Războiul din Ucraina spulberat teoriile conform cărora tancul principal de luptă este istorie. Tancurile sunt folosite în continuare pe scară largă.
O escaladare semnificativă a luptei a fost raportată în Donețk și Zaporijia, regiunile ucrainene prin care trece linia frontului, dar în dimineața de luni nu a existat nicio confirmare oficială a Kievului că o contraofensivă ucraineană majoră a început în sfârșit; din contră, oficialii neagă informațiile privind mișcări semnificative.
De cealaltă parte, ministerul rus al apărării spune că Ucraina a atacat duminică dimineață cu șase batalioane mecanizate și două de tancuri în sudul Donețkului, în cinci sectoare ale liniei frontului, dar că forțele ruse au respins atacul. S-a precizat că este vorba despre brigăzile 23 și 31 mecanizate. Conform datelor disponibile, cele două brigăzi nu se numără printre cele 12 unități (aprox. 60 de mii de militari) echipate și antrenate de Occident.
Institutul american pentru Studiul Războiului de la Washington a declarat în raportul său zilnic că „Forțele ucrainene au efectuat atacuri la sol și, se crede, au obținut avantaje tactice limitate în zonele Donețk și Zaporijia”.
Analiștii militari americani, citați de NYT, cred că unitățile ucrainene au început acțiuni de sondare a forței adversarului pentru a determina poziția și puterea de luptă a forțelor ruse.
Așa-numitul ex-ministrul apărării din Donețkul separatist, Igor Ghirkin (Strelkov)- centru
Deși ucrainenii se feresc să comenteze, invocând ”tăcerea informațională”, câteva detalii vin dinspre șeful Wagner sau de la bloggeri ruși, care susțin că Ucraina a avansat în mai multe zone, scrie și NYT. Evgheni Prigojin, a contrazis afirmația Moscovei potrivit căreia „acțiunea ucraineană în regiunea Donețk a fost complet respinsă”. Prigojin, anunțat că forțele ucrainene au recucerit o parte din așezarea Berkhivka, la nord de Bahmut, și a numit-o „rușine”.
Totuși, dacă Rusia a arătat că excelează la ceva în acest război, acest lucru este dezinformarea, așa că informațiile venite dinspre propaganda rusă trebuie tratate cu circumspecție.
Narațiunea oficială rusă e contrazisă și de Aleksander Kodakovski , fostul șef al unității antiteroriste a serviciului secret ucrainean SBU până în 2014, care a trecut apoi pe partea rusă. Inamicul este „urmat de succes”, a scris el pe canalul său Telegram. Totuși, acesta subliniază: atacurile „la vest de orașul Vuhledar sunt o mișcare tactică limitată a ucrainenilor, nu o operațiune majoră”.
Dan Sabbagh de la The Guardian, un reporter de război, în cel mai recent raport al său îl citează pe celebrul terorist și blogger militar rus Igor „Strelkov” Girkin, care susține că ucrainenii au tăiat deja profund pozițiile deținute de armata rusă. Este clar, însă, că inamicul nu și-a folosit încă pe deplin principalele forțe”, scrie Igor Girkin , un critic naționalist rus al Kremlinului
La rândul său, bloggerul WarGonzo scrie: „Veștile sunt tulburătoare!”, în timp ce șeful administrației marionete ruse din Zaporijia, Vladimir Rogov, susține și el că acolo a avut loc un atac semnificativ.
Foto: Orașul ucrainean Bahmut, distrus complet după mai bine de 9 luni de asediu rus / Sursa: Administrația Prezidențială de la Kiev
Pe 5 iunie, șeful adjunct al Ministerului Apărării, Hanna Maliar, a raportat că Forțele Armate ale Ucrainei trec la acțiuni ofensive în unele zone. Viceministrul apărării a remarcat că inamicul este în defensivă și în sud.
