Gruparea teroristă Hamas a lansat sute de rachte spre Israel, chiar de ziua Ierusalimului, continunând provocările la adresa Israelului.
Noua aeronavă urmează să efectueze primul zbor în anul 2023, iar livrările din producția de serie sunt planificate pentru 2026.
Rușii au prezentat deja extern Su-75 în cadrul Dubai Air Show 2021, expoziție desfășurată în Emiratele Arabe Unite.
Iar pentru concura cu F-35 pe piața externă, rușii încearcă să pluseze cu prețul estimat pentru Su-75 Checkmate, undeva la 25-30 de milioane de dolari, infinit mai ieftin decât F-35.
La finalul lunii noiembrie a anului trecut presa rusă a anunțat că industria de apărare de la Moscova a început dezvoltarea primului prototip pentru Su-75 Checkmate.
Agnes Al Helou, corespondent pe Orientul Mijlociu al publicației americane Defense News, a analizat „setea” pe care statele din Orient o au pentru aeronave militare de generația a V-a și contextul în care Rusia va încerca aici să „învingă” F-35 produs de americanii de la Lockheed Martin.
Aceasta spune că ceea ce face Moscova e să încercă să facă oferte atractive folosindu-se de cooperarea industrială cu statele din Orientul Mijlociu, în contextul în care experta admite că e o cerere tot mai mare a statelor din regiune pentru aeronave de generația a V-a.
Agnes amintește de faptul că Federația Rusă discută activ cu Emiratele Arabe Unite cărora le-a avansat propunerea de a produce împreună sisteme ale Su-75 Checkmate.
Amintim că EAU au suspendat recent achiziția de F-35, cu toate că au fost foarte interesate de aeronava americană de generația a V-a. EAU au suspendat achiziția, una controversată și trecută sub administrația Trump, după ce a refuzat clauzele draconice impuse de SUA care se tem că spionajul chinez și relația dintre China și EAU al putea reprezenta o vulnerabilizare a programului F-35 Lightning II.
Și totuși, Emiratele au lăsat o „ușă deschisă”, precizând că discuțiile cu americanii pentru F-35 ar putea fi reluate în viitor.
LTS „Checkmate”, noul avion de generația a V-a, răspunsul rus pentru F-35. Sursă foto: Kremlin
E exact ceea ce Agnes Helou a semnalat pentru Defense News. Faptul că rușii discută cu EAU despre Su-75 nu înseamnă în niciun caz că Emiratele Arabe Unite renunță la F-35. „Să nu uităm că Checkmate e abia în faza experimentală”, amintește Agnes.
Întrebată dacă ar trebui ca Lockheed Martin să se îngrijoreze cu privire la faptul că Su-75 Checkmate va concura împotriva F-35 iar Moscova plusează oferind tentanta cooperare industrială EAU, aceasta a spus, zâmbind, „nu”.
Agnes conchide că e posibil ca prin discuțiile cu Rusia despre Su-75, Emiratele Arabe Unite doar să încerce să pună presiune pe SUA pentru a vinde F-35 în condițiile dorite de Emirate.
Potrivit datelor furnizate de dezvoltatori, Checkmate va fi capabil să parcurgă până la 3.000 de kilometri, va avea o viteză de până la doi Mach și va purta o încărcătură de maximum 7.400 de kilograme. Acesta va putea să atace simultan până la șase ținte aeriene, navale și terestre, inclusiv drone de atac și avioane străine de generația a cincea.
Șeful Rostec, Serghei Chemezov, a estimat costul noului avion la 25-30 de milioane de dolari. Potrivit declarațiilor ministrului rus al industriei și comerțului, Denis Manturov, pentru reducerea costurilor, Checkmate va fi unificat cu avioanele de vânătoare Su-35 și Su-57.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Gruparea teroristă Hamas a lansat sute de rachte spre Israel, chiar de ziua Ierusalimului, continunând provocările la adresa Israelului.
Un diplomat iranian condamnat în Belgia la 20 de ani de detenţie pentru un proiect de atentat în Franţa împotriva unor opozanţi ai regimului de la Teheran a renunţat miercuri să mai facă apel, ceea ce înseamnă că sentinţa de condamnare rămâne definitivă, a anunţat parchetul federal belgian, potrivit Agerepres, care citează AFP.
