Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Junta militară din Mali vrea să angajeze mercenari ruşi ai companiei Wagner
Ministrul francez al apărării, Florence Parly, a sosit duminică în Niger în cadrul unei vizite de două zile pe care o face aliaţilor Franţei în regiunea Sahel, unde operaţiunile militare franceze împotriva grupărilor islamiste sunt ameninţate de negocieri în Mali pentru angajarea unor mercenari ruşi, relatează Reuters şi AFP.
Mercenari ai companiei militare private ruse (PMC) Wagner Group.

Junta militară maliană este pe punctul de a angaja societatea militară privată rusească Wagner, potrivit unor surse diplomatice şi din domeniul securităţii. Franţa a lansat o campanie diplomatică pentru a contracara acest proiect, afirmând că un astfel de aranjament ar fi "incompatibil" cu menţinerea prezenţei militare franceze.

Comunitatea economică a statelor din Africa de Vest (CEDEAO, 15 ţări) şi-a exprimat de asemenea îngrijorarea faţă de această perspectivă.

Dar junta maliană îşi menţine poziţia, relevând că Franţa a început să-şi reducă angajamentul militar în lupta împotriva insurgenţilor legaţi de Al Qaida şi Statul Islamic în regiune şi se aşteaptă ca şi alte ţări europene, precum Germania, să se implice mai mult.

Ministrul malian de externe a calificat duminică drept "inacceptabile, neprieteneşti şi condescendente" obiecţiile Nigerului faţă de perspectiva unui acord cu societatea Wagner.

În urmă cu câteva zile, Franţa a declarat că l-a ucis pe şeful grupării Statul Islamic în Sahara Occidentală în nordul Mali, dar Parisul consideră totuşi că este mai dificil să trateze cu junta în comparaţie cu guvernele civile precedente.

O sursă din Ministerul francez al Apărării a declarat presei că Florence Parly va aborda planurile Franţei privind reconfigurarea operaţiunilor cu ţările din regiune, ea avertizând împotriva consecinţelor dacă Mali îşi asigură serviciile mercenarilor Wagner şi totodată va sublinia importanţa pentru juntă de a organiza alegeri democratice în februarie, aşa cum a promis.

Armata franceză a început să redesfăşoare trupe în cadrul operaţiunii Barkhane, în nordul Mali, la începutul lunii, potrivit unor surse militare.

Franţa doreşte să-şi finalizeze reconfigurarea angajamentului său militar în Sahel până în ianuarie. Ea intenţionează să-şi reducă contingentul actual de 5.000 de persoane la 2.500-3.000 de militari, transferând mai multe din mijloace în Niger şi încurajând alte forţe speciale europene să acţioneze alături de forţele locale.

Forţa europeană din Sahel cuprinde în prezent aproximativ 600 de soldaţi provenind din nouă ţări.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Premieră la paradă: Armata României va prezenta sistemele ultramoderne Patriot și HIMARS pe care le are în dotare
Ce performanță pentru industria poloneză: Componente ale tuturor avioanelor F-16 noi vor fi produse în Polonia
Cele mai mari amenințări la adresa SUA evidențiază rolul României. Două amenințări sunt catalogate cu „capacități formidabile”
Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei: Rusia folosește Nord Stream 2 ca armă împotriva Ucrainei și R. Moldova
Proteste violente în Iran. SUA, 'profund îngrijorate' de 'represiunea violentă' a regimului de la Teheran
MiG-31, în cea mai modernă variantă: Rușii integrează sistemul fly-by-wire pe avioanele care vor proteja frontierele nordice ale Federației
SUA spun că toate opțiunile sunt pe masă după concentrarea „amplă și neobișnuită” de trupe ruse la granița Ucrainei
În Rusia a început construcția noului Su-75 Checkmate. Soarta primului Su-57 din producția de serie provoacă încă fiori reci Moscovei
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro