Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Maia Sandu: Obiectivul este dotarea Armatei cu tehnică militară și cu armament performant
02 sep, 15:51
Președintele R.Moldova, Maia Sandu, a transmis un mesaj de felicitare cu prilejul aniversării a 30-a de la crearea Armatei Naționale.
Armata Națională a Republicii Moldova. Sursă foto: Ministerul Apărării din Republica Moldova

Șeful statului vecin a vorbit despre faptul că Armata reprezintă un pilon important în constituirea Republicii Moldova ca stat independent și un garant al integrității teritoriale. La fel, președintele a menționat că în acești 30 de ani, Armata Națională a Republicii Moldova a devenit mai puternică și mai profesionistă, iar datorită misiunilor de pacificare internaționale, la care este parte, a devenit mai cunoscută în lume.

Totodată Maia Sandu a subliniat că obiectivul Chișinăului este ca Armata Națională să fie dotată cu „tehnică militară și cu armament performant”.

Vă prezentăm mai jos textul integral al mesajului președintelui R.Moldova, Maia Sandu, citat de portalul Deschide.md.

„Domnule ministru,

G Ad:

Doamnelor și domnilor militari,

Dragi apărători ai Republicii Moldova,

Sunt onorată să particip astăzi, alături de dumneavoastră, la evenimentul prin care celebrăm Armata Națională, la 30 de ani de la crearea acesteia. Este o aniversare care ne amintește despre cele mai importante etape care au făcut din Armata Națională o instituție de încredere a statului și care ne motivează să ne gândim la viitorul ei, care este strâns legat de viitorul țării noastre.

Fiind creată imediat după declararea Independenței Republicii Moldova, Armata Națională și-a scris istoria în pas cu istoria țării și, de rând cu țara, a înfruntat greutățile timpurilor și s-a dezvoltat în pofida acestora.

A fost un pilon important în constituirea Republicii Moldova ca stat independent și un garant al integrității teritoriale a țării. Pentru aceasta, astăzi, țin să aduc un omagiu veteranilor Armatei Naționale și eroilor căzuți în lupta pentru independența și integritatea Republicii Moldova.

În acești 30 de ani, Armata Națională a Republicii Moldova a devenit mai puternică și mai profesionistă, iar datorită misiunilor de pacificare internaționale, la care este parte, a devenit mai cunoscută în lume. Geniștii noștri ne-au reprezentat destoinic în misiunile din Irak, KFOR din Kosovo sau în misiunile sub egida ONU și OSCE. Armata Națională a devenit mai aproape și de oamenii de acasă. Și chiar dacă ținuta militară este mai puțin vizibilă în viața de zi cu zi, cetățenii noștri au știut mereu că, atunci când vine necazul, pot apela cu încredere la Armată. Ostașii și ofițerii noștri sunt mereu gata să le sară în ajutor.

Tot în acești 30 de ani, instituția armatei a cunoscut mai multe etape de reformare și restructurare. E un proces care încă nu s-a încheiat și căruia trebuie să-i dăm un nou impuls acum, pentru a avea armata modernă, profesionistă și dotată pe care ne-o dorim cu toții și pe care să ne putem bizuim.

În acest proces de reformare, cea mai importantă resursă a Armatei sunt oamenii. Dumneavoastră și colegii dumneavoastră. Ostașii în termen și cei din trupele de carabinieri, militarii prin contract sau ofițerii de rang înalt - toți trebuie să aibă condițiile necesare pentru un serviciu eficient, să aibă acces la instruire continuă și să fie promovați în funcție după merit.

În paralel, Forțele armate trebuie să fie asigurate cu tehnică militară și cu armament performant. Acestea sunt prioritățile momentului. Odată realizate, Armata Națională va deveni o forță capabilă să răspundă la provocările de securitate, dar și la așteptările țării și ale societății.

Astăzi, când Președinția, Parlamentul și Guvernul pot lucra coordonat, avem o șansă unică pentru a duce la bun sfârșit reforma Armatei. Este o schimbare demult așteptată, ce va spori capacitățile ei umane și tehnice.

Trebuie să începem cu o analiză a tuturor instituțiilor de securitate și de apărare ale statului, a legislației, structurii și dotării cu personal. Și neapărat trebuie să ne asigurăm că banul public este utilizat corect.

Acest exercițiu instituțional, desfășurat în cadrul „Analizei strategice a sectorului de apărare și securitate națională”, trebuie să cuprindă toate aspectele managementului și conducerii, să ofere suficientă materie pentru o revizuire și adaptare a documentelor strategice. În acest context, este esențială menținerea, în următorii ani, a unui nivel ascendent de finanțare a Armatei Naționale, precum și asigurarea protecției sociale adecvate pentru militari și familiile lor.

Stimați militari,

În calitate de Comandant Suprem al Forțelor Armate, voi continua să susțin eforturile îndreptate spre modernizarea sistemului de apărare națională, spre consolidarea parteneriatelor strategice și sporirea rolului Republicii Moldova în operațiunile internaționale de menținere a păcii.

De la Armata Națională așteptăm profesionalism și disciplină, corectitudine și devotament față de patrie. Așteptăm să fie pregătită și să-și îndeplinească necondiționat misiunile pe plan intern și extern. Și să servească țara și poporul, nu partide politice sau interese de grup. Doar așa, prin propriul exemplu, poate fi ridicat prestigiul serviciului militar și al profesiei de militar, făcând din ele un motiv de mândrie pentru toți.

Dragi prieteni,

În ajunul zilei de 3 septembrie, mulțumesc pentru devotament și serviciu întregului efectiv al Armatei Naționale. Tuturor celor care s-au aliniat sub Drapelul Republicii Moldova, legându-și de el viața și destinul.

