Statul Islamic amenință cu o nouă campanie de atacuri, speculând preocuparea generală pentru conflictul din Ucraina
Gruparea teroristă Statul Islamic (Statul Islamic din Irak și Levant/Siria) a declarat o nouă „ofensivă globală” care urmărește să profite de „oportunitatea” creată prin faptul că Occidentul este preocupat de războiul aflat în desfășurare în Ucraina.
De asemenea, gruparea teroristă a transmis susținătorilor să răzbune moartea liderului său ucis în Siria la începutul acestui an într-un raid al Forțelor pentru Operații Speciale americane și să lanseze atacuri împotriva Europei și Israelului în timp ce „cruciații se luptă între ei”.
Noul purtător de cuvânt al Statului Islamic, Abu-Omar al-Muhajir, a declarat că invazia Ucrainei de către Rusia „preocupă” națiunile non-musulmane și prezintă o șansă de a organiza noi lovituri.
Într-un discurs difuzat online, rostit în timpul lunii sfinte a Ramadanului, al-Muhajir i-a îndemnat pe jihadiștii ISIS să se răzbune pentru uciderea lui Abu Ibrahim al Hashimi al Qurayshi, cunoscut și sub numele de Hajji Abdullah, în februarie.
Al-Qurayshi, care a condus SI din 2019, l-a înlocuit el însuși pe supremul Abu Bakr al-Baghdadi ucis într-un raid anterior al SUA în luna octombrie a aceluiași an.
„Anunțăm, bazându-ne pe Allah, o campanie binecuvântată de răzbunare”, a spus purtătorul de cuvânt într-un mesaj audio preluat de The Times.
Mesajul a venit pe fondul tensiunilor în creștere în Israel, unde recentele atacuri teroriste au ucis 14 persoane. Ca răspuns, Israelul a lansat raiduri de arestare aproape zilnice și alte operații militare în Cisiordania, soldate, de asemenea, cu morți.
În același timp, tensiunile apar în timpul unei rare suprapuneri a lunii sfinte musulmane a Ramadanului cu sărbătoarea evreiască de Paște, care durează o săptămână.
Creștinii își sărbătoresc, de asemenea, săptămâna lor sfântă premergătoare Paștelui. Zeci de mii de vizitatori s-au adunat în Orașul Vechi al Ierusalimului, care găzduiește principalele locuri sfinte pentru toate cele trei credințe, pentru prima dată de la începutul pandemiei de coronavirus.
Un raport al ONU de anul trecut a estimat că aproximativ 10.000 de luptători SI au rămas activi în Irak și Siria. Aceștia au mers în cea mai mare parte a lor în ascunzătorile din deșert, de unde continuă să hărțuiască forțele conduse de kurzi și trupele guvernamentale siriene.
După o perioadă de activitate intensă, în care au avut loc atacuri teroriste inclusiv în câteva orașe mari europene, organizația a fost mai puțin vizibilă în ultimii ani, după ce a fost în mare măsură înfrânt în Siria. Au mai fost comise unele atacuri, precum înjunghierea deputatului britanic David Amess în octombrie 2021, însă atrocitățile pe scară largă au fost mult mai rare.
Olivier Guitta, director general al GlobalStrat, o companie internațională de consultanță privind riscul de securitate, a declarat că Statul Islamic simte că trebuie să-și reia atacurile pentru a-și recâștiga credibilitatea. „Întrebarea este dacă SI are capacitatea logistică de a efectua un atac spectaculos în Europa, ca în 2015 la Paris sau 2016 la Bruxelles', a subliniat Guitta.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News