Trei israelieni au fost răniţi duminică de tiruri dintr-o maşină în nordul Cisiordaniei ocupate, au indicat armata israeliană şi surse medicale, ministrul apărării, Benny Gantz, acuzând "teroriştii" de comiterea acestui atac, notează AFP.
Un asociat al fostului lider al grupării teroriste Stat Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, a fost arestat în Istanbul, în Turcia, au relatat duminică două portaluri de ştiri locale, transmite dpa.
Trei persoane, dintre două originare din Rusia şi una din Georgia, au fost inculpate şi plasate în detenţie vineri în Franţa pentru "asociere teroristă criminală" şi "finanţare a terorismului", a declarat pentru France Presse o sursă judiciară.
Doi cetăţeni spanioli şi unul irlandez care au fost daţi dispăruţi luni după o ambuscadă armată asupra unei patrule anti-braconaj în estul statului african Burkina Faso au fost găsiţi decedaţi, au declarat marţi trei surse de securitate din această ţară, potrivit agenţiei Reuters.
Confruntarea între Maroc și mișcarea Frontul Polisario, privind controlul teritoriilor din Sahara Occidentală, a atins un nou nivel în ultima perioadă.
Un cetăţean rus, încarcerat în Germania din luna ianuarie, este suspectat că a pregătit asasinarea unui opozant cecen stabilit în această ţară, a anunţat vineri Parchetul federal german, relatează AFP.
La doi ani după înfrângerea militară a Statului Islamic, care a fost anunțată pe 23 martie 2019, după cucerirea ultimei enclave a militanților din Siria de Est, la Baghouz, unii analiști susțin că grupul terorist folosește atacurile din Africa pentru a proiecta o imagine de forță.
Grupul terorist Boko Haram a revendicat doborârea unui avion de antrenament și atac la sol Dassault Alpha Jet ce aparținea Forțelor Aeriene Nigeriene.
O unitate de elită a celebrelor Berete Verzi ale SUA va fi dislocată pentru a lupta împotriva insurgenților afiliați Statului Islamic pe teritoriul Africii.
Gruparea Statul Islamic (SI) a anunţat luni că a preluat controlul asupra oraşului de coastă Palma din nordul Mozambicului, ţinta unui atac surpriză lansat de jihadişti miercuri, soldat cu zeci de morţi, potrivit serviciilor de securitate locale, informează AFP.
Liderul Mișcării islamice somaleze "Al Shabaab", Abu Ubaidah Ahmed Omar, într-o înregistrare video difuzată în seara zilei de 27 martie 2021, a îndemnat la lovirea intereselor americane și franceze din Djibouti.
Armata nigeriană a efectuat operațiuni împotriva grupului terorist din zonele Damboa și Gwoza.
Serviciile de informații americane dețin date cu privire la planuri ale Iranului de a ataca celebra bază militară Fort McNair, situată chiar în inima capitalei Washington DC.
Australia a desemnat luni un grup extremist de dreapta drept organizație teroristă, o hotărâre care conferă Canberrei puterea de a închide membrii grupului neo-nazist.
Un algerian a fost arestat în oraşul italian Bari sub suspiciunea de apartenenţă la gruparea militantă islamistă Stat Islamic şi de a-i fi ajutat pe autorii unui atac coordonat ce a ucis 130 de persoane în 2015 la Paris, a anunţat luni poliţia, citată de Reuters.
Milițiile pro-iraniene s-au lăudat pe un canal de Telegram că există o celulă activă chiar în Washington DC, capitala Statelor Unite ale Americii, lansând un nou val de amenințări la adresa SUA și Israelului.
Papa Francisc a sosit duminică la Mosul pentru a se ruga în acest oraş din nordul Irakului, odată un bastion al grupului jihadist Statul Islamic, unde în prezent nu au mai rămas mai mult de câteva zeci de familii de creştini, informează Agepres, care citează Reuters.