Celor care au stat la baza Armatei Naționale acum 30 de ani și celor care asigură astăzi apărarea țării. Le transmit urări de sănătate, prosperitate și succes tuturor ostașilor și ofițerilor, celor aflați în rezervă sau în retragere, precum și veteranilor de război.

Vă doresc determinare și dinamism pentru a răspunde provocărilor timpului și a celor profesionale. Avem, împreună, o misiune ambițioasă, care necesită multă muncă, determinare și curaj. Vă chem să facem echipă comună, întru binele țării și al Armatei Naționale. Am toată încrederea că, împreună, vom reuși. Astfel încât să puteți spune oricând și oriunde, cu mândrie, „Servesc Republica Moldova!”.

Vă mulțumesc și La mulți ani, Armata Națională!”

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Șoigu, derapaj: NATO e tot mai aproape de granițele Rusiei. Germania ar trebui să știe cum s-a sfârșit ceva similar pentru ea
Erdogan a anunțat expulzarea a 10 ambasadori. Turcia declară persona non grata ambasadori inclusiv din SUA, Germania sau Franța
F-35 e istorie. Turcia a demarat procedura de înzestrare cu F-16 americane la standardul Viper și modernizarea actualei flote
Președintele Ucrainei îl va schimba pe Andrei Taran din funcția de ministru al apărării
Cum se poziționează românii în cazul unui război între SUA și China. Dungaciu: România a fost isterică în ambele direcții
Alianțe în cadrul Alianței. Turcia spune că acordul de apărare dintre Grecia și Franța va dăuna NATO
SUA au anunțat uciderea unui important lider Al-Qaida într-un atac aerian al unei drone în Siria
Rușii contraatacă în disputa cu tehnologia SUA. „Su-57 surclasează avioanele americane la mai toate sistemele. F-35 și F-22 pot fi doborâte”
Trei calde și una rece în programul hipersonic al SUA. Lansarea unui focos hipersonic s-a soldat cu un eșec
Ucraina ar putea primi rachete Brimstone din Marea Britanie pentru echiparea navelor și avioanele de luptă
Scutul de la Deveselu, „bombardat” intens de Kremlin. Putin: Cu un singur click SUA pot transforma sistemul în armă ofensivă
Ministrul german al apărării: NATO trebuie să-i demonstreze Rusiei că este gata să folosească armele
România ar fi interesată să cumpere două escadrile de F-16 din Norvegia
Sursă foto: Nicolae Ciucă @official Facebook
EXCLUSIV
Nicolae Ciucă, de Gaulle și Eisenhower. Într-un război pe care România îl pierde politic, Armata are cea mai mare cotă de încredere
Șeful Pentagonului face apel la calm după afirmațiile lui Biden despre o intervenție militară americană pentru Taiwan
Liderii NATO au discutat despre amenințările sistemelor de rachete rusești și angajamentul după războiul din Afganistan
Arestarea a doi foști militari germani sub acuzația de terorism
Merkel, ovaționată la ultimul summit UE. Michel: Sunteți un monument. Fără Angela e ca Roma fără Vatican sau Parisul fără Turnul Eiffel
Putin nu crede în aderarea Ucrainei la NATO, dar Rusia se simte „serios amenințată” de dezvoltarea militară a Kievului cu sprijin occidental
Putin promite livrare rapidă de gaze către UE prin Nord Stream 2, imediat ce funcționarea gazoductului va fi aprobată de Germania
Joe Biden avertizează că SUA vor interveni militar în cazul în care China invadează Taiwanul
Distrugerea navei USS Richard Bonhomme | US Navy dă vina pe reacţia şi pe nivelul de pregătire al echipajului navei
Turcia susține că a destructurat o rețea a Mossadului care activa inclusiv în România
Franța a prezentat pentru prima dată interiorul celui mai nou submarin nuclear din clasa Barracuda (Foto/Video)
Nicolae Ciucă, prima reacție după ce a fost nominalizat premier de Iohannis: Mandatul meu, un gest de responsabilitate în momente dificile
Nicolae Ciucă: Chem toţi actorii politici responsabili să ne sprijine pentru a depăşi criza medicală şi economică
Industria poloneză de apărare se poate mândri cu proiectul unui nou complex mobil de apărare antiaeriană
Rusia alimentează un scenariu fals. Șoigu: Din România, SUA pot lansa rachete de croazieră Tomahawk
Securitate energetică | Polonia avertizează că Nord Stream 2 va spori riscurile privind aprovizionarea cu gaze a UE
Apărare împotriva oricărui potenţial atac din partea Rusiei. NATO va aproba un nou master plan
Ministrul Ciucă a salutat decizia SUA: României i s-a facilitat accesul la tehnologie americană de ultimă generație
Nicolae Ciucă este premierul propus pentru formarea unui nou guvern în România
În Ucraina se consideră că Lituania înșală Kievul cumpărând energie electrică din Belarus
Atac cu drone kamikaze la o bază militară folosită de coaliția condusă de SUA în Siria (Video)
Rusia spune că aderarea Ucrainei e un pas extrem de periculos. Rudenko: NATO știe că vor exista consecințe
Submarinul rus Kniaz Oleg a lansat din imersiune cu succes o rachetă balistică Bulava
Exercițiul naval Danube Protector 21 | Instruire în zona maritimă a fluviului Dunărea
Ucraina a livrat către Statele Unite un tanc principal de luptă T-84BM Oplot - mândria industriei ucrainene de apărare
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro