Elemente din care se puteau asambla două drone mari, cu o deschidere de 20 m și o greutate de trei tone, au fost ridicate de polițiști în portul italian Gioia Tauro. Au fost depozitate în șase containere care au fost transportate în portul italian de două nave din China.
Componente de drone chinezești în portul Gioia Tauro din sudul Italiei în iulie 2024. (Guvernul italian, via defensenews)
„Componentele au fost ascunse între un material compozit care imita palele turbinei, pentru a evita controalele”, au spus organele vamale și financiare italiene. Una dintre drone avea scris pe ea cuvintele „Energy Saving the World”, a raportat Defense News.
Dronele se îndreptau spre orașul Bengazi, din estul Libiei, care este controlat de Khalifa Haftar, a declarat sursa pentru Defense News, vorbind sub condiția anonimatului, deoarece nu era autorizat să vorbească cu presa. Marfa a fost adusă în atenția autorităților italiene de către Statele Unite, care au descoperit-o.
Trebuie amintit că o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU interzice furnizarea de arme către Libia, acolo unde se desfășoară un război civil din 2011. Rezoluția a fost încălcată în mod repetat.
Acțiunea urmează unei operațiuni din aprilie, în Canada, în care două persoane au fost acuzate de un complot de a obține drone pentru Haftar în schimbul țițeiului. Acuzații sunt Fati bin Ahmad Mhaoulk și Mahmud Muhammad al-Suvaja Sajih, foști angajați ai Organizației Națiunilor Unite pentru Aviația Civilă Internațională (ICAO), cu sediul la Montreal.
Se pare că erau drone chinezești Wing Loong II, care au 10 metri lungime, o anvergură a aripilor de 20 de metri și cântăresc trei tone. Sunt destinate recunoașterii și monitorizării situației, dar pot fi folosite și pentru a ataca ținte terestre. Pot transporta până la 480 kg de arme. Motorul turbopropulsor oferă dronelor Wing Loon II o viteză maximă de 370 km/h. Pot rămâne în aer până la 30 de ore.
Califul Haftar, care a fost plătit anterior și de CIA, a preluat controlul estului Libiei după răsturnarea lui Muammar Gaddafi și a încercat în mod repetat să cucerească întreaga țară. În 2020, a încercat să ocupe Tripoli, dar în zadar. Atunci a achiziționat drone din Emiratele Arabe Unite. Una a fost folosită în atacul asupra unei cazărmi de cadeți, unde au murit 26 de persoane.
Pe teren, Haftar a fost ajutat de mercenari africani din Ciad și Sudan și din alte țări, precum și de ”wagnerienii” ruși, dar în cele din urmă a fost nevoit să se retragă din capitală când milițiile care susțin guvernul recunoscut de ONU au fost ajutate de Turcia, care a trimis un număr mare de mașini blindate, consilieri și luptători sirieni în țară.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News