Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Letonia avertizează: Exercițiul militar rus Zapada riscă să ducă la un incident cu trupele NATO
09 aug, 20:38
Exercițiul militar Zapad-2021 care urmează să aibă loc la jumătatea lunii viitoare, dar și militarizarea granițelor din Belarus, riscă să ducă la un incident cu trupele NATO în Țările Baltice sau Polonia, atrage atenția ministrul leton de Externe, Edgars Rinkevics.

“Există o criză de frontieră, un exercițiu militar major la frontierele țărilor NATO, alături de o prezență sporită de partea noastră, a Lituaniei, a Estoniei și a Poloniei. Desigur, acest lucru crește posibilitatea producerii incidentelor”, a spus Edgars Rinkevics pentru Financial Times, potrivit Biziday.ro.

Exercițiul militar ruso-bielorus Zapad-2021 se va desfășura pe teritoriul celor două state, dar cele mai multe manevre militare vor avea loc în pe teritoriul statului Belarus, în perioada 10-16 septembrie sub conducerea șefilor de stat major al forțelor armate ale ambelor țări.

Oficialii baltici subliniază că acest exercițiu are loc în contextul în care tensiunile au fost tot mai mari și în raport cu Belarus. Cea mai recentă tactică folosită de Alexandr Lukașenko este de a oferi migranților din Irak, Siria sau mai multe țări africane sprijin pentru a trece frontiera din Belarus către Lituania.

Peste 4.000 de migranți au trecut în Lituania doar în acest an, de peste 50 de ori mai mulți decât anul trecut. Rinkevics susține că acesta este “un caz foarte clar de război hibrid” prin utilizarea deliberată a migrației pentru a afecta UE și Lituania.

G Ad:

“Migranții sunt de fapt folosiți ca armă”, a mai spus oficialul leton. De altfel, fostul șef al forțelor armate din Estonia, eurodeputatul Riho Terras, a solicitat săptămâna trecută NATO să invoce Articolul 4 în raport cu criza migrației. 

Tensiunile din statele baltice cresc la fiecare patru ani când exercițiile Rusiei se mută în apropierea frontierelor cu Estonia, Letonia și Lituania. Rinkevics spune că exercițiul Zapad din acest an a fost un subiect deosebit de sensibil.

Rusia este unul dintre puținii susținători ai Minskului și, potrivit ministrului leton de Externe, “ar fi probabil implicată într-un fel în acțiunile recente ale Belarusului, deoarece este greu de imaginat că astfel de acțiuni ar putea fi făcute fără un fel de sprijin, coordonare și cooperare”.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

MiG-31, în cea mai modernă variantă: Rușii integrează sistemul fly-by-wire pe avioanele care vor proteja frontierele nordice ale Federației
Cele mai mari amenințări la adresa SUA evidențiază rolul României. Două amenințări sunt catalogate cu „capacități formidabile”
SUA spun că toate opțiunile sunt pe masă după concentrarea „amplă și neobișnuită” de trupe ruse la granița Ucrainei
În Rusia a început construcția noului Su-75 Checkmate. Soarta primului Su-57 din producția de serie provoacă încă fiori reci Moscovei
Contre între liderul armean și cel azer, într-o rară întâlnire cu Putin. Armenia transmite Rusiei că Azerbaidjanul i-a invadat teritoriul
Viktor Orban l-a felicitat pe premierul Ciucă. Budapesta spune că în pofida provocărilor, România și Ungaria au menținut cooperarea
Contacte între România și Egipt pentru armament și tehnică militară. Industria românească va fi prezentă la Cairo cu un stand național
NATO avertizează Rusia să evite o nouă aventură militară în Ucraina. Soltenberg: Trebuie să fie clar că vor exista consecințe
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro