Lista dorințelor lui Putin se măreşte | Kremlinul este „mulțumit” de declarațiile SUA care exclud aderarea Ucrainei la NATO
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat drept „pozitive” recentele remarci ale SUA care sugerează că aderarea Ucrainei la NATO este exclusă, vorbind în cadrul unui briefing organizat pe 21 aprilie, potrivit The Guardian.
Armata rusă. Foto: Ministerul Apărării din Rusia
„Am auzit de la Washington, la diferite niveluri, că aderarea Ucrainei la NATO este exclusă. Desigur, acest lucru ne aduce satisfacție și se aliniază cu poziția noastră”, a declarat Peskov.
Acesta a continuat să repete o narațiune cunoscută a Kremlinului, susținând că aderarea Ucrainei la NATO „amenință interesele naționale” ale Rusiei și a fost una dintre „cauzele principale” ale invaziei declansate de Rusia în Ucraina.
Pe 19 aprilie, trimisul special al SUA pentru Ucraina, Keith Kellogg, a declarat că Ucraina nu va deveni membru NATO și că problema aderării sale nu este luată în considerare în prezent.
„NATO nu este pe masă. Nu veți face parte din NATO. Asta nu este ceva nou”, a declarat Kellogg pentru Fox News.
La 20 aprilie, Wall Street Journal a relatat că administrația lui Donald Trump a oferit Ucrainei o propunere de încetare a focului care include mai multe concesii față de Rusia - în special, recunoașterea anexării Crimeei și interzicerea aderării la NATO. Potrivit WSJ, Washingtonul așteaptă un răspuns din partea Kievului în această săptămână.
Ucraina a declarat anterior că nu va recunoaște teritoriile ocupate ca fiind rusești ca parte a oricărui acord de pace. Mișcarea de a recunoaște Crimeea sub dominație rusă contrazice, de asemenea, un consens bipartizan de peste zece ani exprimat la Washington și la nivel internațional.
În 2018, secretarul de stat de atunci, Mike Pompeo, a reafirmat opoziția SUA față de anexare, numind-o o amenințare la adresa „unui principiu internațional fundamental împărtășit de statele democratice: că nicio țară nu poate schimba granițele alteia prin forță”. Congresul SUA a adoptat, de asemenea, o legislație care se opune oricărei recunoașteri a pretențiilor Rusiei asupra Crimeei.
De asemenea, Ucraina a respins anterior restricțiile privind aderarea la alianțe și organizații internaționale - în special NATO și UE - ca parte a unui potențial acord de pace. Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat recent că drumul Kievului către aderare rămâne „ireversibil”, dar a adăugat că această chestiune nu va face parte dintr-un eventual acord de pace.
Într-o discutie anterioară cu Zelenski, președintele american Donald Trump ar fi sugerat ideea ca SUA să achiziționeze active energetice ucrainene, despre care a spus că ar putea fi „cea mai bună protecție pentru această infrastructură”.
În timp ce propunerile SUA nu acordă Rusiei recunoașterea juridică oficială a anexării pretinse a patru regiuni din estul Ucrainei parțial ocupate, acestea nu solicită nici retragerea trupelor ruse din zonele respective.
Din 2022, Moscova a declarat în mod ilegal regiunile ucrainene Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson ca făcând parte din Federația Rusă, încorporându-le în Constituția sa și cerând retragerea completă a forțelor ucrainene de la granițele administrative ale acestora.
Administrația Trump nu a exclus acordarea de asistență militară bilaterală Ucrainei sau sprijinirea țărilor europene care contribuie cu forțe la o „forță de reasigurare”, un potențial tampon împotriva unei agresiuni viitoare. Cu toate acestea, nu au fost oferite încă garanții specifice de securitate ca parte a acordului propus.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News