pe 23 martie 2019, după cucerirea ultimei enclave a militanților din Siria de Est, la Baghouz, unii analiști susțin că grupul terorist folosește atacurile din Africa pentru a proiecta o imagine de forță.
O unitate de elită a celebrelor Berete Verzi ale SUA va fi dislocată pentru a lupta împotriva insurgenților afiliați Statului Islamic pe teritoriul Africii.
Gruparea Statul Islamic (SI) a anunţat luni că a preluat controlul asupra oraşului de coastă Palma din nordul Mozambicului, ţinta unui atac surpriză lansat de jihadişti miercuri, soldat cu zeci de morţi, potrivit serviciilor de securitate locale, informează AFP.
Liderul Mișcării islamice somaleze "Al Shabaab", Abu Ubaidah Ahmed Omar, într-o înregistrare video difuzată în seara zilei de 27 martie 2021, a îndemnat la lovirea intereselor americane și franceze din Djibouti.
Serviciile de informații americane dețin date cu privire la planuri ale Iranului de a ataca celebra bază militară Fort McNair, situată chiar în inima capitalei Washington DC.
Australia a desemnat luni un grup extremist de dreapta drept organizație teroristă, o hotărâre care conferă Canberrei puterea de a închide membrii grupului neo-nazist.
Un algerian a fost arestat în oraşul italian Bari sub suspiciunea de apartenenţă la gruparea militantă islamistă Stat Islamic şi de a-i fi ajutat pe autorii unui atac coordonat ce a ucis 130 de persoane în 2015 la Paris, a anunţat luni poliţia, citată de Reuters.
Milițiile pro-iraniene s-au lăudat pe un canal de Telegram că există o celulă activă chiar în Washington DC, capitala Statelor Unite ale Americii, lansând un nou val de amenințări la adresa SUA și Israelului.
În perioada 27-28.01.2023, în Republica Cehă s-a desfășurat turul al doilea al alegerilor prezidențiale. După cum a informat agenția cehă de știri ČTK, rezultatele preliminare comunicate de Institutul de Statistică arată faptul că acestea au fost câștigate de generalul de armată în retragere Petr Pavel, care a obținut un procent de 56,32%, după numărarea a peste 90% din voturi. Prezența la vot a fost de 69,87%.
În vara anului 2022 România a semnat o scrisoare de intenție cu Franța pentru a achiziționa cel puțin două submarine franceze din clasa Scorpene. În acest context multă lume se întreabă care mai e starea Delfinului, singurul submarin românesc.
Trupele ucrainene sunt angajate într-o confruntare "feroce" cu forţele ruse care încearcă să preia controlul asupra localităţii Vugledar, în sud-vestul Doneţkului (estul Ucrainei), unde luptele s-au intensificat în ultimele zile, relatează Agerpres, care citează France Presse.
Ucraina și-a făcut calculele după primul val de anunțuri cu privire la numărul de tancuri occidentale pe care le va primi după ce Germania a „eliberat Leoparzii” iar SUA au dat și ele undă verde pentru Abrams americane.
Republica Moldova rezistă tot mai greu atacului hibrid masiv la care e supusă de Federația Rusă. Iar Serviciul Federal de Securitate (FSB) se află în spatele protestelor de la Chișinău și a tentativei de a răsturna guvernul pro-european.
Într-un raport recent al Ministerul Apărării din Marea Britanie se precizează că tancurile T-14 Armata, cele mai moderne tancuri dezvoltate de Federația Rusă, se pregătesc să ajungă pe frontul din Ucraina, însă doar pentru câteva „poze” care ulterior vor fi utilizate de aparatul de propagandă. Britanicii spun că T-14 se confruntă cu probleme iar soldații ruși sunt nemulțumiți de tancuri.
Ambasada Ucrainei în România a transmis că, în ultima perioadă, pe fondul adoptării Legii Ucrainei „Privind minoritățile (comunitățile) naționale din Ucraina”, în mass-media și discursul public din România, „au apărut informații și comentarii de natură distorsionată și manipulatoare care denaturează realitatea”.
Un palestinian înarmat a împuşcat mortal şapte persoane vineri seară lângă o sinagogă din Ierusalimul de Est, în timpul rugăciunilor de şabat, după lovituri israeliene asupra Fâşiei Gaza, într-o nouă spirală de violenţă mortală între israelieni şi palestinieni, transmite Agerpres, care citează AFP.
Dacă tancurile ruseşti ar ajunge la Kiev, ar începe al "Treilea Război Mondial", a declarat vineri ministrul italian al apărării, Guido Crosetto, în cadrul unei conferinţe la Roma pe tema "Perspective europene pentru o apărare comună", relatează Agerpres, care citează EFE.
Aflat într-o vizită oficială la Budapesta, ministrul slovac al apărării, Jaroslav Naď, a declarat, pe 27.01.2023, că Ungaria se va alătura Cehiei și Poloniei pentru apărarea spațiului aerian al Slovaciei. Declarația a fost făcută după o întâlnire cu omologul său ungar, Kristóf Szalay-Bobrovnicz.
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, s-a pronunțat împotriva furnizarii de avioane de luptă germane Ucrainei, pentru a descuraja agresiunea rusă. Acest lucru a fost spus într-un interviu acordat ziarului german Suddeutsche Zeitung.
Potrivit site-lui "Business Insider", pe fondul tensiunilor dintre Atena și Ankara și escaladării războiului ruso-ucrainean, armata americană a dislocat o serie de drone avansate MQ-9 Reaper pe teritoriul elen, la sfârșitul anului trecut, la Baza Aeriană Larissa, în centrul țării, pentru a monitoriza granițele dintre Grecia și Turcia, într-un moment în care Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) nu dorește să izbucnească o altă confruntare la frontierele sale estice.
Site-ul de informații francez "Africa Intelligence" a relatat că vizita directorului CIA, William Burns, la Tripoli, la începutul acestei luni, a avut scopul de a avertiza asupra influenței grupului rus Wagner asupra mai multor câmpurile petroliere din Libia.
Pentagonul a confirmat că intenționează să furnizeze Ucrainei o versiune modernizată a tancului Abrams M1A2, deci nu o versiunea veche M1A1 pe care U.S. Army o are acum disponibilă în depozite. Acest lucru a fost declarat de purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Sabrina Singh, în cadrul unui briefing, relatează The Hill. Deși nu se cunoaște încă calendarul exact de livrare, oficialii americani au precizat că procesul va dura luni, nu săptămâni.
Belgia vrea să trimită tancuri Leopard în Ucraina, dar se află într-o situaţie de-a dreptul jenantă, deoarece armata belgiană şi-a vândut cu mult timp în urmă toate tancurile la un preţ derizoriu - 15.000 euro/tanc. Belgienii vor să răscumpere tancurile Leopard, dar comerciantul de arme care le deţine acum le vinde la un preţ de 500.000 de euro/tanc.
Având în vedere capacitatea actuală a Rusiei de a produce rachete de înaltă precizie, aceasta ar putea lovi Ucraina, în cel mai pesimist scenariu, încă pe o perioadă de șase până la nouă luni. Potrivit colonelului Margo Grosberg, șeful direcţiei de informații din cadrul forțelor armate estoniene, pe bază mai multor estimări, atacurile cu rachete rusești ar putea dura între trei și nouă luni, precizează EFE.
Infanteria Marină a Statelor Unite (United States Marine Corps, USMC) a activat o nouă bază militară americană pe insula strategică Guam din vestul Pacificului. Denumită Camp Blaz, baza este prevăzută să deservească aproximativ 5.000 de pușcași marini, timp de aproximativ 70 de ani, în contextul situației tot mai tensionate generate de creșterea nivelului de asertivitate al Chinei în această regiune.
Peste aproximativ o lună de zile se împlineşte un an de când Rusia a pornit o agresiune militară sângeroasă împotriva Ucrainei şi tot atunci se împlineşte aproape un an de când discuţia privind transferul de avioane către ucraineni se tot reia. Dacă până acum au fost o serie de zvonuri şi presupuneri cu privire la transferul unor avioane de concepţie sovietică - mai nou se vorbeşte şi de cele occidentale - cel mai des fiind vorba despre avioanele MiG-29 ale Forţelor Aeriene Poloneze, recent a apărut o nouă ''poveste frumoasă''. Astfel, un jurnalist polonez a susţinut că are ''informaţii pe surse'' că în 2022, Polonia a livrat Ucrainei o parte din flota sa de avioane de vânătoare MiG-29, dar piesă cu piesă.
Se vorbește tot mai des în ultima vreme de transferul de avioane de luptă către Ucraina, nu doar la nivel de oficiali, cât și la nivelul producătorului Lockheed Martin. Transferul de avioane a fost readus în spațiul public de oficiali ucraineni încurajați de livrările de tancuri de luptă grele occidentale.
Premierul Mateusz Morawiecki a declarat joi pentru postul francez LCI că guvernul polonez consideră că NATO ar trebui să fie mai îndrăzneaţă, iar dacă alianţa ar decide să trimită avioane de luptă Ucrainei, Varşovia ar vota în favoarea acestui lucru, informează Agerpres, care citează DPA.
Organizaţia pentru Interzicea Armelor Chimice (OIAC) a acuzat vineri Damascul că a întreprins un atac cu clor care s-a soldat cu 43 de morţi în 2018 în Siria, un incident ce a declanşat tensiuni între Damasc şi Occident, informează Agerpres, care citează AFP. Se pare că e al doilea atac chimic după cel confirmat în 2013.
Pe 26 ianuarie, în prima parte a zilei, forțele ruse au lansat 55 de rachete de diferite tipuri asupra Ucrainei, din aer, de pe aeronave Tu-95, Su-35, MiG- 31K și de pe navele desfășurate în largul Mării Neagre, după cum a declarat comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul Valeri Zalujni.
Administrația Biden a anunțat joi o serie de noi sancțiuni și măsuri suplimentare care vizează aşa-zisa companie militară privată rusă (PMC) Wagner Group, afirmând că aceasta este implicată într-un "model continuu de activități criminale grave" în Ucraina, Republica Centrafricană și Mâli. De asemenea, Statele Unite ale Americii au desemnat oficial Wagner Group drept "organizaţie criminală transnaţională" şi a blocat activele acesteia din SUA, pentru ajutorul pe care i-l acordă armatei ruse în războiul din Ucraina.
Președintele SUA, Joe Biden, ia în considerare ca luna viitoare să efectueze o vizită o ficiala în Europa, care să coincidă cu data la care se împlineşte un an de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, au precizat trei oficiali americani pentru presa americană. Pentru efectuarea acestei vizite sunt luate în considerare mai multe state, inclusiv Polonia, au declarat doui dintre oficiali.
Ministrul slovac al apărării, Jaroslav Naď, a declarat, pe 26.01.2023, că Ucraina intenționează să încheie un nou contract cu Slovacia pentru furnizarea unui alt lot de obuziere autopropulsate pe roți de tip Zuzana 2, cu calibrul de 155 de milimetri.
Marea Britanie speră că tancurile Challenger 2 vor ajunge în Ucraina la sfârșitul lunii martie. Acest lucru a fost declarat joi de către adjunctul secretarului britanic al apărării Alex Chalke, relatează Reuters.