Papa Francisc a denunţat vineri, la Bagdad, "barbariile nebuneşti" ale grupării jihadiste Stat Islamic din 2014 împotriva minorităţii yazidi, din rândul căreia mii de femei au fost reduse la sclavie sexuală, relatează Agerpres, citând AFP.
Turcia doreşte să coopereze cu Franţa împotriva "terorismului" şi pentru stabilitate în Orientul Mijlociu, i-a spus marţi preşedintele Recep Tayyip Erdogan omologului său francez, Emmanuel Macron, într-un context în care Ankara încearcă să-şi normalizeze relaţiile cu Parisul, notează AFP.
Persoane suspectate de terorism au atacat oraşul Dikwa din nord-estul Nigeriei, a anunţat ONU marţi, precizând că lucrători umanitari şi personal ONU au fost vizaţi direct, relatează DPA şi AFP.
Statele Unite au transmis un "mesaj fără ambiguităţi" efectuând raiduri aeriene împotriva unor miliţii pro-iraniene în Siria, a afirmat vineri Casa Albă, notează Agerpres, citând AFP. Aceasta a fost prima operațiune militară majoră a președintelui Joe Biden, învestit în funcție pe 20 ianuarie 2021.
Bărbaţi înarmaţi neidentificaţi au răpit circa 300 de fete dintr-o şcoală din nord-vestul Nigeriei, a declarat vineri pentru DPA un oficial local rămas sub protecţia anonimatului.
Gruparea jihadistă Stat Islamic (SI) nu mai este capabilă să comită atacuri complexe, afirmă cercetătorul german în terorism Peter Neumann, stabilit la Londra, într-un interviu pentru ediţia de joi a cotidianului Augsburger Allgemeine Zeitung, citat de DPA.
Bărbaţi înarmaţi au împuşcat şi ucis cel puţin patru femei care lucrau pentru o organizaţie neguvernamentală de asistenţă în nord-vestul Pakistanului, a anunţat luni poliţia locală, pe fondul unei resurgenţe a violenţelor în fostul bastion al grupării Al-Qaida, transmite dpa.
Mai multe rachete au fost lansate sâmbătă asupra unei baze aeriene irakiene la nord de Bagdad, rănind un angajat irakian al unei companii americane responsabilă cu întreţinerea avioanelor de luptă multirol F-16, informează Agerpres, care citează AFP. Francezii citează la rândul lor surse de securitate.
Pentru a doua oară în acest an, avioane de luptă Typhoon ale Royal Air Force (RAF) au executat atacuri, cu bombe ghidate Paveway IV, asupra unor locații din Irak, în care se aflau militanți ai Statului Islamic (Daesh), a informat astăzi RAF.
Un nou atac a avut loc în cursul nopţii de marţi spre miercuri la o şcoală din Nigeria, scena unui eveniment similar la sfârşitul anului trecut, relatează Reuters şi AFP.
Familiile a două dintre victimele atentatului jihadist care a îndoliat Viena în noiembrie trecut au decis să depună plângere împotriva statului austriac, acuzat că nu a reuşit să prevină atacul, au anunţat marţi avocaţii reclamanţilor, transmite AFP.
Plata piloților pe ora de zbor, dar și costul unei ore de zbor pe un avion supersonic sunt doar câteva cauze ale faptului că mulți piloți nu zboară suficient, e de părere fostul pilot Nicu Fălcoi care atrage atenția că piloții români ar trebui să ajungă la circa 180 de ore pe an pentru a fi la standardele NATO.
În cadrul unui interviu acordat postului local de televiziune RTVS, ministrul slovac al apărării, Yaroslav Nagy, a declarat, pe 13.08.2022, că Bratislava intenționează să transfere avioanele de vânătoare de tip MiG-29AS către Ucraina.
Excentricul Ramzan Kadîrov, liderul cecen subordonat președintelui rus Vladimir Putin, a anunțat că un nou grup de luptători „voluntari” ceceni e în drum spre estul Ucrainei.
