Guvernul Lituaniei a anunțat luni, 21 februarie, că ia în considerare creșterea cheltuielilor militare ale țării, ca urmare a tensiunilor tot mai mari din cadrul crizei ucrainene.
Premierul lituanian, Ingrida Simonyte a declarat: "Întrucât situația din regiune se înrăutățește, i-am cerut ministrului Apărării să ia în considerare accelerarea achizițiilor planificate pentru apărare. Având în vedere circumstanțele, creșterea cheltuielilor în sector este o prioritate".
În acest context, este important de subliniat că bugetul pentru apărare pe care Lituania îl are prevăzut pentru 2022 este egal cu 1,2 miliarde de euro, sau 2,05% din Produsul Intern Brut (PIB) al țării. Prin urmare, orice modificare va trebui aprobată de cabinetul și parlamentul țării.
În contextul întăririi militare a Lituaniei, este important de menționat summit-ul istoric care a avut loc la 13 septembrie la Riga, în prezența miniștrilor de externe și ai apărării din Polonia, Estonia și Lituania. Multilateralul a fost lansat tocmai pentru a investiga "amenințările convenționale și hibride" venite din state autoritare precum Rusia și Belarus, precum și pentru a dezvolta consultări cu accent pe securitate între țările în cauză.
La fel de relevant este să reamintim că, la 21 decembrie 2021, Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea potențială a rachetelor antitanc Javelin către Lituania. Această decizie a fost luată pe fondul crizei ruso-ucrainene și al acumulării de militari ruși de-a lungul granițelor țării est-europene.
Departamentul american al Apărării a anunțat că potențiala vânzare către Vilnius ar fi în valoare de 125 de milioane de dolari. Acordul ar fi inclus și vânzarea a 341 de rachete FGM-148F, precum și a 30 de sisteme Javelin, împreună cu echipamente auxiliare și servicii de asistență tehnică.
Primele companii contractate pentru lotul militar, au explicat SUA, au fost Lockheed Martin și Raytheon Technologies. Pentagonul a informat că acordul "va ajuta Lituania să-și construiască capacitatea de apărare pe termen lung pentru a-și proteja suveranitatea și integritatea teritorială, precum și pentru a-și îndeplini cerințele de apărare națională".
În pofida aprobării Departamentului de Stat, informațiile publice nu indică faptul că a fost semnat un contract sau că negocierile s-au încheiat.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News