Unitățile ucrainene au început operațiuni de asalt ofensiv pe flancurile sudice și nordice ale lui Bahmut, anunță și Serhi Cherevatîi, purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de ”Est” al Forțelor Armate ale Ucrainei, citat de media ucraineană.
„Unitățile noastre de asalt aerian și mecanizate au reușit să treacă pe diferite secțiuni ale frontului - de-a lungul canalului Siverskyi Donețk - Donbas în direcția Klișchiivka, Orihovo-Vasylivka, Zaliznianske, Bohdanivka - la o distanță de 300 m până la 1 km", a declarat el.
Analiștii militari și oficialii occidentali au crezut de mult că o contraofensivă s-ar concentra asupra sudului Ucrainei, ca parte a strategiei Kievului de a rupe puntea terestră dintre vestul Rusiei și Crimeea ocupată.
Dar indiferent unde atacă Ucraina de-a lungul unei linii de front care se întinde pe sute de km, apărarea Rusiei va fi formidabilă. Forțele Moscovei au avut luni de zile să sape, să amplaseze câmpuri de mine și să pregătească întărituri. De asemenea, formațiunile rusești au devenit din ce în ce mai abile în utilizarea dronelor pentru a ajuta la identificarea țintelor pentru loviturile de artilerie.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Războiul din Ucraina spulberat teoriile conform cărora tancul principal de luptă este istorie. Tancurile sunt folosite în continuare pe scară largă.
Luptătorii ucraineni își continuă ofensiva lângă Bahmut și au succes lângă Bakhmut, Klishchiivka, Andriivka și Kurdiumivka.
Victoria Ucrainei în războiul de agresiune pe care Rusia l-a declanșat în 2022 e extrem de importantă inclusiv pentru România și stabilitatea regiunii.
În următoarele luni, Estonia ar putea deveni prima țară din Uniunea Europeană care va introduce un mecanism care va permite utilizarea bunurilor rusești care au fost confiscate în cadrul sancțiunilor impuse din cauza invaziei Rusiei din Ucraina.
Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat într-un comunicat oficial că Brigada 10 Geniu, împreună cu mijloacele tehnice din dotare, a demarat construcția a două adăposturi pentru populație în localitatea Plauru, aflată în imediata apropiere a graniței ucrainene, locul unde au căzut în aceste zile dronele rusești care bombardau porturile ucrainene la Gurile Dunării.
Subiectul Gripen pentru Ucraina, considerat închis de mulți, rămâne de actualitate mai ales prin prisma declarațiilor dătătoare de speranță ale oficialilor suedezi.
Obuziere ucrainene D-20, obuziere americane M777, sisteme de mortier, radare de apărare aeriană, iar lista cu replici false ale celebrelor echipamente militare poate continua.
Departamentul de Stat al SUA a comentat chestiunea privind posibilul transfer de rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS către Ucraina. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a precizat că nu există schimbări în această problemă, deși Statele Unite continuă să o ia în considerare.
Guvernul britanic a dezvăluit că Rusia a lansat pe 24 august mai multe rachete asupra unei nave civile de marfă în Marea Neagră, care au fost interceptate cu succes de forţele ucrainene, transmite Agerpres, care citează EFE.
Ajunsă într-o vizită surpriză la Kiev, șefa diplomației germane Annalena Baerbock a venit cu mai multe mesaje pentru Ucraina.
Subiectul transferului către Ucraina a rachetelor aeropurtate cu rază lungă de acțiune de tip Taurus germane s-a aflat în centrul atenției media în ultimele săptămâni.
Kremlinul a insistat luni că negocierile cu Ucraina sunt posibile numai dacă Kievul recunoaşte realitatea care a fost creată pe teren, referindu-se la regiunile ucrainene anexate de Rusia în septembrie 2022, potrivit EFE.
