Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Kuzmin denunță prezența SUA în România: Deveselu agravează situația / Românii să renunțe la spaima amenințării ruse. Totul va fi bine
24 noi, 21:08
Ambasadorul rus Valeri Kuzmin a vorbit despre securitatea la Marea Neagră și a denunțat politica Bucureștiului cu privire la apropierea de SUA. Diplomatul rus a denunțat solicitările ministrului Bogdan Aurescu către Washigton în ceea ce privește o prezență mai solidă a SUA în țara noastră și a reluat retorica cu privire la faptul că instalația Aegis Ashore de la Deveselu reprezintă o amenințare pentru Federația Rusă.
Sursă foto: U.S. Navy

Ambasadorul Valeir Kuzmin a acordat un interviu publicației Ecopolitic în care a discutat despre chestiuni economice, energetice, dar și despre securitatea la Marea Neagră.

În ceea ce privește securitatea la Marea Neagră ambasadorul rus spune că aceasta ar trebui asigurată exclusiv de forțele statelor riverane.

„Nu acceptăm încercările SUA și NATO, care își pierd treptat pozițiile de conducere la nivel mondial în diverse sfere, de a impune comunității internaționale o nouă împărțire bazată pe principiul „prietenului sau dușmanului”, adică, de fapt, o nouă formulă de confruntare care mărește amenințarea genezei conflictelor globale distructive”, a precizat Kuzmin.

 

G Ad:

Kuzmin: Putin e dispus pentru a dezvolta relații avantajoase cu România

 

„Cuvintele Președintelui Vladimir Putin despre disponibilitatea de a dezvolta relații reciproc avantajoase cu România și prezența unui bun potențial de cooperare în acest sens în regiunea Mării Negre trebuie luate la propriu.

Totodată, suntem convinși că securitatea Mării Negre poate și trebuie să fie asigurată de forțele statelor exclusiv riverane, pentru care au fost create, la timpul lor, mai multe formate multilaterale, precum „BLACKSEAFOR”, Documentul privind măsurile de consolidare a încrederii și securității în domeniul naval la Marea Neagră etc. Drept „moștenire din secolul XX”, în acest sens, am primit Convenția de la Montreux, care limitează semnificativ prezența militară extraregională în Marea Neagră pe timp de pace”, a precizat diplomatul rus, potrivit sursei citate.

Totuși, Valeri Kuzmin a acuzat Bucureștiul de escaladarea situației în acvatoriul Mării Negre. Kuzmin a denunțat cererea ministrului Bogdan Aurescu cu privire la creșterea prezenței militare a SUA în România, dar și misiunile de poliție aeriană ale aliaților. Nu în ultimul rând oficialul rus a reluat retorica Kremlinului cu privire la sistemul de la Deveselu care, deși are scop pur defensiv, e prezentat de narativul rus ca o amenințare. 

„Din păcate, în ultima perioadă, inclusiv la București, au prevalat susținătorii unei escalade de-facto a confruntării militare în bazinul Mării Negre prin extinderea aici, chiar și prin rotație, a prezenței forțelor navale ale statelor membre NATO non-regionale. Mai mult, în mod constant, de exemplu, în cadrul recentei vizite a ministrului român de externe Bogdan Aurescu la Washington, auzim apeluri către Statele Unite despre necesitatea creșterii prezenței lor militare pe teritoriul României, în Ucraina etc.

În spațiul aerian internațional deasupra mării, patrulează constant avioanele militare din state aflate la multe mii de mile maritime depărtare, precum Marea Britanie, Canada, Spania etc. Suntem convinși că acesta este un drum care duce doar nicăieri, plin de amenințări nu numai cu incidente neintenționate, ci și de conflicte armate mai ample, folosind atât arme convenționale, cât și neconvenționale. Un factor serios care agravează situația este baza sistemului global de apărare antirachetă al SUA desfășurat la Deveselu, România, ale cărui lansatoare Aegis Ashore pot fi folosite cu ușurință nu doar în scopuri pur defensive, ci și pentru lansarea rachetelor de croazieră cu rază lungă de acțiune cu focoase nucleare. Și Rusia nu poate ignora această circumstanță atunci când își construiește propriul sistem de apărare”, a mai precizat Valeri Kuzmin.

 

Ambasadorul rus le transmite românilor să „renunțe la spaimele imaginare legate de amenințarea rusă”

 

Totodată, în interviu acordat, Valeri Kuzmin a ținut să le transmită un mesaj românilor cu ocazia apropierii Crăciunului. Ambasadorul rus le-a transmis românilor să renunțe la „spaimele imaginare legate de amenințarea rusă” și că „totul va fi bine”.

„Crăciunul este foarte aproape de noi, totuși, românii îl sărbătoresc puțin mai devreme, îl vom avea abia pe 7 ianuarie. Dar, în noaptea de Crăciun, le doresc românilor să uite, sau mai bine să renunțe, ca la ceva total inutil, la spaimele imaginare legate de amenințarea rusă și să întâmpine cu liniște această Sărbătoare ortodoxă, o Sărbătoare creștină asociată cu cele mai frumoase concepte de dragoste, vatră de familie, dragoste pentru copii.  Și apoi – totul va fi bine pentru noi!”, a transmis Valeri Kuzmin.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Un avion de recunoaștere CL-600 Artemis al U.S. Air Force. Sursă: EmeaTribune.com
BREAKING NEWS
Rusia acuză un incident aerian grav: Avion rus de linie, deviat pentru a evita un avion militar al SUA care ar fi intrat pe același culoar de zbor
Un elicopter românesc IAR 330 Puma SOCAT a pierdut un motor imediat după ce militarii forțelor speciale au coborât în rapel
Foto: Bogdan PANTILIMON, Statul Major al Forțelor Aeriene
EXCLUSIV
Generalul Bălăceanu: Stagiul militar voluntar în termen nu înseamnă armată obligatorie. Rezerva Armatei României, doar pe hârtie
SUA, îngrijorate că manevrele militare ale Chinei din apropierea Taiwanului sunt o „repetiție” pentru ceea ce va urma
Turcia a vândut Ucrainei mai multe drone Bayraktar fără știrea Rusiei, provocând un val de reproșuri de la Moscova
Versiunea pentru submarin a rachetei hipersonice Zircon va fi livrată trupelor ruse începând din anul 2025
Biden a anunțat un plan pentru a îngreuna invadarea Ucrainei de către Rusia. SUA nu acceptă liniile roșii trasate de Putin
Blindate Terminator, pe platforma T-90 (Video). Armata rusă a înființat prima companie de vehicule de luptă pentru sprijinul tancurilor
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro