Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
ISRAEL: Alegerile unei națiuni
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Ieri seară nu era decât o posibilitate, în această seară a devenit o certitudine. Bibi Netanyahu a câștigat al cincilea mandat de prim ministru al statului Israel.
EXCLUSIV

Au fost mulți care l-au votat, au fost mulți care nu l-au votat. Practic, egale în numărul de voturi obținute, principalele partide politice, Albastru&Alb (culorile steagului) și Likud, au arătat că societatea israeliană a ales democratic un om acuzat de corupție. Bibi are nu mai puțin de trei dosare penale deschise pe numele său, necalculând și dosarul soției. Și cu toate acestea israelienii l-au votat.

Cu toate rugăciunile trimise la cer de către conducerea unei Europe din ce în ce mai dominate de un antisemitism promovat de emigrația musulmană masivă, cu toată ambivalența toxică a binomul hegemon franco-german care se exprimă prin starea emotional-volitivă activată de tendințele contradictorii față de existența statului israelian, cu toate urletele antismeite neo-marxiste ale unui Corbyn de la Londra sau venite de la Hollywood din SUA, Netanyahu a scris istorie.

A făcut-o deseori în ultimile decenii, dar de data aceasta s-a adresat mitologiei. Prin câștigarea celui de-al al cincilea mandat, Bibi Netanyahu îl depășește până și pe fondatorul statului Israel, Ben Gurion. Bibi are cutezanța de a propune poporului său nu numai depășirea realizărilor lui Ben Gurion ci și o nouă formulă de reașezare geo-politică a statului israelian.

Căci, fiți fără grijă, Bibi are deja planul de pace cu palestinienii, scris la Casa Albă, pe care îl va implementa asigurând supraviețuirea intactă a teritoriului țării sale. Simplu, Bibi vrea istoria. La 69 de ani are deja trecutul mai lung ca viitorul. Deci vrea acum să intre în cărțile de istorie. Și nu printr-o pușcărie ordonată de către un procuror activist al luptei-anticorupție mondiale. Nu îl mai interesează micile aranjamente economice sau politice, nu îl mai impresionează jocul de la Paris sau Berlin. El vrea întâlnirea cu istoria, cea pe care numai Ben Gurion a cunoscut-o, atunci când a fost creat statul Israel.

 

Pentru Germania și Franța, Netanyahu reprezintă ”coruptul” și ”mincinosul”

 

Iar această întâlnire o pregătește, o desenează și o caută de peste 25 de ani de când face politică la nivelul suprem. Opozantul său, un fost șef de stat major al armatei israeliene care, prin statura sa impresionantă și vocea calmă dar autoritară, a reușit incredibilul succes de a atrage integral electoratul de stânga al vechiul partid laburist (creator și el de istorie) și de a obține un rezultat egal cu cel al fostului său șef și prim ministru. Dar nu a fost de ajuns. Nu pentru că, în viziunea îngustă și tranzacționistă a Germaniei și Franței, Bibi nu reprezintă  decât coruptul și mincinosul (Sarkozy așa l-a numit la o întâlnire cu Obama, acesta din urmă fiind de acord), dar și pentru că cel care se vrea ben Gurion al secolul XXI dorește să anuleze definitiv orice fel de pericol la adresa existenței statului său.

Astfel, după decenii de meticuloasă și atentă coregrafie, anulând mincinoasele acorduri de la Oslo (care dacă puse în practică ar fi redus Israelul la o colonie ceva mai dezvoltată și permanent amenințată de umorile tranzacționiste pro islamiste venite din Europa) și reducând influența Egiptului și Qatarului în procesul de pace, a reușit să construiască o relație cu totul specială Donald Trump. De altfel recunoașterea Ierusalimului ca fiind capitală a statului Israel și transferul imediat al ambasadei SUA la o doar o stradă depărtare de Zidul Plângerii sunt doar rezultatul incredibilei relații de încredere dintre cei doi.

