Detașamentul Forțelor Aeriene se pregătește pentru misiunea de Poliție Aeriană întărită în Țările Baltice.
Șeful diplomației ruse a purtat discuții politice cu omologul său algerian Ramtane Lamamra, care l-a primit la aeroport, pe o serie de probleme și dosare politice. Ulterior, Lavrov urmează să se întâlnească cu președintele algerian Abdelmadjid Tebboune, la sediul prezidențial, pentru discuții bilaterale.
Potrivit diplomaților algerieni, criza libiană și evoluțiile din Mali sunt printre cele mai importante dosare politice cărora Algeria le acordă o mare importanță în ceea ce privește relația cu Moscova, datorită interferenței și influenței Rusiei în cele două țări.
Diplomații consideră că Algeria încearcă să convingă Moscova, în timpul vizitei lui Lavrov, să reevalueze situația și să facă presiuni asupra aliatului său, generalul-maior libian în retragere Khalifa Haftar, să nu perturbe cursul alegerilor, știind că pozițiile algeriană și rusă în Libia sunt diferite.
Pe lângă dosarul libian, se află și situația din Mali, unde Moscova a devenit un jucător important, în special după introducere grupării rusești Wagner care a înlocuit forțele franceze.
Algeria va căuta să profite de vizita lui Lavrov pentru a scăpa de hegemonia franceză în regiune, fără ca intervenția Rusiei să se transforme într-o hegemonie alternativă. Pentru a realiza acest deziderat, Algeria încearcă, în timpul vizitei lui Lavrov, să obțină garanții sigure din partea Moscovei pentru cooperare și coordonare în aceste dosare.
Pe lângă aceste două aspecte, pe agendă există dosare cu dimensiune militară, Rusia fiind cel mai important partener al Algeriei în domeniul armamentului. Postul național algerian de televiziune a relatat, în această dimineață, "vizita lui Lavrov coincide cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Algeria și Rusia", fără a oferi detalii suplimentare.
Ministrul rus de Externe anunţase în urmă cu o lună, în cadrul întâlnirii cu Lamamra la Moscova, că intenţionează să viziteze Algeria în curând, fără a preciza o dată pentru această vizită. Cu toate acestea, nici Ministerul de Externe rus, nici cel algerian nu anunțaseră vizita înainte, iar agenda lui Lavrov pentru această săptămână nu prevedea nicio vizită în Algeria sau în vreo altă țară din regiunea Magreb.
Momentul vizitei și lipsa anunțului vine în contextul unei evoluții remarcabile în relațiile dintre Algeria și Moscova și reprezintă un indiciu al satisfacției acesteia din urmă cu privire la pozițiile de înțelegere ale Algeriei privind invazia rusă în Ucraina.
Algeria a refuzat de două ori la rând să voteze în favoarea rezoluțiilor de condamnare a războiului rusesc împotriva Ucrainei, pentru a nu afecta relațiile speciale de parteneriat politic și militar pe care Algerul le are cu Moscova. De asemenea, Algeria a refuzat să joace rolul unei alternative la gazul rusesc în favoarea Europei.
Ultima vizită a ministrului rus de externe în Algeria datează din ianuarie 2019, cu mai bine de două luni înainte de demisia fostului președinte Abdelaziz Bouteflika sub presiunea armatei și protestelor populare fără precedent.
Președintele algerian a vorbit la telefon cu omologul său rus, Vladimir Putin, luna trecută, iar cei doi președinți au convenit asupra importanței schimbului de vizite la nivel înalt între oficialii celor două țări și a desfășurării reuniunii comitetului mixt pentru cooperare economică, care a fost amânată din cauza pandemiei de Corona.
Algerul și Moscova au relații istorice, ambele la nivel economic, cu schimburi în valoare de 4,5 miliarde de dolari, așa cum a anunțat Lavrov la ultima sa vizită în Algeria înainte ca președintele Tebboune să vină la putere în decembrie 2019.
Algeria se coordonează, de asemenea, cu Rusia în cadrul Forumului Țărilor Exportatoare de Gaze, precum și în cadrul reuniunilor țărilor exportatoare de petrol OPEC+.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Detașamentul Forțelor Aeriene se pregătește pentru misiunea de Poliție Aeriană întărită în Țările Baltice.
Cancelarul german Olaf Scholz și președinta Comisiei Europene Olaf Scholz vizitează Statele Unite, pentru convorbiri cu președintele Biden. Preşedintele american şi-ar dori ca aliaţii săi europeni să adopte o poziţie mai fermă faţă de China, din punct de vedere diplomatic, dar şi tehnologic şi economic.
Statele Unite și țările europene au început să facă presiuni asupra Emiratelor Arabe Unite pentru a opri exportul de bunuri care ar putea fi vitale pentru industria militară rusă, într-un nou efort de a încerca să corecteze ceea ce cercurile politico-diplomatice occidentale consideră a fi o lipsă de angajament din partea oficialilor de la Abu Dhabi față de regimul de sancțiuni împotriva Rusiei după invazia acesteia în Ucraina.
Acordurile dintre dictatorul de la Minsk și liderul chinez Xi Jinping ar putea permite Rusiei să primească ajutor indirect din partea Chinei, pentru eludarea sancțiunilor.
Premierul Nicolae Ciucă a vorbit despre militarii NATO staționați în România.
La întrunirea miniştrilor de externe din G20 au avut loc schimburi acide de replici între SUA şi Rusia.
România salută discuțiile privind normalizarea relațiilor dintre Serbia și Belgrad, dar amintește că poziția sa privind recunoașterea independenței Kosovo rămâne neschimbată.
Aflată în vizorul F. Ruse care lansează zeci de piste false care fac parte din arsenalul de război hibrid, R. Moldova primește săptămânile acestea sprijin pentru a putea rezista.
Rusia condiționează reînnoirea acordului privind exportul grânelor de deblocarea exporturilor din Federația Rusă, scrie Agerpres.
Rusia și China colaborează pentru a înclina ”balanța nucleară”. În acest sens, Moscova a trimis în China uraniu puternic îmbogățit care ar putea fi folosit pentru producerea a sute de arme nucleare.
Așa zisul minister al apărării de la Tiraspol anunță începerea recrutărilor în rândul ”pacificatorilor” din Transnistria.
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a sosit marți, 28 februarie, în regiunea Asiei Centrale, pentru a se întâlni cu oficiali din toate cele cinci foste republici sovietice.
Sute de soldați americani sunt așteptați să sosească în această săptămână la Alexandroupolis, Grecia , pentru a facilita transportul de arme și personal american și NATO în Europa Centrală și de Est, scrie publicația Greekreporter.
Zeci de persoane au ieşit în stradă la Chişinău pentru a participa la o nouă acţiune de protest organizată de Mişcarea pentru Popor, din care fac parte Partidul 'Şor' şi Partidul 'Acasă Construim Europa' (PACE), al colonelului Gheorghe Cavcaliuc, fost şef adjunct al Inspectoratului General de Poliţie (IGP) în perioada guvernării Partidului Democrat, condus de oligarhul Vlad Plahotniuc, relatează mass-media de la Chisinau.
Ministerul rus al Apărării a informat, pe 28.02.2023, că decizia de a restricționa zborurile deasupra localității Sankt Petersburg a fost asociată cu desfășurarea unui exercițiu de apărare antiaeriană. Reacția vine după ce spațiul aerian al orașului a fost închis, presa internațională precizând că un obiect zburător neidentificat a fost reperat.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi-a reiterat marţi apelul către Turcia şi Ungaria de a accepta aderarea Suediei şi a Finlandei la Alianţa Nord-Atlantică, transmite DPA. ''Acum este momentul pentru a ratifica şi a întâmpina ca membri deplini atât Finlanda, cât şi Suedia'', a declarat Jens Stoltenberg, într-o conferinţă de presă comună, la Helsinki, cu premierul finlandez Sanna Marin.
Armata ucraineană spune că este gată să răspundă încercărilor Rusiei de a destabiliza situația din R. Moldova.
Doi cetățeni străini au fost documentați de ofițerii Serviciului de Informații și Securitate, fiind bănuiți de implicarea în tentative de destabilizarea situației interne din R. Moldova.
Un proiect de lege înregistrat în Parlament de deputații fracțiunii PAS ar putea corecta o nedreptate istorică. Documentul prevede modificarea articolului din Constituție cu privire la limba de stat. Mai concret, în legea supremă a Republicii Moldova ar urma să apară sintagma „limba română”.
Washingtonul, Berlinul şi Varşovia au în vedere organizarea în curând de exerciţii militare comune în Polonia în cadrul NATO, în faţa ameninţării ruse pe frontul estic, a indicat duminică seara ministrul german al apărării, potrivit AFP.
Republica Moldova este butoiul cu pulbere în estul Europei, iar problemele din Balcani ar putea fi reactivate de Moscova pentru a distrage atenția și resursele Occidentului de la războiul din Ucraina.
Şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban a semnalat sâmbătă o posibilă nouă amânare a ratificării de către parlamentul de la Budapesta a aderării Finlandei şi Suediei la NATO, transmite Agerpres, care citează Reuters.
Acțiunile dirijate de Rusia pentru destabilizarea Republicii Moldova sunt în plină desfășurare. Rusia continuă declarațiile agresive privind R. Moldova. Zilele trecute, a venit din nou rândul Ucrainei să fie acuzată că pregătește un atac sub steag fals asupra Transnistriei.
Ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, consideră că prezenţa Rusiei în Consiliul de Securitate al ONU în calitate de membru permanent este cea mai mare fraudă diplomatică a secolului XX.
La un an de la debutul războiului din Ucraina, trei sferturi dintre români au în continuare teama că România este în pericol să fie invadată, la rândul ei, iar mai bine de unul din zece români spun că se simt, în continuare, în pericol, în țara noastră, conform unui sondaj IRES.
Rusia va acorda o atenție sporită întăririi forțelor sale nucleare, a declarat joi președintele Vladimir Putin într-un discurs cu ocazia Zilei Apărătorului Patriei, difuzat de televiziunea de stat rusă. Potrivit acestuia, Rusia va transfera noua rachetă balistică intercontinentală Sarmat pentru pregătirea de luptă, va continua producția de rachete hipersonice Kinzhal și va adăuga noi submarine nucleare în flota sa în următorii ani.
Președintele Republicii Moldova a vorbit la București de tentativele de destabilizare a Republicii Moldova. Maia Sandu a precizat că s-a dorit căderea Moldovei și aducerea unui guvern marionetă la Chișinău, dar tentativa a fost dejucată. La rândul lui președintele Klaus Iohannis a dat din nou asigurări că România sprijină necondiționat Republica Moldova.
Administraţia Prezidenţială a anunţat miercuri că preşedintele Klaus Iohannis se va întâlni, la Palatul Cotroceni, cu omologul său moldovean.
Ceea ce se discută astăzi în spațiul public precum că Aeroportul Internațional din Chișinău ar fi o țintă a Rusiei a fost prevăzut din timp de autoritățile R.Moldova. Instituțiile statului erau pregătite să facă față riscurilor și amenințărilor, a declarat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, vicepremierul Nicu Popescu.
Anchetatorii au percheziționat mai multe apartamente ale unor suspecți preppers din Bavaria. Potrivit Oficiului de Poliție Criminală de Stat Bavarez, raidul a fost legat de o anchetă asupra a șase persoane ce ar avea legături cu mișcarea Reichsbürger.
Generalul ucrainean Serhii Holubtsov, Şeful Comandamentului Forțelor Aeriene Ucrainene, a declarat pentru The Times că piloților ucraineni, care s-au aflat în această perioadă în SUA unde l-au fost evaluate abilităţile, ar fi pregătiți să piloteze avioane F-16 după mai puțin de șase luni de pregătire. Generalul Serhii Holubtsov face această precizare făcând trimitere la o evaluare pe care deja americanii ar fi făcută piloţilor ucraineni. De asemenea, trebuie să precizăm că cele șase luni de pregătire la care generalul ucrainean face referire că ar fi suficiente pentru piloţii ucraineni să piloteze F-16 reprezintă cu siguranţă perioada pentru pregătirea de bază şi nu pentru o pregătire în condiţii de luptă.
Miniștrii de externe ai Uniunii Europene au convenit luni asupra unui plan de 2 miliarde de euro pentru a-și ataca stocurile și pentru a cumpăra în comun obuze de artilerie extrem de necesare pentru Ucraina.
Potrivit informațiilor publicate pe rețeaua de socializare rusă VK la 10 martie 2023, citând rapoarte ale presei pakistaneze, Pakistanul intenționează să transfere 44 de tancuri de luptă principale T-80UD în Ucraina în schimbul asistenței financiare din partea țărilor occidentale. Trimiterea celor 44 de tancuri menționate mai sus în Ucraina ar însemna întoarcerea lor acasă, deoarece acestea au fost vândute anterior Pakistanului în baza unui contract încheiat cu industria ucraineană de apărare.
Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a declarat luni că "lumea (nu ar trebui) să se lase păcălită" de propunerile Beijingului privind soluţionarea conflictului din Ucraina, în contextul în care preşedintele chinez Xi Jinping se află în vizită la Moscova, relatează AFP.
Bombardierele strategice americane de tip B-52H staționate în Europa continuă să îndeplinească misiuni specifice în proximitatea frontierelor rusești din zona Mării Baltice. Astfel, pe 20.03.2023, în timp ce la Moscova aveau loc discuții între președinții Federației Ruse și Chinei, Vladimir Putin și Xi Jinping, un bombardier american s-a apropiat la o distanță de aproximativ 60 de kilometri de frontiera dintre Estonia și Rusia.
Norvegia a anunţat luni că a livrat Ucrainei opt tancuri Leopard 2 pe care i le-a promis, o contribuţie care, alături de cea a altor aliaţi, va fi "hotărâtoare" pentru următoarea contraofensivă ucraineană, informează AFP. "Cele opt Leo (Leopard) 2 sunt toate în Ucraina", a declarat o purtătoare de cuvânt a armatei norvegiene, Stine Barclay Gaafland, într-un răspuns pentru AFP.
Serviciul de presă al Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a anunțat că, pe 20.03.2023, echipajele submarinelor Kolpino și Stary Oskol au executat lansări practice de torpile din imersiune, în cadrul unui exercițiu.
În luna august a anului trecut au apărut primele informaţii că Macedonia de Nord a oferit Ucrainei mai multe avioane de atac Su-25 Grachs. Acestea sunt aceleași avioane de luptă pe care Skopje le-a achiziționat de la Kiev în 2001. Este vorba despre patru Su-25 Grachs care au fost în dotarea Forţelor Aeriene din Macedonia de Nord.
Prim-ministrul japonez Fumio Kishida a anunțat luni un nou plan de dezvoltare a regiunii Asia-Pacific, promițând investiții de miliarde de dolari pentru a ajuta economiile din regiune în toate domeniile, de la industrie la dezastru. prevenirea.
În contextul pregătirii unei noi contraofensive împotriva forțelor ruse, conducerea Ucrainei face o mutare oarecum surprinzătoare și la nivelul de vârf al Forțelor Armate. Fostul comandant al Trupelor de Desant ucrainene din perioada 2015 - 2019, general-locotenentul Mihailo Zabrodski este rechemat în serviciul activ pentru a fi numit în funcția de locțiitor al comandantului-șef al Forțelor Armate ucrainene Valery Zaluzhny.
Ucraina a livrat către Turcia motoarele pentru elicopterul greu de atac T929, cunoscut și sub numele de ATAK-II. Motoarele vor fi folosite pentru testarea primului prototip al elicopterului ATAK-II, relatează publicaţia turca SavunmaSanayiST.com.
Liderul Chinei, Xi Jinping, urmează să sosească luni la Moscova pentru un summit cu președintele Putin care va testa cât de departe este dispus să meargă Beijingul pentru a acționa ca un potențial mediator în războiul din Ucraina.
Ritmul și perspectivele actualelor operațiuni ofensive ale Rusiei indică faptul că întreaga ofensivă de primăvară a invadatorilor se apropie de punctul culminant, scriu analiștii de la ISW.
Liderii NATO vor prezenta în această primăvară planuri regionale de apărare actualizate și adaptate la conflictul din Ucraina, astfel încât Alianța să își poată menține aspirațiile de protejare a cetățenilor tuturor țărilor membre. Pentru a ajuta noul model să funcționeze este nevoie de o mai bună coordonare și de mai multă convingere, întrucât implicațiile fiecărui stat vor fi mai mari. oficialii susținând ideea unui necesar de până la 300.000 de militari pe flancul estic, pentru a împiedica Rusia să extindă războiul dincolo de Ucraina.
În Italia, militarii ucraineni au finalizat antrenamentul privind sistemul antirachetă Samp-T.
În cadrul unui interviu acordat publicației poloneze Rzeczpospolita, care a fost publicat în ediția din 19.03.2023, președintele Cehiei, Petr Pavel, a semnalat faptul că este posibil ca, în anul 2024, SUA și Europa să-și reducă sprijinul acordat Ucrainei.
Mass-media turcă a publicat o înregistrare video în care, potrivit acesteia, se poate observa un Su-27 al Forțelor Aeriene Ruse [VKS] care încearcă să doboare o dronă ucraineană Bayrakatar TB2. Videoclipul a fost publicat la cinci zile după ce două avioane Su-27 au doborât o dronă MQ-9 Reaper a Forțelor Aeriene americane în apele Mării Negre. Presa turcă susține că incidentul aviatic în care un Su-27 încearcă să doboare o dronă Bayrakatar TB2 s-a petrecut tot deasupra apelor Mării Negre.
B-52H ”Stratofortress” este un bombardier greu, cu rază lungă de acțiune, care poate îndeplini o mare varietate de misiuni. Aeronava poate zbura la viteze subsonice mari la altitudini de până la 50.000 de picioare (15.000 m).
Comanda totală de tancuri în Europa este deja de peste 1.800 de unități și sunt așteptate mai multe. SUA, Germania și Coreea de Sud se conturează ca principali furnizori, în timp ce Franța și Marea Britanie se pare că au pierdut startul pe acest segment de arme, considerat în declin acum câțiva ani.
Insula Șerpilor a fost anul trecut unul dintre locurile unde s-au purtat cele mai grele lupte între forţele armate ucrainene şi forţele ruse de ocupaţie. Insula Șerpilor a fost locul în care războiul ruso-ucrainean a fost cel mai aproape de frontierele României. Ucraina menține în prezent o prezență militară extrem de redusă pe insulă, care asigură doar misiuni de observare. Recent, Serviciul militar de informaţii (GUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării a prezentat un material video despre bătălia pentru Insula Șerpilor și a oferit câteva noi informaţii care până acum erau confidenţiale.
Potrivit unei material video publicat de Ministerul rus al Apărării la 17 martie 2023, echipajele tancurilor rusești T-90M sunt supuse unui antrenament special pentru a invata care sunt punctele slabe ale tancurilor Leopard 2, Challenger 2 și M1A2 Abrams, pe care țările europene și Statele Unite le vor livra armatei ucrainene.
