Kosovo îl acuză pe ambasadorul SUA de căderea Guvernului pentru a facilita un schimb de teritorii cu Serbia
Premierul kosovar, Albin Kurti, a acuzat luni un diplomat american că a organizat căderea, în martie, a guvernului de coaliţie alcătuit cu două luni înainte în această ţară din Balcani, pentru a deschide calea semnării unui controversat acord cu Serbia, notează Agerpres, potrivit AFP.
Albin Kurti, un reformator de stânga care este premier interimar în aşteptarea formării unui nou guvern, a afirmat că Richard Grenell a exercitat o puternică "presiune" asupra partenerului său din cadrul coaliţiei pentru a-l determina să o părăsească, aruncând Kosovo într-o criză politică.
El a făcut aceste afirmaţii în cursul unei videoconferinţe cu presa străină la Pristina.
Emisarul american, însărcinat anul trecut de preşedintele SUA, Donald Trump, cu delicatul dosar al relaţiilor dintre Serbia şi fosta sa provincie Kosovo, devenită stat independent, a fost "implicat direct" în răsturnarea guvernului pentru că dorea să ajungă la un acord între cele două ţări, ce ar fi dus la modificarea frontierelor, a acuzat Albin Kurti.
Acordul implică un schimb de teritorii
"Guvernul condus de mine a fost răsturnat doar pentru că ambasadorul Grenell este grăbit să semneze un acord cu Serbia, despre care cred că este foarte dăunător fiindcă include un schimb de teritorii", a declarat prim-ministrul.
Un proiect a cărui existenţă a fost rapid dezminţită de emisarul american.
Pe Twitter, diplomatul a răspuns că "nu a avut loc absolut nicio discuţie despre schimbul de teritorii şi acest lucru nu a fost niciodată evocat de cineva în prezenţa mea".
Preşedintele Statelor Unite l-a numit la sfârşitul lui februarie pe acest diplomat, atunci ambasador în Germania, în postul sensibil de director interimar pentru informaţiile naţionale (DNI).
Premierul kosovar şi susţinătorii săi afirmă că sunt victime ale manevrelor preşedintelui Hashim Thaci, un fost luptător de gherilă şi figură centrală a vieţii politice din Kosovo după încheierea războiului de independenţă (1998-1999).
Legislativele din octombrie au marcat înfrângerea foştilor luptători separatişti din PDK, dar mandatul preşedintelui Thaci, liderul acestora, se încheie abia în 2021.
Albin Kurti l-a acuzat pe şeful statului că instigat la o criză politică pentru a-şi păstra controlul asupra vieţii politice şi a finaliza proiectul, sprijinit de SUA, unui schimb de teritorii cu Serbia.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News