Căci amândoi, ajunși la vârsta muntelui (cum spune un superb proverb arab) doresc să intre în istorie pe ușa din față. Trăinicia acestei relații, dar ironică în esența sa naturală, este dată de lupta lor, individuală apoi comună, împotriva ideologiilor care i-a acuzat, condamnat și a dorit să îi execute fără a milă. Pe Trump, ideologia democrată bine plătită de Soros a dorit să îl execute pentru minciunile spuse de FBI și de un spion britanic, pe Netanyahu dorește să îl execute ideologia anit-corupție a activiștilor săi zeloși. Ca și în cazul României, metoda acuzațiilor de corupție la adresa conducerii politice a unui stat, a fost folosită cu prisosința în Israel. Și acolo, ca și la București, pentru a scăpa de piedica infeudării Israelului intereselor internaționale, Bibi Netanyhu a fost acuzat de cele mai absurde acte de corupție.

Soția lui a fost acuzată că și-a decontat mesele de la reședința oficială, un procuror făcând calculul ca în cazul steagurilor lui Pristanda, că familia primului ministru a mâncat de aproape un milion de dolari pe an. Ca să găsească delatori, procurorul a dorit să îl aresteze pe nefericitul bucătar al reședinței, iar membrii echipei de securitate au fost și ei urmăriți. Ancheta anticorupție declanșată a durat ani de zile, identic ca în cazul oamenilor politici români. Cu toate tracasările imense la care a fost supus, Bibi a rezistat și a dovedit că poate fi un bun prim ministru. Și primul lucru care a demonstrat acest lucru a fost că sub administrația lui nu au mai explodat sinucigași palestinieni pe străzile din Israel.

Cine își mai amintește de valurile succesive de teroare, denumite generic Intifada, pe care Israel le-a cunoscut, înțelege de ce prima și cea mai mare problemă a anilor 90 nu a fost corupția închipuită de activiștii zeloși ci dejucarea atentatele teoriste puse la cale pentru a extrage cât mai multe concesii în procesul de pace din Orientul Mijlociu. Șantajat permanent, Bibi Netanyahu a rezistat și a învins.

Mai mult a reușit să blocheze orice plan de pace care presupunea cedarea orașului Ierusalim, capitala eternă a poporului evreu. Prima sa victorie în acest domeniu a însemnat și prima sa întâlnire cu istoria. Succesivele lui administrații nu au făcut decât să reducă influența nocivă a activiștilor anti israelieni cocoțați pe poziții de forță la Bruxelles, Paris sau Berlin, eliminând pentru cel puțin o generație, pericole fatale la adresa statalității israeliene. A fost, de la bun început, un oponent extrem de abil oricărei forme de compromis cu privire la destinul iudaic al statului Israel. Căminul poporului evreu declarat ca atare din timpurile biblice, Israel a găsit în persoana extravagantă și expansionistă a lui Netanyahu un politician al epocii sale. Iar prin cîștigarea celui de-al cincilea mandat, votul democratic îi confirmă instinctul politic excepțional și opțiunile sale îndrăznețe.

 

”Trădarea europeană”

 

Pentru că, ieri, israelienii nu au votat împotriva corupției, deși opozanții au încercat să îl deseneze ca un lacom, avid de bani și de averi, ci efectiv pentru existența în securitate a statului Israel. Deși partidul Albastru&Alb a adunat ca șefi de listă foști șefi de stat major și eroi militari, pentru a arăta că există și alte opțiuni de securitate, israelienii au dat un vot pentru ca economia în plină expansiune să continue, pentru ca planul de pace, doar sibilinic indicat pe surse, să fie pus în aplicare. Pentru ca niciodată Israel să nu mai fie ținta urii rasiale, pentru ca nimeni și nicicând să nu se mai teamă că este evreu. Acesta este mesajul real al alegerilor cîștigate de către Bibi Netanyahu.

Opțiunea sa politică și internațională de a declara dușman mortal Iranul, celui căruia Obama și leaderii progresiști europeni i-au permis să dezvolte arme nucleare s-a dovedit a fi fost exactă până la detaliu. Astăzi cel mai mare dușman al Israelui, statul care dorește eradicarea fizică a poporului evreu și statului Israel de pe harta lumii este Iran și constelația de organizații teroriste finanțate integral de către regimul mulahilor. Trădarea europeană petrecută sub ochii închiși de lașitate ai umanității are, așa cum vedem astăzi, efecte devastatoare până la Cotroceni, unde un președinte german refuză cu îndârjire să recunoască Ierusalim capitală a Israel, neacceptând transferul ambasadei României de la Tel Aviv. Cu toate pericolele unui scor strâns și cu toate jocurile politicianiste care îi cereau să tacă, Bibi a refuzat să facă orice fel de compromis cu privire la securitatea țării sale.

De la începutul campaniei electorale, ca un ecou al marilor ofensive teroriste pe care Israel le-a cunoscut, palestinienii începuseră lansarea de rachete, incidente care oricând puteau evolua spre un conflict major. Candidat la propria succesiune, Netanyahu a declarat că, indiferend de rezultatul alegerilor, el nu va ceda șantajului la care orice proces electoral israelian a fost supus de decenii. Tocmai această inflexibilitate, catalogată de către miorlăiții precum comunista Mogherini (un fel de neica nimeni de prin politica externă a Uniunii Europene), a făcut diferența. Numai așa a câștigat o luptă care părea pierdută din start, prin asumarea unui destin politic puțin comun și acceptarea adversității ideologice ridicate împotriva lui.

Urmează pentru Bibi Netanyahu, dacă activiștii anticorupție nu îl îngenunchează prin succesive acuzații de corupție, un mandat, în timpul căruia trebuie să livreze pacea cu palestinienii, fără a emascula statalitatea israeliană. Cum stat palestinian nu va exista, așa cum a declarat în nenumărate rânduri, ce va urma? O întrebare care, dacă va avea răspunsul exact, îi asigură, la senectute, întâlnirea cu mitologia fondatoare a statului israelian. Acolo îl așteaptă nu numai Ben Gurion ci și marii arhitecți ai istoriei poporului său etern.

Notă: Intertitlurile aparțin redacției, textul și opinia aparțin autorului


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

America la o răscruce de drumuri: Este posibil un alt război civil după alegerile din SUA?| La fel ca în 2020, rezultatul ar putea fi decis de un număr mic de voturi
Lansarea de către Coreea de Nord a unei rachete balistice nu rămâne fără răspuns: Coreea de Sud, SUA și Japonia efectuează exerciții aeriene comune cu bombardiere B-1B
Rusia minează nuclear planeta: Teheranul declară că ar putea să își revizuiască doctrina nucleară
O abordare mai reținută a sprijinul polonez pentru Ucraina. Kievul poate cumpăra armament pe care să-l plătească după terminarea războiului
Turcia și Somalia semnează un nou acord de cooperare în domeniul apărării. De data aceasta este vorba despre echipamente și tehnologii
”Scutul estic” chiar se întâmplă: Polonia începe lucrările la cele mai mari fortificații din Europa ultimelor decenii
China alocă zeci de miliarde de dolari pentru infrastructura militară a insulei Hainan, cel mai important avanpost din Marea Chinei de Sud
Rusia și Iran, foarte aproape de o alianță strategică. Lavrov a confirmat că acordul e aproape gata
Photo source: DERWESTEN.DE
EXCLUSIV
Cum ne lovește unda de șoc a bătăliei Kamala vs. Trump. „Capitularea Ucrainei aduce Rusia la granița României” | Iulia Joja, la Obiectiv EuroAtlantic
Cum afectează sprijinul Israelului stocul de rachete al SUA: Rachetele interceptoare au devenit tot mai importante în timpul crizei actuale din Orientul Mijlociu
Congresmanii americani îi cer lui Biden să permită unei țări NATO să doboare rachete în spațiul aerian al Ucrainei
Cine clipește primul. Rusia promovează intens oboseala Occidentului, dar își ascunde costurile interne generate de războiul din Ucraina. Analiza FP
Un pilot ucrainean reprezentând aviația militară a Ucrainei. Photo: Open sources social media @InUkraine @Facebook
EXCLUSIV
Ce se va întâmpla cu Ucraina după foarte probabila revenire a lui Trump? Elliot Gerson: Presiunea pentru concesii va fi uriașă, dar nu stă totul în pixul lui Trump
Posibila apariție a dronei israeliene RA-01 deasupra Libanului după o scurgere de informații (Foto/Video)
Trupele nord-coreene - influență asupra cursului războiului din Ucraina. Generalul american Pat Ryder: Intenţia Rusiei de a folosi acești soldați în luptă ne îngrijorează
Fostul CEO al Google îndeamnă SUA să cumpere drone în loc de tancuri „inutile”, menționând complexitatea câmpului de luptă din Ucraina
Rușii au simulat o lovitură de răspuns la un atac nuclear (Video): Toate cele trei componente ale Forțelor Nucleare Strategice au lansat rachete balistice intercontinentale și rachete de croazieră
Oboseala Occidentului față de războiul din Ucraina este în creștere: Cererea pentru rachete Tomahawk îi irită pe americani și consideră ca fiind o abordare nerealistă
Tomahawk, în vizorul Ucrainei: De ce livrarea rachetelor SUA cu rază lungă este un obiectiv nerealist
Implicarea forțelor nord-coreene în războiul din Ucraina determină SUA să-şi schimbe abordarea faţă de Rusia? Ridicarea restricțiilor privind utilizarea armelor americane nu este exclusă
Prezența nord-coreenilor în Ucraina, punct de cotitură în război. Occidentul ar putea apăra spațiul aerian al Ucrainei de pe teritoriul României și Poloniei
Trump pregătește un plan de pace pentru Ucraina: Un uriaș conflict înghețat, cu Europa în rol de garant
Australia și Japonia, în prima linie a strategiei SUA anti-China. Picătura care a umplut paharul: Vânzarea rachetelor SM-6 și SM-2 către Australia
Turcia, înapoi la programul de avioane de luptă F-35 cu condiţia cedării sistemelor S-400 către SUA. Ruşii insistă că nu se poate
Statele occidentale trebui să-şi schimbe abordarea faţă de războiul din Ucraina: Înfrângerea bate la uşă dacă ucrainenii nu primesc susţinerea pe care o merită
Generațiile următoare ar putea vedea o Africă dominată de ideologia comunistă chineză: China recunoaște că dezvoltarea sa se bazează în mod semnificativ pe exporturile africane
Ucraina poate schimba cursul războiului fără permisiunea Occidentului: Atacarea țintelor aflate pe teritoriul Rusiei, strict cu utilizarea propriilor drone
Putin face o declarație în care indică faptul că „oboseala Occidentului cu războiul din Ucraina” încurajează Rusia să își continue agresiunea
Ce se întâmplă mai departe după atacul Israelului asupra Iranului? Biden l-a „încurajat” anterior pe Netanyahu să „conceapă” un atac de retorsiune
Țările baltice pariază mult pe planurile de apărare regională ale NATO: Angajament față de Lituania în cadrul unui acord privind rotația sistemelor de apărare aeriană

