Israelul trebuie să se pregătească pentru o posibilă „confruntare directă cu Turcia”: Erdogan a avertizat ca este împotriva oricărei împărțiri a Siriei
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a avertizat, pe 6 ianuarie 2025, ca este împotriva oricărei împărțiri a Siriei, unde Ahmad el-Shareh (alias Abu Mohammed al-Joulani), liderul Hayat Tahrir al-Sham (HTS, fostul Front al-Nosra), a preluat puterea cu sprijinul grupurilor armate pro-turce din Armata Națională Siriană. „Nu putem permite ca Siria să fie divizată sub niciun pretext și, dacă vedem cel mai mic risc, vom lua rapid măsurile necesare. Avem toate mijloacele pentru a face acest lucru” , a declarat Erdogan.
A priori, acest avertisment vizează Forțele Democratice Siriene (FDS), formate în esență din luptători kurzi pe care Ankara îi acuză că au legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat o grupare teroristă. Și, dincolo de aceasta, față de Statele Unite, care îi sprijină.
„Nu există loc pentru teroare și cei care susțin terorismul vor fi îngropați cu armele lor”, a declarat președintele turc. „Dacă riscul devine clar, putem interveni brusc, peste noapte”, a adăugat el, folosind una dintre formulele sale obișnuite. „Avem capacitatea pentru a face asta”, a insistat Erdogan.
Această declarație a fost făcută în timp ce confruntările dintre luptătorii kurzi sirieni și grupurile armate afiliate Ankarei tocmai inregistraseră aproximativ o sută de morți în apropierea orașului Manbij.
Într-un interviu acordat recent FRANCE 24 la Ankara, ministrul turc de externe, Hakan Fidan, a discutat despre poziția țării sale în urma înlăturării liderului sirian Bashar al-Assad. Fidan a susținut că Turcia nu a jucat niciun rol în înlăturarea regimului Assad de către gruparea rebelă siriană HTS.
De asemenea, acesta a afirmat că interesele Turciei sunt alături de poporul sirian și că Ankara nu sprijină rămânerea trupelor străine în Siria, fie că este vorba de soldați ruși sau americani.
Ministrul turc de externe Hakan Fidan l-a criticat pe premierul israelian Binyamin Netanyahu cu privire la planurile sale de extindere a coloniilor din Înălțimile Golan.
Acesta a respins orice comparație cu controlul pe care Turcia îl exercită asupra nordului Siriei, numind-o „complet irelevantă”.
Lupta pentru controlul Înălțimilor Golan s-ar putea da între Israel şi Turcia?
Acestea fiind spuse, avertismentul lui Erdogan ar putea fi adresat și Israelului care, după căderea regimului lui Bashar al-Assad, a lansat o incursiune armată în partea siriană a Înălțimilor Golan. Pentru moment, însă, intențiile Israelului rămân neclare.
A fost o „măsură limitată și temporară luată din motive de securitate”, a asigurat Gideo Saar, ministrul israelian de externe. Cu toate acestea, premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis că „Înălțimile Golan vor face parte din statul Israel pentru eternitate”.
În orice caz, această incursiune nu va îmbunătăți relațiile dintre Israel și Turcia, state aflate într-o stare de tensiune de când Erdogan a amenințat că va interveni împotriva Tsahal (n.r. armata israeliană) în iulie anul trecut.
„Trebuie să fim foarte puternici pentru ca Israelul să nu poată face aceste lucruri ridicole Palestinei. La fel cum am intrat în Karabakh, la fel cum am intrat în Libia, am putea face același lucru. Nu există niciun motiv pentru care să nu o putem face... Trebuie să fim puternici pentru a putea lua aceste măsuri”, a spus Erdogan la o reuniune a AKP, partidul din care provine. Pentru a fi mai clar, el a sugerat trimiterea de mercenari recrutați din grupuri de rebeli sirieni aliniați intereselor turcești.
În mod evident, declaraţiile lui Erdogan au fost luate în serios de Comisia Nagel, un grup format din doisprezece experți în probleme militare și de securitate - inclusiv fostul general Jacob Nagel, după numele căruia este numită. Misiunea sa este de a consilia guvernul israelian prin formularea de recomandări privind politica de apărare.
În ultimul său raport privind bugetul apărării și strategia de securitate, prezentat pe 6 ianuarie și analizat de cotidianul Jerusalem Post, Comisia Nagel consideră că Israelul ar trebui să se pregătească pentru o „confruntare directă cu Turcia”.
„Ambiția Turciei de a restabili influența pe care a avut-o în epoca otomană ar putea duce la creșterea tensiunilor cu Israelul, care ar putea degenera în conflict”, a declarat Comisia Nagel. În plus, faptul că există facțiuni siriene aliniate Ankarei este de natură să „creeze o amenințare nouă și puternică la adresa securității Israelului”. O amenințare care ar putea fi chiar „mai periculoasă” decât cea reprezentată de Iran.
Prin urmare, Comisia Nagel recomandă Israelului creșterea bugetului apărării cu 15 miliarde de shekeli [3,98 miliarde EUR] pe an în următorii cinci ani pentru a se asigura că forțele israeliene „sunt echipate pentru a face față provocărilor reprezentate de Turcia și de alte amenințări regionale”.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News