Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Letonia avertizează: Exercițiul militar rus Zapada riscă să ducă la un incident cu trupele NATO
09 aug, 20:38
Exercițiul militar Zapad-2021 care urmează să aibă loc la jumătatea lunii viitoare, dar și militarizarea granițelor din Belarus, riscă să ducă la un incident cu trupele NATO în Țările Baltice sau Polonia, atrage atenția ministrul leton de Externe, Edgars Rinkevics.

“Există o criză de frontieră, un exercițiu militar major la frontierele țărilor NATO, alături de o prezență sporită de partea noastră, a Lituaniei, a Estoniei și a Poloniei. Desigur, acest lucru crește posibilitatea producerii incidentelor”, a spus Edgars Rinkevics pentru Financial Times, potrivit Biziday.ro.

Exercițiul militar ruso-bielorus Zapad-2021 se va desfășura pe teritoriul celor două state, dar cele mai multe manevre militare vor avea loc în pe teritoriul statului Belarus, în perioada 10-16 septembrie sub conducerea șefilor de stat major al forțelor armate ale ambelor țări.

Oficialii baltici subliniază că acest exercițiu are loc în contextul în care tensiunile au fost tot mai mari și în raport cu Belarus. Cea mai recentă tactică folosită de Alexandr Lukașenko este de a oferi migranților din Irak, Siria sau mai multe țări africane sprijin pentru a trece frontiera din Belarus către Lituania.

Peste 4.000 de migranți au trecut în Lituania doar în acest an, de peste 50 de ori mai mulți decât anul trecut. Rinkevics susține că acesta este “un caz foarte clar de război hibrid” prin utilizarea deliberată a migrației pentru a afecta UE și Lituania.

G Ad:

“Migranții sunt de fapt folosiți ca armă”, a mai spus oficialul leton. De altfel, fostul șef al forțelor armate din Estonia, eurodeputatul Riho Terras, a solicitat săptămâna trecută NATO să invoce Articolul 4 în raport cu criza migrației. 

Tensiunile din statele baltice cresc la fiecare patru ani când exercițiile Rusiei se mută în apropierea frontierelor cu Estonia, Letonia și Lituania. Rinkevics spune că exercițiul Zapad din acest an a fost un subiect deosebit de sensibil.

Rusia este unul dintre puținii susținători ai Minskului și, potrivit ministrului leton de Externe, “ar fi probabil implicată într-un fel în acțiunile recente ale Belarusului, deoarece este greu de imaginat că astfel de acțiuni ar putea fi făcute fără un fel de sprijin, coordonare și cooperare”.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Imagini dramatice cu prăbușirea avionului F-35 în momentul decolării de pe portavionul HMS Queen Elizabeth (VIDEO)
Menținerea aeronavelor MiG-29 și Su-27 în stare operațională devine o povară tot mai mare pentru Ucraina
Călătorie cu peripeții prin vestul Africii a unui convoi militar francez
Bogdan Aurescu va reitera necesitatea descurajării și apărării în mod coerent a întregului Flanc Estic, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO
John Bolton, apel pentru desființarea Transnistriei. Influența Rusiei poate fi combătută prin eliminarea conflictelor înghețate
Ucraina emite o nouă atenţionare cu privire la desfăşurările de trupe ruse: Aliaţii noştrii să acţioneze repede pentru a descuraja Rusia de la o invazie
Pentagonul anchetează un atac aerian american din 2019 în Siria, în urma căruia mai mulți civili au fost uciși
Humvee-urile armatei SUA ar putea primi o nouă şansă. O versiune cu propulsie hibridă este luată în calcul din compania AM General
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro