Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
ISRAEL: Alegerile unei națiuni
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Ieri seară nu era decât o posibilitate, în această seară a devenit o certitudine. Bibi Netanyahu a câștigat al cincilea mandat de prim ministru al statului Israel.
EXCLUSIV

Au fost mulți care l-au votat, au fost mulți care nu l-au votat. Practic, egale în numărul de voturi obținute, principalele partide politice, Albastru&Alb (culorile steagului) și Likud, au arătat că societatea israeliană a ales democratic un om acuzat de corupție. Bibi are nu mai puțin de trei dosare penale deschise pe numele său, necalculând și dosarul soției. Și cu toate acestea israelienii l-au votat.

Cu toate rugăciunile trimise la cer de către conducerea unei Europe din ce în ce mai dominate de un antisemitism promovat de emigrația musulmană masivă, cu toată ambivalența toxică a binomul hegemon franco-german care se exprimă prin starea emotional-volitivă activată de tendințele contradictorii față de existența statului israelian, cu toate urletele antismeite neo-marxiste ale unui Corbyn de la Londra sau venite de la Hollywood din SUA, Netanyahu a scris istorie.

A făcut-o deseori în ultimile decenii, dar de data aceasta s-a adresat mitologiei. Prin câștigarea celui de-al al cincilea mandat, Bibi Netanyahu îl depășește până și pe fondatorul statului Israel, Ben Gurion. Bibi are cutezanța de a propune poporului său nu numai depășirea realizărilor lui Ben Gurion ci și o nouă formulă de reașezare geo-politică a statului israelian.

Căci, fiți fără grijă, Bibi are deja planul de pace cu palestinienii, scris la Casa Albă, pe care îl va implementa asigurând supraviețuirea intactă a teritoriului țării sale. Simplu, Bibi vrea istoria. La 69 de ani are deja trecutul mai lung ca viitorul. Deci vrea acum să intre în cărțile de istorie. Și nu printr-o pușcărie ordonată de către un procuror activist al luptei-anticorupție mondiale. Nu îl mai interesează micile aranjamente economice sau politice, nu îl mai impresionează jocul de la Paris sau Berlin. El vrea întâlnirea cu istoria, cea pe care numai Ben Gurion a cunoscut-o, atunci când a fost creat statul Israel.

 

Pentru Germania și Franța, Netanyahu reprezintă ”coruptul” și ”mincinosul”

 

Iar această întâlnire o pregătește, o desenează și o caută de peste 25 de ani de când face politică la nivelul suprem. Opozantul său, un fost șef de stat major al armatei israeliene care, prin statura sa impresionantă și vocea calmă dar autoritară, a reușit incredibilul succes de a atrage integral electoratul de stânga al vechiul partid laburist (creator și el de istorie) și de a obține un rezultat egal cu cel al fostului său șef și prim ministru. Dar nu a fost de ajuns. Nu pentru că, în viziunea îngustă și tranzacționistă a Germaniei și Franței, Bibi nu reprezintă  decât coruptul și mincinosul (Sarkozy așa l-a numit la o întâlnire cu Obama, acesta din urmă fiind de acord), dar și pentru că cel care se vrea ben Gurion al secolul XXI dorește să anuleze definitiv orice fel de pericol la adresa existenței statului său.

Astfel, după decenii de meticuloasă și atentă coregrafie, anulând mincinoasele acorduri de la Oslo (care dacă puse în practică ar fi redus Israelul la o colonie ceva mai dezvoltată și permanent amenințată de umorile tranzacționiste pro islamiste venite din Europa) și reducând influența Egiptului și Qatarului în procesul de pace, a reușit să construiască o relație cu totul specială Donald Trump. De altfel recunoașterea Ierusalimului ca fiind capitală a statului Israel și transferul imediat al ambasadei SUA la o doar o stradă depărtare de Zidul Plângerii sunt doar rezultatul incredibilei relații de încredere dintre cei doi.

