Potrivit analiştilor, această schimbare simbolică a titulaturii îşi propune să consolideze autoritatea lui Kim Jong Un, în contextul în care Coreea de Nord suferă de o gestionare defectuoasă cronică a economiei sale şi este mai izolată ca niciodată din cauza coronavirusului.
Kim Jong Un a fost ales preşedinte al partidului la putere la precedentul congres, în 2016.
Al VIII-lea Congres al Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord (WPK), care s-a deschis marţi la Phenian, a restabilit un secretariat - abandonat în 2016 - şi a modificat titulatura funcţiilor în cauză.
Liderul nord-coreean a fost ales în unanimitate, duminică, secretar general al partidului, a informat agenţia oficială de presă nord-coreeană, KCNA. "Toţi delegaţii şi-au exprimat sprijinul deplin" cu o salvă de aplauze.
Această schimbare de titulatură are loc după ce Kim Jong Un s-a angajat miercuri în timpul congresului să consolideze capacităţile de apărare ale ţării.
Liderul comunist a admis cu acest prilej eşecul politicii sale economice, subliniind că obiectivele planului de dezvoltare cincinal adoptat în 2016 nu au fost duse la îndeplinire "în aproape toate sectoarele".
Coreea de Nord este mai izolată ca niciodată după ce şi-a închis frontierele în urmă cu un an, pentru a se proteja de răspândirea noului coronavirus, apărut în China, puternicul său vecin şi principal aliat.
Schimbarea de titulatură "este un alt mod indirect de a admite că planurile introduse în 2016 - inclusiv noul sistem al preşedintelui - nu au funcţionat cu adevărat", a comentat Ahn Chan-il, cercetător la Institut mondial de studii nord-coreene de la Seul.
"Kim a vrut să-şi modeleze o nouă imagine, diferită de cea a tatălui său - devenind +preşedinte+, dar se pare că simte nevoia să sublinieze legătura cu tatăl său pentru a-şi consolida poziţia de lider în aceste vremuri dificile", a explicat el.
Tatăl lui Kim Jong Un, Kim Jong Il, decedat în 2011, a rămas secretar general etern al partidului, în timp ce bunicul lui, Kim Ir Sen, fondator al Coreii de Nord şi mort în 1994, este preşedintele tern al ţării.
Pe de altă parte, congresul Partidului Muncitorilor a ales un nou birou politic care nu o include Kim Yo Jong, sora mai mică şi consilieră a lui Kim.
Eveniment festiv al partidului de guvernământ, congresul îşi propune să consolideze autoritatea regimului şi este urmărit îndeaproape de experţii în problemele Coreii de Nord, care încearcă să idenntifice orice semn de schimbare în politica uneia dintre cele mai izolate ţări din lume.
China și Japonia au o dispută care nu de puține ori a fost pe punctul de a escalada militar în Marea Chinei de Est, în ceea ce privește controversatele insule Senkaku.
Jurnaliștii militari ruși se plâng de faptul că țara lor este amenințată tocmai de Republica Moldova, în baza unei ipotetice alianțe militare cu Ucraina și Georgia, cu scopul de a contracara influența Federației Ruse în Marea Neagră.
Au fost momente provocatoare pentru mecanicii conductori nou brevetați din cadrul Batalionului 812 Infanterie „Bistrița”.
Grupul de luptă condus de portavionul USS Theodore Roosevelt care se află în Marea Chinei de Sud a executat o misiune pentru asigurarea unei navigații libere într-o zonă intens contestată de China.
România urmează să demareze programul de finanțare pentru modernizarea bazei militare din Tunari, aflată în nordul Bucureștiului.
Guvernul ungar va continua să protejeze graniţele Ungariei şi pe cele ale Europei şi va face toate eforturile posibile pentru a împiedica crearea de coridoare internaţionale ale migraţiei, a declarat joi ministrul ungar al justiţiei, Judit Varga, în reacţie la o opinie a avocatului general al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la legislaţia ungară privind migraţia, transmite MTI.
Corpul marinei americane lansează mii de noi puști automate de infanterie M27 pentru a înzestra trupele sale de infanterie.
România revine încet dar sigur în lumea producătorilor de echipamente militare.