Rusia a clamat sâmbătă cucerirea satului strategic Pesky în provincia Doneţk din estul Ucrainei, lucru negat de comandamentul militar ucrainean, dar care a admis totuşi că în acea zonă au loc ''lupte feroce'', în timp ce analişti militari îşi manifestă temerea că războiul ruso-ucrainean s-ar putea prelungi dincolo de anul 2022, relatează agenţia Agerpres, citând EFE.
Forțele Aeriene Maghiare vor fi prezente în România cu un avion de tip JAS 39 Gripen, cu ocazia evenimentului aviatic Bucharest International Air Show (BIAS) 2022.
Kievul şi Moscova s-au acuzat reciproc din nou pentru atacurile asupra centralei atomoelectrice din Zaporojie, ocupată de trupele ruse şi în direcţia căreia au fost efectuate sâmbătă noi bombardamente de artilerie, relatează Agerpres, care citează agenţiile AFP şi EFE.
Finlanda și Estonia își vor integra apărarea de coastă bazată pe rachete. Acest demers le permite celor două țări să închidă Golful Finlandei navelor de război rusești, dacă este necesar, a declarat ministrul estonian al apărării, Hanno Pevkur, pentru ziarul finlandez Iltalehti.
În cursul acestei săptămâni Federația Rusă a pierdut aproape toate avioanele Su-30SM și Su-24M aflate într-o bază aeriană din Crimeea, după o serie de explozii care au avut loc la facilitatea militară. Deși rușii spun că a fost vorba de niște incendii provocate de neglijeța personalului, iar Ucraina nu a confirmat, dar nici nu a infirmat implicarea, mai multe surse oficiale, inclusiv Ministerul Apărării al Marii Britanii, arată că operațiunea a fost una ucraineană.
USS Zumwalt e cu siguranță cel mai scump distrugător construit vreodată de Statele Unite ale Americii. Programul distrugătoarelor din clasa Zumwalt e însă unul ambițios iar americanii vor începe integrarea rachetelor hipersonice cu rază lungă de acțiune începând de anul viitor.
SUA vor consolida relaţiile comerciale cu Taiwanul şi vor efectua noi curse aeriene şi maritime în strâmtoare, în replică la acţiunile "provocatoare" ale Chinei, a anunţat vineri un înalt responsabil american, relatează Agerpres, care citează AFP.
Un expert militar ucrainean spune că Statele Unite nu au un interes major să înfrângă Rusia imediat și strategia Washingtonului e de a epuiza treptat regimul del a Moscova.
De la începutul invaziei ruse au apărut mai multe informații cu privire la doborârea avioanelor Su-35, „bijuteria” rusă pe piața externă a avioanelor de luptă și probabil cel mai promovat aparat al aviației militare ruse. Unele estimări vorbesc de două escadrile, însă cifrele trebuie privite circumspect.
Avocatul şi activistul rus pentru drepturile omului Mark Feighin a comentat cele mai recente ameninţări lansate de Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse şi un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, precizează Radio România Actualități care citează Unian.
Poliţia federală americană (FBI) a confiscat documente "top secret" în urma percheziţiei la fostul preşedinte Donald Trump, ceea ce ar putea reprezenta o posibilă încălcare a legii privind spionajul, potrivit unor documente judiciare publicate vineri, relatează Agerpres, care citează AFP. Presa internațională scrie totodată că de la proprietatea fostului președinte american au fost confiscate documente secrete şi privindu-l pe "preşedintele Franţei".
Două importante agenţii internaţionale de evaluare financiară, S&P şi Fitch, au coborât vineri ratingul de ţară atribuit Ucrainei până la SD ('selective default'), respectiv RD ('restricted default'), în condiţiile în care sunt de părere că acordul de restructurare a datoriilor anunţat recent este unul dezastruos, transmite Agerpres, care citează Reuters.
Turcia începe modernizarea avioanelor F-16 Block 40 și Bolk 50 cu sisteme dezvoltate pe plan intern de industria aeronautică naţională, a precizat recent preşedintele Directoratului Turc al Industriei de Apărare (SSB), Ismail Demir. Cu toate acestea, Turcia încă mai are speranțe că va achiziționa din SUA cele 40 de aeronave de luptă F-16 Block 70/72, dar și 80 de kituri de modernizare pentru flota actuală de avioane F-16.