Căci amândoi, ajunși la vârsta muntelui (cum spune un superb proverb arab) doresc să intre în istorie pe ușa din față. Trăinicia acestei relații, dar ironică în esența sa naturală, este dată de lupta lor, individuală apoi comună, împotriva ideologiilor care i-a acuzat, condamnat și a dorit să îi execute fără a milă. Pe Trump, ideologia democrată bine plătită de Soros a dorit să îl execute pentru minciunile spuse de FBI și de un spion britanic, pe Netanyahu dorește să îl execute ideologia anit-corupție a activiștilor săi zeloși. Ca și în cazul României, metoda acuzațiilor de corupție la adresa conducerii politice a unui stat, a fost folosită cu prisosința în Israel. Și acolo, ca și la București, pentru a scăpa de piedica infeudării Israelului intereselor internaționale, Bibi Netanyhu a fost acuzat de cele mai absurde acte de corupție.

Soția lui a fost acuzată că și-a decontat mesele de la reședința oficială, un procuror făcând calculul ca în cazul steagurilor lui Pristanda, că familia primului ministru a mâncat de aproape un milion de dolari pe an. Ca să găsească delatori, procurorul a dorit să îl aresteze pe nefericitul bucătar al reședinței, iar membrii echipei de securitate au fost și ei urmăriți. Ancheta anticorupție declanșată a durat ani de zile, identic ca în cazul oamenilor politici români. Cu toate tracasările imense la care a fost supus, Bibi a rezistat și a dovedit că poate fi un bun prim ministru. Și primul lucru care a demonstrat acest lucru a fost că sub administrația lui nu au mai explodat sinucigași palestinieni pe străzile din Israel.

Cine își mai amintește de valurile succesive de teroare, denumite generic Intifada, pe care Israel le-a cunoscut, înțelege de ce prima și cea mai mare problemă a anilor 90 nu a fost corupția închipuită de activiștii zeloși ci dejucarea atentatele teoriste puse la cale pentru a extrage cât mai multe concesii în procesul de pace din Orientul Mijlociu. Șantajat permanent, Bibi Netanyahu a rezistat și a învins.

Mai mult a reușit să blocheze orice plan de pace care presupunea cedarea orașului Ierusalim, capitala eternă a poporului evreu. Prima sa victorie în acest domeniu a însemnat și prima sa întâlnire cu istoria. Succesivele lui administrații nu au făcut decât să reducă influența nocivă a activiștilor anti israelieni cocoțați pe poziții de forță la Bruxelles, Paris sau Berlin, eliminând pentru cel puțin o generație, pericole fatale la adresa statalității israeliene. A fost, de la bun început, un oponent extrem de abil oricărei forme de compromis cu privire la destinul iudaic al statului Israel. Căminul poporului evreu declarat ca atare din timpurile biblice, Israel a găsit în persoana extravagantă și expansionistă a lui Netanyahu un politician al epocii sale. Iar prin cîștigarea celui de-al cincilea mandat, votul democratic îi confirmă instinctul politic excepțional și opțiunile sale îndrăznețe.

 

”Trădarea europeană”

 

Pentru că, ieri, israelienii nu au votat împotriva corupției, deși opozanții au încercat să îl deseneze ca un lacom, avid de bani și de averi, ci efectiv pentru existența în securitate a statului Israel. Deși partidul Albastru&Alb a adunat ca șefi de listă foști șefi de stat major și eroi militari, pentru a arăta că există și alte opțiuni de securitate, israelienii au dat un vot pentru ca economia în plină expansiune să continue, pentru ca planul de pace, doar sibilinic indicat pe surse, să fie pus în aplicare. Pentru ca niciodată Israel să nu mai fie ținta urii rasiale, pentru ca nimeni și nicicând să nu se mai teamă că este evreu. Acesta este mesajul real al alegerilor cîștigate de către Bibi Netanyahu.

Opțiunea sa politică și internațională de a declara dușman mortal Iranul, celui căruia Obama și leaderii progresiști europeni i-au permis să dezvolte arme nucleare s-a dovedit a fi fost exactă până la detaliu. Astăzi cel mai mare dușman al Israelui, statul care dorește eradicarea fizică a poporului evreu și statului Israel de pe harta lumii este Iran și constelația de organizații teroriste finanțate integral de către regimul mulahilor. Trădarea europeană petrecută sub ochii închiși de lașitate ai umanității are, așa cum vedem astăzi, efecte devastatoare până la Cotroceni, unde un președinte german refuză cu îndârjire să recunoască Ierusalim capitală a Israel, neacceptând transferul ambasadei României de la Tel Aviv. Cu toate pericolele unui scor strâns și cu toate jocurile politicianiste care îi cereau să tacă, Bibi a refuzat să facă orice fel de compromis cu privire la securitatea țării sale.

De la începutul campaniei electorale, ca un ecou al marilor ofensive teroriste pe care Israel le-a cunoscut, palestinienii începuseră lansarea de rachete, incidente care oricând puteau evolua spre un conflict major. Candidat la propria succesiune, Netanyahu a declarat că, indiferend de rezultatul alegerilor, el nu va ceda șantajului la care orice proces electoral israelian a fost supus de decenii. Tocmai această inflexibilitate, catalogată de către miorlăiții precum comunista Mogherini (un fel de neica nimeni de prin politica externă a Uniunii Europene), a făcut diferența. Numai așa a câștigat o luptă care părea pierdută din start, prin asumarea unui destin politic puțin comun și acceptarea adversității ideologice ridicate împotriva lui.

Urmează pentru Bibi Netanyahu, dacă activiștii anticorupție nu îl îngenunchează prin succesive acuzații de corupție, un mandat, în timpul căruia trebuie să livreze pacea cu palestinienii, fără a emascula statalitatea israeliană. Cum stat palestinian nu va exista, așa cum a declarat în nenumărate rânduri, ce va urma? O întrebare care, dacă va avea răspunsul exact, îi asigură, la senectute, întâlnirea cu mitologia fondatoare a statului israelian. Acolo îl așteaptă nu numai Ben Gurion ci și marii arhitecți ai istoriei poporului său etern.