Ştiri Recomandate

Inquam Photos / Octav Ganea
BREAKING NEWS
Austria a ridicat veto-ul. Guvernul confirmă: România va adera deplin la Spațiul Schengen începând cu 1 ianuarie 2025
România în Schengen. Mesajul Președintei von der Leyen.: Rezultat pozitiv astăzi, la Budapesta, urmează votul oficial în Consiliul de miniștri UE
Rusia a folosit o rachetă IRBM în Ucraina, confirmă și Pentagonul. ”Oreshnik” este bazată pe RS-26 Rubizh, iar costul unei unități este de zeci de milioane de dolari
Grecia ar putea alege sistemul franco-italian SAMP/T de apărare aeriană
Războiul din umbră. China, Japonia și cele două Corei se războiesc de la distanță în conflictul din Ucraina
Efectul Storm Shadow: Un ofițer superior nord-coreean a fost rănit într-un atac de zilele trecute, efectuat pe teritoriul Rusiei
Nu există asemănare între Israel și Hamas, Biden a respins mandatul de arestare al CPI pentru Netanyahu
Vladimir Putin: Războiul din Ucraina a devenit un conflict global
Marea Britanie este pregătită să lupte împotriva Rusiei dacă aceasta invadează o țară est-europeană membră NATO
Ucraina transmite un mesaj puternic de la tribuna Congresului SUA: Niciun acord cu Rusia în schimbul cedării unor teritorii
„Basarabia, bază militară”. Rusia „vede” avioane F-16 și în Moldova și amenință susținând că are informații despre dislocări de armament peste Prut
Zelenski nu cedează teritorii, dar în privința Crimeei admite că nu poate fi recuperată doar cu forță militară: Ucraina nu-și permite să piardă zeci de mii de oameni în Crimeea
Avioanele F-16 ale României vor executa zboruri la înălţimi mici pe întreg teritoriul țării. Apel către populație pentru a evita îngrijorările
Câte rachete arată estimările că are Rusia azi în stoc? De la Iskander la Kalibr sau hipersonice Kinjal se anunță o iarnă grea pentru Ucraina
Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pentru Netanyahu și Yoav Gallant, fostul ministru al Apărării. SUA reacționează imediat
Ungaria își va desfășura sistemele antiaeriene (probabil NASAMS) lângă granița cu Ucraina, a anunțat ministrul apărării
Rusia a simulat astăzi un atac nuclear asupra Ucrainei. Ce rachetă ar fi putut folosi Armata rusă
România a semnat contractul pentru achiziția celor 32 de avioane F-35. Forțele Aeriene Române vor consolida semnificativ capacitățile de descurajare ale NATO
Asamblat în România: Pușca de asalt CZ BREN 2, prezentă și în Ucraina încă din primele zile ale războiului, realizată în România de cehii de la Colt CZ
Rusia câștigă doar dacă Occidentul renunță. Generalul Ben Hodges: Moscova este încurajată de cuvintele goale pe care le folosim pentru a descrie sprijinul acordat ucrainenilor
”Deveselul” polonez, din nou pe radarul Rusiei: ”Noua bază americană din Polonia crește pericolul nuclear general. E pe lista noastră”
Ucraina confirmă că Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală (Foto/Video). A fost vizată o țintă în Dnipro
U.S. Army sporește protecția vehiculelor de luptă terestre cu un nou sistem avansat de război electronic
Cum stă economia de război a Rusiei? Ne-am angajat deja toate resursele, 73% dintre întreprinderi au lipsă de personal, anunță guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei
Rușii au executat un atac combinat cu rachete asupra Ucrainei. Răspunsul la loviturile anterioare ale armatei ucrainene este considerat însă sub așteptări
„Atenție unde calci”. SUA mai pregătesc o surpriză: Vor furniza și vor permite Ucrainei să utilizeze mine antipersonal împotriva trupelor ruse
Armata britanică renunță la navele, dronele și elicopterele învechite
Armata SUA a utilizat pentru prima dată lansatorul de rachete M270A2 modernizat în cadrul unui exercițiu NATO
Rachetele Storm Shadow intră în bătălia de la Kursk. Ucraina a lansat în premieră o salvă de rachete Storm Shadow către teritoriul Rusiei
Centrul de pregătire a piloților de F-16 de la Borcea, la capacitate maximă. Ultimele două F-uri olandeze au aterizat în România
Nemesisul lui Su-57 rus vine tot de la un „35”, dar nu F-35. Su-57 ar putea fi îngropat pe piața externă chiar de un stat aliat Rusiei
Test pentru Patriot în Ucraina? Rusia vrea să lanseze o rachetă RS-26 balistică intercontinentală fără focos nuclear. Simultan 30 de bombardiere sunt pregătite să lovească Kievul
pixel