Un înalt general rus, comandant al Districtului Militar Central și al Grupării centrale a Forțelor Federației Ruse din Ucraina, a declarat, în cadrul unui interviu, că „Ucraina e doar începutul” iar obiectivul e extinderea războiului în Europa.
Generalul Serghei Surovikin, care a comandat trupele ruse în războiul din Ucraina timp de câteva luni, fiind cel acare a decis, în bună măsură, strategia de apărare a Armatei ruse în Ucraina.
Andri Iusov, reprezentant oficial al Direcţiei Principale de Informaţii (GUR) din Ministerul Apărării de la Kiev, susţine că, după "operaţiunea specială Mi-8", desfăşurată de serviciul de spionaj militar ucrainean, numărul militarilor ruşi care şi-au exprimat dorinţa de a se preda Ucrainei a crescut cu 70%.
Rusia are la frontiera cu Ucraina trei brigăzi de rachete sol-sol, pregătite în orice moment să lovească ținte pe o rază de 500 km. Precizări în acest sens au fost făcute de Vadim Skibițki, locțiitorul șefului Direcției Principale de Informații (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării, pe 9 septembrie, la conferința anuală a „Strategiei europene de la Yalta” (YES), organizată de Fundația Viktor Pinchuk.
Directorul general al societății Uralvagonzavod, Alexander Potapov, a declarat, pe 10.09.2023, că în Rusia va fi reluată producerea în serie de tancuri noi de tip T-80. Potrivit precizărilor sale, o decizie în acest sens a fost luată în baza experienței de utilizare a acestor vehicule de luptă în timpul războiului din Ucraina.
Ați pierdut unele știri privind situația de securitate din Ucraina? Nicio problemă, vi le prezentăm acum sintetizate și neinterpretate, astfel încât să vă puteți crea propria imagine asupra evoluției războiului de la granița noastră.
Vremea primește și ea un vot în desfășurarea acțiunilor de luptă și, în funcție de circumstanțe, îl acordă uneia sau alteia dintre părți. Deocamdată, ucrainenii par principalii beneficiari ai căldurii și lipsei de precipitații din această vară, dar situația este pe cale să se schimbe după începerea ploilor de toamnă.
Generalul de brigadă, Oleksandr Tarnavski, comandantul Grupului ucrainean operativ-strategic ”Tavria”, a confirmat informațiile privind înaintarea trupelor ucrainene pe direcția Tavria.
Instruirea tanchiștilor ucraineni pentru operarea tancurilor de luptă europene vechi reprezintă o adevărată provocare, mai ales după ce blindatele occidentale au stat prin depozite timp de aproape 20 de ani.
Tancul este înarmat cu un tun calibrul 125/48 cu o rază de acțiune de peste trei km. Primul astfel de tanc a fost capturat de ucraineni în septembrie 2022.
Cele mai importante bătălii din Ucraina par să aibă loc acum la Zaporojie. Expertul militar ucrainean Pavlo Narojni a descris modul în care trupele ucrainene din zonă ar putea avansa pentru a ajunge în Crimeea ocupată.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 10.09.2023, Aviația navală a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a distrus trei vedete rapide de producție americană cu grupe de desant aparținând Forțelor Armate ale Ucrainei la bord, în apropierea Insulei Șerpilor.
Conform datelor generale, cel puțin 13 astfel de sisteme de rachete termobarice TOS-1A Solntsepyok au fost deja distruse în Ucraina.
Rusia și-a retras majoritatea trupelor de pe teritoriul Belarusului. Acest lucru a fost anunțat la un briefing de presă la Kiev de purtătorul de cuvânt al poliției de frontieră ucrainene Andriy Demchenko.
Statele Unite vor include probabil rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune în viitorul pachet de ajutor militar pentru Ucraina.
Ucraina a primit primele zece tancuri Leopard 1 din Danemarca, Olanda și Germania, a informat vineri Unian, citând un anunț al Comandamentului Forțelor Armate daneze.
Ca urmare a atacurilor ruse de la Gurile Dunării, în imediata apropiere a graniței României, Guvernul a dispus prin Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă să fie construite adăposturi pentru populație.
Mihailo Podoliak, consilierul președintelui Volodimir Zelensky, a criticat reacția României ca urmare a incidentului în care o dronă rusească s-a prăbușit pe teritoriul românesc, în timpul unui atac asupra porturilor ucrainene de la Gurile Dunării.
Potrivit publicației The Kyiv Independent, Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat, pe 25.09.2023, că atacul de săptămâna trecută asupra sediului Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) din Sevastopol s-a soldat cu moartea a 34 de ofițeri ruși, inclusiv a comandantului flotei, și rănirea altor 105 militari.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că primele tancuri americane Abrams au sosit în Ucraina și sunt pregătite pentru a fi desfășurate pe front.
În cea mai recentă etapă a programului franco-britanic Măsuri de Contracarare a Minelor Marine (MMCM), Thales a finalizat cu succes o demonstrație pe mare a capacității de a localiza, identifica și neutraliza minele marine a primului sistem complet integrat de contramăsuri antimină din lume, bazat pe drone.
O explozie puternică a avut loc în această dimineață în orașul ocupat Sorokino (fostul Krasnodon), din regiunea Lugansk. Potrivit unor informații neoficiale, un depozit de muniții al forțelor ruse a fost lovit. Într-un videoclip postat de jurnalistul ucrainean Denis Kazansky sunt surprinse detonări secundare de muniție la locul exploziei.
Practicile din anii negri ai stalinismului par să redevină la modă în Federația Rusă. Cu un președinte Vladimir Putin tot mai autoritar care nu mai tolerează niciun strop de opoziție, Rusia înaintează cu viteză către sistemul stalinist, în care oricine are o poziție diferită de poziția oficială riscă fie ani grei de temniță - vezi Alexei Navalnîi, fie moartea prin împușcare, otrăvire, defenestrare sau în urma unui accident aeronautic.
Miniștrii apărării din Franța și Germania se așteaptă să reînceapă negocierile cu privire la programul MGCS (sistem terestru de luptă, Main Ground Combat System), mai cunoscut şi sub denumirea de ’’Eurotank’’. Unul dintre motivele pentru care programul ''viitorului tanc european'' nu a avansat tine de neînţelegerile dintre companiile Rheinmetall şi Nexter. Acum, discuţiile ar urma să fie reluat între cele două părţi pentru lansarea programului în 2024, după care alte țări europene s-ar putea alătura inițiativei.
Un fragment dintr-o rachetă antiaeriană S-300 a căzut pe teritoriul regiunii separatiste Transnistria din Republica Moldova, au anunţat luni autorităţile locale, relatează agenţia EFE şi presa de peste Prut, potrivit Agerpres.
Președintele rus Vladimir Putin i-a dat termen până în octombrie ministrului său al apărării, Serghei Șoigu, să oprească contraofensiva ucraineană, relatează Institutul pentru Studiul Războiului, citând o sursă din interior, a precizat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).
Sistemul de asigurare a serviciilor conexe funcționării aeronavei americane de vânătoare F-35 nu pare deocamdată pregătit să mențină avionul disponibil 100% pentru misiunile de luptă pentru care acesta a fost creat.
Președintele Volodimir Zelenski a calificat drept istorică decizia SUA de a produce în comun cu Ucraina arme și sisteme de apărare. "Există o decizie istorică a SUA de a produce în comun arme și sisteme de apărare, inclusiv de apărare aeriană. Este un lucru care până de curând era o fantezie absolută, dar care va deveni realitate'', a spus Zelenski.
Kremlinul a respins din nou luni criticile vizând trupele ruse desfăşurate în Nagorno-Karabah, răspunzându-i premierul armean Nikol Paşinian, care a calificat duminică drept "ineficiente" alianţele actuale ale ţării sale, în special cu Moscova, relatează Agerpres, care citează AFP.
Abilitatea și capacitatea de a utiliza avioane de luptă de pe șosele nu este un trend la modă, ci o realitate dictată de condiţiile de pe câmpul de luptă modern. Serviciul de presă al Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii a rezumat pe site-ul său oficial rezultatele participării a două avioane de luptă Eurofighter Typhoon la exercițiul Baana din Finlanda, în timpul căruia aceste aeronave britanice au aterizat și decolat cu succes pentru prima dată de pe un drum obișnuit, alături de avioane F-35.
Analiștii australieni trimit avertizează privind progresele făcute de China în tehnologiile critice de apărare. Din cele 10 domenii avansate privind tehnologiile cu senzori, China este lider în șapte, iar SUA în trei, potrivit Institutului Australian de Politică Strategică (Australian Strategic Policy Institute - ASPI).
Contractul privind achiziția celor patru corvete din clasa Gowind 2500, contract anulat de România, avea o componentă esențială pentru fregatele Regele Ferdinand și Regina Maria, anume modernizarea navelor.
Forțele Aeriene ale SUA au testat drona XQ-58 Valkyrie cu inteligență artificială integrată, a comunicat laboratorul de cercetare al U.S. Air Force. Kratos Defense & Security Solutions, un producător de drone, a semnat, în iunie 2023, un acord cu Shield AI pentru a integra un sistem cu inteligență artificială pentru drona XQ-58 Valkyrie.
În ultima lună, forțele ruse au câștigat 90 de kilometri pătrați de teritoriu ucrainean, în timp ce Ucraina a cucerit puțin peste 40, recuperând în total aproximativ 54% din teritoriul său ocupat de Rusia din februarie 2022.
Într-o demonstrație a angajamentului continuu față de securitatea transatlantică și interoperabilitatea apărării, Forțele navale americane din Europa, împreună cu Forțele de apărare daneze, vor efectua exerciții pentru a proteja convoaiele maritime în apropierea insulei Bornholm din Marea Baltică.
Serviciul de presă al companiei de stat Rostec din Federația Rusă a anunțat, pe 22.09.2023, că militarii ruși au primit în dotare un avion modernizat de descoperire la distanță prin radiolocație de tip A-50U.
Forțele Armate Ucrainene au acum una dintre rutele logistice rusești de pe frontul Bakhmut pe lista principală de tine și acţionează pentru a le tăia pe celelalte, a precizat Illia Yevlash, șefa serviciului de presă al Grupului de forțe din est al Forțelor Armate ale Ucrainei.
Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, Iuri Ihnat, a declarat că Ucraina are nevoie disperată de rachete balistice americane ATACMS. El a adăugat că Forțele Armate Ucrainene au nevoie, de asemenea, de rachete de croazieră aer-sol cu rază lungă de acțiune germano-suedeze TAURUS. Acestea vor fi capabile să lovească apărarea aeriană rusă din Peninsula Crimeea.
Războiul din Ucraina afectează planurile de înzestrare ale armatei ruse. Programul de dezvoltare a rachetei balistice hipersonice “Zmeevik” a fost oprit.
Administrația președintelui american Joe Biden ar fi decis să furnizeze rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS către Ucraina chiar înainte de vizită oficială în SUA a președintelui Volodimir Zelenski, dar Casa Alba nu a dorit să dezvăluie această informaţie publicului, relatează Financial Times, cu referire la surse oficiale. Până la o abordare mai cuprinzătoare aspra subiectului putem să ne punem întrebarea: De ce această informaţie apare în presă, dacă oficialii de la Washington chiar nu au vrut să o comunice în mod oficial?
Președintele Volodimir Zelenski a prezis, în timpul vizitei sale la Washington, că Forțele Armate ale Ucrainei vor elibera orașul Bakhmut până la sfârșitul anului, ceea ce indică deja o contradicţie între cum vede derularea contraofensivei și scepticismul Statelor Unite cu privire la înregistrarea unor reuşite semnificative de către armata ucraineană, scrie The New York Times.
Deputații Dumei de Stat au prezentat parlamentului, spre examinare, un nou set de amendamente la legislația penală în vigoare în Rusia. Dacă vor fi adoptate, modificările propuse vor extinde domeniul de aplicare al legilor împotriva „discreditării” Armatei ruse și răspândirii „știrilor false” despre Ministerul Apărării și operațiile militare desfășurate de acesta.
Cartierul general al Flotei ruse a Mării Negre din Sevastopol, ocupat temporar, a fost lovit în timpul unei reuniuni la care participau mai mulţi comandanţi militari. Acest atac a fost rezultatul unei operațiuni reușite a Forțelor pentru Operații Speciale (FOS) ale Forțelor Armate ale Ucrainei.
În timp ce președintele Volodimir Zelenski a efectuat o vizită oficială mult așteptată în SUA, iar Casa Albă urma să anunțe un nou pachet de ajutor militar în valoare de 325 de milioane de dolari pentru Kiev, mass-media ucraineană acuză Occidentul că îi lipsește voința politică pentru a asigura victoria Ucrainei. Potrivit informaţiilor apărute în timpul şi după vizita lui Zelenski în SUA, din acest nou pachet de ajutor militar vor lipsi din nou mult doritele rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS, despre care Kievul spune că ar putea schimba cursul războiului.
Potrivit informațiilor publicate recent de către compania germană Rheinmetall, un sistem de arme laser, dezvoltat în parteneriat cu MBDA Deutschland a finalizat cu succes testele. De asemenea, se precizează că arma laser a fost instalat la bordul fregatei germane Sachsen. Toate testele sunt efectuate sub atentă monitorizare a Biroului Federal pentru Înzestrare, Tehnologie Informațională și Asistență din cadrul Bundeswehr – BAAINBw.
Forțele Armate Ucrainene au un „plan foarte cuprinzător”, a declarat președintele Ucrainei. Volodimir Zelenski a promis că militarii ucraineni vor elibera orașul Bakhmut și alte două orașe cheie ucrainene de sub ocupația rusă. Acest lucru a fost declarat într-o conversație cu un grup restrâns de jurnaliști americani, au relatat CNN și USA Today.
Sediul Flotei ruse din Marea Neagră a fost atacat cu succes de rachete de croazieră ucrainene. Atacul a fost raportat ieri de presă locală. În jurul orei 13:00, pe 22 septembrie, sediul Marinei ruse din Sevastopol a fost lovit de o rachetă, în urma atacului clădirea a fost grav avariată. Azi, mass-media ucraineană a publicat primele imagini realizat de martori oculari care se aflau la câteva sute de metrii de sediul Flotei ruse din Marea Neagră
În cadrul unei conferințe organizate de secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, cu privire la furnizarea de ajutor militar pentru Forțele Armate ale Ucrainei, a fost dezvăluit numărul de tansportoare blindate Rosomak transferate de Polonia.
Adjunctul directorului Biroului Central de Proiectare pentru tehnică navală Rubin din Federația Rusă, Andrei Baranov, a anunțat, pe 22.09.2023, că societatea va oferi armatei un nou proiect de submarin nuclear strategic, ce poate fi dezvoltat pe termen mediu pentru o eventuală înlocuire a submarinelor din clasa Borey.
Recent, mai multe publicaţii mass-media occidentale au relatat că Ucraina ar fi refuzat să accepte primele 10 tancuri Leopard 1A5 din Germania, livrate în luna iulie a acestui an. Pretextul a fost acela că tancurile erau prea uzate și că nu au fost furnizate suficiente piese de schimb. Din acest motiv, atunci când tancurile s-au stricat, pe terenurile de antrenament, nu a existat nicio posibilitate de a le repara.