Notă: Intertitlurile aparțin redacției, textul și opinia aparțin autorului


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Turcia a „deconectat” sistemul de producție rusă S-400 din rețeaua sa de radare. De la început ar fi putut fi o simplă eroare a echipei de proiectare
Avertisment din partea celor trei state membre NATO care se învecinează cu Rusia: Europa nu este pregătită de o confruntare fără ajutorul SUA
Cinci scenarii ale războiului din Ucraina, iar renunțarea la teritorii e doar în unul, cel mai „umanist”. Un pont: Nu pariați niciodată împotriva SUA
SUA pregătesc războiul viitorului: Coordonarea trupelor de la sol se va face din spațiu de către „armata de mici sateliți” aflată pe orbite
Avioane britanice Eurofighter Typhoon, dislocate la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din România. Foto: Royal Air Force
EXCLUSIV
O ofensivă a SUA de la Kogălniceanu în teritoriile Rusiei nu e posibilă nici într-un scenariu de Spielberg. Georgescu e la al doilea delir major în doar câteva zile
O navă din „flota din umbră” a Rusiei a rămas în offside și în întuneric, la propriu. Nava a eșuat lângă coasta Germaniei
Trei ani de război sunt suficienți. Elita politică din Rusia începe să dea semne de oboseală: Starea dominantă de spirit este dezamăgirea.
Eșecurile înregistrate cu brigada ucraineană antrenată în Franța își au rădăcinile în trecutul sovietic al Forțelor Armate ale Ucrainei
Gen. (r.) Dănilă: Renunțarea la Războiul Întregului Popor a dus România în cea mai puternică alianță militară din istorie. Alternativa „morții pentru țară”
Rusia, gata să profite de contextul tensionat cu privire la situația Groenlandei, iar Europa este prudentă în legătură cu declarațiile lui Trump
„Supraviețuirea Ucrainei este în joc”. Lloyd Austin îndeamnă să nu se oprească „coaliția istorică” de la Ramstein
Izolarea Kaliningradului, motiv de război total. Rusia amenință un stat Aliat cu „eliberarea” în cazul în care îi este tăiat accesul la Kaliningrad
Așa arată războiului modern: Ucraina a distrus cu drone navale MAGURA V5 sisteme de apărare antiaeriană rusești Pantsir-S1 (Foto/Video)
Rusia încearcă să se repoziţioneze după căderea regimului Assad din Siria: Libia, luată în calcul pentru desfăşurarea mai multor sisteme S-400
„Agresiune din partea unui stat răuvoitor”. Finlanda prezintă rapoarte cu privire la investigarea unui sabotaj în Marea Baltică
Sub presiunea sancțiunilor internaționale, Serbia a renunțat la o parte dintre contractele militare încheiate anterior cu Rusia
SUA vor anunța un ajutor de 500 de milioane de dolari pentru Ucraina: Până la plecarea lui Joe Biden din funcție, aproximativ 80-90% din toate echipamentele promise Kievului vor fi livrate
Simple declaraţii sau un angajament direct? Trump refuză să excludă utilizarea forței militare pentru a prelua controlul Groenlandei și Canalului Panama
Israelul trebuie să se pregătească pentru o posibilă „confruntare directă cu Turcia”: Erdogan a avertizat ca este împotriva oricărei împărțiri a Siriei
U.S. Air Force a primit toate bombele nucleare B61-12 comandate: Tot procesul a durat 17 ani și a costat 9 miliarde de dolari
Ofensiva de la Kurshchina, prin ochii generalului Ben Hodges: Ne arată că Ucraina nu va pierde, că Rusia este mult mai slabă decât acum un an
Ucrainenii au paralizat Brigada 810 Infanterie Marină a Rusiei, a cărui PC a fost lovit chiar pe teritoriul rus. Sunt încă multe semne de întrebare asupra noii ofensive din Kursk
Noua axă a stabilității europene trece prin Polonia, dar nu și prin România. Radu Carp: Țările cu cap compas clar, Rusia agresor și Ucraina victimă, culeg roadele
Armata rusă are o listă de ținte din Japonia și Coreea. Planurile sunt foarte detaliate
Baze permanente SUA în Europa, scenariu ideal pentru România. Prezența militară rotațională costă în plus Pentagonul sute de milioane de dolari
Lavrov, nemulțumit de semnalele date de administrația Trump. Moscova nu dorește trupe europene de menținere a păcii în Ucraina
Sabotajele din Baltica, avanpremieră pentru proiectele României din Marea Neagră? NATO intensifică patrulele, iar UE promite ”măsuri mai puternice”
NATO consideră real riscul unui atac neconvențional al Rusiei asupra Alianței, care să provoace pierderi „substanțiale”
Sistemul polonez de apărare antiaeriană Wisla atinge gradul de pregătire operațională: Niciun sistem modern nu poate funcționa fără personal bine pregătit, iar noi avem astfel de oameni
Summit NATO 2025. Conducerea Alianței se arată mai unită și determinată chiar înainte de instalarea lui Trump la Casa Albă

Ştiri Recomandate

EXCLUSIV
Are nevoie România de elicoptere de atac noi sau rămânem la IAR-300? Gen. Tomescu: Pumele noastre sunt mai mari decât autobuzele
Mai multe figuri cheie ale ISIS au fost lichidate în loviturile americane din Somalia
Harta Ucrainei, ciuntită de propaganda Rusă, cu care sunt hrănite ideile naționaliste distructive ale țărilor din estul Europei
EXCLUSIV
Extremism în blană de oaie. Pe principiul statelor inventate, cineva ar putea să nu recunoască Unirea românilor din 1859 și 1918. Unde se oprește toată nebunia?
Ucraina prezintă dovezi că rușii au lovit cămin social din Sudja, Kursk. Rușii neagă și susțin că ucrainenii și-au bombardat propriile poziții
Un nou atac criminal al milițiilor sudaneze, soldat cu zeci de morți și sute de răniți, agravează și mai mult situația critică din țară
Crin Antonescu, discurs de acceptare a susținerii PSD la prezidențiale: Națiunea nu e de stânga sau de dreapta. Identitatea nu e o fantasmă povestită de un fals Mesia
Iranul face paradă cu noua rachetă balistică Etemad, dar şi cu ultima generaţie a sistemului antiaerian Bavar 373, considerat de Teheran mai capabil decât S-400
Sursă foto: Forțele Aeriene Române - ROAF
EXCLUSIV
Cum ar trebui să reacționeze România dacă SUA retrag brigada Stryker de la Kogălniceanu? „Un singur soldat american e azi mai important decât miile de soldați europeni”
Rușii folosesc în Ucraina un nou tip de rachetă balistică: Sistemul Iskander-M folosește rachete cu focos penetrant
Burduja nu se dezice de tranziția verde, dar cere renegocierea planului de eliminare a cărbunelui. Altfel, „ce va face România fără 2.000 MW producţie în bandă din 2026?”
Trump majorează taxele vamale mari pentru Canada, Mexic și China. Țările vizate reacționează
Grecia e foc și pară pe Franța: Turcia primește rachete aer-aer Meteor la „pachet” cu Eurofighter. Avantajul, avioanelor Rafale ale Greciei, anulat?
Pe un scenariu similar cu cel din România, avioane de luptă poloneze și aliate au fost ridicate în aer din cauza atacurilor rusești cu drone și rachete în vestul Ucrainei
Rusia primește o lovitură în Transnistria: Banii europeni, folosiți pentru achiziția de energie pe ambele maluri ale Nistrului. Cu cât s-au scumpit gazele și electricitatea la vecinii moldoveni
Mexicul a intrat într-un conflict economic deschis cu SUA și a anunțat că impune Americii taxe vamale ca răspuns la o măsură similară
Suedezii au anunțat că au trimis primul lor satelit de comunicații militare în spațiu, anul trecut
UE investește peste 1,2 miliarde euro în infrastructura energetică transfrontalieră. România nu are niciun proiect eligibil
Sfârșitul războiului din Ucraina e la o distanță de luni, nu de ani. Reprezentantul special al SUA, Keith Kellogg: Nu va fi ca în Afganistan
Dacă rușii au pus aripi bombelor aeriene sovietice, ucrainenii folosesc altă soluție: FAB-urile de 250 de kilograme sunt lansate de pe drone
Moment istoric pentru estul Mării Mediterane: Navele de luptă rusești au plecat din Siria
Echipa Musk blochează terminalele unor funcționari din aparatul de stat. Departamentul de Justiție va concedia procurori și agenți FBI
Trump anunță turbulențe pentru Europa, care nu scapă de ce îi era frică: SUA vor impune taxe vamale produselor europene
„Situația este în general dificilă”. Rușii atacă puternic în direcția Pokrovsk
Ucraina are „ochi de rechin” în cer. Dronele și artileria ucrainene vor deveni și mai letale, fiind coordonate de noile UAV-uri SHARK-M cu rază de 180 km
Dacă țările BRICS își creează propria monedă, le voi impune tarife 100%, a promis Trump
China furnizează Rusiei materii prime critice pentru producția de microcipuri și senzori folosite inclusiv de dronele Orlan
Trupele nord-coreene au fost retrase din prima linie în Kursk. Care ar putea fi motivul
”Îngrijorări privind securitatea”. Marina SUA interzice utilizarea aplicației chineze DeepSeek. Italia a blocat descărcarea, iar alte state pregătesc măsuri similare
Înainte de „bătălia pentru România”, mașina de luptă a infanteriei ASCOD câștigă un contract important în Europa. Licitația la noi va fi foarte strânsă
Armata rusă
EXCLUSIV
Cum ar putea arăta viitoarea strategie a Occidentului în raport cu Rusia: Aceasta trebui descurajată militar pentru încă 40 de ani, iar Ucraina trebuie consolidată
China își etalează iar puterea militară: Simularea unei blocade a Taiwanului urmărește să descurajeze o intervenție a SUA?
Pentagonul chinez. Chinar ar putea construi un centru de comandă militară de 10 ori mai mare decât Pentagonul american
pixel