Dacă există o consecință pozitivă a recentelor cutremure din Turcia și Siria aceasta este cu siguranță activarea solidarității umane, determinantă pentru afișarea unei toleranțe mai ridicate în politica externă a unor state și un adevărat stimul al tendinței naturale spre reconciliere.
Compania Turkish Aerospace Industries [TAI] a publicat prima imagine cu noul avion de vânătoare fără pilot ANKA-3. Drona ANKA-3, dezvoltată integral de industria turcă de apărare, este de așteptat să efectueze primul său zbor în 2023.
În zilele următoare, în Coreea vor ajunge primele camioane Jelcz pe care vor fi instalate lansatoare de rachete Chunmoo. Atât coreenii, cât și angajații companiei poloneze Huta Stalowa Wol (HSW) vor lucra la integrarea sistemelor. Polonia nu este doar clientul nostru, ci și partenerul nostru în producția de componente de armament", spun reprezentanții companiei Hanwha Aerospace.
Incidentul înregistrat în urmă cu câteva zile în Marea Neagră, care s-a soldat cu prăbușirea unei dronei americane de tip MQ-9 Reaper, continuă să aibă o rezonanță largă în Occident. Astfel, presa britanică, dă vina pe Rusia pentru doborârea dronei și reamintește faptul că nu este pentru prima dată când acțiunile armatei ruse puteau provoca un conflict global.
O unitate a Forțelor pentru Operaţii Speciale din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), cunoscută în Ucraina sub numele de ''Lupii Albi'', a distrus, într-o singură noapte, zece tancuri rusești și un transportor blindat de trupe. Un material video cu momentul desfăşurării operaţiunii a fost postat de către biroul de presă al SBU pe pagina sa de Facebook sâmbătă, 18 martie.
Luni, 20 martie, în portul Constanța va avea loc ceremonia de deschidere a exercițiului multinațional „Sea Shield 2023”, care se va desfășura în condițiile închiderii de către Turcia a accesului navelor militare aparținând statelor neriverane Mării Negre și a recentului incident ruso-american soldat cu distrugerea dronei americane MQ-9 Reaper în spațiul aerian internațional din zona Mării Negre.
Turcia a cumpărat sisteme de rachete antiaeriene S-400 din Rusia în 2017 și ''a plătit'' pentru acestea cu excluderea de către SUA din programul avionului de luptă F-35. În același timp, ziarul turc Aydinlik a publicat recent următoarea informație interesantă: Rusia și Turcia ar trebui în prezent să ajungă la un acord privind furnizarea celui de-al doilea lot de sisteme S-400, iar contractul se află deja pe biroul ministrului turc al apărării, Hulusi Akar, dar acesta nu a semnat încă documentul.
Forţele ucrainene din afara oraşului disputat Bahmut din estul Ucrainei reuşesc să ţină unităţile ruse la distanţă, astfel că muniţii, alimente, echipamente şi medicamente pot fi livrate apărătorilor, a anunţat armata ucraineană sâmbătă, informează Agerpres, care citează Reuters.
Emiterea unui mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin este o decizie fără precedent, deoarece se adresează unui oficial al unui stat care este membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU.
La un an după ce oficialii Forțelor Aeriene ale SUA au declarat că au decis să reducă achiziţia de avioane F-15EX Eagle II de la 144 la 80, în cererea privind bugetul, recent publicată, pentru anul fiscal 2024 se solicita alocarea de fonduri pentru încă 24 de avioane de luptă F-15EX Eagle II nou-nouțe, ceea ce ridică numărul de avioane pe care se preconizează că le va cumpăra la 104.
Centrul de Cercetare pentru Arme și Echipamente Militare Moderne din cadrul Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a organizat un eveniment special, prezentând componentele unui T-90M Proryv, capturat de Forţele Armate Ucrainene. Tehnicienii ucraineni care lucrează în industria apărării au precizat că T-90M Proryv, cel mai modern tanc pe care armata rusă îl foloseşte acum pe frontul din Ucraina, este mai mult o versiune modernizată a lui T-72B.