Letonia anunță o verificare surpriză a nivelului de pregătire pentru luptă al armatei sale: Dăinuie teama de un posibil atac surpriză al Rusiei
Forțele Armate ale Letoniei au anunțat, la 17 decembrie, exerciții militare de urgență în întreaga țară „pentru a testa și îmbunătăți procedurile și nivelul de pregătire pentru luptă al unităților”. Deși Ministerul leton al Apărării a declarat că exercițiile „nu au legătură cu schimbări ale mediului de securitate”, acestea au loc pe fondul creșterii tensiunilor dintre NATO și Rusia.
Operatorii JTAC din cadrul Forțele Armate Letone efectuează un antrenament de sprijin aerian cu Forțele Aeriene ale SUA. Sursa Foto: Master Sgt. Scott Thompson.
Exercițiul va consta în desfășurarea de unități pe teritoriul Letoniei, în diferite zone, unde acestea vor îndeplini sarcinile care le-au fost atribuite.
Statele baltice au fost în stare de alertă maximă de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, având în comun o istorie de agresiune și ocupație rusească.
Letonia, o țară de 1,8 milioane de locuitori, membră NATO, cu o minoritate rusă considerabilă, se învecinează cu Rusia și cu aliatul său cheie din regiune, Belarus. Riga, unul dintre cei mai mari susținători ai Ucrainei, s-a angajat să ofere sprijin militar la nivelul a 0,25 % din PIB-ul său în fiecare an și va furniza mii de drone.
Letonia, Lituania și Estonia au tras un semnal de alarmă cu privire la o amenințare rusă în creștere la adresa regiunii baltice și a NATO în ansamblu. Pe măsură ce se pregătesc pentru un posibil conflict, cele trei state au convenit să construiască o linie de apărare baltică în următorii ani pentru a consolida granița de est cu Belarus și Rusia.
Lituania, un alt stat baltic care se învecinează cu enclava rusă Kaliningrad, a blocat și fortificat un pod peste râul Nieman, care o leagă de exclava rusă. Țara a elaborat, de asemenea, planuri de relocare a unui sfert din populația sa în caz de război. În lumina războiului Rusiei împotriva Ucrainei, măsurile de pregătire civilă au fost revizuite și în Letonia și Estonia.
Dăinuie teama de un posibil atac surpriză al Rusiei asupra NATO în Europa
Dacă Rusia ar invada țările NATO din Europa, ar putea folosi mai multe fronturi pentru a face acest lucru. În primul rând, ar fi coridorul Suwalki, relatează revista americană Newsweek.
Revista scrie că Rusia a caracterizat deja războiul său împotriva Ucrainei drept un război indirect între Moscova și NATO. Cu toate acestea, în conformitate cu articolul 5 din Carta NATO, doar o lovitură împotriva uneia dintre țările blocului poate declanșa un răspuns colectiv, chiar dacă atacurile hibride testează această definiție.
Cu toate acestea, Newsweek a schițat o posibilă linie de front în cazul în care Rusia ar invada Alianța. Conform hărții, flancul nord-estic al NATO, care include granița de 830 de mile cu Finlanda vecină, ar putea deveni un posibil front. Țara, care a aderat la bloc în 2023, a acuzat deja Moscova că a promovat o criză a migrației la granița sa. În plus, există o amenințare la adresa statelor baltice.
În februarie, serviciul de informații externe al Estoniei a declarat că NATO „s-ar putea confrunta cu o armată masivă de tip sovietic în următorul deceniu” dacă Moscova își reformează forțele armate. Între timp, în Lituania vecină, au fost instalate blocuri antitanc din beton cunoscute sub numele de „dinți de dragon”.
Amplasarea acestora în apropierea exclavei ruse Kaliningrad este importantă din punct de vedere strategic ca o potențială linie de front în orice conflict între Moscova și Alianță.
După cum subliniază harta Newsweek, coridorul Suwalki ar putea fi primul punct de contact pentru orice mișcare a Rusiei față de NATO, deoarece separă exclava rusă Kaliningrad de la Marea Baltică de Belarus.
Acesta găzduiește, de asemenea, mii de soldați ruși, avioane de luptă avansate și arme nucleare și este singura legătură rutieră sau feroviară dintre Polonia și Europa Centrală și statele baltice.
Sensibile la această amenințare, Estonia și Letonia, care se învecinează cu Rusia, au semnat în ianuarie un acord cu Lituania pentru a-și consolida frontierele terestre cu Rusia și Belarus, ca parte a ,,Liniei Baltice de Apărare''.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News