După ocuparea şi anexarea Peninsulei Crimeea în 2014, Federația Rusă a transformat acest loc, când o zonă turistică destul de frecventată, într-o bază militară, adăugând la portul principal al Flotei Mării Negre din Sevastopol, o rețea de baze aeriene şi multe sisteme de de apărare aeriană și apărare costieră.
Încă dinainte de invazia rusă din Ucraina, compania turcă Baykar Makina avea planuri să ridice o fabrică de drone Bayraktar TB2 în Ucraina, plan care a fost amânat de invazie, dar la care nu s-a renunțat.
Zece avioane chineze au depăşit vineri linia mediană din strâmtoarea Taiwan, o barieră neoficială între China şi Taiwan, a anunţat Ministerul Apărării de la Taipei, transmite Reuters.
Forţele Navale Bulgare vor avea încă două exerciţii mai ample cu participare internaţională până la finalul lui 2022, cu Varna drept port gazdă, a declarat vineri, pentru BTA, comandantul Forţelor Navale Bulgare, contraamiralul Kiril Mihailov.
Polonia, Slovacia și Cehia au decis să lanseze un program care va extinde producția de sisteme de artilerie, muniții și alte echipamente militare pentru Ucraina. Demersul a fost anunțat ieri, în cadrul Conferinței de la Copenhaga, de către ministrul danez al apărării, Morten Bodskov.
Pe 15 iulie, un grup de hackeri, a executat un atac cibernetic de tip DOS (denial-of-service) asupra unor site-uri web românești, inclusiv Poliția de Frontieră.
Mihailo Podoliak, consilier al şefului cancelariei prezidenţiale de la Kiev, susţine că cea mai mare dorinţă a Rusiei este să vadă distrugere, moarte şi devastare în Europa. Potrivit acestuia, linia de demarcaţie între "lumea noastră şi iad" trece prin Ucraina.
Canalul rusesc de Telegram “Informatorul militar” (Военный Осведомитель) a anunțat, pe 11.08.2022, că amiralul Igor Osipov a fost înlăturat de la conducerea Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN). În locul acestuia a fost numit viceamiralul Viktor Sokolov.
Franța încearcă să construiască o nouă strategie în regiunea Sahel din Africa de Vest, alegându-și ca bază Nigerul, pentru a preveni extinderea terorismului și a înfrunta influența rusă, încercând astfel să evite "greșelile" pe care le-a făcut în Mali.
Prim-adjunctul directorului general al corporației de stat Rostec, Vladimir Artyakov, a declarat, pe 12.08.2022, că a fost finalizat procesul de dezvoltare a unei noi rachete ghidate de dimensiuni reduse pentru sistemul de apărare antiaeriană Pantsir-S1M.
Controverse majore în SUA cu privire la retragerea din serviciu a 33 de avioane de tip F-22 Raptor, de generația a V-a. În acest sens există dispune între Congresul Statelor Unite ale Americii și Forțele Aeriene care solicită retragerea.
O delegaţie de oficiali ruşi condusă de fostul preşedinte Dmitri Medvedev a vizitat joi regiunile separatiste din regiunea Donbas, situată în estul Ucrainei, făcând apel la strângerea relaţiilor cu Moscova, transmite Agerpres, care citează AFP.
Agenţii federali americani care au percheziţionat săptămâna aceasta locuinţa fostului preşedinte Donald Trump din Florida căutau documente legate de arme nucleare, potrivit Agerpres, care citează Washington Post și Reuters.
Statele Unite susțin apelurile Ucrainei pentru o zonă demilitarizată în jurul centralei nucleare ucrainene Zaporijie, după ce confruntările între forțele ruse și ucrainene s-au intensificat, a declarat joi un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.
Aerostar a înregistrat, în primele şase luni ale acestui an, un profit net de 48,829 milioane lei, cu 14,6% mai mare faţă de cel obţinut în perioada similară a anului trecut, de 35,998 milioane lei, conform raportului transmis vineri Bursei de Valori Bucureşti.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 12 august 2022, o nouă ediție a emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic”.