J.D. Vance: În următoarele 100 de zile, SUA vor organiza negocieri directe între părțile implicate în conflictul din Ucraina
În cadrul unui interviu acordat postului de televiziune Fox News, vicepreședintele american, J.D. Vance, a declarat, pe 01.05.2025, că Statele Unite intenționează să organizeze negocieri directe între părțile implicate în conflictul din Ucraina, în următoarele 100 de zile. ,,Avem o ofertă de pace și vom face munca grea în următoarele 100 de zile pentru a aduce părțile la masa negocierilor”, a spus el.
JD Vance, vicepreședintele ales de Donald Trump. Foto: Agerpres
În același timp, Vance a subliniat că mai rămâne de lucru pentru a apropia pozițiile Moscovei și Kievului, deoarece “există un decalaj foarte mare între ceea ce vor rușii și ceea ce vor ucrainenii”.
Realizările Statelor Unite sunt recunoscute și în Europa, a subliniat el. În opinia sa, chiar și cei care se opun președintelui Donald Trump sunt de acord că el este singurul care a reușit să obțină propuneri de pace de la Moscova și Kiev, pentru că înainte “acești tipi nici măcar nu vorbeau - nici între ei, nici cu nimeni altcineva”, ci “doar se luptau”.
Președintele rus, Vladimir Putin, și-a exprimat disponibilitatea la sfârșitul lunii aprilie pentru negocieri directe cu Ucraina, fără condiții prealabile. De asemenea, acesta a anunțat un armistițiu temporar pentru perioada 08-10 mai, în onoarea Zilei Victoriei.
La rândul său, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a numit armistițiul “o încercare de manipulare” și a propus o încetare imediată a focului timp de 30 de zile în loc de un armistițiu de trei zile.
,,Armistițiul [cerut de Ucraina] în această situație este văzut ca o condiție prealabilă care va fi folosită pentru a sprijini în continuare regimul de la Kiev și pentru a-i consolida capacitățile militare”, a declarat apoi ministrul de externe rus, Serghei Lavrov.
Trump este încrezător că Moscova și Kievul sunt “foarte aproape” de încheierea unui acord. Cele două părți urmează să organizeze o întâlnire la nivel înalt pentru “a finaliza” procesul, a scris președintele american la sfârșitul lunii aprilie pe rețelele de socializare.
,,Procesul avansează. Uneori nu este ușor”, a scris și Mike Waltz, consilierul pentru securitate națională al președintelui american.
Comentariul autorului: Rezolvarea conflictului din Ucraina se dovedește a fi o nucă destul de tare pentru noua administrație americană. Deși înainte de alegeri Donald Trump a declarat că va pune capăt războiului din Ucraina în 24 de ore, după instalarea acestuia la Casa Albă, specialiștii americani au estimat că președintele va avea nevoie de 100 de zile pentru a obține un consens între părțile implicate în conflict.
Cu toate acestea, deși Donald Trump a clamat în mai mai multe rânduri faptul că a obținut acorduri pentru încetarea războiului atât cu Rusia, cât și cu Ucraina, se pare că primele 100 de zile de mandat au trecut fără să se înregistreze progrese majore în apropierea punctelor de vedere ale Moscovei și Kievului. Acum, partea americană susține că mai are nevoie de încă 100 de zile pentru a-i aduce pe oficialii ruși și ucraineni față în față pentru discuții de pace.
Negocierile organizate de reprezentanții americani se dovedesc atât de dificile deoarece pozițiile susținute de Vladimir Putin și Vladimir Zelenski sunt atât de diferite, încât par chiar ireconciliabile. Problema cea mai mare este reprezentată de concesiile teritoriale asupra cărora Moscova insistă, iar Kievul se opune cu vehemență.
În timp ce partea rusă solicită Peninsula Crimeea și integral cele patru regiuni ocupate acum parțial pe teritoriul Ucrainei, respectiv Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie, partea ucraineană nici nu vrea să audă de recunoașterea acestora și în niciun caz în integralitatea lor. După câte se pare, oficialii de la Kiev ar putea accepta maximal înghețarea conflictului pe linia actuală a frontului.
Cel mai probabil, o soluție de compromis, care va fi promovată de președintele american, Donald Trump, va prevede păstrarea în componența Rusiei a celor cinci subiecte de pe teritoriul ucrainean, cel puțin în forma actuală, însă fără recunoașterea “de jure” a autorităților de la Kiev a jurisdicției rusești asupra acestora.
Nu se știe însă dacă Moscova se va mulțumi cu acest lucru, având în vedere că tot mai multe voci susțin că, de exemplu, Odesa nu poate rămâne în compunerea Ucrainei. Tot mai mulți oficiali ruși susțin că fără conectarea terestră cu Transnistria, obiectivele invaziei militare din Ucraina nu pot fi considerate îndeplinite. Acest lucru ar presupune, pe lângă Odesa, preluarea și unei alte regiuni ucrainene, respectiv Nikolaev.
Așadar, deși presiunile americane asupra Rusiei și Ucrainei au determinat anumite evoluții pozitive către un eventual acord de pace între cele două părți, se poate aprecia că pacea este totuși destul de departe și nu există niciun fel de garanție că aceasta va fi obținută prin mijloace diplomatice.
Deocamdată, Moscova oscilează între negocieri de pace și o soluție militară, reușind să țină în șah noua administrație americană, în timp ce continuă să desfășoare acțiuni de luptă pe toată partea de est a Ucrainei, inclusiv în regiunile Sumy și Harkov, care, aparent, nu fac parte dintr-un interes primordial al Rusiei.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News